בורסת ההמורים - נפתחת!

../images/Emo103.gifבורסת ההמורים - נפתחת! ../images/Emo103.gif../images/Emo8.gif

תהיה או לא תהיה שביתה? אתמול והיום - בועז טופרובסקי, היו"ר של הסטודנטים - מתראיין תחת כל שיח רענן על שהוא והאיגודים יתמכו בשביתת הסגל, על ענייני תקציב.
- למי שחושב שתהיה שביתה
למי שחושב שלא. וגם - כמה זמן תימשך? (בהינתן - שאין משלה לדון איתה במצב....
מי מהמר?
 
חושבת שלא תהיה

מקווה מאוד שאכן כך יהיה (אבל כמובן בתנאי שיועברו חלק מהתקציבים שכבר הובטחו - אני בכלל לא מבינה איך אפשר לחזור ככה מהבטחות).
 

tulkin

New member
נורא פשוט לחזור מהבטחות...

בעברית יש הרבה ביטויים שמאפשרים את זה.. כמו "אז מה?", או "אז הבטחתי...". הבעייה היא בכלל לא בנסיגה מהבטחות, אלא בעצם ההבטחה. כלומר, כשמישהו מבטיח לתת 2.5 מיליארד שקלים להשכלה גבוהה זה נשמע חשוד... כי כאילו מאיפה יביאו את המיליארדים האלה. מתי בשנים האחרונות זכה איזשהו סעיף בתקציב לתוספת שכזו? גם אני יכול להבטיח הבטחות כאלה... אז הבעייה היא בהבטחות עצמן. בחוצפה של אנשים להבטיח הבטחות כאלה, ובתמימות של אנשים לקבל הבטחות כאלה כאילו הן פתרון למשהו. זה שאחרי זמן, הכל מתגלה כמו עורבא פרח... זה ברור לחלוטין.
 

milindapanna

New member
תיקון קטן לגבי הסכום

ממה שאני קראתי, לא מדובר ב 2.5 מיליארד בבת אחת, אלא לאורך כמה שנים טובות, כשכרגע מדובר "רק" על משהו כמו חצי מיליון (או קצת פחות), וזה ממש לא בשמיים (וגם לא חריג בצורה יוצאת דופן). יתר על כן, מדובר בעיקר בתקציבים שקוצצו לאורך השנים האחרונות (לא שהגיון משחק תפקיד בכל העסק הזה).
 

tulkin

New member
אפשר לבדוק

אבל לדעתי הסכום המדובר באופן מיידי הוא יותר קרוב לחצי מיליארד מאשר חצי מיליון. עם חצי מיליון אפשר לקנות אולי שי לחג לעובדי האוניברסיטה.אפילו זה בקושי. אבל העניין שכתבתי עליו לא קשור לסכום האבסולוטי ולמשך פריסתו. אלא לאופן שבו הוא הובטח - צ'ק דחוי ללא כיסוי. משום מה כשאנשים נותנים להם צ'ק כזה הם נרגעים ומפסיקים להתעקש על מה שמגיע להם. אני במקומם - כשנותנים לי צ'ק דחוי אני מתחיל לדאוג.
 

milindapanna

New member
ברור, אתה צודק, טעות הקלדה

מטופשת שלי. לעצם העניין - למעשה לא הובטח שום דבר לאף אחד. הסכום (ופריסתו) היו תלויים חלק מוועדת שוחט שלאף אחד אין אומץ לעשות אתה משהו. במילים אחרות, זה לא צ'ק דחוי אלא גורנישט בריבוע. רק כשהממשלה תתחיל לבצע את הדו"ח זה יהפוך להיות קונקרטי, או לחלופין, אם תהיה החלטת ממשלה ספציפית כרגע שאיננה תלויה במימוש הדו"ח.
 
