עדכונים וחדשות!

יסמין@

New member
מחשבות כלליות על הז'אנר

אם היה לי זמן הייתי מחפשת אם כתבו מאמר/ים על הנושא. ואם היה מתברר שלא והיה לי זמן - הייתי כותבת בעצמי מאמר. אסתפק בהודעה שאשתדל שתהיה קצרה: על ההבדלים בין ספר וסרט לבין סדרה שנמשכת על פני כמה עונות.

ספר וסרט והצגה וכו' כשהם מתפרסמים לקהל הרחב הם יצירות גמורות. למשל, יש ספר מודפס וכרוך שעבר הגהה וכו' וכו' ועכשיו אפשר לרכוש אותו. או יש סרט שעבר הרבה עבודה ועכשיו אפשר לצפות בו.
לא כן סדרה בהמשכים. היא יצירה בהתהוות. כשמתחילים לצפות בה, התסריטאים ממשיכים לכתוב, ממשיכים לצלם את הפרקים השונים וכו'. (אני מתכוונת בעיקר לסדרת TV אבל זה נכון גם כשמדובר ביצירה ספרותית המתפרסמת בהמשכים על פני זמן רב). בהתחלה יוצא הפיילוט. ואחר אם מקבלים אור ירוק, ממשיכים לכתוב את הפרקים הבאים ולפתח את העלילה. כשמסיימים את העונה הראשונה, עדיין לא יודעים למעשה אם זו סדרה בת עונה אחת בלבד או שזו העונה הראשונה ואחריה תהיה עונה שנייה. כשמסתיימת העונה השנייה, לא יודעים אם תהיה עונה שלישית. וכן הלאה.

במהלך השנים שבהם משודרות העונות השונות של הסדרה, מתרחשים הרבה שינויים שרובם לא צפויים מראש, וביניהם: שינויים שונים בחיי השחקניות/ים: הריון ולידה, מוות, הזמנה לשחק בסדרה יותר נחשקת או בסרט וכו'. במהלך השנים הללו עשויים לקרות שינויים שונים בתחומים אחרים: שביתה של תסריטאים, מלחמה, משבר כלכלי, ועוד ועוד ועוד. כל אלו עשויים או עלולים להשפיע על הסדרה. וגם כמובן עניינים של רייטינג, איזו דמות אהובה יותר על קהל הצופים ועוד ועוד ועוד.

בקיצור (ויש עוד המוווון מה לומר על כך), היוצרים/ות של סדרות כאלו לא יכולים לדעת מראש מה צפוי לסדרה ולשחקנים/יות ולמצב הכללי במדינה ומה יהיה הרייטינג ומה יהיו השיקולים המשתנים של התחנה ועוד ועוד ועוד. וכך משודרים פרק אחר פרק, עונה אחר עונה, ולא תמיד יש קונטיניואיטי. לא תמיד אפשר לשלוט על הכל מראש. או בעצם אי אפשר לשלוט.

בספר או בסרט היוצרים עובדים עובדים עובדים ויוצרים יצירה שיש לה התחלה אמצע וסוף וכל קווי העלילה מובילים לקראת הסוף. והספר או הסרט מתפרסמים כשהכל סגור. גם אם יצרו סרט המשך או יכתבו ספר המשך - הסרט\הספר הראשון סגורים. נוסף לכך, במהלך היצירה אפשר לשנות גם אחורה: לקראת סוף הסרט או הספר אפשר לשכתב את הפרק הראשון או לצלם תמונות נוספות ולערוך ולשנות את פתיחת הספר. לא כן בסדרה!!! לקראת סוף העונה הרביעית אי אפשר לשכתב את הפרקים הראשונים בעונה הראשונה! וכמובן, אי אפשר לשכתב את הפרקים הראשונים באותה עונה.

