למה שנאתי את "הקרב האחרון"

Fairywitch

New member
../images/Emo41.gifלמה שנאתי את "הקרב האחרון"../images/Emo41.gif

מהגיגיה של חנה...
רצחני למי שלא קרא את הספר, כמובן. מזהירה- מי שאהב את הספר עלול להתעצבן, אז אולי כדאי לא לקרוא
לכל השאר- זהירות- מגילה
אז ככה, במישור של הכתיבה הספר לא גרוע. הוא לא פחות טוב משאר הספרים. זה לא שהשפה של לואיס השתנתה, או שהספר מרוח יותר או משהו כזה. הדברים שלא אהבתי בספר בכלל לא קשורים לזה, אלא למשמעויות שעולות מהספר, למסרים ולסמלים שבו.
קודם כל- הקוף הזה פשוט מעצבן, ובהיה כה מטומטם. כל הפרק הראשון הוציא אותי מהכלים. אבל אמרתי, נו- זה ייפתר בקרוב. אלה הרעים בסיפור, ולאיס רוצה להבהיר את זה היטב. לגיטימי. בסוף החמור יבין שעובדים עליו, הילדים בני-אדם ובנות-חווה כלשהם יגיעו, ויצילו את המצב. סוף טוב הכל טוב - בנרניה כמו בנרניה.
אבל לא- העניינים בנרניה רק הולכים ומחמירים- אולי יותר מאי-פעם, במהירות ובגסות. העצים במישור הפנס נכרתים, החיות הטובות נופלות שבי בידי הקוף והפולשים הקלורמנים, וכן הלאה. ואיפה אסלן?! אסלן הטוב שמגיל 10 אני יודעת שיבוא תמיד להציל את המצב ולהגן על החלשים והטובים? איננו. נאדה. נישט. בושש לבוא. מסב פניו. כאתיאיסטית- עולה פה לכאורה מסר אתיאיסטי מובהק- איפה אלוהים כשצריך אותו? אבל אחזור לזה אח"כ. ובכל מקרה- זה פשוט הוציא אותי מדעתי
אסלן ממשיך להעלים עין גם אחרי שהילדים מגיעים לשם, והם ניצבים די לבד וחסרי-אונים אל מול כל הרוע. בעצם כל הזמן ציפיתי- שהנה הוא יופיע ויחשוף את התרמית, שהנה הוא יופיע ויציל את בעה"ח שהפכו לעבדים, שהנה הוא יופיע ויגרש את הקלורמנים, אבל האריה לא שואג, ומי לא יירא. חכו, זה מחמיר. אמרתי קודם שהספר לא מרוח? חוזרת בי. את כל האירועים שקרו במהלך הפרקים עד שלואיס טורח להחזיר לנו את אסלן- בואו נודה- אפשר היה לסכם בשני פרקים. לואיס התמציתי הופך כאן ללואיס המרחן. אבל זה החלק שהכי פחות הפריע לי. בואו נמשיך.
סוף הספר. הווווו... כאן כבר ממש התחרפנתי. נרניה, נרניה שלי ש"קיימת" מאז שהייתי ילדה, ארץ שאליה כל ילד שאוהב את הספרים יכול לברוח בדמיונו בעיתות מצוקה, נרניה היפה והנשגבת- אסלן בא, תוקע בה איזו דלת מוזרה, עושה "ויעברו הילדים", ומשמיד את נרניה. נדבך אחר נדבך של חלומות ילדות נעלמים ומושמדים
ועוד בידי מי?! אסלן, זה שכמו שכבר אמרתי- תמיד ידעתי שיהיה שם להציל ולעזור
וזה עוד לא הכל
הבטחתי לחזור לקטע האתיאיסטי. אז אם נדמה היה שהמסר הוא שאין טעם לסמוך על אלוהים שיציל אותך- טעות
