שליטה ברת סיגול מול קיום מצוות

שליטה ברת סיגול מול קיום מצוות

בהקשר של דיון שהתעורר פה על כפיה חיצונית:
נניח, רק לרגע, שנתון שכוח הרצון ניתן לחיזוק ושאפשר לחזקו באמצעות תרגילים.
כאשר אדם נוקט בריסון עצמי שכזה- החוקים צריכים להשתנות בהתאם לנסיבות אשר יחזקו את הצדדים החלשים באישיות שלו.
אדם עצל יצטרך תרגילי חריצות קשים, אדם יהיר יצטרך ענווה חמורה וכ"ו
גם הרמב"ם מתייחס לכך ומביא מאריסטו.
לעומת זאת- קיום מצוות הוא לכולם. בלי התאמה אישית. ישנן מצוות שכל יהודי חייב בהן.
נשאלת השאלה- איפה פה ה"ויתגבר" המוערך כל כך ע"פ ל'?
הרי אם בהתגברות עסקינן- מדוע לא לערוך מבחני אישיות פסיכולוגיים ולהתאים מצוות לאישיות באופן מצומצם, מצוות שיהיו אפקטיביות בתהליך ההתגברות, ואם צריך- אף להמציא מצוות חדשות בשביל הפרט המסויים הזה?
 
תלוי את מי אתה שואל

מי שחושב שלמצוות יש תפקיד בעיצוב אישיותו של האדם, יאמר שכל מצווה פועלת אצל כל אחד באופן שונה.
ומי שחושב שאת המצוות צריך לקיימן כי זאת חובה. הרי השאלה שלך נופלת.
 
ומי בדיוק טוען

ש"כל מצווה פועלת אצל כל אחד באופן שונה"?
הרי על פי השיטה האריסטוטלית שמביא הרמב"ם יש רציונל מנומק היטב מאחורי כל תרופה לפחיתות- נוקטים בפיתוח המעלה ההופכית לאותה פחיתות. לעצלן- תרגילי חריצות מוגזמים ומופרזים, ליהיר- תרגילי השפלה עצמית.
הרציונל, הטעם, מאחורי התרגילים האלו מובן, בעוד שבמצוות- אין איזשהו רציונל אחד לכולן כך שאם המטרה היא "ויתגבר" אז ביחס לפרט מסויים אפשר לקצץ במצוות ואף להוסיף מצוות שיתאימו למערך הנפשי שלו.
 
הרמב"ם אכן מציע

לאדם שיש לו נטיה שלילית ברורה להתנהג הפוך מהנטיה שלו עד שיתאזן ויתנהג בדרך ממוצעת.
אבל מצוות התורה הן הן ההתנהגות הממוצעת.
וכך כותב בשמונת הפרקים: "המידה הבינונית בתורה ובנביאים וזאת התורה השלמה המשלמת אותנו, כמו שהעיד עליה יודעה: תורת ה' תמימה, משיבת נפש, עדות ה' נאמנה מחכימת פתי (תהלים י"ט, ח') לא ציוותה דבר מעין זה. ואין כונתה אלא שיהיה האדם טבעי, הולך בדרך האמצעי: יאכל מה שיש לו לאכול בשווי, וישתה מה שיש לו לשתות בשווי. ויישב המדינות ביושר ובאמונה. לא שישכון במערות ובהרים, ולא שילבש השער והצמר, ולא שיטריח גופו ויענה אותו.
 
<<>>

אתה מזהה בין תיקון המידות ["דעות" בלשון העברית-רבנית של ימה"ב] לבין קיום מצוות ומזיהוי זה עולה שאלתך. אולם בפועל תיקון המידות לחוד וקיום מצוות לחוד, ותלי תניא בדלא תניא. עיין בהקדמות לפירוש ספר משלי של הגר"א מווילנא שם מובא הסבר, לשיטתו, לגבי הסיבה שתיקון המידות לא נכלל בתוך מצוות התורה, וכך הוא גם במניין המצוות ב'ספר המצוות' להרמב"ם וגם בשיטת הרמב"ן. הסברם אינו נוגע לדיון זה, אך ניתן לגזור מדבריהם את היעדר תיקון המידות בתורה מכללא. להבדיל מדרישות החוק בתורה, בכל מה שנוגע לתיקון המידות, תלמידים אכן קיבלו הנחיות פרטניות מרבותיהם, איש איש לפי טבעו ונטיותיו, והתלמוד מלא בדוגמאות כאלו. לאחר התלמוד זה חזר במרבית השיטות עוד מ'חובת הלבבות' לרבי בחיי אבן פקודה, דרך 'מסילת ישרים' לרמח"ל וזה בא למיצוי מוחלט בשיטות המוסר של הסבים: הסבא מקלם, הסבא מנובהרדוק והסבא מסלבודקא. בניגוד לתיקון המידות, ההלכה הייתה ונותרה פורמלית [במובן המשפטי] עד שבדרך כלל הפוסקים דוחים כל פרשנות תכליתית [טעמא דקרא לא דרשינן. ראה הרא"ש בבא מציעא צ, א].
 
יפה מאד. אבל

אם כך, איך אתה מסביר את "ויתגבר האדם כארי לעשות עבודת בוראו"?
אם אין תיקון המידות נכלל בתורה- מהו "ויתגבר"? ההתגברות אינה תיקון מידות?
 
