תרפיה בבישול, או הפגת לחצים באמצעות תכנון תפריטים

רעיון של שירה שאני מכינה כמעט תמיד לאורחים צמחוניים

קוסקוס (משקית אינסטנט) + תבשיל ירקות וחומוס בסגנון מרק שהמרוקאים מגישים עם קוסקוס, אבל עם פחות נוזלים, כך שמתקבל תבשיל ולא ממש מרק.

שילובים שונים של דגנים וקטניות כמו למשל

אורז עם שעועית ברוטב אדום או ברוטב על בסיס ירקות נותני טעם
מג'דרה
תבשיל עדשים כתומות שנמסות בבישול, עם אורז או עם פתיתים
חומוס עם פיתה
מרק אפונה/עדשים/שעועית עם קרוטונים

הבת המתהוללת

Well-known member
מנהל
ארוחות בסיר אחד

הבת המתהוללת

Well-known member
מנהל
פרגיות על מצע פתיתים

מנה נהדרת! תוספת ועקרית בסיר אחד זה תמיד כיף, קל להכנה, ללא רוטב (שבת בצהריים..), הכנתי יומיים מראש, עבר חימום פלטה מצוין – נחל הצלחה כבירה, אכין שוב ושוב בע"ה, במיוחד כשיש אורחים עם ילדים או כשאין זמן להסתבך.

כפי שציינתי בהערות, השתמשתי ב-500 גר' פתיתים כפי שצויין במתכון, אך לדעתי זו כמות גדולה מידי של פתיתים – הפרגיות קצת "נבלעו" בפתיתים. בפעם הבאה, כדי להבטיח שהפרגיות תבלוטנה מספיק, מתכוונת להשתמש רק ב- 300-400 גר' פתיתים ולהתאים את כמות המים להוראות על החבילה.

דרך אגב, בעת ערכית הקניה השבועית בשבוע בו הכנתי מנה זו, נתקלתי במקרה בפתיתים של אוסם מ30% (נדמה לי) קמח מלא, ובהם השתמשתי למנה זו – "בוסט" תזונאי על פני הפתיתים הרגילים.

פרגית עם פתיתים וירקות שורש/בני סיידא "אוכל של אמא"

החומרים ל- 5-6 מנות:
1/4 כוס שמן זית
2 בצלים קצוצים דק
4 שיני שום קצוצות
2 גזרים חתוכים לקוביות קטנות
1 פלפל אדום חתוך לקוביות קטנות
1 פלפל ירוק בהיר חתוך לקוביות קטנות
1 זוקיני חתוך לקוביות קטנות
2 שורשי פטרוזיליה קלופים וחתוכים לקוביות קטנות*
1 ק״ג פרגיות חתוכות לנתחים בינוניים
500 גרם פתיתים בצורת אורז**
1 כף גדושה אבקת מרק עוף
מלח, פלפל שחור גרוס
1 כף בהרט או תבלין לגריל עוף***
4 כוסות (1 ליטר) מים
1/2 כוס פטרוזיליה, קצוצה

אופן ההכנה:
1. מחממים בסיר רחב את שמן הזית, מוסיפים את הבצל, השום ואת כל הירקות ומטגנים 6 דקות. מוסיפים את הפרגיות ומטגנים כ-5 דקות, עד שיזהיבו מעט.
2. מוסיפים את הפתיתים, מתבלים באבקת מרק, מלח ופלפל ובהרט. מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה.
3. מכסים ומבשלים על האש הקטנה ביותר 45 דקות. מסירים מהאש, מוסיפים את הפטרוזיליה, מערבבים ומגישים.

הערות חני ס.:
*לא הוספתי שורש פטרוזיליה.
**השתמשתי ב-500 גר' פתיתים כפי שצויין במתכון, אך לדעתי זו כמות גדולה מידי של פתיתים – הפרגיות קצת "נבלעו" בפתיתים. בפעם הבאה, כדי להבטיח שהפרגיות תבלוטנה מספיק, מתכוונת להשתמש רק ב- 300-400 גר' פתיתים ולהתאים את כמות המים בהתאם להוראות על החבילה.
***בשל אורחת שלא אוהבת קינמון (המצוי בבהרט) השתמשתי בתבלין לגריל עוף כתחליף– יצא נפלא!

הבת המתהוללת

Well-known member
מנהל
עוף ופתיתים בראס אל חנות /ניר צוק

תכון של שף עומר מילר שפורסם במדור האוכל של ynet וחיכה בסבלנות לתורו.