למרות שאם אני זוכרת נכון

ההסכם שהביא לסיום השביתה של שנה שעברה היה בהסכמת הממשלה - כך שרק הוא מצדיק תוספת תקציב. ולגבי דו"ח שוחט - זה נכון שהתוספת תלויה בהסכמה למימוש - אבל רוח הדו"ח היא שהתוספת הכרחית וכבר היו תקדימים למימוש מדורג/ לא מלא (מצד שני באמת היו עוד יותר תקדימים לדו"חות שנותרו בפח הזבל של ההיסטוריה). חוץ מזה לא אמרו שבהסכם הקואליציוני בין קדימה והעבודה הובטחו תקציבים לאוניבריסטאות? בקיצור - כבר היו כמה וכמה "הבטחות".
 

tulkin

New member
אני לא נוהג להמר

אבל אוהב להגיד מה אני חושב ראוי שייקרה. למען הסטודנטים - אני מקווה שהשנה תיפתח כסדרה. אני לא מאמין שיגיע איזשהו כסף מאיזשהו מקום. אבל אני מקווה שכולם במערכת יבינו שאין סיכוי שכזה, ולכן שביתה לא תפתור כלום, וינסו לעשות את המקסימום במצב הקיים. לקיים שנה כסדרה. מגיע לסטודנטים. את המאבקים צריך לדחות בשנה. ואולי אפשר יהיה לעשות מאבקים יותר חכמים וממוקדים - כאלה שיביאו לתוצאות, לא להבטחות לתוצאות. למען ההשכלה הגבוהה - כנראה שאין מנוס משבירת כלים. אם זה לא יקרה עכשיו זה יקרה עוד מעט. בארץ שלנו, ובמיוחד בפוליטיקה, מבינים רק כוח. רק את שפת המשבר. לא את שפת התכנון קדימה. ככל שהשינוי הנדרש גדול יותר - כך המשבר צריך להיות עמוק וגלוי יותר. והשינוי צריך להיות ענק. שינוי מבני וניהולי באוניברסיטאות, שינוי בתפיסה הציבורית והופוליטית של המקום של האוניברסיטאות במערך החינוך והחברה בארץ. שינוי מהותי באופן תקצוב האוניברסיטאות. בקיצור יש הרבה עבודה. ולכן כנראה (לצערי הרב) צריך משבר עמוק. שבירת כלים אמיתית. אני לא מאמין שזה יקרה, אבל הדבר הכי טוב, לדעתי, להשכלה הגבוהה בארץ לטווח הרחוק הוא שהשנה הזו לא תיפתח כסדרה, ואולי אף תבוטל.
 

mummy

New member
מסכימה שנדרשת שבירת כלים אמיתית

אבל לא רואה שום דרך שבה זה יכול לקרות ו/או מישהו (א/נשים, ארגונים) שיניעו דבר כזה. דרוש פה שינוי מהיסוד נדמה שברמה כמעט של להרוס ולבנות מהתחלה. ולא, אין לי מושג איך עושים את זה. לענין השביתה - לדעתי תהיה, והיא תהיה ארוכה, והיא לא תועיל בשום דבר, לפחות לא במקומות הנחוצים. בדיוק כמו הקודמת.
 

milindapanna

New member
השינוי היסודי הוא לא, בעיקרו, ברמת הארגון,

לדעתי, אלא ברמת היחס של החברה הישראלית לחינוך, ולחינוך גבוה בפרט. בעשור או שניים האחרונים חל פיחות אדיר בתפיסת החברה את החינוך וזה עצוב מאוד. בלי שינוי בתחום הזה גם כמה מאות מיליונים יותר או פחות לא ישנו בטווח הארוך. זה לא אומר שלא צריך שינויים ארגוניים - אני מניח שכמעט כל ארגון תמיד צריך שינויים שכאלה והרבה שינויים כבר נעשו ונעשים - אלא שהתשתית האוניברסיטאית הייתה די טובה והצליחו לשבור אותה. על כן צריך שיקום (שכולל שינוי) ולא התחלה מאפס או קרוב לזה.
 

tulkin

New member
הערה קטנה

ראשית, אני מסכים לחלוטין (ואף כתבתי את זה, פחות או יותר, או לפחות התכוונתי לזה) שהשינוי צריך להיות גם ביחס של החברה לחינוך ולהשכלה גבוהה בפרט. אבל ההערה שלי נוגעת למשפט האחרון שלך. זה שהתשתית האוניברסיטאית היתה טובה זה לא אומר שהיא עדיין טובה. דברים השתנו. מה שהתאים לפני 20 שנה לא בהכרח מתאים עכשיו. אני אמנם לא חסיד גדול של לשבור הכל ולהתחיל מאפס כאילו לא היה כלום לפני כן. אבל אני כן חושב שצריך לפרק את מה שקיים לחלקים קטנים מאד - לזהות את האיכויות והיכולות המרכזיות שעדיין יש במערכת ההשכלה הגבוהה - ואז להרכיב מחדש. כלומר בהחלט ייתכן שצריך לפרק את הכל, אבל בהרכבה מחדש להשתמש בחומרים שהיו קודם (או במלים אחרות למחזר חלק מהדברים).
 