מענה

אקשה יותר ממך: אמנם בתורה לא מוזכר תיקון המידות, אך אצל חז"ל הוא מוזכר פעמים רבות. מה גם שהרבה הכרעות הלכתיות שאין להן סמך ברור במקרא הוסמכו לפסוק "ועשית ישר והטוב", אליו השליכו את כל העניינים ההלנו-אתיים שחז"ל רצו להכניס למשנתם. יתר על כן, בספרו ההלכתי הכניס הרמב"ם כמה פרקים מ"הלכות" דעות, ובכך יש לכאורה גילוי מילתא שתיקון המידות שייך לתחום ההלכתי, לפחות בעיני הרמב"ם. אלא שצריך לחלק בין ההיבט ההיסטורי לבין מאפיינים מהותיים. במילים אחרות, עלינו לחלק בין אלמנטים שחדרו להלכה בעת כלשהי והפכו לחלק ממנה לבין האדם שמצווה לקיים את ההלכה כפי שהיא בימיו. אסביר:

רבי יהודה הנשיא שאל: "איזוהי דרך ישרה שיבור לו האדם?" [מסכת אבות ב, א]. שאלה זו, הממוקמת במסכת אבות, אינה מכוונת להיבט הלכתי כלשהו. עניינה בירור בתחום המידות ולא בתחום החוקים. התורה הכתיבה לעם ישראל חוקים ומשפטים. משמעות הדבר שהיא הטילה חובות, ולא מצאה עניין במעללים שאינם נכללים במערך הפורמלי של החוק. "תורה ציווה לנו משה, מורשה קהילת יעקב” - תורה ציווה, מוסר לא ציווה. לכן כשברבות הימים חדרו כמה קביעות אתיות לתוך השיח ההלכתי, אף שאלו לא באו בתורה מדעיקרא, כל אותם כללים אתיים שלא הוזכרו בתורה הוסמכו על ידי חכמים אל הפסוק - שהפך למעיין סל מִחְזור - "ועשית הישר והטוב". הם הפכו לחלק מהצו ההלכתי, ובכך הם מנוגדים לאתיקה.

ה"מה" שמייחד את תורת ישראל אינו מצוי בספירת החכמה או המוסר, ושורשיו אינם באצילות העולמות. תורת ישראל הנה מערכת משפטית ולפיכך יש לסווגה בתור [φρόνησις [fronezis, שזהו השכל המעשי, ולא בתור [σοφία [sophia, שזהו השכל העיוני. כפי שהשכיל לייבוביץ להטעים, מקור האתיקה הוא אפיקורסי [במובן היהודי]. ביוון וברומא עסקו גם בחוק וגם במוסר, אלא שהעיסוק במוסר לא היה תורה של כללים. המוסר היווני והרומי כוון לשאלת ה'אסקזיס' [אימון, הימנעות]. היווני והרומי לא הכירו ב- malum in se ["רע בו", דבר רע כשלעצמו] מפני שהכל הסתכם אצלם במינון, הזמן ה"נכון" והאיכות של התחושות והמעשים. כלומר המוסר ההלני קשור לעיקרון ההתענגות וההימנעות. ה"אפרודיסיה" [מעשים של אפרודטי] וה"הידוניסמוס" הופכים את העשייה המוסרית לאימון ויצירה עצמית, מעין שכלול פסיכולוגי של האינדיבידואל. השאלות אינן מה אסור ומה מותר [או מה קדוש ומה טמא], אלא כמה כדאי ומתי כדאי, לא "עם מי?" אלא "מי הפונקציה ומי הדומינטור?". זו גישה המנוגדת לגישת הכללים והתכתיבים, שהרי כבישת היצר איננה כלל-מעשי אלא התכנית היום יומית של ה- Πολίτες [פוליטס = אזרח]. ממילא גישה כזו מנוגדת להלכה הפורמלית. פוקו היטיב לתאר את הלך הרוח הזה כשהסביר את טיבו של המוסר ההלני:


"בסדר התענוגות המידה הטובה אינה נתפסת כמצב של שלמות אלא כיחס של שליטה ואדנות [...] בכדי להיות סובייקט בעל מידות טובות ומאופק בכל הנוגע לשימוש בתענוגות, על היחד לכונן יחס כלפי עצמו שהוא מסוג 'שליטה-צייתנות', 'פיקוד-כניעה', 'אדנות-הישמעות'... נוכל לקרוא לכך מבנה 'היאוטוקרטי' [של שליטה עצמית] של הסובייקט ברמת הפרקטיקה המוסרית של התענגות" [פוקו "תולדות המיניות" 2, 65].

לפיכך כשהשולחן ערוך מצווה להתגבר בבוקר לעבוד הבורא כדי שיהיה הוא מעורר את השחר, הוא לא דן כלל על תיקון המידות - הוא מטיל חובה. כלומר שומר המצוות חייב לעורר את השחר כחלק מעבודת בוראו. אם למאן דהו קשה להתעורר בבוקר אז עליו לעבוד על מידת העצלות שבו כדי שיקיים את החוק כראוי. אם נקרא את "יתגבר" כחלק מהותי מאותה הלכה בשולחן ערוך, נצטרך לומר שאדם שלא קשה לו לקום בבקרים איננו מקיים את ההלכה, שהרי הוא מחוייב להתגבר והוא לא עושה זאת. שמא נאמר שאדם שמטבעו קל לו להתעורר לאחר שינה יוצרך למשוך בלילה את השעות ולהירדם מאוחר, כדי שבבוקר יהיה לו קשה להתעורר וכך הוא יקיים את ה"צו" להתגבר? כמובן שלא. הצו הוא לעמוד בבוקר לעבודת הבורא, בין אם עליך להתגבר לשם כך על העייפות ובין אם לאו.