הנה כולם עוברים בשער, הרשעים הולכים לאיזה חור שחור וגורלם לא נודע, והטובים- לנרניה גדולה וטובה יותר, ובלתי נגמרת. במילים אחרות- הרשעים לגהינום והטובים לגן-עדן. המסר: תהיה ילד טוב, כי אם לא תשלם על זה ב"עולם הבא". מסר נוצרי/דתי מובהק. ולא סתם מסר נסתר- אלא כזה שנדחף לנו בכפית לגרון.
לכל מי שכבר עצבני עליי- עדיין לא סיימתי. השיא עוד לפנינו...
הכל נגמר, כל "בוגרי" נרניה החל מדיגורי מגיעים לנרניה החדשה והמשודרגת הזאת, הכל טוב ויפה. חוץ מסוזן- היא עכשיו מתעניינת באיפור ונעלי-עקב, ובטח גם בנים (זה לא רשום), והיא כבר "לא ידידה לנרניה". נו, באמת. כמה סקסיזם בשני משפטים בספר. האמת? התרגזתי
אבל השיא מגיע עכשיו- והוא, אני חושבת, אחת הנקודות השנויות ביותר במחלוקת בכל הנוגע לספר הזה- כשאסלן נשאל איך כולם הגיעו לשם למרות שהם מבוגרים מדי, הוא מסביר בנונשלנטיות מטריפה ש"באמת הייתה תאונת רכבות. אתם... מתים". WTF?! הנה, הם נהרגו להם בתאוןנה קטלנית ואכזרית, והגיעו לעולם שכולו טוב. יופי טופי. איזה מסר זה מעביר? לא הייתי רוצה שילד שלי יקרא ספר, שמהסוף שלו אפשר להבין שלא נורא אם מתים. אם היית ילד טוב תגיע למקום כייפי שכולו טוב. אין בי"ס, אין שיעורי בית, אין מלחמות, אין סבל. COME ON
מה יכול להבין מזה ילד בן 11, שאולי מבודד חברתית וסובל? שאפשר לגמור עם כל זה ולהגיע ל"נרניה-עדן"? וגם לילדים ללא נטיות התאבדותיות- המסרים כאן הם פשוט מחרידים. זה ממש ממש ממש מטריד, באמת! ויש כאן עוד משהו, ברמה פחות מחרידה- ילד שקורא את כל הספרים ברצף, וכמו שאמרתי- נרניה משמשת עבורו מקום מפלט, מעין ביבליותרפיה כזו- הכל נכחד, ובידי המגן-הגדול אסלן. זה כאילו דמבלדור ישמיד בעצמו את כל קהילת הקוסמים. בכל האגדות, המיתוסים, סיפורי העם והפנטזיות- המטרה היא להציל את הארץ הדמיונית. דורותי נלחמת כדי להציל את עוץ, וגם היא עצמה לעולם לא תחזור לשם- עוץ תמשיך להתקיים. את הטבעת האחת צריך להשמיד כדי להציל את הארץ התיכונה, גם אם פרודו עצמו עוזב אותה. הארי פוטר- אם יחיה או ימות- קהילת הקוסמים תינצל, בזה אין לי ספק. במטריקס- ניאו מת, אבל האנושות ניצלת. זה פשוט ככה. אבל לא בנרניה. אחרי כל הטוב שקרה בה, כל היופי וכל האושר והעושר הגשמי והרוחני כאחד- הכל מושמד, בידי המקים והגואל של נרניה בכבודו ובעצמו. פשוט מזעזע. זהו, אני עדיין אוהבת את נרניה, אבל לא את הספר הזה. לא את העלילה שלו, ולא את המסרים שלו. הייתי מוותרת על הקריאה שלו, למען האמת, כדי שנרניה תמיד תמשיך להתקיים במעמקי הדמיון שלי, כפי שהיה מאז ילדותי
ובמילים פחות "של מאמר" ויותר שלי- למה? למה הוא היה חייב להרוס?

