שלומית מוקיעה מתוכה סרבניות המצפון

Mיקי_

New member
שלומית מוקיעה מתוכה סרבניות המצפון

סרבניות שרוצות שירות לאומי נתקלות בסירוב מאת לילי גלילי/ הארץ עמותת "שלומית", הפועלת לשלב צעירות חילוניות שקיבלו פטור משירות צבאי במסגרות של שירות לאומי, חדלה לאחרונה להעניק שירות זה לסרבניות מצפון. זהו שינוי מדיניות של העמותה, שטיפלה עד כה גם בסרבניות שביקשו לעשות שירות לאומי חלופי. מזכירת העמותה אישרה אתמול, כי אכן גובשה לאחרונה מדיניות חדשה, וסיפרה כי "בזמן האחרון כבר לא מפנים סרבניות לשירות לאומי". הבוקר, התפרסמה ב"הארץ", כתבה על סירובה של שלומית לקבל לשורותיה סרבניות מצפון על מנת שיוכלו לעשות שירות לאומי ולתרום במסגרת אזרחית. למודת "הוצא מהקשרו" התקשרתי, כבת שירות המשרתת בעמותת שלומית, כסרבנית מצפון, וכמנהלת פורום פציפיזם לעמותת שלומית על מנת לקבל הסבר האם אכן יצאה הנחיה שכזו, והאם ישנה מדיניות חדשה לגבי שירות לאומי אזרחי של סרבניות מצפון, שקיבלו פטור משירות צבאי כחוק. לצערי הרב קיבלתי תשובה חיובית, שאכן יצאה הנחיה חדשה, ואם יש לי משהו לומר בעניין אני מוזמנת לשלוח פקס למנהלת העמותה הגב' חיה שמואל (מספר הפקס 03/6129402) ברגע זה אני לא יכולה לתאר את הזעם הכעס הכאב וההלם שאני חשה. בתור בת שירות שתורמת ממיטב זמנה, על אף קשיים עצומים שעומדים בפניה, ומתעקשת לשרת את המדינה בשירות אזרחי ובכך להוביל אלטרנטיבה לשירות צבאי, אני חושבת שזו גסות רוח גובלת בפארסה, למנוע מבנות ובנים שכמותי לבחור ולשרת בשירות לאומי אזרחי. בכתבה נכתב שאנו מגיעות לשירות לאומי על מנת לקדם אג'נדה פוליטית. אני בהחלט חושבת שהדברים האמורים נכונים. אני באה קודם כל על מנת לתרום, כפי שאני מרגישה שסירובי המצפוני לשרת בצבא הינו תרומה, ויחד עם זאת לקדם את האג'נד אליה אני שייכת ולהוכיח שיש אלטרנטיבה לשירות צבאי, והיא חשובה ומלאת אתגר ובעיקר חיובית ומוסרית, שירות לאומי אזרחי בעיני הוא דבר חשוב ממדרגה ראשונה, ועצם קיום האלטרנטיבה הזו, דחף אותי לסרב כיוון שיש אלטרנטיבה, ואני יכולה לחזק אותה מבפנים. מעולם לא הסתרתי שאני פציפיסטית, הרבה מאד מהשיחות בשלומית שקדמו לראיון, בראיון עצמו, ולאחריו נסובו סביב האג'נדה הפוליטית שלי, הסיבה שסירבתי והסיבה שאני רוצה לתרום. ויותר מכך כמנהלת פורום פציפיזם בתפוז, קידום עמדותי וקידום אנשים שכמותי לתרום ולשרת בשירות לאומי (תחת עמותת שלומית) עלה לא פעם ולא פעמיים בשיחותי עם הרכזת שלי בעמותה. הכתבה הבוקר היכתה אותי בתדהמה, ומהווה סטירת לחי מצלצלת לסיום שירותי בעמותה. אני חושבת שבנות שעוברות כל כך הרבה (בניגוד לבנות השירות הדתיות למשל שצריכות להצהיר ברבנות הצהרה פשוטה, שיש לפעמים והיא אפילו שיקרית) על מנת לצאת מהצבא ולקבל את הפטור, ונתקלות בקשיים גדולים מכבידים ומעצבנים, שבכל זאת עומדות על שלהן ובאות לשרת, על מנת להציב ולהציג אלטרנטיבה, מוסרית ולאומית, הן בנות ששלומית צריכה להיות גאה ברצונן להשתייך אליה, אלו בנות שהמוסר והמחויבות לתרומה עומדת בראש סדר עדיפותיהן ובבת עניהן. ודווקא המניעה שלהן משירות לאומי אזרחי דרך עמותת שלומית מרתיח אותי, ומעלה לי טעם רע בפה של סתימת פיות, והוקעה. אני בהחלט חושבת שצריך להקים דיון בנושא (כאן ובפורום פציפיזם) לשלוח פקסים לעמותה, ולהצטרף לגל המחאה של סרבניות וסרבני המצפון המעוניינים לתרום. ואני חושבת שזו חוצפה ובושה לשלומית, הכתבה הזו, וההנחיה החדשה.