יוצא אפוא שעבודת המידות אינה חלק מהתכתיב החוקי, אלא היא תהליך שהסובייקט המצווה מטיל על עצמו כדי שיוכל לקיים את התכתיב. למה הדבר דומה? החוק אוסר על פגיעה חבלנית בגופו של אדם. נניח שישנו אזרח בעל מזג חם, כך שבנקל הוא מגיע לקטטות. כעת, אין חוק שמחייב אדם ללכת לטיפול, אך במידה ואדם רוצה לשמור על החוק ולא לפגוע בזולתו, הוא הולך לטפל בעצמו כדי שיוכל לשמור על החוק כפי שצריך. כך גם ההלכה לא מחייבת את האדם לעבוד על מידותיו, היא רק מטילה חובות. ההלכה לא תחייב קליפטומן ללכת לטיפול. אך אם מישהו קליפטומן וגם ירא שמים, הוא ילך לטיפול כדי שיוכל לשמור על ההלכה ולא לגנוב.

על כך אמר הרמב"ם: "מה היא תקנת חולי נפשות? ילכו אצל החכמים, שהם רופאי הנפשות, וירפאו חוליים בדעות שמלמדין אותם עד שיחזירום לדרך הטובה" [הלכות דעות ב, ב]. הרי לא נאמר שמי שאינו חולה, ולכן אינו הולך לרופאי הנפשות, איננו מקיים את ההלכה. אנו נאמר שמי שמתקשה לקיים את ההלכה מתוקף מידותיו שאינן תואמות את ההלכה, יצטרך לעבוד על מידותיו. וכאן שייך טיפול פרטני לכל אדם בהתאם למידותיו.
 
פרשנות סמכותנית

לתורה בהחלט מייצרת מבנים אסתטיים שובי לב, שמשום מה קרויים "רציונליים", כנראה בגלל הקונוטציה שמעוררות ההבחנות הדקות אשר שזורות בהם.
עם זאת- אותה פרשנות סמכותנית, שבה דוגל ליבוביץ, ונדמה לי שגם אתה נוטה אליה, נראית לי ביסודה כאי-רציונלית ותמוהה ביותר.
התורה, כ"מערכת משפטית" מאבדת חלק ניכר מהתוכן שלה. אני מסכים שמערכת משפטית מצויה בה, אך אני תופס מערכת זו כעולם בתוך עולם, כפי שבספריו של טולקין קיימת שפה לדמויות שמייחדות אותה. כשם שיהיה זה מצחיק לכנות את ספריו של טולקין בשם "מילון אלפי\הוביטי\אנגלי" כך יהיה גם לכנות את התורה, המכילה מערכת משפטית בתוך הנארטיב שלה או כפרשנות לנראטיב שלה, בשם "מערכת משפטית", או, ליתר דיוק- זה יהיה תיאור רדוקטיבי של התורה, צימצום של היצירה הענפה הזו לכדי ענף אחד.
אם אני מבינך נכון- אתה טוען בעצם שבמקום בו יש פחיתות מידה, אשר הוא חיוני לקיום המצוות, יש צידוק הילכתי לתיקון המידות. לשיטתך- המידות הן רק כלי עזר לקיום מצוות.
אולם אני טוען שהמצוות הן בבחינת "קזוס בלי" למידות. ה"ויתגבר" הוא המלחמה ביצר, והמצוות הן עילה למלחמה ולא סיבה כרונולוגית למלחמה או צידוק מצד עצמן למלחמה ביצר. הרצון להילחם ביצר, הרצון להתגבר "כארי" קדם לרציונליזציה של אותו רצון, בדמות קיום מצוות.
משמעות הדבר היא שהפרשנות הסמכותנית עשויה להיות, בנוסף להיוריסטיקת תיקון מידות קולקטיבית, גם מנגנון הגנה שהקים היצר בכבודו ובעצמו, למען יוכל להסתיר מעצמו את שאיפתו להתגבר על עצמו, להתעדן.
העידון- ביסוד הציויליזציה כולה, וגם ביסוד הדת.
 
<>>>>>

אני לא חולק על כך שמעבר להיבט המשפטי קיימים בתורה עוד יסודות רבים. פשיטא שספרות חז"ל אינה מסתכמת במדרשי הלכה ובמשניות. חז"ל יצרו מדרשים גם על הסיפורים שמופיעים במקרא, חכמי המוסר התייחסו לעצות לבר הלכתיות כאל אמירות מחייבות על פי ההכרע השכלי, וחכמי האסכולה זיהו את החילוק בין חוקים למשפטים עם ההבחנה בין פיסיס לנומוס, בווריאציה משלהם. כל אלו 'תורה' בסופו של דבר. כמה חוקרים מהדור הקודם זיהו את חז"ל עם האסכולות הפילוסופיות הבתר סוקרטיות, כך שהיו, כביכול, קיניקנים, סטואיקנים, אפיקוריאנים וחז"לניקים. כל הספר "חז"ל - אמונות ודעות" של א.א. אורבאך מבוסס על ההנחה הזאת, וזו גישתם גם של יוליוס גוטמן, יצחק בער, יונה פרנקל ויוסף היינמן. גם אם הם הרחיקו מעט עם הזיהוי הזה, יש דברים בגו.

ומכלל הן תשמע הן נוסף: לית מאן דפליג על כך שתיקון המידות הפך לחלק אינטגרלי מתורת ישראל הענפה. הגר"א טען שהעובדה שהמידות אינן מופיעות בתורה זה דווקא מפני שהן העיקר והתכלית ושכל המצוות לא ניתנו אלא כדי להגיע לתיקון המידות [אצל הגר"א 'תיקון המידות' משמש בשני מובנים מקבילים אך נבדלים: תיקון המידות של האדם הפרטי חופף לתיקון המידות האלהיות - הספירות הקבליות - לכן כשם שהספירות לא מוזכרות בתורה בהדיא, למרות שייחוד הספירות הוא התכלית, כך גם תיקון המידות של האדם הפרטי לא מובא בתורה, למרות שזו תכליתו]. הגר"א לא המציא את החלוקה הזו מדעתו, שהרי קדמו לו אנשי מוסר רבים. ב"חובת הלבבות" הטענה המרכזית היא שמה שחשוב הוא מצוות הלב ולא המעשים החיצוניים ובעקבותיו פסעו שאר דורשי רשומות.

