שרשור שאלות לדוקטור מירה חניק

אפרת12

New member
שרשור שאלות לדוקטור מירה חניק

היום אנחנו מארחות את דוקטור מירה חניק, איתה נוכל להתייעץ בנושא: נשים, קריירה והשיבה לעבודה האירוח יחל בשעה 19:00, ובינתיים אתן מוזמנות לשרשר לפה שאלות יום טוב

שלום לד"ר חניק!

רציתי לשאול לגבי דעתך על עבודה יחד עם תינוק. כלומר, חזרה לעבודה תוך כדי טיפול בתינוק והתאמת סביבת העבודה לכך. האם את חשה שאופציה כזו מקלה על נשים או מקשה עליהן? האם זה מתאים לכולן? אני באופן אישי מאוד מתלבטת בנושא (למרות שאני עוד לא בהריון, אבל מתכננים). לכאורה, אני עובדת כעצמאית בעבודה שאין מניעה להביא אליה תינוקות. מצד שני, אני זוכרת מהטיפול בבתי שהוא היה מאוד אינטנסיבי וטוטאלי ולא ברור לי איך אעבוד בצורה כזו. מצד שלישי זה פותר את הבעיה של מציאת מסגרת לתינוק מאוד קטן שהייתי רוצה שישאר במחיצתי. תודה!

מירה ח.

New member
תכנון לתינוק שעוד לא נולד

שלום שרון, ממכתבך, אני מבינה שיש לך כבר בת אחת, שצברת ניסיון מסויים במהלך גידולה מבחינת העבודה. ואת עדיין לא בהריון בפעם הנוספת, אבל חושבת על "מה יהיה". ובכן, קשה לענות לך על השאלה הזו, משום שזה תיאורטי, אבל אשתדל. אם את מדריכת הנקה, וברצונך לשקול להביא את התינוק המיועד לעבודתך, זה יכול להיות יתרון מצד אחד - את משמשת מודל לחיקוי ללקוחות שלך, והדרך בה את מגיבה אל התינוק ומטפלת בו תהיה משמעותית לנשים שלהן את יועצת. בנוסף, יש תנאים חיוביים לגבי הוספת תינוק לשטח הפעולה שלך שם (בניגוד, אולי למצב שבו היית עובדת בתחנת דלק, או בחברת היי-טק). השאלה היא, באיזו מידה את בעצמך תהיי בטוחה ביכולתך להיות רגועה ולהרגיע את התינוק במידה כזו שתוכלי להיות ממוקדת בלקוחה שלך ובעבודתך. לכן, אני קצת חלוקה עם עצמי. אם את חוששת שתהיי מאד טרודה בתינוק ותהיי "אם טוטאלית" לא תוכלי להציב גבולות ולהיות במקום באופן מלא עבור הלקוחה (או אולי את קוראת לה בכינוי אחר) - אזי יכולה להיות לך בעיה. משום שאם את עובדת עם אנשים, עליך להיות בטוחה במאה % שהאנשים איתם את עובדת מקבלית ברצון ובשמחה את התינוק שמתלווה לסצינה. בנוסף, אם יהיה מדובר בתינוק קוליקי, או עצבני, או חולה, או רעבתן, או בכיין (מצב שיכול לקרות כמעט לכל תינוק ברגע מסויים) - את עלולה להיתקל בבעייה שבה את תהיי בלתי פנוייה כדי לתמוך בנשים איתן את עובדת. מה שאני מציעה לך הוא להמתין ללידה עצמה, ולראות איזה תינוק יהיה לך. לפי אופיו ולפי בדיקה שתערכי בשטח עצמו תוכלי לדעת מה מתאים לך יותר. מאחלת לך הורות והריון\לידה מוצלחת, שלך, מירה

תודה מירה!../images/Emo39.gif

האמת היא שמהיכרותי עם עצמי יהיה לי קשה מאוד לעבוד בריכוז תוך כדי טיפול בתינוק. עם זאת, נושא מקומות העבודה שמשלבים גידול תינוקות מאוד קוסם לי. מה דעתך האישית בעניין? נניח שמדובר רק על עבודות משרדיות יותר, אשר בחלקן אפשר לעזוב לרגע את המחשב ולהתפנות לתינוק. האם האופציה הזו מקדמת נשים במקומות העבודה שלהן ומאפשרת להן לשמור על מקום עבודתן, או שמא באמת מהווה פתח לעבודה באיכות נמוכה בשל חוסר ריכוז? האם את רואה מקום למשרה מסוג כזה במקומות עבודה בארץ? האם יש פתיחות לגישה כזו? ושוב - תודה לך גם על תשובתך וגם על התארחותך בפורום!

מירה ח.

