שאלה וקצת על אמנות...
קודם כל, ענת ולא עינת? מה בנוגע לאמת בפרסום?
בקשר לחשיפה, זה מתחלק לכמה היבטים.
היבט ראשון הוא תהליך היצירה שדורש הרבה מאוד מהאדם ובו הוא חושף את נפשו. אני גם בד"כ לא קונה את תיאוריית "האמן המיוסר" אבל תהליך יצירה של כל אמנות שהיא (אני מכיר את עולם המוסיקה בפרט) הוא תובעני מאוד, דורש ריכוז, לבטים נפשיים, מאמץ רוחני וכדומה. מומלץ מאוד הסרט "ברבור שחור", אגב, שמציג את כל התהליך הזה בצורה מושלמת - סרט מעולה!
היבט שני שמתקשר להיבט הקודם הוא התפיסה והפרשנות של האמנות. נסי לחשוב כיצד את נהנית ממוסיקה או מכתיבה ואז נסי לחשוב על הצד היוצר. כשאת שומעת צלילים, צופה בסרט או צופה בוידאו-ארט את משקפת תחושות אישיות שלך, חוויות ומה לא. לכל יצירה מגיע מטען רגשי איתה - הן לצופה והן ליוצר. הרי שנינו לא נרגיש את אותן תחושות כשנאזין בדיוק לאותו שיר - זה הגיוני וזה מתבקש. זו הסיבה שלאנשים גם יש העדפות שונות. היוצר עשה בדיוק אותו דבר רק מהצד האקטיבי. הוא שיקף את עולמו (בין אם המיוסר ובין אם הנהנה, גם שירי הלל וסימפוניית נצחון זה בסדר גמור, לכל מי שתוהה..) באמצעות האמנות.
היבט שלישי הוא, לדעתי, הייחוד של אמנות. בניגוד למדע, נניח, תהליך היצירה באמנות הוא יותר מובנה השראה. אכן, בכדי להיות פסנתרן גדול אתה צריך עשרות שנים של אימונים וכמובן שבכדי להיות זוכה פרס נובל בכימיה אתה צריך טון של השראה, יצירתיות ומקוריות, אבל אמנות נתפסת כתהליך שדורש מעוף ו/או זיק של גאוניות ואת זה לא בהכרח מקבלים באימון ובלמידה ארוכת שנים של טכניקות כתיבה/נגינה, אלא בכשרון, בתעוזה ובאומץ לחשוף את כל כולך.
לכן אגב הרבה אמנים לאורך השנים הובילו כל מיני מאבקים חברתיים וציבוריים (בין אם אני מסכים להם ובין אם לא
) כי הם לרוב היו האנשים שמעיזים לצאת כנגד הדעה הרווחת ושמוכנים להיחשף במאת האחוזים.
היבט רביעי וחשוב מאוד לדעתי הוא טכנוקרטיה. מה הכוונה? אני קורא ומסתובב בהרבה פורומים, מדבר עם אנשים ו"חי בתוך עמי" מה שנקרא.
אני רואה תהליך לא חיובי לדעתי של הפיכת האמנות למשהו טכני מאוד, לא בהכרח מבחינת היצירה אלא מבחינת דרך ההנאה של אנשים. אני חלילה לא מדבר עליך כרגע, אבל כמו שאת רואה תפסתי טרמפ על השאלה והחלטתי לחפור
לדעתי בנגינת גיטרה בהחלט לא חשוב שהנגן ינגן בדיוק המירבי ושהמעברים יהיו חלקים.
לדעתי בסרט קולנועי אין הכרח שהעריכה תהיה מהודקת במאת האחוזים ושהעלילה תהיה מקורית, חדשנית ו/או מובנת ונטולת חורים.
אני יכול להמשך עם הדוגמאות אבל הכוונה ברורה. האמנות לא צריכה להפוך להיות למשהו מתמטי. התפיסה של האמנות צריכה להיות הרבה יותר חופשית ומשוחררת, ואני מרגיש שלאנשים יש נטיה (לא עשיתי מחקר אקדמי או משהו, אבל אני תולה חלק גדול מהאשמה בעידן ההורדות - ההיצע נעשה כמעט אינסופי , וכולנו יודעים מכלכלה א' מה התוצאה במקרה זה) להינות מאמנות בצורה טכנית, קטנונית ולא נכונה. זו דעתי.
אז.. הרגשתי צורך לשתף את מחשבותיי בנושא. חג סוכות שמח