עם זאת, כשמנתחים את הנ"ל בעקביות מוכרחים להגיע למסקנה שכשם שתיקון המידות אצל הבתר סוקרטים הוא רק הקדמה והצעה לשלמות האחרונה שבאדם, כך גם תיקון המידות כפי שהיה בפועל בתולדות ישראל, אינו אלא הכנה והצעה לזולתו, קרי לעיון אנליטי במבנים הלכתיים-משפטיים. והא לראייה: הגר"א עצמו לא שם דגש בחייו על עשייה רחבה ומרובה אלא הסתגר בד אמות של הלכה כל ימיו. נוהג זה עולה בקנה אחד עם דברי הרמב"ם בפרק החותם של "מורה נבוכים", לפיהם לו יצויר שאדם נמצא לבד בעולם אין שום משמעות לעבודת המידות, והיא אינה שלמות לאדם באשר הוא אדם [כאנתרופוס קאי לוגיקוס] אלא לאדם באשר הוא יצור חברתי [מורה נבוכים ג, נד].

אני למדתי בישיבות ליטאיות שאמונות על שיטת לימוד 'בריסק' ו'טלז' מתונה. משמעות המתינות הזו היא שבניגוד לבריסקאים קשים, אצלנו לא שללו את הגישה של בעלי המוסר שצמחו אחרי מפעלו של רבי ישראל מסנלט, ו"מכתב מאליהו" וספרי ה"סבים" נקראו לא מעט, לצד שינון ופילפול בכתבי הרמ"ק והאר"י. אך התובנה היסודית שמנוסחת ב"איש ההלכה" של הגרי"ד סולובייצ'יק, חרף היותה ניסוח מאוחר ורטרואקטיבי לספרות הפסיקה, ולמרות ההשפעה הקאנטיאנית-הרמן-כהנית - היא תובנה שבזכותה ובעזרתה מצליחים ת"ח לערוך חילוקים, כך שניתן להעמיד בניין תורני שבו הזהים מזוהים והדומים נבדלים בהתאם למאפייניהם העצמיים. ודוק: העובדה שהמילה 'וילון' חדרה לעברית מיוונית בתקופת המשנה אינה משפיע על זה שדובר עברית מוכרח להשתמש במילה הזו בהתאם לתחביר העברי. ברגע שמילה התאזרחה בלשוננו הרי שחלים עליה כל החוקים המורפו-פונו-סמנטיים והגנרטיביים של השפה עברית. בדיוק כך העובדה [אם זו אכן עובדה] שההלכה הטמיעה בתוכה אלמנטים משיטות לבר משפטיות, וגם אם מדובר בשיטות שמקורן איננו משפטי במהותו, אינה משפיעה על הדרישה שבו ברגע שהאלמנט נכנס למערכת עליו להשתלב בתחביר האוטונומי שלה.
 
.................

כשזה מגיע לקבלה- אפשר לטעון הכל- גם שתיקון המידות שלמטה משפיע על הספירות שלמעלה, ואני לא אוכל לקבל או לדחות את הטיעון הזה מכיוון שזו תורת סוד, ואני לא יודע את סודה, ודבר ממנה לא מתבהר לי גם כשאני מעיין בטקסטים קלאסיים שלה, כך שאין לי כל אפשרות להתייחס לעניין הזה. לאמיתו של דבר נדמה לי שאני אחד האנשים היחידים שאני מכיר שמודים שאין להם שמץ של מושג ואף לא צל צילו של פשר לגבי תורת הקבלה, וזאת למרות שכן נחשפתי לאי אלו מושגים וטקסטים בה.
מה שכן, אני כן יכול להתייחס לרעיון מקורב לדבריך או מובלע בדבריך ואני לא מחייב אותך לעמוד מאחוריו- שתיקון המידות משפיע על כושר השיפוט, ואותו כושר שיפוט, בהגיעו למצב אופטימלי- יכול לפעול במידתיות בהתייחסו למערכת משפטית זו או אחרת, כולל זו של היהדות.
ה"מידתיות" יכולה להיתפס אז כאותו עיקרון שליבוביץ הזכירו- עיקרון הרלטיויזציה של כל הערכים. עיקרון שיכול גם להתבטא באופן סימבולי בנוסחה הדתית של כפירה בעבודת אלילים.
יתכן שהשאלה המתבקשת מהדיון, כפי שאני מבינו, היא- מה קודם למה- הרלטיויזציה של הערכים או שמא תיקון המידות?
מעבר לכך שתיתכנה מספר תשובות, כל אחת בהתאם לסוג הקדימות, אפשר לטעון טיעון שיתכן והוא שם את המחלוקת הזו בהיכל המחלוקות שאין דינן להיפתר- שהרי הרלטיויזציה של הערכים היא מהלך שברוח ואילו תיקון המידות הוא מהלך שבנפש. לא ברור כלל מה קודם למה- הרוח לנפש או הנפש לרוח.
כך שאני לא רואה כיצד אפשר להכריע בשאלה שהיא מהותית וסתומה כ"כ כמו שאלת מהותה של היהדות- תיקון מידות שבנפש או שמא רלטיויזציה ערכית שברוח הנוגעת ליכולתה של הרוח לעסוק במערכת משפטית.
 
<><><>

דברי הגר"א הנסמכים על קבלה באו במאמר מוסגר כדי להביא את דבריו בהקשרם ולא כחלק מהדיון בינינו. לצורך העניין, אני כלל לא "מאמין" בקבלה ולא חושב ששייך להביא ממנה ראיות למשהו. אגב, אין שום בעיה להבין מה אומרת הקבלה. הבעיה היא להגיע להשגה של התכנים שעליהם היא דנה, ואת זה הכל מודים שאינם משיגים, גם גדולי המקובלים.