ריהa

New member
וברצינות

למה נראה לך שזה האינטרס של המדינה לממן את רופאים לזכויות אדם???

Mיקי_

New member
תעשה לי טובה

לא כל הסרבניות רוצות לשרת ברופאים לזכויות אדם... וגם רל"א הוא מקום משמעותי ותורם ששוה להעביר אליו בנות ש"ל. מדובר פה במקרה ספציפי, למול עמדה כללית של העמותה על סרבניות.

ריהa

New member
ציטוט

לדבריה, בעמותה שמו לב כי מאז ינואר האחרון עולה מספר הבנות שמגיעות אל העמותה עם פטור מוועדת המצפון, אך עם דרישה ספציפית לשירות לאומי שבמסגרתו יוכלו "לעזור לפלשתינאים". שאת כועסת זה נורמלי -אבל אין שום הגיון שמדינה תממן שרות לאומי שיעזור לאלו שמעונינים להשמידה-חד וחלק

Mיקי_

New member
אני בטוחה שקראתי את הכתבה

והבנתי היטב, גם משיחה עם מזכירת העמותה וגם מהכתבה עצמה שזה יותר מזה. אני יכולה להבטיח לך, שגם אם יש הרבה בנות שבאות לחפש תקנים לעזרה ברל"א, יש מספיק פציפיסטיות שמחפשות גם דברים שונים, והרי זו התפסות לקטנות, כי לא מדובר פה, בקומץ בנות (הספציפי שרוצה לעבוד עם רל"א או במסגרות דו קיום ויש כאלו לא מעט בשלומית) אלא בציבור שלם של בנות ובנים שמעוניינים לעשות שירות לאומי דרך עמותת שלומית, יוצאים מטעמי מצפון, והתקנה החדשה שיצאה מפלה אותם. אם נצטט מפתיחת הכתבה: "מזכירת העמותה אישרה אתמול, כי אכן גובשה לאחרונה מדיניות חדשה, וסיפרה כי "בזמן האחרון כבר לא מפנים סרבניות לשירות לאומי".

ריהa

New member
ושוב

הלכתם לצבא וקיבלתם פטור בשם הפצפיזם (עבירה על החוק להזכירך) והבליגו לכם על זה-רק לדוסים אסור להשתמט......... ניסיתם להרוס את המרקם החברתי בישראל-והבליגו לכם על זה ועכשיו אתם מנסים לפעול מטעם המדינה על חשבוני לטובת החיות הפלסטינציאות http://rotter.net/forum/scoop/5784.shtml (וגם אם נניח שאת צודקת שמדובר במיעוט קטן שמתנדב עבור הפלסטינאים) ואת לא מבינה מה כועסים עליכם?????-אולי פעם תנסי להבין את הראש שלנו ולא רק להצדיק את הצד השני??? ותאמיני לי שאני לא מתחיל להיות חריף כמו התגובות בוואלה