New member
המעסיק האימהי

אני מכירה כמה מקומות עבודה המאפשרים לאימהות (ואבות - אבל אלה לא מנצלים...) להביא את הילדים לעבודה ולשכן אותם במועדונית במקום. יש תגובות טובות לכאלה, אבל לא כל המעסיקים יכולים להמשיך לממן הטבות מסוג זה. בתעשייה ה- low-tech (=שכר מינימום) נהוג לתת הטבות כאלו לנשים צעירות, אבל במקומות קצת יותר מתוחכמים (הייטק וכד') עדיין העניין בחיתוליו
. יש האומרים שעצם העובדה שאימהות יכולות לשכן את הינוקא במרחק פסיעה ממשרדן ולדעת כי הוא מטופל טוב ושהן יכולות להציץ פנימה בהפסקת הצהריים - מגדילה את שלוות הנפש ואת הריכוז. לא שמעתי על מחקרים מקיפים שנעשו על נושא זה, ואולי יש מומחים גדולים ממני בתחום זה.

sipi1

New member
חמישה בנים שלי גדלו כך, במשרד ../images/Emo9.gif

< לא כעצמאית, אלא כעובדת שכירה > לא עבדתי מול קהל, היה לי חדר כמעט פרטי, ובחדר הצבנו לול/עריסה ליונק הקטן. הרי גם בבית, כשיש לך תינוק קטן, את לא כל היום שקועה רק בו אלא גם עובדת באי אלו עבודות נוספות. כך הנקתי תוך כדי שיחות טלפון חשובות או קריאת חומר מקצועי, הקלדתי עם תינוק על הברכיים (או במנשא), ולא פעם היה גם בישיבות עסקיות משתתף צעיר מאד. את שעות השינה ניצלתי לעבודות שדרשו יותר ריכוז ושתי ידיים פנויות, ולא פעם היו "מתנדבים" שביקשו לקחת את התינוק לטיול קטן - וגם אז התפניתי לעבודה שדורשת ריכוז. הסידור הזה - שהיה בכלל יוזמה של בעל העסק, אני לא העליתי בדעתי לבקש אפשרות כזו - נמשך עד גיל חצי שנה בערך, כאשר התינוק מתחיל לזחול וזקוק ליותר חברה וגירויים. כמו עוד דברים בחיים, ברגע שהדבר נראה לך טבעי ומובן מאליו - זו התחושה שאת משדרת לסביבה, וכך הם מקבלים את המצב.

מירה ח.

New member
עניין של בחירה

אני מלמדת באונ' לסלי (מסלול לימודי נשים) ויש לפעמים אימהות שמביאות את התינוקות שלהן לכיתה, מניקות בזמן השיעור ואנחנו אפילו משחקות איתן מדי פעם, שלא לדבר על פוצי-מוצי מסיבי ביותר בהפסקות. אבל לא בכל מקום עבודה\לימודים זה מתאים, ולא לכל אישה. אני עבדתי מן הבית, כפי שסיפרתי כאן, במשך שנים, מאז שביתי הקטנה היתה בת 4. לא היה לי תינוק בזמן זה, אבל הרגשתי מה זה לעבוד עם ילדים קטנים בבית. מי שיכולה להתרכז, לפצל קשב, ולהציב גבולות בצורה נכונה, יכולה לעשות זאת בכיף. אבל מי שנסחפת לטיפול בילד, שלא מצליחה לעמוד בלו"ז או שנמצאת במצב שהטלפון מצלצל וילד קטן עונה - במהרה עלולה למצוא את עצמה ללא פרנסה...

עמית@

New member
שלום ד"ר חניק - ותודה על האירוח

אם אפר שאלה פילוסופית משהו - (פרקטית כרגע יש לי כל כך הרבה עומס אני לא יכולה להפריד בין דברים...) את חושבת/יודעת שיש הבדל ביכולת העבודה והעמידה בלחץ בין גברים ונשים? מה היתרונות שהיית מציבה למעסיק בהעסקת אשה לעומת העסקת גבר (אני מנסה להכניס לחברה הגברית בעליל שבה אני עובדת - כוח נשי, מתוך אמונה ביכולות מגוונות ובניצול זמן/מולטיטסקינג מקסימלי) תודה

מירה ח.

