תורה משמיים?

משה רבינו

היה מסוגל לומר "עמדו ואשמעה מה יצווה ה' לכם"
לליבוביץ אין כזאת קומוניקציה.
הוא אומר את כל הדברים שאתה אומר ועל חלקם אף יש לו זכויות יוצרים, ואעפ"כ הוא מחשיב את עבודת ה' כעיקר. איך אתה מסביר זאת? אתה יכול לנסות להיות סנגורו לרגע?

u r i el

New member
יש להבחין בין שני עניינים.

האחד הוא עולמו הפרטי/פנימי. לשם אין לי גישה ואין לי מושג וודאי לגביו אלא השערה. תיזה. ההשערה הזו נתמכת גם בדבריו הוא.

לגבי עולמו החיצוני הוא לדעתי שגיאה והטעיה בנושאים הדתיים. הניסוחים הפנטסטיים הם במידה מסויימת גלימת משי מעל גבי שלד ללא בשר. אין לי הסבר אלא בכפוף לתיזה לגבי עולמו הפנימי.
עיניך הראות איך האיש הענק הזה יודע להגיד את ה'לא' בקצרה וללא ניד עפעף, אפ' לצעוק ולצרוח אותו, אבל במקום שהוא נדרש להגיד 'כן', זה לא יוצא לו אלא בניסוח מתוחכם ופתלתל. זה אומר משהו.

ואני חייב למחזר את עצמי שוב. כל המסורת ה ד ת י ת של עם ישראל היא מסורת לא רציונאלית החל מעקרון ההתגלות המקראי כבר בראשית הימים וכלה באחרון המדרשים. זה כך כי זו דרכה של דת. אין היא נשמעת לשום כלל רציונלי מבחינת עולם המסגרת. בתוך המסגרת, לדוגמה בלימוד התלמודי, יש עקרונות למידה והסקה לוגיים - אבל לא בסיפור המסגרת. כל הגותו של ליבוביץ איננה עוסקת אלא בסיפור המסגרת והוא מבקש לכוף אותו לעקרונות לוגיים. זו שגיאה והטעיה.

אין לי הסבר, אולי לך יש.

ההסבר שלי

הוא יותר נסיבתי אני מחזיק ממנו כאדם חכם שהסיקים שלו חזקים. וכאדם ישר שאם הוא תוקף התנהגויות או תופעות מסוימות סימן שהוא חף מהן.
וכאדם אמיץ שאין לו כל בעיה לבעוט באמונות תפלות.
לכן גם אם אינו מספק הסברים מניחים את הדעת מסיבות השמורות עמו, אני מאמין לו.
אם נמשיך את הדוגמא הקודמת תאר לך אתה רואה כלכלן גדול נגיד שלמה מעוז קונה מניה מסוימת, לא תקנה גם אתה? אפילו ששמעת שמועות רעות על אותה מניה אתה תאמר הוא בוודאי יודע משהו שאני לא יודע.

u r i el

New member
הדוגמה שהבאת לא טובה.

ננסח את זה אחרת : אם שלמה מעוז היה איש אשכולות מוכר בארץ ובעולם, פובליצסט ידוע, מרצה בכל הארץ ומרכז סביבו אלפים, מופיע בקביעות באולמות ובתקשורת וכותב ספרים ומאמרים ומקיים שיחות עם כל דורש וכל זאת כדי להסביר ולנמק ולשכנע עד כמה נעלה רכישת המניה של חברת פוצימוצי - ועל השאלה האם הוא יכול להוכיח את קיומה של אותה חברה פוצימוצי הוא היה עונה לי בשלילה - וודאי שלא הייתי קונה.

אם כבר

המשל צריך להיות כך שמישהו ישאל אותו ומה קיבלת עבור המיליון דולר? והוא יגיד קיבלתי חתיכת נייר או הודעה לחשבון וכו' והשואל יתמה מה לא קיבלת סחורה? או בניין או משהו ממשי אחר? והוא יאמר לא, אין צורך.
ואז אותו שואל יעשה תנועת ביטול ויאמר אתם הכלכלנים האלה סתם מבלבלים את המוח...

ben1b2e3n

New member
אם יש אלוקים

ברור שהתורה משמים.

כי אין מצב שיש אלוקים סטטי כמו שכמה פילוסופים חשבו בטעותם. אלוקים כזה הוא לא אלוקים. הרי הוא מוגבל חח

פיקסעלע

New member
אם את כותבת "שקריות"

בגלל שהם מייחסים את עצמם לאלוהים בעוד שהם אנושיים, אני מניח של' היה עונה לך שאין סתירה בניהם כי הם לא על אותו מישור. המקור האלוקי שלהם הוא על מישור "צו התבונה". כלומר מקור ערכי ולא היסטורי.

friend9

New member
מספריו

הערות לפרשת השבוע. תורגם גם לשפות נוספות אחדות.

חמישה ספרי אמונה. העיקר על בראשית,איוב, קוהלת.

friend9

New member
ספרים

הערות לפרשת השבוע. גם תורגם לשפות נוספות אחדות.

חמישה ספרי אמונה. בעיקר על בראשית, איוב, קוהלת.

למעלה