Mיקי_

New member
אתה כנראה לא מכיר את העובדות

פטור מטעמי מצפון מעוגן בחוק, ואיננו מהווה עבירה על החוק, לוואלה אני לא נכנסת מטעמי שלי (באופן גורף לא נכנסת לאתר הזה) ככה שאם אתה מקשר אותי להארץ כמו שאמרתי קראתי את הכתבה הזו.

ריהa

New member
מיקי

פטור מטעמי מצפון לא ממש מעוגן בחוק-וזו הסיבה שפציפסטים הולכים לכלא זה שאת לא נכנסת לוואלה-שיהיה לך לבריאות

אimר

New member
לכבלם

פטור מטעמי מצפון לנשים מעוגן בחוק שירות ביטחון, יש את החוק המלא באתר של פרופיל חדש אם זה מעניין אותך. לגברים מוענק פטור מטעמי מצפון תחת הסמכות של שר הבטחון לפטור לפי שיקול דעתו. תחת הסמכות שנובעת מסעיף זה ובעקבות עתירות לבגץ הקימו ועדת מצפון לגברים שנהלי עבודתה יותר ממפוקפקים. כל מי שמשוחרר משוחרר לפי חוק, אחרת מה? מי שהולך לכלא זה בגלל שהועדה לא מכירה בו כסרבן מצפון או שהוא לא מכיר בועדה.

ריהa

New member
ממש לא מעוגן בחוק

החוק מדבר על-מצפון/הווי משפחתי דתי כמובן שיש קשר בין שתיהם שבחורה דתיה או שמשפחתה דתיה יכולה לקבל פטור בגלל זה (תקרא טוב את נוסח החוק) הבעיה שהמחוקקים פחדו שזה לא יעבור בג"ץ אפליה בין מצפון דתי לשאינו כזה ולכן החליטו לפטור כל סרבניות המצפון (דבר מעוות כשלעצמו-אבל תעזוב) לגבי גברים זה שוב השתפנות של המחוקקים ויצירת ציר לפטור לבחורי ישיבות-ששר הביטחון מותר לו לשחרר את מי שבא לו אבל אחרי שבג"ץ פסל את החוק שנותן פטור לבחורים (או לפחות זה עדיין בדיון) אז אין לזה שום מקור חוקי להשתמטות ציטוט של.......... אין בנתיים שום פסיקה חיובית מפורשת של רשויות המשפט בישראל שתחייב את הצבא לפטור מישהו מטעמי מצפון פרופיל חדש-מה אני צריך יותר מזה!!!!!!! אגב כל האמנות הבינלאומיות שמצטטים שם הם עד 1969 כולל אמנת טהרן......... מותק העולם עבר מאז אלפי מהפכות זה כבר ממש פסה אמריקה וכל מדינות אירופה לא מקבלים כבר מוסלמים -כי הם מוסלמים!!!!!!!!!! חוק הרעלה בצרפת אומר לך משהו?.???? לכן עזוב אותי מחוקים שאבד עליהם הכלח (אמנת טהרן המפורסמת....) וכרגע בארץ אין כזה חוק

אimר

New member
למה אני צריך לעשות הכל בעצמי?