milindapanna

New member
יכול להיות

בסופו של יום כשעושים מהלך גדול שכזה (ואף אחד לא יעשה דבר כזה, זה, כך נראה לי, ברור לכולנו) יש הרבה שיקולים שצריך לקחת בחשבון. אבל אנחנו קצת מדברים כאן בעלמא...
 

ללס1

New member
מה שרואים זו מגפה בארץ

הקשיים בהשכלה הגבוהה הם התפורורות החברה הישראלית.אם אנשים אפילו קומץ של אנשים חושבים שלםגוע בבני אדם ולעזוב אותם על הכביש זה משהו שאפשר לחיות איתוו (חמישה בשלושה ימים), אם זקנים הפכו לקורבנות קלים,אם דואגים יותר לאיך שאנחנו נראים מבחוץ ומביאים לארץ אנשים שיהיו בעתיד או עוד נזקקים או אויבים, במקום לפתור את הבעיות שיש לנו בארץ ,אם בתי הספר הפכו למשהו בלי עמוד שדרה, אם אנשי ציבור משרתים את עצמם...מה אנחנו מתפלאים על ההשכלה הגבוהה ...ואני עוד אדם אופטימי מטבעי
 

mummy

New member
התשתית אולי היתה טובה אבל לא השכילו לפתח אותה

כמו שהיה צריך בהתאם לשינויים שחלו בעולם מאז שהיא הוקמה, התשתית הזו כלומר. הפיחות שחל בתפיסת החברה את החינוך לא קרה בואקום. זה שאלת הביצה והתרנגולת. וחוץ מזה ששינוי יסודי, כשמו כן הוא, הוא יסודי. כלומר בכל הרמות, ולא רק ברמת הארגון. זה מובן מאליו, לא?
 

milindapanna

New member
כפי שכתבתי לטולקין -

הדיבורים כאן הם בעלמא, וגם די בססמאות (וזה טבעי, אני לא מעביר כאן ביקורת), שהרי לא נכנסנו לדיון עומק עם ניסיון להבין היסטורית את הדרדרות מערכת ההשכלה הגבוהה (ולא רק!!!) במדינת ישראל. אז להגיד שצריך שינוי יסודי - סבבה. מה זה אומר בדיוק? אני לא יודע. מה זה "כל הרמות"? אני גם לא יודע.
 

mummy

New member
הכל נכון. אכן דיבורים בעלמא

לא נראה לי שלמישהו יש כוח ליותר מזה עכשיו. לא עוד פעם. לי לפחות אין
 

tulkin

New member
ואסור לשכוח את עניין הביצה והתרנגולת

לא ברור לי בכלל למשל, שהכשלים של האוניברסיטאות תרמו רבות להידרדרות מעמד החינוך הגבוה בארץ. זה לא בהכרח עובד רק לכיוון אחד.
 

22ק ו ס ם

New member
אני חושב שהעובדה שלא בנו אוניברסיטה חדשה

במלוא מובן המילה כבר כמה עשורים היא לרעתנו. יש אמנם הרבה מכללות אבל לא אוניברסיטאות. יכול להיות שהגיע הזמן גם שתהיה אוניברסיטה פרטית בארץ.
 

tulkin

New member
אני בעד!

עוד לא החלטתי אם עדיף פרטית או ציבורית. אבל גם אני חושב שאוניברסיטה חדשה עשויה לשפר דברים. כמובן שצריך לבנות אותה היטב, עם אנשים שיודעים להקים ולנהל ארגונים ושלא פשוט ישחזרו פעולות עבר ויהפכו את הכל לביצה פוליטית של מאבקי כוח ויוקרה. רצוי שיהיו שם כמה אנשים אידאולוגים מאד.
 
למעלה