מנהגים ומוצ'ילרים
יש הבדל גדול בין האנשים ואורח החיים בגבהים ובמקומות הנמוכים. ככלל האנשים בבוליביה סימפטיים יותר ככל שהמקום בו הם גרים קרוב יותר לפני הים ! אין מתוקים כמו אנשי הג'ונגל ! ואילו אנשי ההרים קרירים באפיים (אולי זה קשור למזג האוויר ?). בג'ונגל האנשים פתוחים יותר, נינוחים יותר, ושמחים יותר. הגידולים החקלאיים בג'ונגל מזינים יותר (ההרים מאפשרים גידול של תפוחי אדמה למיניהם בעיקר) ומצטיינים כמובן בפירות טרופיים מעולים. הריקודים בג'ונגל סוערים יותר והתופים הקצביים דומיננטיים יותר, לעומת השליטה של החליל באזורים ההרריים. הלבוש בג'ונגל פשוט הרבה יותר לעומת השכבות הנדרשות בהרים. מבחינה כלכלית כולם ייתפשו בעינינו כעניים. אנשי היונגאס והג'ונגלים אינם יודעים שהם עניים, לכן הם מבסוטים עם המעט שיש להם. חלק ניכר מאנשי ההרים מודעים למצבם לעומת "החיים הטובים" שבערים הגדולות, מה שמכאיב להם והופך רבים מהם לחמוצים- משהו... גם היחס למטיילים תואם את האופי הזה כמובן. הרבה יותר אנשים מסתכלים על התייר בצרות עין במקומות הגבוהים יותר, ואילו הרבה פחות בג'ונגל. רוצה רק להדגיש שהכללתי עכשיו בגדול וכמובן שתמיד יש יוצאים מן הכלל ! מנהגים מצחיקים והמוצ'ילר המודרני מנהגים מצחיקים בבוליביה? יש הרבה, אתן סיפור לדוגמה: "מוכרת החשמל" = שהיא איזו צ'ולה שיושבת בסמטה צדדית בשוק עם סל נצרים מכוסה מפה... מה העניין ? וואלה באתי לקנות מכונת גילוח בשוק. מכונה חדשה, נראית טוב, עולה כולה 6 דולר, ואני שואל איפה הקצ'? תוכיח שזה עובד אני מבקש מן המוכר ותוהה איך לעזאזל הוא מתכוון להראות לי את הקסם...(אולי יש לו באמתחתו מעט אבקת חשמל?!) אז הבחור לא מתבלבל ולוקח אותי אל הסמטה הצדדית בה יושבת הגיברת. הוא שולף בוליביאן ונותן לה, והיא נענית ומסיטה את המפה ו... בסל מתגלים ארבעה שקעי חשמל מחוברים בכבל לאי שם !!! הצ'ולה מחברת את המכונה, ומיד נשמע הזמזום המוכר ! כמובן שקניתי את המציאה וגיליתי מקצוע חדש בתבל ! מנהג מבדח נוסף שהוא למעשה מנהג דתי, הוא לכבד את אמא אדמה. בין השאר מאמינים הבוליביאנים ב"פאצ'אמאמא" היא אמא אדמה. עליהם לכבד אותה ואחת הדרכים לעשות זאת היא לשפוך מעט אלכוהול על הרצפה מכל כוס משקה. אז אם אתם תוהים מדוע הרצפה בבארים ובמסעדות בוליביאניות רטובה, זה מפני שהפאצ'אמאמא זכתה לכבוד הראוי לה... כבוד זה בא לידי ביטוי גם בתחומים נוספים, למשל קבירת כל החלקים שנשארו מציד, ואינם ראויים למאכל, בתוך האדמה, ועוד... למען הסר ספקות כשאומרים מוצ'ילר הכוונה היא לאו דווקא לטרקן- על. המילה פירושה תרמילאי, והכוונה לאדם הנודד ברחבי ארץ עם תרמילו על גבו- וזה התרמיל משמש לו כביתו ! המוצ'ילרים המודרניים בהם נתקלתי הם אותם הטיפוסים הנודדים ממדינה למדינה וחיים מייצור ומכירה של תכשיטים, מנגינה ברחובות, מאמנות, מעבודות מזדמנות ואפילו מסחר בסמים קלים. יצא לי לשהות בחברת מוצ'ילרים כאלה מפני שבחרתי בהוסטלים המתאימים (מאורות פשפשים). עם החבר'ה הללו הכרתי את לה פאס האמיתית, על הבארים והמסעדות והפאבים והרחובות של המקומיים. ישנם בהחלט טיפוסים משעשעים בין המוצ'ילרים. זכור לי במיוחד חברי לחדר, סוחר הרואין ומשתמש כבד. בכל ערב היינו יושבים ערב רב של מו'צילרים מכל פינות עולם, ומנגנים להנאתינו בכלים מכלים שונים, עד שהייתה מגיעה בעלת ההוסטל ומגרשת אותנו בצעקות ואיומים. ידידי הסוחר תמיד היה נעמד מולה ומחצצר או מחלל או מתופף בפרצופה הנפוח, עד שהייתה נעתרת לגחמותיו ומרשה לנו להינות מהחיים לחצי שעה נוספת...