הכנתי לשבת עם אורחים וזכה למחמאות רבות. חלק מהילדים אכלו רק את העוף, חלק רק את הפתיתים (שספגו טעמי עוף, ירקות ותבלינים) והמבוגרים נהנו משנהם גם יחד.
עבר חימום נהדר על הפלטה, ללא כיסוי.

התבשיל נועד לבישול ארוך (5 שעות או כל הלילה התנור) אך ניתן להגישו גם רק לאחר שעה של בישול. שהות ארוכה בתנור מעניקה לו שדרוג משמעותי ומוסיפה לו עוד רבדים של טעמים.
השתמשתי בעוף חתוך ל-8 ועוד 3 "רבעים", פתיתים בורת קוסקוס (30% חיטה מלאה, נדמה לי), הוספתי קופסה קטנה של רסק עגבניות לנוזלים ולאחר טיגון הפתיתים הוספתי נוזלים, השארתי על האש 2-3 דקות ואז העברתי לתבנית מרופדת בנייר אפיה, ערכתי את העוף על הפתיתים, כיסיתי ואפיתי כ-3 שעות. לאחר כיבוי התנור הסרתי את הכיסוי לעשר דקות להשחמה קלה.

עוף ופתיתים בראס אל-חנות
המרכיבים (ל-4 מנות):
8 שוקי עוף (ניתן להשתמש גם בכרעי עוף או בשוקיים ובכרעיים יחד)
1/2 כוס שמן זית
3 בצלים קצוצים
1 גזר קלוף וחתוך לקוביות קטנות
2 גבעולי סלרי קצוצים
5 שיני שום שלמות קלופות
3 כוסות פתיתים בצורת אורז*
מלח ופלפל שחור גרוס טרי
1 כף ראס אל־חנות (תערובת תיבול מרוקאית, להשיג בחנויות תבלינים)
2 עלי דפנה
1 ליטר מים (או ציר עוף)**
1 כוס אפונה קפואה
להגשה:
1 כוס של פטרוזיליה קצוצה

אופן ההכנה:
מחממים שמן זית בסיר הניתן להכנסה לתנור ומשחימים את שוקי העוף. מתבלים במלח ופלפל שחור. מוציאים מהסיר בעזרת כף מחוררת. מוסיפים לסיר את הבצלים, הגזר, הסלרי והשום ומטגנים 10 דקות עד שהבצלים שחומים.
מוסיפים פתיתים, ראס אל־חנות ועלי דפנה ומטגנים עוד מספר דקות. מחזירים לסיר את העוף, מערבבים בעדינות ויוצקים מים (או ציר עוף) לסיר עד כדי כיסוי.
מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה למינימום ומבשלים מכוסה כחצי שעה.
מוסיפים אפונה, מערבבים, מכסים היטב ומכניסים לתנור, שחומם מראש לטמפרטורה של 100 מעלות למשך 5 שעות לפחות או למשך הלילה. מוציאים מהתנור, מפזרים פטרוזיליה ומגישים.

הערות הבת המתהוללת:
*השתמשתי בפתיתים בצורת קוסקוס, % מסוים של חיטה מלאה.
**הוספתי קופסה קטנה של רסק עגבניות.
***העברתי פתתיתים+נוזלים+עוף לתבנית מרופדת ואפיתי בתנור.

בתבנית הולך? כנפיים ופסטה בגריל (הילדים שלי מכורים לזה)

250 גר' פסטה קצרה כלשהי. קשתות, סלילים וכיו"ב.
מכינים לפי ההוראות שעל השקית, שוטפים ושמים בתבנית מרופדת בנייר כסף (הקפידו שהצד המבריק כלפי מטה).
למניעת "תאונות" אני אוהבת לשים נייר אפייה ועליו נייר כסף. כיוון שזה בגריל, נייר אפייה גלוי עלול להישרף.
על הפסטה שמים את הכנפיים עם חלק העור העבה כלפי מטה, וצולים בגריל עד שהצד הזה מוכן. הופכים את הכנפיים ותוך כדי כך
מזיזים אותן כדי שחלקי פסטה שהיו מכוסים ובעיקר כאלה שהם קצת ורודים בהשפעת הכנפיים שישבו עליהם, ייחשפו גם הם לגריל.
צולים גם את הצד הזה עד שמוכן.
הפסטה מתקבלת מאד טעימה - חלק צלוי ופריך וחלק ספוג בנוזלים שהכנפיים הפרישו.

קורקבנים עם תפוחי אדמה

אני מעדיפה להשתמש בקורקבני הודו שהם קלים יותר לניקוי אבל אפשר בהחלט להשתמש בקורקבני עוף
מנקים היטב את הקורקבנים ומשרים כחצי שעה בקערת מים, כיוון שלטעמי הם תמיד יותר מדי מלוחים.
אני אוהבת להשאיר אותם שלמים.