Narutogirl

New member
תצאי מנקודת מבט של נוצרי מאמין...

אסלן לא עזר כי גם בחיים האמיתיים קורה שקורים דברים רעים ואלוהים לא עוזר (אני אתיאיסטית, אגב...). אשתו של לואיס למשל, נפטרה מסרטן שנים בודדות לאחר שהוא התחתן איתה, כמו אמא שלו כשהוא היה ילד. וסוזן לא מגיעה לארצו של אסלן כי היא טיפוס חומרני שלא מאמין בדברים שנראים לא ריאליסטים (יוסטס מספר את זה לטיריאן), ולמרות שלא אומרים את זה בספר במפורש - כנראה שהיא גם לא מאמינה בישו ובסיפורי הברית החדשה. ועל-פי הנצרות אנשים שלא מאמינים לא מגיעים לגן-עדן. ואסלן משמיד את נרניה, כי על-פי הנצרות כולנו בסוף חיינו נעזוב את העולם הגשמי ונגיע לגן-עדן. ועל-פי הנצרות, בנוסף לכך, בעוד אלפי שנים ישו יגיע שוב ויקח את כולם לארצו בשמיים. ודרך אגב, על-פי הנצרות אסור להתאבד. תשאלי כל כומר. וגם בנרניה. למשל עכרור-השלולית אמר בכס הכסף שהיה עליהם לתקוע סכין בליבם אחרי שהם גילו שהם אכלו צבי מדבר אילו היה מותר לעשות זאת. וגם כשכספיאן רוצה לנטוש את הסיפון וללכת לארצו של אסלן הצוות שלו מונע ממנו את זה. על-פי הנצרות אדם שמתאבד לא מגיע לגן-עדן. אז את תחשבי שילד נוצרי שיקרא את נרניה יפתח נטיות התאבדותיות. את יכולה להפוך את המאמר שלך במידה רבה לביקורת נגד הדת הנוצרית.

Fairywitch

New member
הבעיה היא אחת:

לא רק ילדים נוצרים קוראים את זה... וברור שלואיס היה נוצרי מאמין- הניתוח שלי הוא לגבי הספר, בלי התחשבות בדיעות שלו... גם ג'יי קיי רולנג נוצריה, אבל נראה לי שהיא שוקלת הרבה יותר מה המסרים שעוברים מהספרים שלה. טוב, ברור- אלה גם זמנים אחרים... כספרנית, כאמא לעתיד, וכחובבת נרניה- לא אהבתי את הסוף הזה, ממש לא
העם דורש- תוחזר נרניה לאלתר

ToryMaster

New member
אני חושבת שיש הבדל

רולינג, בשום מקום, לא נתנה לנו מקום להרגיש שהיא נוצריה אדומה ומאמינה, בעוד שלואיס מאז ומעולם היה ידוע כאתאיסט שהתנצר [ומי כמוך יודע כמה חזקה וחשובה צריכה להיות אמונה בשביל ל"קלקל" אתאיסט]. הספרים גם שונים, דרכי החיים שלהם שונות, אי אפשר להשוות.

Fairywitch

New member
טוב, זה נכון../images/Emo13.gif אני פשוט מתעלמת

מהחיים שלו, ומתייחסת רק ליצירה. זה קצת לא הוגן, אולי, אבל כשאני קוראת ספר ונהנית/לא נהנית ממנו- ממש לא אכפת לי מה עבר על הסופר בחייו...

ToryMaster

New member
אז את עושה שטות ../images/Emo3.gif

כתיבה לעולם לא תהיה אובייקטיבית, תמיד יכנסו לתוכה אלמנטים מחייו האישיים של הסופר. אי אפשר לצפות שישכח הכל ויכתוב כמו שמתאים לקורא אתאיסט, נכון?

Fairywitch

New member
אפשר לצפות שיזכור שילדים קוראים

את זה, ושלא נחמד להגיד להם שלמות בתאונת רכבות זה אחלה, בעצם... אבל אכן- כתיבה לא תהיה אובייקטיבית, וגם הבקורת שלי לא
מה שכן, ודי בלי קשר- עכשיו בא לי לקרוא את "אחיינו" עוד פעם, כדי להבין דברים ששכחתי בינתיים איך התחילו... הקטע הוא שבזמנו לא אהבתי את "אחיינו", ועכשיו בטוח אוהב את זה, אחרי הטראומה של "הקרב" הכל יהיה יותר טוב...

ToryMaster

New member
למה לא?

עדיך שיחונכו לפחד מהמוות? זה חלק אלמנטרי בחיים, מה הקטע לפחד מזה?

Fairywitch

New member
עדיף שיעריכו יותר את ערך החיים.

ושיהיו אוהבי חיים- של עצמם ושל אחרים. בטח לא שיחשבו שמוות זה סבבי בבי או אופציה כייפית.

ToryMaster

New member
זה לא סותר

הם בהחלט יודעים להעריך את החיים, אבל הם גם לומדים לקבל את המוות כחלק אלמנטי ולא מפחיד ונוראי כמו שעושים ממנו. לומבינה למה אנשים חושבים שזה סותר.

Fairywitch

New member
זה סותר, כי אם אחרי המוות הכל סבבה-

אז לא נורא אם הורגים מישהו- אולי אפילו עושים לו טובה...