New member
היתרון הנשי

שלום עמית, תודה על השאלה. אני חושבת שהיא חשובה מאד - בפרט כאן בפורום זה! אני אכן מאמינה שנשים הן כוח עבודה ומשאב אנושי ותעסוקתי טוב מאד, ויש יתרונות רבים להעסקתם. יש מחקרים רבים שנערכו מאז שנות ה-90 של המאה שעברה שמצביעים על כך שלנשים יש יותר מחוייבות למקום העבודה (בניגוד לסטריאוטיפ שלנשים "נופל העיפרון" בשעה 4), הן אסירות תודה למעסיקים והן מביאות איתן סגנון עבודה וחשיבה, וגם סגנון ניהולי שונה מן הגברים - סגנון שנדרש מאד בזמנים כמו שלנו. הוכח במחקרים גם שנשים מפיקות יותר תוצאות בפחות זמן (בהשוואה לגברים) - יש להן יכולת ניהול זמן ומולטי-טאסקינג שכבר ידוע ומדובר בו בחברה. בגלל הצורך לנהל את ביתן ואת ילדיהן ולעשות אלף דברים בו זמנית, נשים למדו לעשות משימות שונות באופן מושלם ובמהירות. לכן יש הרבה יתרונות בהעסקתן, ובגלל סיבה זו, אני היקמתי מבצע ממלכתי שנקרא "אות המעסיק המתקדם" שמעניק פרסים למעסיקים המקדמים נשים. אני ממליצה לך לקדם את הנושא של העסקת נשים במקום עבודתך משום שזוהי פשוט מדיניות מועילה. מצורף קישור למאמר על המנהיגות השונה של נשים, שלך, מירה

מאז

New member
../images/Emo2.gif גם את??

התעצבתי לקרוא את התשובה הזו, או לייתר דיוק את המשפט הבא בה: יש מחקרים ... שמצביעים על כך שלנשים יש יותר מחוייבות למקום העבודה (בניגוד לסטריאוטיפ שלנשים "נופל העיפרון" בשעה 4). כלומר גם את מזהה מחוייבות למקום העבודה עם ריבוי שעות עבודה (או לפחות עם נכונות להשאר מעבר לשעות ה"רגילות")! למה? אני עבדתי במקומות עבודה תובעניים (מבחינת שעות) בחיי. גילית שבמקום לעבוד יעיל וקצר, עבדו שם לא יעיל וארוך. אם אתה בעבודה עד 9 בערב, הרי תעשה את השיחות הפרטיות שלך (ולפעמים גם את הסידורים) על חשבון העבודה - כי אין זמן אחר. אני, שעבדתי שם במשרה חלקית, עבדתי באטרף, לא הרשיתי לעצמי לצאת להפסקת צהריים של שעתיים, ולא לעשות שיחות וסידורים (טוב, כמעט שלא). אני חושבת שאחת הבעיות העיקריות כיום בשוק העבודה הוא הזיהוי הזה, של מחוייבות עם הקדשת שעות עבודה רבות (מדי) וצר לי לגלות שאת שותפה לחשיבה הזו. סליחה שאני קצת תוקפנית כאן, נגעת אצלי בנקודה רגישה...

.inbal

New member
מחוייבות זה לא בהכרח שעות עבודה

אין ויכוח ששעות עבודה ארוכות לא פעם לא משקפות את המחוייבות והתרומה האמיתית. אבל כשאומרים שהעפרון נופל בארבע מתכוונים למצב הפסיכולוגי. אני עובדת עם אישה מדהימה, מחוייבת, אמא לשלושה ילדים שהקטנה בינהם בת שנה. היא הולכת, היא לא יכולה להשאר אלא במקרה חירום רציני (ופעם בחודשיים כשזה קורה היא נשארת). אבל "העפרון" לא נופל לה. כי אם יש עוד שיחה חשובה היא תעשה אותה מהאוטו, ואם יש פגישה חשובה לתזכר היא תעשה את זה מהבית בלילה. זו מחוייבות אדירה, שלא נמדדת בשעות. (אני מביאה את זה רק כדוגמא למה לדעתי מירה התכוונה, אבל אני לא מדברת בשמה - יש לה מקלדת והיא מסתדרת איתה לא רע
)

מירה ח.

New member
נכון, ואכן עך עניתי

התייחסותי היתה לא לשעות העבודה ולאורכן, אלא דווקא למהות העבודה והאיכות שנשים מעניקות למקום העבודה. נשים מיומנות לתת יותר תפוקה בפחות שעות, ולמרות שהרבה מעסיקים סופרים את שעות העבודה כאילו יש להן משמעות, נשים מסוגלות להעניק למקום העבודה תוצאות טובות בפחות זמן. אלה מחקרים שנעשו בכמה מקומות לאורך השנים האחרונות וכולם מצביעים על אותה עובדה.