לגבי שאר הדברים שכתבת, אינני רואה כיצד זה קשור לנושא הדיון בינינו.
 

u r i el

New member
יפה אמרת !

"הבעיה היא להגיע להשגה של התכנים שעליהם היא דנה, ואת זה הכל מודים שאינם משיגים, גם גדולי המקובלים. "
ומה הם אותם תכנים ?
הכרת האל.

גם הקבלה - בדרכה - היא הראיה לכך שאת האל לא ניתן להשיג, למרות שלכאורה נראה שהיא אומרת את ההפך.
למה הדבר דומה ? לאומנות המודרנית או הפוסטמודרנית הנתפשת בעיני ההמון כקישקוש. כל בן תרבות יודע להתפעם מהאומנות הקלאסית או הרנסאנסית ואפ' האימרסיוניסטית המוקדמת המביאות לו את האסתטיקה כשהיא לעוסה ומובנת מאליה. כדי לקלוט את המסרים האומנותיים של התנועות המודרניות או הפוסטמודרניות צריך יותר מזה. לומר על יצירה מודרנית שהיא קישקוש, שכל ילד יכול לשרבט קווים או כתמים כמוה - זו אמירה של מי שאינו מסוגל לפענח מבעד לדרש את הנדרש, שאינו מסוגל לפענח מהמופשט את שיברו ושאינו מסוגל להפיק מהמשל את הנמשל וכפי שכתבת, אינם משיגים את התכנים - עובדה היא ש"קישקושים" אלה מוצגים בכל מוזיאון מכובד בכל רחבי העולם. וזה היחס בין העולם הראציונאלי, המובן מאליו באמצעות "השכל הישר", המסתבר והמתיישב עם השכל היבש המוסכם על הכל, גם על ילדים מביני דבר - לבין סמלי ותכני העולם המיסטי/קבלי המתפרשים רק לאלה החורגים מהשכל היבש והמונוטוני.

ואין הדברים מתייחסים ל"קבלה המעשית" ושלוחותיה השרלטניות והוולגאריות.
 


 
כנראה איננו רואים עין בעין את המושג "הבנה"

מכיוון שאצלי, ואני סבור שגם בשפה הנורמטיבית- הבנה היא רובד מעמיד יותר מידיעה ראשונית. הבנה היא ידיעת היחס של הפרט לכלל.
השגה של התכנים עליהם מדברת הקבלה היא ידיעתם ביחס לכלל, כלומר ביחס למתודה הכללית שלה.
אני אינני יודע את היחסים האלו שבקבלה- שבין הפרטים לכלל השיטה. דבר מהפרטים שבה לא מצטרף לי לאיזושהי שיטה, ולחילופין- השיטה המוצהרת שלה לא נראית לי קשורה בפרטים שלה. אני פשוט לא מצליח לראות שום קשר בין הדברים.
ואגב, לעומת זאת- דברי בהודעה הקודמת מציגים את פרשנותי לטיב המחלוקת שנידונה בפורום זה בין הגישה ה"רציונלית" לתורה ובין ה"אי רציונלית". לדעתי אי אפשר להכריע במחלוקת זו, מה גם ששתי הגישות שמות את האדם במרכז, בין אם מודות בכך ובין אם לא, אלא שה"רציונלית" שמה את רוחו של האדם במרכז (תיקון כוח השיפוט), ואילו האירציונלית שמה את נפשו במרכז (תיקון מידות).
 
קיום מצוות והסתמכות על השמיים אל מול השתדלות

האידיאל הוא כמובן לא השתדלות אלא קיום המצוות. במובן זה מוסר מזוהה עם קיום המצוות.
שנית, אני חושב שלא דייקת: ל' אמנם מחשיב כאפיקורסיה - החשבת המוסר כ*ערך*, אבל המוסר עצמו אינו נובע ממקור אפיקורסי, לפחות לא כולו. לדוג ל' מביא ציטוט של חזקוני בנוגע למבול: "יש לומר, יש כמה מצוות שחייבים בני האדם לשומרן מכוח סברת הדעת אעפ שלא נצטוו עליהן"; חזקוני מעלה כאן בכל חריפותו את מושג *החוק הטבעי* ... (עמ' 28 בשיחות על פרשת השבוע). עכ"ל.
מה שאתה מביא לגבי חוליי הנפש, עוסק בחולים ולא בבריאים. לגבי הבריאים יש לקבל עצה מרחוק (כלומר את המצוות) ולדבוק בה וישועת ה' תבוא עלינו.
אין לי כוח להכנס לקשקושי נודו אז נעבר ישר לענין האחרון: למה לעזאזל אתה כותב יוונית בחנוכה (ובכלל) ??
 
jus naturale

ההשגה על סמך חזקוני לא רצינית. ראשית, חזקוני באותו אתר איננו "מעלה בכל חריפותו את מושג חוק הטבע". זו גוזמא ליבובייצ'יאנית אופיינית, שהרי אין כאן שום חריפות - בזמנו העמדה הזו רווחה גם בין הסכולסטים וגם בין חוקרי המשפט הרומי וקבצי יוסטיניאנוס, בהם מופיעה החלוקה בין JUS ל-FAS. החלוקה מובנית עמוק בשיטה המשפטית של אקווינס ומרסליוס ודנטה לא פסח עליה, הרבה לפני שגרוטיוס והובס נדרשו אליה מחדש [ראה חיים כהן, 1991, עמ' 34]. שנית, חוק הטבע הוא קשקוש בלבוש. שלישית, מה לנו אצל חזקוני כשזה נוגע לחוק הטבע? וכי הוא המחדש של החילוק, או אפילו אחד מהראשונים ש"העלו אותו בכל חריפותו"? כשלוש מאות שנים לפניו כתב רס"ג:

"מצאנו כי העיון מחייב שתינתן לנו תורה [...] לנהוג בצדק ובאמת וביושר ובמשפט, ולהיזהר מרצח אדם, ולאסור את הזנות והגנבה והרכילות והמרמה, ושיאהב המאמין את אחיהו כמו שאוהב את עצמו [...] וכל סוג מאלו שנצטווינו בו נטע בנו אהבתו, וכל סוג מהן שהוזהרנו עליו נטע בדעתנו ריחוקו [...] מן החכמה למנוע את הרצח בין בני אדם כדי שלא יהיה הדבר הפקר וישמידו זה את זה [...] ומן החכמה למנוע את הזנות, כדי שלא יהיו בני אדם כבהמות עד שלא ידע כל אחד את אביו שיכבדהו על כגמול על שגדלו, ויוריש לו האב מה שחננו ה' כמו שירש ממנו את מציאותו [...] ומן החכמה לאסור את הגנבה, לפי שאילו הותרה היו בני אדם סומכים על גניבתם זה מזה ולא ירכשו רכוש, ולא עוד אלא שאם הכל יסמכו על כך תבטל גם הגנבה בהעדר רכוש [...] ומן החכמה ואף ממושגיה הראשוניים אמירת האמת והרחקת השקר, כי האמת הוא אמירת הדבר כפי שהוא ומצבו" [רס"ג, או"ד, קיז].

רס"ג הבחין בין מצוות שמעיות לבין מצוות שכליות, אך גם הוא לא חידש זאת ולא העלה זאת בכל החומרה לראשונה. הרעיון שהחכמה יכולה להוביל את האדם לקביעות נורמטיביות רווחה עוד בעולם העתיק [ע"ע אמנמופה; אחיקר; משלי שלמה; בן סירא וכד'], אלא שבזמן ההוא לא הבחינו בין פיסיס לנומוס [ראה קארל פופר להלן], ולפיכך יש סוג מסוים, או תפיסה מסוימת, של משפט טבע כבר בעולם הקדום. מכל מקום, בהבחנה הנ"ל רס"ג הסתמך על הספרא:

"תנו רבנן, 'את משפטי תעשו': דברים שאלמלא לא נכתבו, דין הוא שייכתבו. ואלו הן: עבודה זרה וגילוי עריות ושפיכות דמים וגזל וברכת השם. 'ואת חוקתי תשמרו': דברים שיצר הרע מקטרג עליהן ואומות העולם משיבין עליהן, והן: אכילת חזיר ולבישת שעטנז וחליצת יבמה וטהרת מצורע ושעיר המשתלח. ושמא תאמר: מעשה תוהו הם? תלמוד לומר: 'אני ה', אני ה' חקקתיו ואין לך רשות להרהר בהן" [ספרא קדושים כ, כו; רש"י בראשית כו, ה].

כמובן שגם ספרא איננו המקור לחלוקה, שהרי זו נמצאת בעוד מקורות יהודאיים הלניסטיים הקודמים לספרא. בספר מקבים ישנו דיאלוג בין אנטיוכוס לאליעזר: "מדוע מואס אתה באכילת הבשר הטוב מאוד של החיה הזאת בעוד שהטבע הוא מעניק הטובה?" (מקבים ד, ה) - "אין אנו אוכלים בשר טמא, כי מאמינים אנו כי אף שהתורה היא דבר אלהים, יודעים אנו שהבורא מתחשב בנו גם לפי הטבע" (שם, כה). גם כאן מוצגת עמדה של יוס נטורליס: תשובתו של אליעזר מקבלת את הדיכוטומיה פיסיס-נומוס, אך היא קובעת שדבר האל תואם גם את הטבע. ההנחה שמונחת במקורות הנ"ל מצויה במשפט הרומי אשר הבחין בין MALUM IN SE ("רע בו", כשהכוונה היא לדבר רע כשלעצמו) לבין MALUM PROHIBITUM ["רע כי נאסר" – קונבנציה, מוסכמה, המפורסמות]. הרע כשלעצמו מוכרח מחוק הטבע, ואילו מה שנאסר קונבנציונלית איננו טבעי. אמנם גם המשפטנים הרומים אינם אלו שערכו את ההבחנה הזו לראשונה, מפני שזו הבחנה שחוזרת אחורה עד לבני הדור השני של הסופיסטים ביוון, אישים כקרטילוס, אנטיפון או היפיאס איש אליס, אשר הבחינו בין פיסיס לנומוס והציגו מודלים ראשוניים של אמנה חברתית [ראה כסנופון "זכרונות" 4.4.6 ו- 13.4.3; וכן "פאפירוס אוקסירינקוס" ט 1364, מובא אצל שקולניקוב ,1981, עמ' 166]. היטיב לתאר את זה קארל פופר:

"נקודת המוצא היא השלב שבו אין מבחינים בין חוקי טבע לחוקים נורמטיביים. אינך מבחין בין עונשים שהטילו עליךאנשים אחרים אם הפרת איסור נורמטיבי, לבין חוויות בלתי נעימות שסבלת מסביבתך הטבעית [...] התמוטטות השבטיות המאגית קשורה קשר הדוק בהבנה שאיסורים שונים הם בשבטים שונים, שהאדם הוא הכופה אותם ואוכפם, וכי אפשר לו לאדם להפרם בלא שיינזק אם אך יוכל להימלט מן העונשים שמטילים עליו ילודי אשה כמותו. הבנה זו מתגברת כאשר מתברר שמחוקקים ילודי אשה הם המשנים חוקים ויוצרים אותם [...] חוויות אלו עשויות להוליך להבחנה מודעת בין חוקים נורמטיביים הנאכפים בידי אדם, המיוסדים על החלטות או מוסכמות, לבין סדירויות טבעיות שאין לו שליטה עליהן. משעה שנבין בברור את ההבחנה הזאת נוכל לתאר את העמדה שאליה נגיע כשניות ביקורתית, או כקונבנציונליות ביקורתית. בהתפתחות הפילוסופיה היוונית שניות זו של עובדות ונורמות באה לידי ביטוי במושגי הניגוד שבין טבע למוסכמה - פיסיס ונומוס" [פופר, התשס"ה, עמוד 63].