לאור כל האמור לעיל (ולאור כללללללל מה שלא יכולתי לכתוב בהודעה בפורום), יש הבדלים מהותיים בין ספר וסרט לבין סדרה בהמשכים שנמשכת לאורך כמה עונות. ההבדלים הם, בין היתר, במידת הידיעה והשליטה של היוצרים. בשל כל השינויים הרבים (שמניתי רק מעטים בהם) מתרחשים שינויים בעלילה, באופי הדמויות וכו'. ואז יש חוסר קוהרנטיות, פערים, הבדלים, סתירות ועוד ועוד בין מה שהתרחש בעונה הראשונה לבין מה שמתרחש בעונה האחרונה.

ולכן בסדרות כאלה אני יוצאת מתוך ההנחה שהיוצרים
א. לא יודעים הכל מראש
ב. לא שולטים על הכל ולא יכולים להחליט על הכל

ולכן מה שהם אומרים בעונה א' או ב', לא יהיה נכון בעונה ג' או ד': כי הם לא יודעים, כי המצב השתנה, כי הם שינו את דעתם, כי מסיבות שונות (רייטינג, מתח וכו') הם פשוט משקרים כדי לא לעשות ספויילרים ולגרום לקהל להפסיק לצפות.

ולכן, יש הרבה דברים פתוחים ולא סגורים. יש הרבה דברים אפשריים שיתבררו בעונה האחרונה (אם היוצרים יהיו הגונים ויסבירו לנו את כל הסודות). למשל, רעיון שעלה כאן בשרשור: רג'י עוד יכולה להיות הבת של רמפל. האפשרויות לתרץ זאת לא חסרות: 1) קורה לא סיפרה לרג'י מסיבותיה; 2) או היא ידעה שהיא הולכת למות ובדקה האחרונה לחייה שהייתה גם הדקה היחידה שבה הסתכלה על בתה כשליבה בתוכה - היא העדיפה להקדיש את עצמה לבתה ולביטוי רגשותיה; 3) או היא לא ידעה. היא הייתה בהריון וחשבה שזה מהנרי אבל למעשה הייתה בהריון מרמפל. הרי היא לא עשתה בדיקת אבהות

זו רק דוגמה. דוגמאות נוספות: במהלך העונה הבאה או הבאה אחריה יתברר: אם האימוץ של הנרי היה חוקי או לא, האם רמפל זכר כל הזמן או שכח, ועוד ועוד ועוד תעלומות.

אני מאוד אוהבת שיש דעות שונות משום שאותי באופן אישי זה מפרה. כל הדיונים האלה גרמו לי לחשוב על ענייני ז'אנר ולהבין טוב יותר סדרות TV ואת וואנס. אז מבחינתי זה יופי

קראתי.

נכון. בסדרות עשויות להיות טעויות, סתירות וחוסר עקביות.
א-ב-ל, היוצרים מתאמצים. מאוד. מנסים להיות נאמנים למה שכבר נאמר, כותבים כל פרק בהתאם לכל מה שכבר ידוע. מתאימים כל עונה להיות עקבית עם העונות שקדמו לה.
אין טעם לצפות בסדרה ולחשוב כל הזמן: אולי הסצנה הזאת שגויה, אולי עוד עונה יסתרו את מה שנאמר כרגע, אולי זה פרט שייראה בלתי-הגיוני בפרק הבא.
אז נכון, יש סתירות קטנות ויש טעויות. בפרקים הראשונים קיים חוסר החלטיות על הכיוון בהמשך.
אבל אין סיבה לפקפק בדברים שנאמרו שוב ושוב, דמויות שנותרו עקביות ונאמנות לעצמן, פרטים שמסתדרים לאורך כל העונות, עובדות שהוצגו ומשתלבות היטב זו עם זו, סצנות שמתחברות יחד ומשלימות את התמונה הגדולה.
אין טעם ליצור חורים במה שכבר ראינו, במה שהוצג בצורה עקבית וטובה בטענה ש-"הרבה עוד יכול לקרות". כן, הרבה יכול לקרות. לא הכל יכול לקרות.

יסמין@

New member
רוב השרשור

מתייחס לדבריו של קרלייל שלטענתו רמפל זכר כל הזמן מי הוא והקללה לא השפיעה עליו.
את כל מה שכתבת, את צריכה להפנות אליו.
אני בסך הכל הסכמתי איתו שזו אפשרות.
ושימי לב: כתבתי אפשרות. לא וודאות. זה ייתכן (לדעתי). וייתכן שלא.