ההדגשות שלי חוק שירות ביטחון |דגש|1986 39. פטור משירות |דגש|על פי דין ג. יוצא-צבא, אשה, שהוכיחה באופן שנקבע בתקנות לרשות שנקבעה על פיהן, כי טעמים שבמצפון |דגש|או טעמים שבהווי משפחתי דתי מונעים אותה מלשרת בשירות בטחון, פטורה מחובת אותו שירות. החוק אומר טעמים שבמצפון או טעמים שבהווי משתפחתי דתי. יש קשר ביניהם אבל הם לא זהים. אתה יכול להתפלפל עד מחר על האינטרסים של המחוקק אבל הזכאות לפטור מטעמי מצפון מופיעה בחוק בבירור. אם מדברים על התמצאות בחוק, תלמידי ישיבות לא מקבלים פטור, הם מקבלים דחיית שרות ורק אחרי כמה שנים פוטרים אותם בהנחה שהם לא עזבו את הלימודים. הסעיף שעליו מתבססת פעילות ועדת המצפון לגברים הוא סעיף 36 36. סמכות לפטור משירות ולדחות שירות שר הבטחון רשאי בצו, אם ראה לעשות כן מטעמים הקשורים בהיקף הכוחות הסדירים או כוחות המילואים של צבא-הגנה לישראל, או מטעמים הקשורים בצרכי החינוך, ההתיישבות הבטחונית או המשק הלאומי, או מטעמי משפחה או מטעמים אחרים (1) לפטור יוצא-צבא מחובת שירות סדיר, או להפחית את תקופת שירותו. תחת הסעיף הזה פוטרים "עודפי" נשים, פלסטינאים, עדי יהוה וסרבני מצפון גברים. אני אישית קיבלתי פטור מטעמי מצפון לפני שנתיים. נכון שעד היום כל המקרים שעלו בפני בתי המשפט לא הגיעו ל"פסיקה חיובית מפורשת" לפטור מישהו מטעמי מצפון אבל זה בגלל שלא היו הרבה מקרים והצבא, ברגע שהוא הבין שפסיקה כזאת עלולה להגיע, התפשר ושחרר את העותרים, אז כל הכבוד, הצבא הצליח עד היום להמנע מפסיקה כזאת, אבל בינתיים יש ועדה והיא עובדת גרוע אבל היא פוטרת גם גברים מטעמי מצפון. בקיצור, אתה מקשקש, יש חוק ואנשים משתחררים מטעמי מצפון. וחוץ מזה בעעע.

ריהa

New member
חסיד דת אמנת טהרן

כרגיל תצטט את מה שנוח לך -בעעעעעעעעעעעע תסביר לי מה זה טעמים שבהווי משפחתי דתי ובחורה דתיה בגלל מה מקבלת פטור..?.? ובקשר לגברים הוא אשר אמרתי-אין פסיקה מפורשת וכל השאר זה השתפנות של המחוקקים וחוץ מזה למשמרות המהפכה האירנים דרושים מתנדבים לשרות עפ"י אמנת טהרן משנת 59 -בהצלחה

אimר

New member
משמרות המהפכה האירנים ב59?