מזהיבים בסיר רחב רצועות בצל, מוסיפים שיני שום קלופות וחצויות ומטגנים עוד דקה, מוסיפים תפוחי אדמה חתוכים לקוביות גדולות,
מטגנים טיפה, מתבלים בפפריקה מתוקה, מערבבים עוד טיפה, מוסיפים את הקורקבנים, מערבבים שוב ומוסיפים מעט מלח.
מוסיפים קצת מים רותחים, בכמות שתגיע לכ- 1/3 גובה המוצקים. אפשר להוסיף עלה דפנה שבור לחתוכות וגם קצת גרגרי פלפל אנגלי.
רק אם אוהבים את הטעם.
מרתיחים, מקטינים להבה ומבשלים עד שהקורקבנים רכים.
מדי פעם בודקים אם לא חסרים נוזלים ומוסיפים מעט מים רותחים אם צריך.
זה אמור להתבשל בכמות מועטה ביותר של רוטב סמיך.

אפשר במקום קורקבנים להכין מאכל זה גם מקוביות של בשר שריר או

משוקיים/כרעיים/ירכיים

עוף עם תפו"א וירקות חורף מהמטבח הטריפוליטאי

מזהיבים בסיר שטוח ורחב מסוג נון-סטיק כלשהו, רצועות בצל.
מוסיפים קוביות בינוניות עד גדולות של תפו"א, שיני שום קלופות וחצויות ואפשר גם פרוסות אלכסון של גזר ו/או פרחי כרובית.
אם יש ארטישוק ירושלמי, כדאי להוסיף.
מטגנים מכל הצדדים עד לשינוי הצבע, מוסיפים חלקי עוף וממשיכים לטגן קלות.
מוסיפים פלפל שחור, קינמון (השילוב של פלפל שחור וקינמון נפוץ במטבח הטריפוליטאי ואינו מקנה מתיקות למאכל) וקצת מלח.
סוגרים את הסיר, מחכים 2 דקות ומקטינים להבה למינימום, אבל אם הסיר רחב, משאירים אותו על כירה רחבה יחסית (בכל אופן לא טורבו).
מבשלים כ- 45 דקות.
אין צורך להוסיף מים וחשוב שהסיר יהיה סגור היטב. לא כדאי לפתוח אותו לעתים קרובות.

עוף "אינדיאני" עם תפו"א. אין לי מושג למה קוראים לו כך

שמים בסיר (שטוח ונון סטיק) חלקי עוף, קוביות בינוניות תפו"א, שמן קנולה (לא להתקמצן), פפריקה מתוקה, שפע שיני שום קלופות וחצויות, מלח.
מערבבים הכול היטב (אני מעדיפה לעשות זאת בידיים עטויות כפפות ניילון) ומסדרים הכול כך שחלקי העוף נמצאים מתחת לתפו"א, עם העור כלפי מטה.
לא מוסיפים מים בכלל.
מבשלים 5 דקות על אש גבוהה (סיר סגור היטב) ומקטינים למינימום. אם הסיר רחב (רצוי כזה שיכיל את כל חלקי העוף בשכבה אחת), משאירים אותו
על כירה רחבה אבל לא טורבו.
מבשלים כ- 45 דקות.

עוף עם אורז, אפונה ושמיר (מתכון פרסי)

מסדרים בתחתית סיר שטוח ורחב (נון סטיק) שכבה אחת של חלקי עוף עם העור כלפי מטה.
מודדים את כמות האורז שרוצים להוסיף, שמים במסננת ובאותה כוס מודדים את המים - כוס + 3/4 לכל כוס אורז.
האורז המתאים כאן הוא אורז יסמין (אני אוהבת את זה של סוגת למרות שהוא קצת יקר).
שמים את המים בסיר, מוסיפים מלח ושמן - בערך 3/4 כפית מלח וכף שמן קנולה לכל כוס אורז.
אני אישית שמה קצת פחות מלח.
סוגרים את הסיר, מרתיחים את המים ובינתיים שוטפים את האורז.
כשהמים מבעבעים מוסיפים לסיר את האורז השטוף, אפונה קפואה ושפע שמיר קצוץ.
מביאים שוב לידי רתיחה, מערבבים בעדינות את האורז עם האפונה והשמיר, מבלי להזיז את העוף.
סוגרים את הסיר, מרתיחים שוב, מקטינים להבה (אבל אם הסיר רחב משאירים אותו על כירה רחבה,
רק לא טורבו) ומבשלים 45 דקות.
מתקבל תבשיל ריחני וטעים, ובתחתית הסיר עוף וקצת אורז צלויים/מטוגנים, מה שאהרוני קורא
לו טה-דיג ובבית אמי קראו לו בון (כמו המילה טוב בצרפתית)

מרקים סמיכים שיש בהם קטניות, דגנים לפעמים וחלקי בשר זולים

יש לזה כל מיני גרסאות אצלנו.