ההבדל העיקרי ביני לבין אלו שחושבות שרמפל שכח הוא הספק (אצלי), העובדה שאני משאירה את כל האפשרויות פתוחות:
ייתכן ששכח וייתכן שלא שכח.
נכון לעכשיו אני נוטה לחשוב שלא שכח.
אבל אדע בוודאות רק בסיום הסדרה.

אני מפנה אלייך, לא אליו

איך רוברט יגיב אם יגידו לו שהיוצרים אמרו אחרת ויזכירו לו את עניין השם של אמה? ימשיך להתעקש או שיגיד "טוב, טעות שלי"?
את נצמדת לממה שהוא אמר רק כי זה מסתדר לך עם התיאוריה, אבל זו תיאוריה שלך, לא שלו. מבחינתי הוא סתם עוד שחקן שאומר משהו ואז יכול לחזור בו ממנו ברגע אחד.
אני מנהלת את כל הדיון הזה איתך כי זו דעה שלך, לא כי רוברט אמר. קשקוש קטן שלו לא שווה דיון.

יסמין@

New member
הוא אמר את זה

ככה הוא חושב.
אז זו גם התיאוריה שלו, לא רק שלי.
מה זאת אומרת "סתם עוד שחקן"? "קשקוש קטן שלו"? הוא אחד מהשחקנים הראשיים בוואנס שמגלם את אחת מהדמויות המרכזיות.
את משום מה מזלזלת בו וחושבת שהוא סתם מקשקש. זכותך. אני חושבת אחרת. זכותי.

היי, זה לא "חושבת".

אני חושבת שגולד לא זכר, אני חושבת שהוא לא ידע מי זה הנרי, אני חושבת שאמה וניל יתחתנו.
אני -בטוחה- שרוברט מקשקש. זה מה ששחקנים עושים בריאיונות.
אז הוא שחקן ראשי של דמות מרכזית. וו-הו!
אל תטעי בין הפנים של הסדרה לבין המוחות מאחוריה.
אני לא אתפלא אם הוא לא ידע לענות על שאלות פשוטות על הסדרה.

Shiri from the block

Active member
אז את מאמינה לשחקן במקום לתסריטאים? מאמינה לשחקן שמשחק דמות שכותבים לו לשחק, אבל את לא תאמיני לתסריטאים שהמציאו את הסדרה, המציאו את הדמויות, המציאו את התסריט ונתנו לך תשובה חד משמעית?

בחיי שזה כבר הזוי.
נותנים לך מיליון הוכחות אחד אחרי השני ועדיין ההתעקשות הזאת נגד מי שיצר את הסדרה.

אפשר לקחת את ההשוואה לאלוהים, בהנחה ואת מאמינה באלוהים, הוא יצר את העולם, אני אבוא עכשיו ואגיד לך שהעולם נוצר ע"י אבולוציה והמפץ הגדול, למי את תאמיני? לאלוהים שיצר את העולם או לי, שאני כלי של אלוהים שיגיד לך שזה המפץ הגדול?
בהנחה ואת מאמינה באלוהים, וכמו כל מי שמאמין באלוהים... יגיד לך שאלוהים יצר את היקום. כנ"ל לתסריטאים.

סתם לסתם צורך- אני בכלל אתאיסטית ככה שבמקרה הזה ספציפי אני כן מין הסתם מאמינה בקטע האבלוציוני.

יסמין@

New member
תשובתי מצויה בהודעה:

מחשבות כלליות על הז'אנר. בסדרה מסוג כזה, שנמשכת עוד ועוד עונות, אני לא "מאמינה" לאף אחד. לעתים קרובות מצאתי בסדרות כאלה חוסר קוהרנטיות, חוטים תלושים ולא מחוברים, סתירות וכו'. מה שנכון בעונה X לא בהכרח יהיה נכון בסיום הסדרה. נחכה ונראה.

