תגובת ניבן הכללית שלי
את ניבן אהבתי מאוד במשך שנים רבות. מבחינת רעיונות, אין טוב ממנו. הכתיבה שלו קלילה וסבירה למדי לרוב, ובסיפורים קצרים הוא היה ממש מעולה. כשהתחלתי לקרוא מד"ב קראתי כל מה שיצא בעברית עד מדרך רגל (זה היה בסוף שנות השמונים) וקניתי כמה אוספי סיפורים שלו ואח"כ את סדרת פארק החלומות באנגלית ואת ספרי הפנטזיה המוקדמים. עכשיו, אני יכול לסלוח לו על סגנון הכתיבה האחיד, על החוסר בדמויות, ועל זה שהעלילה היא רק תרוץ להעביר רעיון מדעי. אבל מתישהו, נגמרו לו הרעיונות הטובים והוא עבר לפוליטיקה - ופוליטיקה שאני שונא, אנטי-אקולוגי ולבסוף אנטי-שחורים. בזה, נראה לי, אשם פורנל. "הקיסם בעינו של אלוהים" היתה מבחינתי שירת הברבור שלו, ואז בא מדרך רגל שהיה, לטעמי, מאכזב. הספר הבא שלו היה legacy of heorot וזה כבר היה סתם חיקוי ל-ALIEN, ולא חיקוי מוצלח. מכאן הבנתי את הרמז והפסקתי לקרוא מה שהוא כתב אחרי "מדרך". את נפילת המלאכים לא קראתי, אבל גם מתקציר העלילה אני מזדעזע מחדש כל פעם. ליקוק מבחיל לחובבי המד"ב בתוספת תעמולה אנטי-ירוקה משולבת בwishful thinking כאילו אפקט החממה מציל אותנו מעידן קרח. כאילו, נו באמת. ולפי מה ששמעתי בספר the burning city הוא מספר סיפור פנטזיה שהוא מעין אנלוגיה ללוס אנג´לס של ההווה, שיוצא די גזעני. הדברים היחדים שלו שקראתי מהתקופה הם ספרי פארק החלומות, שהראשון והשלישי די כיפיים ובשני יש הופעת אורח קטנה של קת´ולהו. בקשר לסדרת המדינה, המדינה היא מצב בו ברה"מ השתלטה על העולם. הרמזים די ברורים - ההוראות למחשב הספינה ב"עצי האינטגרלים" הם ברוסית. המדינה היא גן העדן הקומוניסטי, שנראה כאילו הצליח במידת מה, לפחות לאזרחים. הספרים שהוא כתב עם פורנל אכן מנותקים מסדרת החלל המוכר, אבל "הקיסם" מתרחש בעתיד של סדרת הקודומיניום של פורנל (שלא תורגמה), סדרת מד"ב צבאי-פוליטי יבשושית למדי.