הבת המתהוללת

Well-known member
מנהל
סלט שאריות

אחד הדברים החסרים לי מימי הקריירה הנמרצת, הוא הסלט של ימי רביעי (שכן בשלישי בד"כ נגמרות השאריות משבת אצלינו).

בניו יורק המבחר להרכבה היה עשיר לי יותר (קוביות סלמון צלוי! מלא מלא קיטניות, כל מיני עלים שאין פה, פירות יער), אבל גם באזור הבורסה ברמת גן מצאתי שניים-שלושה מקומות כשרים שהכינו סלט להרכבה עצמי לטעמי. זו היתה הארוחה החביבה עלי במהלך השבוע ולמרבה ההפתעה, אולי כי כל כך חיכיתי לה, השביעה אותי יותר מארוחות הצהריים החמות (והשוות - כולם באו תמיד לראות מה מתחממם הפעם) שהייתי מביאה מהבית.

כשהפסקתי לעבוד, לקח כמה שבועות עד שקלטתי כמה חסר לי הסלט הזה. בהתחלה ניסיתי לשחזר – אמרתי אני הרי בבית, מה הבעיה לפרוס חציל, קישוא, בטטה ולקלות ולאדותסלק ולבשל קינואה. אז זהו – שזה לא קל וזה כנראה עובד טוב רק בכמויות גדולות. אבל למדתי להכין מדברים שבבית והתוצאה מפתיעה בכל פעם מחדש כי בכל פעם נכנסים מרכיבים שונים.

סלט שאריות

מרכיבים:
בסיס:
ירקות חיים: מלפפון, עגבניה, פלפל אדום/ירוק, מלפפון חמוץ (אם אוהבים) – קצוצים, גזר מגורר

תוספות – תלוי מה אוהבים, אני משתדלת לשים טיפה מכל קבוצה:
ירקות צלויים או מבושלים: קצת ירקות משאריות אנטיפסטי ו/או כמה כפות סלטים כגון חצילים פיקנטי/יווני/חצילים וגמבה של השיקסע/מרילין/סלק בתחמיץ/גזר פיקנטי או/או כמה כפות שאריות תבשילים כגון חצילים/קישוקים מאודים או ברוטב עגבניות

חלבון: ביצה פרוסה/קצת טונה/פרוסות אבוקדו/קוביות גבינה בולגרית/צפתית
או לבשרי: נתחי חזה עוף או פרגיות על הגריל

פחממות: קצת פסטה, כמה כפות אורז מלא מבושל/חיטה מבושלת/גריסים/כוסמת
קינואה, אם יש

עשבי תיבול: פטרוזיליה/כוסברה קצוצים, סלרי קצוץ

גרעינים, קרוטונים

את כל מה שאוהבים מהנ"ל מערבבים בקערה גדולה עם: שמן זית וקצת לימון ואם אוהבים אפשר פסטו/חריסה/טחינה גולמית או רטבים כגון אלף האיים וכ"ו.

אמרלדה

Active member
ממרח/סלט טונה חדש

אחרי שחודשים רבים מאוד לא נגעתי בטונה, כי זה הפך להיות בראש שלי "אוכל של עבודה" והאוכל של העבודה אצלנו לא היה משהו, אתמול סוף סוף הכנתי משהו שמצא חן בעיני מאוד.
קופסה טונה במים (מעדיפה להוסיף שמן זית, אבל אם מכינה סלט משתי קופסאות, אז אחת כזו ואחת כזו)
בצל ירוק קצוץ- כמות לפי הטעם
מלפפון במלח קצוץ לפי הטעם
להוסיף מעט לימון, מלח ושמן זית, לערבב
אחר כך להוסיף 2 כפות גדושות קוטג' (אצלנו 3%).
יוצא משהו בין סלט לממרח, מאוד טעים.

פסטה עם תוספות

לצלות בתנור: עגבניות שרי חצויות ורצועות גמבה, עם שמן זית, מלח ופלפל שחור גרוס.
כשמוכן, לערבב עם פסטה מבושלת,להוסיף עוד שמן זית ומל"פ לפי הצורך, ומלמעלה אגוזי מלך גרוסים גס וגבינה מלוחה מפוררת.
&nbsp

למעלה