הקושיא של ספרא "שמא תאמר מעשי תהו הם" לא זוכה למענה, מכיוון שבמקום לענות על השאלה - הביטוי "אני ה' חקקתיו ואין לך רשות להרהר בהן" מחריף את השאלה בעשרות מונים. לא משתמע מזה אם הגזירה מנומקת אם לאו, בניגוד למדרש על קהלת המחלק בין 'טעם' ל'חוקה' ["אמרתי אחכמה והיא רחקה ממני" ע"ש]. לעומת זאת ישנם מדרשים שקיבלו את הדיכוטומיה בין פיסיס לנומוס ומתוכה הגיעו להכרעות נורמטיביות שונות: "מניין שלא יאמר אדם 'אי אפשי ללבוש שעטנז אי אפשי לאכול בשר חזיר' ... אבל אפשי ואפשי, מה אעשה ואבי שבשמיים גזר על-כך" [ספרא קדושים, יא]. לפיכך משמע שהגזירה היא גזירת מלך ולא נגזרת של חכמה המעיינת בטבע. עמדה זו עולה בקנה אחד עם דברי ריב"ז: “חייכם, לא המת מטמא ולא המים מטהרין, אלא אמר הקדוש ברוך הו: חוקה חקקתי, גזירה גזרתי, אי אתה רשאי לעבור על גזרתי, דכתיב: 'זאת חוקת התורה'” [במדבר רבה, פרשה יט]. כשהרמב"ם נדרש לבאר את זה הוא קבע כי "אותם אשר תועלותיהם ברורים אצל ההמון נקראים משפטים, ואלה שאין תועלתם ברורה אצל ההמון נקראים חוקים" [מורה נבוכים ג, כו], ברוח דברי הרס"ג. אלא שיש לדייק בדברי הרב: הוא הבחין עצם הדבר לבין כינוי הדבר והראיה היא דבריו בפרק בחלק השני:

בשכל הוא מבחין בין אמת ושקר ואילו מגונה ויפה הם מן המפורסמות ולא מן המושכלות, שהרי אין אומרים "שמים כדוריים - יפה", ו"הארץ שטוחה - מגונה", אלא אומרים "אמת" ו"שקר". גם בלשוננו (העברית) אנו אומרים על הנכון והכוזב אמת ושקר ועל היפה והמגונה טוב ורע. והנה בשכל מכיר האדם את האמת מן השקר, וכן הוא בכל הדברים המושכלים. כאשר היה במצבו השלם הגמור ביותר, הרי חרף טבע-בריאתו ומושכלותיו ... לא היה לו בכלל כוח המיועד לעסוק במפורסמות. הוא לא השיג אפילו את הברור ביותר בין המפורסמות לגנאי והוא חשיפת הערווה. דבר זה לא היה מגונה בעיניו והוא לא השיג את הגנאי שבו [...] לכן נאמר: והייתם כאלהים ידעי טוב ורע, ולא נאמר: יודעי שקר ואמת או משיגי שקר ואמת. לגבי ההכרחי אין טוב ורע כלל, אלא יש שקר ואמת".

ההבחנה של הרמב"ם מפוקחת יותר מהעמדות האחרות, מפני שאדם בן ימינו שיקרא את דברי רס"ג ימצא בנקל את ההנחות המובלעות שהוא הניח בטיעונו. אלו נורמות חברתיות שהופנמו עד שהן נראות טבעיות לחלוטין. השוואה בין דברי רס"ג לבין דברי אפלטון, שנסמכים גםן על השיקול השכלי מראים זאת. במדינה האוטופית שאפלטון משרטט ב”רפובליקה" הוא מציע שבמעמד השומרים לא יהיו נישואין וכולם ילדו ילדים לכולם. אם תונהג מדינה כזאת אי פעם אזי שבה לא יהיה "מן החכמה" שלכולם יהיה אב מיודע "כדי שלא יהיו בני אדם כבהמות עד שלא ידע כל אחד את אביו שיכבדהו על כגמול על שגדלו". ייתכן שאדם שיוולד בכזו מדינה לא יעלה חלופה אחרת, שעה שהיא נראית לרס"ג כה טבעית.

באשר להערה של הציטוט ה"נכון" אענה לך שאין דבר כזה ציטוט נכון אלא יש דרכים מוסכמות לצטט. וכי כללי APA נכונים יותר מ-MLA או משיקגו? החשוב הוא לא להיצמד לדקדוקי עניות אקדמיים אלא להפנות למקור באופן שהקורא ימצא את ההוצאה, השנה, הדף והעמוד שמשם נלקח הציטוט. ההערה אינה נשמעת כהערה לעניין אלא כקינטור וזה לא מוסיף לא לדיון ולא לכבודו של זה שמעיר את ההערה. \

חיים כהן. “המשפט". ירושלים: מוסד ביאליק. 1991.
קארל פופר, "החברה הפתוחה ואויביה”, הוצאת שלם. ירושלים: התשס"ה.
שמואל שקולניקוב. "תולדות הפילוסופיה היונית: הפלוסופים הקדם-סוקראטיים”. תל אביב: יחדיו. 1981.