ואני לא "מתעקשת". אני כותבת את דעתי הלגיטימית כמו כל אחת ואחד בפורום זה. ומדי פעם אני חוזרת ומזכירה: זו דעה אישית, סובייקטיבית, נכונה לרגע זה, אני מוכנה לשנות אותה, אני לוקחת בחשבון את האפשרות שאני טועה, אני אהיה מוכנה להודות בטעותי. לא אכפת לי אם מישהי אחרת חושבת אחרת ואין לי עניין שתשנה את דעתה בעקבותיי. זה פורום, שנועד לדיונים על הסדרה. זה מה שאני עושה: לא מתעקשת, לא בעד מישהי כאן ולא נגד מישהו כאן.

אני מבטאת את דעותיי האישיות, הסובייקטיביות, שאינן מחייבות אף אחת ואף אחד מלבדי. לא מעוניינת לשכנע!!! לא מחפשת קונצנזוס!!! לא אכפת לי אם אני היחידה בכללללל היקום שחושבת כך!

עכשיו יותר ברור? משום שכתבתי את זה כבר המווווון פעמים!

יסמין@

New member
ואת כל השאלות תפנו לרוברט קרלייל

אני בסך הכל מסכימה איתו (נכון לעכשיו, ומוכנה לשנות את דעתי).

Shiri from the block

Active member
מעניין שאיתו את מסכימה, אבל עם היוצרים לא מדוע ליוצרים שליהקו את רוברט, ובאותה נשימה יכלו ללהק מישהו אחר שהיה אומר שהוא מסכים איתם שגולד לא זכר כלום?

יסמין@

New member

פעם זיליון: את הכל כתבתי בהודעה: מחשבות כלליות על הז'אנר ובעוד הודעות בשרשור זה וגם לפניו

אני לא "מאמינה" לאף אחד. זה לא עניין של אמונה. זה עניין של ז'אנר!
נחכה ונראה לסיום הסדרה (כלומר, אני אחכה ואראה. לך יש כבר דעה מגובשת וזכותך)
מה שרוברט קרלייל אמר מסתדר לי יותר ממה שהיוצרים אמרו. והם יכולים לשנות את דעתם עד לסיום הסדרה או שכבר עכשיו שינו ולא מגלים.
וליתר ביטחון חוזרת עוד פעם:
הכל כתבתי בהודעה: מחשבות כלליות על הז'אנר
את השאלות תפני לרוברט קרלייל

Shiri from the block

Active member
ובכל זאת לא ענית על הדוגמא שלי סבבה שאת לא מאמינה לאף דמות, אבל לא להאמין ליוצר הסדרה עצמו? שהוא על תקן אלוהים מחליט מי מת מי חי, מי ימשיך לעוד עונה, מי אומר מה, מי משחק ככה וככה, זה כבר התעקשות מיותרת.
כמובן שזכותך לחשוב מה שבא לך, אבל היוצרים עצמם לא סתרו את עצמם בנוגע לנושא הזה בסדרה ואני לא מבינה על ההתעקשות הזאת ללכת נגדם.
לא ללכת נגד השחקן או הדמות, ללכת נגד יוצר הסדרה עצמו.

אז גם אל תאמיני להם כשהם אומרים שאמה היא זאת ששברה את הקללה בסטוריברוק, אולי מישהו אחר שבר את הקללה?
אז אל תאמיני גם ליוצרים שהנרי הוא הבן של אמה, אולי הוא בעצם הבן של רג'ינה? אולי הוא הבן של סינדרלה? אולי הוא הבן של קתרין?
לא עשו בדיקת DNA, איך אפשר לדעת בוודאות שהנרי הוא אכן הבן של אמה? אולי הילד שאמה מסרה לאימוץ סגור נמצא בכלל במקום אחר?

אפשר לשחק עם זה לעוד הרבה כיוונים אחרים. אם ככה זה אצלך בכל סדרה לא יודעת איך את סובלת את כל הקונספירציות האלה, זה ממש מעייף.

יסמין@

New member
לאיזו דוגמה את מתכוונת?

השבתי על 3 הדוגמאות שכתבת. על השנייה כתבתי שלא הבנתי, אבל התשובה לדוגמאות 1 ו-3 היא גם תשובה אפשרית לנקודה 2.