מה זה כרגיל? אתה מכיר אותי 3 הודעות שבהן ציטטתי רק פעם אחת ועל סמך זה אתה קובע שאני ברגיל מצטט מה שנוח? מה זה תצטט מה שנוח לך? מה לא ציטטתי? אתה מוזמן להרחיב אם אתה חושב שמשהו חסר, או שזה סתם טיעון דמגוגי. טעמים שבהווי משפחתי דתי זה טעמים שבהווי משפחתי דתי, זה הסעיף שלפיו בנות דתיות מצהירות שאינן יכולות לשרת בצבא כי אורח חייהן הדתי מונע מהן לשרת במסגרת מעורבת עם גברים (אם אני לא טועה זה הבסיס לפטור) ומקבלות פטור. למה צריך להסביר את זה, מה לא ברור? מה אתה מנסה לומר בעצם? שטעמים שבהווי משפחתי דתי זה טעמי מצפון ותו לא? אז יכלו לכתוב רק טעמים שבהווי משפחתי דתי. זה לא משנה אם המחוקק לא רצה שבנות יוכלו לקבל פטור מטעמי מצפון, הוא חוקק את החוק ולכן זה חוקי. אתה משום מה מתעקש שזה לא כחוק אלא רמיה כזו או אחרת של המערכת. אז איך בדיוק מקבלות אותן בנות את הפטור? אתה יודע שיש פרוצדורה שלמה לקבלת פטור מטעמי מצפון? מה אתה מבין בנושא? חכמולוג. גם לגבי גברים השחרור הוא כחוק. השחרור אמנם נעשה לפי סעיף כללי ולא לפי סעיף ספציפי אבל הבסיס לשחרור הוא מצפון ולא שום דבר אחר. שר הבטחון לא משחרר אנשים מהצבא בגלל ששמם הפרטי מתחיל באות ג', הוא לא משחרר אנשים מהצבא בגלל שהם אוהדים של הפועל חיפה, הוא משחרר בזכות הצהרה על סרבנות מצפון. אני הייתי מעדיף שיהיה חוק שמורה במפורש לשחרר מטעמי מצפון אבל זה שאין ציון מפורש של סעיף כזה לא אומר שהשחרור אינו כחוק. אתה מצליח לקלוט את ההבדל בין זה שאתה ואולי גם המחוקק לא ששים לשחרר אנשים משרות צבאי מטעמי מצפון לבין זה שאנשים משתחררים כחוק משירות צבאי על בסיס זה? מה הקטע עם אמנת טהרן משנת 59? על מה אתה מדבר בכלל? גם אם אין לי מושג מה אתה רוצה, על סמך ההודעה הזאת וההודעה הקודמת עולה ניחוח שבגלל שאותה אמנה שאיני יודע מהי נחתמה בטהרן וב-59 אז היא לא שווה כלום, כאילו שרק הקרקע באירופה או ארהב הברית ראויה לחתימה על אמנות בינלאומיות. וסתם לידע הסטורי, אתה יודע מתי עלו משמרות המהפכה האירנים? יכול להיות שזה היה אחרי 59? (לא שזה משנה) אם אתה רוצה להסביר מה זה האמנה הזאת, תסביר, אני לא מתכוון לרדוף אחרי כל הקצוות הפתוחים שאתה משאיר בהודעות שלך. נראה שיש לך נטיה להתפלמס במובן של לזרוק כל מיני הבחנות לא מבוססות לאויר כאילו שהם טיעונים. אם יש לך טיעונים שמראים שפטור מטעמי מצפון אינו מתקבל כחוק תביא אותם, הרי זה מה שטענת במקור.

ריהa

New member
אז ככה

זה שאני לא כתבתי פה עד היום זה לא אומר שאני לא מכיר אותך(וירטואלית כמובן) אני טוען שזה לא כתבו בנות דתיות אלא הויי משפחתי דתי(דההההההההה)זה אומר שגם בנות שאינם דתיות אלא משפחתם דתית מקבלות פטור בגלל הווי משפחתי דתי ובנות שחזרו בתשובה למשל מקבלות פטור בגלל מצפון-הווי משפחתי דתי לגבי גברים אז זהו ששר הביטחון כן משחרר אנשים בגלל שהם אומנים -כדורגלנים-בחורי ישיבות -משוגעים-משוגעים לדבר אחד(פציפיזם) זה עדיין לא אומר שיש חוק שפוטר בגלל טעמי מצפון בקשר לאמנת טהרן שאדם מדבר בלי קשר בעעעעעעעעעעעעעעעעעע שיצפה לתגובות בלי קשר

אimר

New member
מה?!!!!!!!