כסינופון. “זכרונות”. תרגום והערות מבוא: אריה סימון. י"ל מאגנס, האוניברסיטה העברית. תש"ך.
רמב"ם. "מורה נבו
 
>

חיים כהן. “המשפט". ירושלים: מוסד ביאליק. 1991.

קארל פופר, "החברה הפתוחה ואויביה”, הוצאת שלם. ירושלים: התשס"ה.

שמואל שקולניקוב. "תולדות הפילוסופיה היונית: הפלוסופים הקדם-סוקראטיים”. תל אביב: יחדיו. 1981.
______________________

כסינופון. “זכרונות”. תרגום והערות מבוא: אריה סימון. י"ל מאגנס, האוניברסיטה העברית. תש"ך.

רמב"ם. "מורה נבוכים”. בתרגום מיכאל שוורץ. אוניברסיטת תל אביב. 2002.

רס"ג. "המובחר באמונות ודעות”, בתרגום הרב קאפח. מכון מש"ה.
 
אולי לא כתבתי ברור ולכן אכתוב שוב

המוסר הטבעי אינו מחויב מהשכל (כל כך יסכים כל פילוסוף רציני לדעתי), אבל אתה דיברת על *מקור* המוסר ואמרת: "כפי שהשכיל לייבוביץ להטעים, מקור האתיקה הוא אפיקורסי [במובן היהודי]." עכ"ל. כנגד זה אני טוען שנטיות מסוימות קיימות בכל אחד ואחד מאתנו (באשר הוא אדם בריא) ואפילו בחיות. לכן כל ההרצאה שלך על ההיסטוריה של המוסר הטבעי הינה מיותרת - מאז ומעולם הנטיות קיימות, וקיים מי שלא שם לב שנטיות אלו אינן ולא כלום - מתבטלות בפני הקב"ה. נ"מ, עלינו להתעלם מנטיות אלו וזו אפילו גדולה.
ל' מעולם לא טען שחזקוני חידש או היה מהראשונים, אלא הוא דיבר על פסוק מסוים בפרשת נוח, ומשום כך כנראה הביא דווקא את חזקוני ואולי היו לו עוד שיקולים. הבהרה: בעוונותי, איננו מכיר את דברי חזקוני במקור ולכן לא אוכל להגיב עליהם בנפרד.
לגבי תקני ציטוט: ראשית יש לי ספק קל אם שמת לב שההודעה לא שורשרה לך. שנית - קינטורי ת"ח גם הם צריכין לימוד. הבחור בא לדבר על יהדות ודי ברור שהידיעה שלו רחוקה במאוד-מאוד מלהיות מספקת. העובדה שהוא אינו יודע לצטט את הפסוק הראשון משו"ע ואף אינו מרגיש בסתירה שבין וא"ו החיבור ובין תחילת ספר - מעידה, מלבד על עצלותו, גם על בהמיותו.
לצערי, אולי בלהט ההרצאה, לא התיחסת לעיקר דבריי: הדעות המזהות את קיום המצוות עם תיקון המידות. דווקא פה טעון עיקרון גדול ביהדות לעניות דעתי, עיקרון שאין מעשי ממנו. ודוק (לא בדבריי כמובן, אלא בדברי חכמים על הענין).
 
<

א. כנראה שמושג ה'רצינות' שלך חורג מהשיח המקובל, מכיוון שהרבה פילוסופים רציניים סברו שמקור המוסר הוא השכל, או לכל הפחות שהשכל יכול להוביל להכרות מוסריות. סוקרטס, אפלטון, אריסטו, שפינוזה, תומס אקווינס, לייבניץ, קאנט, הרמן כהן, ראסל מהווים רשימה חלקית ומצומצמת של פילוסופים שסברו כך, ובפועל הם הפילוסופים הכי רציניים שידעה התרבות המערבית. אמנם הם חלוקים לגבי אופן ההכרה וטיבה של ההכרה המוסרית, אך הם תמימי דעים לגבי נגישות ההכרה אל המוסר. סוקרטס שאמר שאם תיטול מהרע את טעותו אזי שמן ההכרח תהפכהו לטוב; אפלטון שתיאר את שייכותו של השכל אל אידיאת הטוב [שהוא גם האמת והיופי]; אריסטו שסבר שהטוב שוכן *בתוך* השכל המעשי; שפינוזה שלדידו כבר בדרגת ההכרה השנייה ישנם מושגים אפריורי של טוב וכו'. ואכן, שנים הם הדברים שהפעימו את רוחו של קאנט: השמים מעליו והצו המוסרי שבתוכו.

ב. בדברו על מוסר נהג ליבוביץ להנגיד את פרשיות קריאת שמע אל סוקרטס ואל קאנט. לכך כיוונו דברי כשהתייחסתי לאפיקורסיות של המוסר בשיטתו.

ג. אני לא חושב שעלינו לחלק ציונים על רמת הידיעות של אלו שאנו משוחחים עמם כאן. המטרה היא ללבן מושגים, להבהיר מונחים ולזקק עמדות מטעויות וכשלים. לשם כך יועילו גם תובנות של בר בי רב וגם חידודים של ת"ח. העובדה שאנשים נכנסים לכאן ומשוחחים על נושאים כאלו, שאין חשובים מהם, היא עצמה ראויה לשבח.

ד. ידועה אמרתו של רבא שלא ניתנו המצוות אלא לצרף בהן את הבריות. עשרות מדרשים מנוסחים ברוח הזאת. תיקון המידות חדר ליהדות והפך לחלק ממנה. איש לא חולק על כך. בעיקרו של דבר הדיון הזה הוא דיון על הגדרות, וזו מלאכה לא קלה. העובדה היא שתיקון המידות איננו חלק מהספרות ההלכתית, ויש משמעות גדולה לכך.
 
למעלה