ראי: מחשבות על הז'אנר. היוצרים הם ממש לא האלוהים של הסדרה. אני עכשיו לא אתחיל לדבר על כל הכוחות והפוליטיקה הפנימית וכל הדמויות שעומדות מאחורי סדרה. מספיק שאזכיר ברפרוף: מנהל הרשת, מנהלי משנה, בעלי המניות, מפיקים בכירים (בארץ: רשות השידור ועוד רשויות מסוג זה), במאים ועוד ועוד ועוד. יש כל כך הרבה אנשים בעלי ממון ועוצמה והשפעה על התוכניות. ויש כמובן הקהל: הרייטינג, ובעלי הארגונים והעסקים שמחליטים אם לפרסם את המוצר שלהם וקובעים לפעמים את גורל התוכנית.

יש כל כך הרבה אנשים שקובעים את גורל הסדרה ולפעמים גם מתערבים בתכנים וכו'. ראית "מאד מן"? בקיצור, יוצרי סדרה מסוימת, אפילו הכיייי מצליחה, הם ממש ממש ממש לא האלוהים של הסדרה! יש להם בוסים רבים שלפעמים מתערבים בתכנים. למשל, האם היוצרים יכולים לשלב בסדרה זוג חד מיני? האם הם יכולים להראות נשיקה בין 2 נשים או בין 2 גברים? האם הם היחידים שיכולים להחליט על כך? האם הם יכולים להחליט על דעת עצמם שהסדרה תסתיים עם סוף רע? או שהם צריכים לתמרן בין אילוצים שונים?

זה לא חדש

ששחקנים מדברים על הדמויות שלהם בצורה שגורמת לתהות איך הם משחקים אותם בלי להבין...

טוב, במקרה שלו זה לא משנה, כי יש רק סצנה אחת שבה גולד לא זוכר ובה רוברט ממילא ישחק זהה בין אם זה גולד שעושה הצגה ובין אם זה גולד שבאמת לא זוכר.

יסמין@

New member
ולפעמים שחקנים/יות

חושפים את שמאחורי הקלעים, חושפים את הכוונות הנסתרות, עושים ספוילרים, אומרים את האמת שהיוצרים מנסים להסתיר כדי להעצים את המתח ואת הרייטינג. לפעמים השחקנים/יות מבינים הכי טוב את הדמות שמגלמים.

Shiri from the block

Active member
אני גם חושבת שזה מאכזב ללכת נגד התסריטאים בנושא כזה שהוא מאוד קבוע זה קצת מוזר..
זה כמו שג'ארד (הנרי) פתאום יגיד שהנרי ידע כל החיים שלו שאמה היא זאת שתשבור את הקללה של סטוריברוק עוד לפני הספר... והתסריטאים יגידו שהוא ידע רק כשהוא קיבל את הספר. יש דברים שלא הולכים נגד היוצרים

Shiri from the block

Active member
אני גם חושבת שזה מאכזב ללכת נגד התסריטאים בנושא כזה שהוא מאוד קבוע זה קצת מוזר..
זה כמו שג'ארד (הנרי) פתאום יגיד שהנרי ידע כל החיים שלו שאמה היא זאת שתשבור את הקללה של סטוריברוק עוד לפני הספר... והתסריטאים יגידו שהוא ידע רק כשהוא קיבל את הספר. יש דברים שלא הולכים נגד היוצרים

Macphista

New member
והוא ממשיך לקשקש...

בתוכניות רדיו אחרת- http://www.bbc.co.uk/programmes/p01br60z
סיפר שהגיעו מעריצות מכל העולם לראות אותו באדינבורו- מברזיל, גרמניה וכו'.
ושזו תהיה העונה החמישית שהוא מצלם בוונקובר רצוף (2 סטרגייט יוניברס, 2 וואנס) ושבשנים הראשונות הוא היה שם לבד אבל בשנה האחרונה המשפחה שלו כבר הייתה איתו כל התקופה (9 חודשים) והם הכניסו את הילדים לבתי ספר שם וכו'.

למעלה