מה הקטע עם ההווי משפחתי דתי? מה אתה מנסה להגיד בזה? איך זה קשור לדיון? אני בכלל לא בטוח שזה נכון, אבל אז מה אם בנות שאינם דתיות מקבלות פטור אם משפחתם דתית? אני לא סתם מקניט, אני לא מבין. שר הבטחון לא משחרר אמנים כדורגלנים בחורי ישיבות משוגעים על סמך זה שהם כדורגלנים בחורי ישיבות משוגעים. הוא משחרר אותם אם הם עוברים ועדה שמאשרת שהם לא מתאימים לשירות צבאי. יש קבוצות אחרות שהוא פוטר, כמו פלסטינאים, על סמך הסעיף הזה. השחרור מטעמי מצפון לגברים אמנם לא מעוגן בסעיף מפורש בחוק אבל הוא מעוגן בתקנות ובנהלים ובפסיקות של בגץ. במובן הזה שחרור מטעמי מצפון מעוגן בחוק הרבה יותר מהשחרור של פלסטינאים או עדי יהווה שעניינם לא עמד בפני בגץ. לגבי אמנת טהרן המשכתי את התגובה בתגובה למטה. אני גם מתקשה להבין אם אתה לא קולט מה שאני כותב או שאתה בוחר בדרך של תגובות טיפשיות מתוך עצלנות. זה מה שיש לך להגיד על למה אמנת טהרן זה רע? שאני מדבר בלי קשר? טיעון מצוין, הותרת אותי בלי תשובה ועם מבט של תמיהה על פניי.

ריהa

New member
אהההההההה!!!!!!!!!

פעם שישית אני ינסה להסביר החוק קובע שבנות שמיסיבות שבמצפון/הווי משפחתי דתי מקבלות פטור אתם מנסה להפריד בין הדבקים-ואני אומר לך שזה ממש לא ככה!!! יש קשר בין שתיהם!!! מצפון=בחורה דתיה הווי משפחתי דתי=בחורה שמשפחתה דתיה(אכן בחורות כאלה מקבלות פטור אם הם מבקשות אפילו אם הם לא דתיות) בקשר לגברים -ממתי בחורי ישיבות עוברים ועדות???????? ולא-זה לא מעוגן בבגץ שחרור מטעמי מצפון כמו שציטטתי-וודאי אין חוק כזה וזה ברור לגבי טהרן אז אני יסביר בעברית תקנית כל פעם שהגבת ב-בעעעעעעעעעעעע שזה נורא מעלה את רמת הדיון אז הגבתי לך בהתאם

אimר

New member
הווי משפחתי זה אורח חיים, לא משפחה

על סמך מה אתה טוען שהמחוקק התכוון שמצפון-בחורה דתיה. זה ממש טיפשי מה שכתבת פה, וסליחה עם קהל הקוראים. נניח שהווי משפחתי דתי זה בחורה שמשפחתה דתיה, למה זה לא כולל גם את הבחורה הדתיה עצמה? כתוב הווי משפחתי דתי, לא משפחה דתית, גם לבחורה דתיה יש הווי משפחתי דתי, גם אם כל משפחתה חילונית. הסיבה לניסוח המפותל היא לא כדי להציל גם בנות שרק משפחתן דתיה והן לא, הסיבה היא שאם היו כותבים מטעמי דת אז כל בת יכולה בלב שלם לבוא ולומר שהיא יהודיה או נוצריה או בת כל דת אחרת ולקבל פטור. הניסוח בא להבחין בין עצם ההשתייכות לדת לבין אורח חיים (הווי משפחתי) דתי. עכשיו ברור? בחורי ישיבות לא משוחררים בגיל 18!!!!!!!!!!! הם מקבלים דחיית שירות, כלומר הם עדיין מלשבים בעיני החוק, רק בגיל 23-24, אם הם לא עזבו את הלימודים, הם מקבלים פטור מפאת גילם, כמו שהרבה מהגרים שמגיעים בגיל כזה מקבלים פטור, אם כי גם אצלם זה תלוי בכל מיני דברים. כל מה שיש לך להגיד לגבי עיגון בבגץ זה "לא זה לא?". מה קרה ל"הכל עובר עליך וקקא בידך"?. אתה מוכן בכל זאת, למרות שהגבתי בבעעע, להסביר למה התכוונת לגבי טהרן? אתה לא חייב, סתם יותר נחמד לערוך דיון כששני הצדדים מתדיינים.