ToryMaster

New member
זה לא

יש הבדל בין לרצות למות, לבין לא לפחד מזה. במשך שישה ספרים הראו לנו כמה החיים יכולים להיות טובים, ובשביעי מראים שגם המוות לא כזה נורא.

גם אני לא אהבתי אותו ../images/Emo58.gif ל7

הוא יותר פשוט ממה שמצפים השם שלו. השם שלו הוא הקרב האחרון ומצפים לקרב גדול עם אלפי משתתפים ומה שמקבלים זה רק כמה קרבות קטנים

Oradea

New member
קשה להסביר הרגשה...

לא שנאתי את הספר האחרון, למרות שבהחלט הרבה יותר קשה לקרוא אותו. הסוף של הסדרה פשוט בא בטעם מתוק - מריר. קשה לי להיפרד מנרניה, כי ברור לי ששם תמו קורותיה. הספר עצמו מסופר בצורה עצובה, מכיוון שתמיד כשנרניה בצרה, אני רגילה לראות מיד את בני האדם ואת בנות החווה מגיעים לעזרת הארץ, אבל כאן בצורה מוזרה משהו, מתעכבת העזרה, וגם כשהיא מגיעה, אין ביכולתה לעזור בצורה כזו שתהפוך הכל מקצה לקצה. בספר האחרון הכל נראה כאילו שהוא מתדרדר מרגע לרגע וזה גורם להרגשה לא נעימה... עד שמגיע אסלן. לפני כן, אם תשימו לב, מדגישים את העובדה שאסלן איננו אריה מאולף וזה גרם לי להרגשה כאילו... הוא בעצם נטש את נרניה (למרות שבתוכי ידעתי שזה לא יכול להיות, הרי נרניה היא ארצו של אסלן). גם בסוף, כשאסלן מגיע, שימו לב שהיו כמה שלא האמינו בזה (הגמדים) ולכן נשארו אטומים בתוך כלא המחשבה שלהם, וזה פשוט גרם לי להרגיש כאילו יש פגם בספר, הרי אסלן תמיד עזר בצורה זו או אחרת לאנשים בנרניה, כולם שם האמינו בו (מלבד בספר "אחיינו של הקוסם" שם דוד אנדרו לא מאמין בו, אבל הוא הרי לא יכול היה להאמין, הוא לא היה שייך לנרניה) ופתאם זה ככה, הם נשארו עם עצמם וזה פשוט לא הסתדר לי. אבל יאמר לטובת הספר האחרון שבסוף יש את ההתקדמות שמתוארת בצורה יפהפיה ובאמת לוקחת הכל "למעלה ולעומק". הסוף, איכשהו מסדר לי הכל... ולמרות שההרגשה לא לגמרי שלמה, פרידה זה תמיד דבר עצוב, אני תמיד זוכרת את הספר לטובה, כמו שראיתי אותו בסוף... "הדברים שהחלו עתה היו עצומים כל כך ויפים כל כך, עד שאין בכוחי לכתבם" (הקרב האחרון, עמ' אחרון, הגרסה העברית).

Narutogirl

New member
נקודת המבט של המחבר היא נוצרית...

נא לא לשכוח את זה. ובעולם האמיתי אלוהים לא תמיד עוזר ויש הרבה שלא מאמינים בו (לא שאני מאמינה בנצרות, כי אני לא).

Oradea

New member
אני יודעת את זה...

עכשיו. כשקראתי את זה, לא ידעתי את זה. לכן לא ממש משנה לי מה הוא חשב, חשוב לי מה אני מרגישה. ברור לי שלואיס היה נוצרי (כמובן, זה אחרי שטרחו לומר לי. אני לא הרגשתי את זה, מכיוון שאני החשבתי את הסדרה כסיפורים ולא יותר מזה), אבל לי זה לא מזיז - אני אוהבת את הספרים וזהו. וככה אני הרגשתי בספר האחרון. ובקשר למשפט האחרון שאמרת... זה נכון לגבי כל דת, לא רק לגבי הנצרות, שלא כולם מאמינים בו. רק שאני כן מאמינה שהוא עושה כל דבר מסיבות מסוימות, ואנחנו לא מכירים את התמונה השלמה. לכן, להגיד שהוא לא תמיד עוזר זה לא דבר נכון - עוזר מתי ולמי הן שאלות שאנחנו לא מספיק סבלניים לחכות בשביל לדעת את התשובות עליהן.

למעלה