מאז

New member
חיפוש עבודה לאחר לידה

שלום, ילדתי לפני פחות מחודש את בני השני. אני רוצה לחפש עבודה, אולם מתלבטת: 1. מתי להתחיל לחפש (כמה זמן לפני הזמן בו ארצה לשוב למעגל העבודה)? 2. סדר העדיפויות שלי ברור - אני רוצה לעבוד, אך בהיקף משרה מצומצם, באופן שיאפשר לי להקדיש תשומת לב למשפחתי, שנמצאת אצלי בעדיפות ראשונה. (כלכלית אני יכולים לאפשר לעצמנו גם שאשאר בבית, אולם אני זקוקה מאוד, נפשית, לעבודה). זו האמת. אך האם כדאי לי להציג אותה? האם בשוק עבודה שדורש מחוייבות, מסירות ובעיקר הקדשת המון שעות לעבודה יש לי בכלל סיכוי? 3. ושאלה תיאורטית יותר- מה לדעתך המכשול העיקרי כיום בפני שילוב נשים בשוק העבודה, וכיצד ניתן לפתרו

שאלה לגבי טענה מקובלת ששכר גברים

גבוה ב-30% משכר נשים באותה משרה. האם יש דרך לבדוק את הדבר? גם בתקנים ממשלתיים?

מירה ח.

New member
"חיים ששווים פחות"

טולילה, הנתון שאת מביאה הוא נכון ומדוייק. כל המחקרים שנעשו בישראל מראים כי נשים מרוויחיות כ- 30 עד 40% פחות מגברים עבור אותה עבודה באותו מספר שעות. גם היום פורסם בחדשות כי השכר הממוצע של גברים הוא סביב ה- 8,000 ש""ח ואילו השכר הממוצע של נשים הוא פחות מ- 6,000 ש"ח. ד"ר לינדה עפרוני, ידידתי וחוקרת בנושא זה פירסמה עזרות מחקרים כאלה והיא מעידה על כך שנשים מרוויחות פחות מגברים. זה נכון בסקטור הציבורי, כמו בפרטי ובחברות גדולות וקטנות אין כמעט הבדל בין תחום לתחום. והשאלה: מה אנחנו עומדות לעשות עם הנתונים האלה?

מירה ח.

New member
הזדמנויות ומכשולים

שלום מאז, ראשית, מזל טוב ואיחולי! בתשובה לשאלתך: 1. הזמן להתחיל לחפש עבודה הוא: היום! לעולם אין לדעת כמה זמן ייקח תהליך של חיפוש עבודה. יש מצבים שזה לוקח יותר משנה. ובפרט במצבך, כשאת מחפשת משהו שונה. תמיד תוכלי לבקש להתחיל בעוד חודש או בעוד שבועיים. 2. לדעתי חשוב שתציגי את האמת מיד בראיון, ותבהירי מהם הרצונות שלך והמיגבלות, כדי להתחיל עם מערכת אמון טובה. יש היום הרבה עבודות מעניינות בחלקי מישרה שונים, בפרט אם השכר פחות חשוב לך. 3. לדעתי המכשול העיקרי היום לנשים בשוק העבודה הוא חוסר ההבנה של מעסיקים לגבי היתרונות של נשים. עניתי לאחת הגולשות על שאלה זו, ואני מציעה לך לעיין בה. מאחלת לך הצלחה בחיפוש, מירה

ס ת י ו 3

New member
נשים והיי טק

דר' חניק שלום, אני עושה עבודת מחקר על נשים בהיי טק. המטרה הסופית של המחקר היא לבדוק אפשרות ליצירת תוכנית עבודה מיוחדת לקידום נשים בענף ההיי טק. השאלה שלי: האם את מכירה ארגוני היי טק שיש להם פרוייקט או מתכוונים להקים פרוייקט כזה? ואם כן, עד כמה זה היה מוצלח כמו כן אני מחפשת מחקרים אקדמאיים בנושא. לדוגמא: חזרה לעבודה של נשים לאחר חופשת לידה בצורה מדורגת, או עבודה של נשים במשרה חלקית במקום העבודה והשלמת העבודה מהבית. אשמח להפניות. תודה מראש,

עמית@

New member
את מתכוונת לפרוייקט מיוחד לקידום

נשים? (אפלייה מתקנת בהפוכה? למה נשים צריכות "פרוייקט מיוחד" וגברים סתם מתקדמים?
)

ס ת י ו 3

New member
בדיוק לזה אני מתכוונת

והשאלה שאת שואלת מרגיזה אותי לא פחות מאשר אותך. ובכל זאת, עד שנהיה שוויוניות באמת..... ולא מדובר על קידום בגלל שהן נשים אלא על קידום שלא תלוי בכמות השעות שנשים נמצאות בעבודה או שבגלל שהן לא יכולות להיות כל אחה"צ בעבודה הן לא תקודמנה ולא תזכינה למשרות ניהול. באמת שהכוונה היא רק לעזור לנשים לא להיפך.

למעלה