ריהa

New member
עשור

זה בשבילך ועדת המצפון, ובשמה המלא הוועדה המייעצת לשר הביטחון בענייני פטור משירות, הוקמה ב-1995 כחלק מהתחייבות בינלאומית שישראל נטלה על עצמה כשחתמה ואישררה את האמנה הבינלאומית לזכויות אדם מ-1966. קודם לכן הופקד נושא הפטורים מטעמי מצפון בידיו של ראש מנהל גיוס, שלו האציל שר הביטחון את הסמכות שהוענקה לו, בסעיף 36 לחוק שירות ביטחון, לפטור גברים משירות בשל צרכי חינוך, משפחה, התיישבות ביטחונית "או מטעמים אחרים" - "נימוק סל" שפורש ככולל גם טעמי מצפון; מאז קום המדינה נעשה בנימוק הזה שימוש גורף לשחרורן משירות של קבוצות אוכלוסייה שונות, בהן ערבים ונשים דרוזיות וצ'רקסיות, ועד לחקיקת חוק טל ב-2002, גם תלמידי ישיבות. בדיוק -אבל בדיוק מה שאמרתי

אimר

New member
עיגון

לצערי אני מתקשה להבין איך זה בדיוק מה שאמרת כי אני שוב ושוב מתקשה להבין את הטיעונים שלך. נכון שאין סעיף מפורש לשחרור גברים מטעמי מצפון, נכון שאין חקיקה חיובית מפורשת שמחייבת את הצבא לשחרר סרבן מצפון (אגב, יש להניח שגם הפסיקה הכי חיובית תהיה לבקש מועדת המצפון לבחון שוב את המקרה עם המלצה חמה לשחרר, כמו במקרה של יוני בנרצי ולא לשחרר אותו על דעת עצמה). כל זה לא אומר ששחרור סרבני מצפון אינו חוקי. החוק מאפשר לשר הבטחון לשחרר בעצם את מי שהוא רוצה ומאיזו סיבה שהוא רוצה, טעמים אחרים זה קרט בלאנש. אבל זה בדיוק אומר שכל מי ששר הבטחון משחרר משוחרר לפי חוק, החוק מעניק לשר הבטחון שיקול דעת בלתי מוגבל לשחרר משירות צבאי. הסיבה שהחוק נוסח כך היא שאם אתה מכניס קטגוריות מפלות לשחרור בחוק הן מייד ייפלו במבחן בית המשפט, בהנחה שמישהו יערער עליהן, ואילו ככה שר הביטחון קובע על דעת עצמו קריטריונים ומיישם אותם. זה נותן לו גמישות ועמימות שהמערכת היתה מעונינת בהן ולכן העניקה לו אותן, אחרת אפשר היה לכתוב במפורש בחוק מי מותר לשחרר ומי אסור בלי להכניס סעיף של "טעמים אחרים". אגב, כמה אנשים בשנה משוחררים מטעמי צרכי התיישבות? אולי אפס? אבל לזה יש סעיף מפורש למרות כל זאת, המקרה של סרבני מצפון שונה מהמקרים של קבוצות אחרות שמשוחררות תחת הסעיף של טעמים אחרים. שחרור של סרבני מצפון מעוגן בתקנות, כפי שציינת יש ועדה, יש תקדימים בבתי המשפט בנושא, יש אמנות בינלאומיות שישראל חתומה עליהן. מבחינת החוק מצבם של סרבני המצפון מעוגן הרבה יותר משל כל קבוצה אחרת שמשוחררת תחת הסעיף הזה (כיום נראה לי זה רק פלסטינאים בדווים ועדי יהווה, בטח יש עוד קבוצות קטנות).

אז אתה רוצה להגיד

שהצבא, כאשר שולח לאותם פציפיסטים תעודות פטור ולא מגייס אותם, הופך בזאת לעבריין?

למעלה