נושא לדיון

boringvered

New member
מה רע בפטפטת?

אני לא חוששת להודות שחשוב לי להתבטא... אפשר לקרוא לזה פטפטת, או שיחה... זה לא משנה... בעיני היכולת לספר, לחלוק, לפטפט חשובה לעין ערוך ואינה חסרת ערך.

mummy

New member
בוודאי. ויש הרבה דוגמאות שניתנו כאן

ברמה האישית האינטרנט שינה את ההורות שלי לגמרי. את היומיום שלי החל במפגשים עם חברות שאני מכירה מהפורום, וכלה בתפיסת עולם חינוכית שלא היתה מתגבשת ככזו אלמלא הפורומים. ברמה הפוליטית - הזכירו כאן את להב, את הזכות להרות, ויש עוד דוגמאות אני מניחה.

מעיןבר

New member
../images/Emo41.gifהאם יש דמוקרטיה באינטרנט?

האם הדמוקרטיה בפורומים הנשיים אמיתית? האם יש השפעה של מנהלות הפורומים על הלכי הרוח? האם יש השפעה של הגולשות? האם אתן חשות שאתן תמיד יכולת להביע את הדיעה שלכן למרות השונות שלה או שיש מצבים שבהם אתן בוחרות לצנזר?

בפועל אין דמוקרטיה

כמובן, שכל אחת יכול להביע את דעתה אבל ישנם גורמים שמשפיעים על עד כמה באמת דעתה תישמע. לדעתי בפורומים נוצרת דינמיקה מסוימת שמוכתבת על ידי קליקות שליטות. שאלות של מישהי מוכרת בדרך כלל נקראות יותר וזוכות ליותר תגובות מאשר של מישהי שלא. זה גורם לכך שההודעות של מישהי מוכרת נשארות יותר זמן "למעלה" וזוכות ליותר "רייטינג". כל אחת יכולה אם כך לשלוח הודעה אבל לא כל אחת תישמע באותה מידה, פשוט כפונקציה של זמן החשיפה. בטח ובטח שנשים בוחרות לצנזר. אני חושבת שיש כמה דוגמאות טובות:
פורום הנקה (שאני מאוד אוהבת אגב), שבו יש המון הודעות שמתחילות בהסתייגויות מהדברים מפה ועד הודעה חדשה ובפירוש נכתבים שם דברים כמו "אל תסקלו אותי" וכו'.
פורום חתונות, אם מישהי פה מכירה, כמה פעמים מישהי שמה תמונה של שמלה או משהו ואמרתן לעצמכן איזה גועל נפש אבל בכל זאת התגובות הן תמיד "איזה מקסים" וכו'. יש המון אלמנטים של עדריות בפורומי הנשים, והרבה פעמים אני מרגישה שהתגובות מיישרות קו עם הרוח השולטת, זה מאוד מוריד את רמת הדיון לדעתי.

מעיןבר

New member
האם להמנע מלהעליב מישהי

על הטעם שלה בבחירת שמלת כלולות זה חוסר דמוקרטיה? האם מיעוט רייטינג למישהי זה חוסר דמוקרטיה? הבחירה שלנו שלא לממש את זכותינו להביע דעה במסגרת חופש הביטוי מקורה מהיעדר דמוקרטיה וחופש כזה או כי לנו יש סייגים?

השאלה לאן זה מתכנס

וזה מתכנס בעצם למקהלה שכולה קול אחד. זה לא אומר שאין דמוקרטיה אבל זה קצת משעמם לפעמים, קצת רדוד לפעמים ולפעמים אפילו מזיק. הסייגים אגב, דומים מאוד לסייגים שיש לנו בחיים האמיתיים. בחיים האמיתיים הייתי מעירה לחברה שהשמלה לא מחמיאה, אבל זה מקובל בחברה שלנו מתוקף הקרבה. אולי הייתי מצפה שהאנונימיות של האינטרנט תתן את אותה לגיטימציה להתבטא אבל זה לא כך כנראה.

neta2

New member
אז זהו, שבאמת נעים לגלות שדווקא

בפורומים (בהם אני משוטטת לפחות) יש דמוקרטיה.

לא חושבת שאפשר לקרוא לזה דמוקרטיה

הכללים של הפורום נכתבים ונאכפים ע"י הנהלת תפוז ומנהלי הפורום, בין אם ביד רכה או ביד קשה. ה"רוב" בפורום יכול למחות, ללכת בין הטיפות, להתעצבן בשקט בבית או פשוט לעזוב את הפורום (וזה קורה). שלטון הרוב לא קיים בפורומים ואולי טוב שכך.

neta2

New member
דמוקרטיה זה לא לכתוב כל מה שבא

לי, דמוקרטיה זה לחיות ולכבד מערכת שלמה של חוקים. אין דמוקרטיה ללא חוקים כי אז זה אנרכיה. גם בדמוקרטיה יש צנזורה. אי לכך, רוב הפורומים שאני מכירה, פועלים תחת מגוון "חוקים", כמו: בלי קללות ומילים גסות, ובלי לפגוע באחר. הודעות נמחקות לעיתים לא כי מדובר בשלטון דיקטטורי, אלא דווקא משום שישנן הודעות שפוגעות ברגשות כותבים אחרים. אז מחד, אין כאן עריצות ומאידך גם אין אנרכיה. אני בהחלט חושבת שמערכת הפורומים היא דמורטית. אם אני אכתוב נניח "אל תסקלו אותי" או "אל תשנאו אותי על..." אין זה אומר שאני חוששת משלטון העריץ שמייד יבוא לכבול את ידיי. זה נכתב לעיתים סתם מתוך רצון לחדד את העובדה שאני כותבת משהו חריג, משהו יוצא דופן. כן, לא תמיד כולנו מתנהגים בצורה דמוקרטית, לא תמיד אנחנו מסוגלים לקבל את השונה, את המיעוט. אבל עדיין רוב הפורומים שאני גולשת בהם, מתנהלים ברוח טובה, בעלי תרבות דיון נאותה ותחת כללים מהותיים לשמירה על הסדר והנועם.

Arfilit

New member
דמוקרטיה -

זה שלטון הרוב. לא חושבת שבפורומים יש דמוקרטיה. יש ניהול - של מנהל או שניים או שלושה - וזה מצוין. וזה לגיטימי. וככה זה צריך להיות. לא בכל מקום צריכה להיות דמוקרטיה, ולא כל ארגון שהוא לא דמוקרטי הוא בהכרח ארגון שלילי בהתנהלותו. יש מקומות בהם המנהלים שואלים לדעת הרוב ויש מקומות בהם לא. וזה מצוין. וזה עובד. סוגיית הקליקות היא בעיני שונה ונפרדת. יש פורומים בהם היא יותר בעייתית, ויש כאלה בהם היא פחות דומיננטית. לדעתי זה קשור לזה שהפורום הוא מיקרו קוסמוס של חברה אנושית - שגם בה, נמצא קליקות ובוצות, חזקים וחלשים, פופולריים ושאינם וכו'.

neta2

New member
זה רק אחד מהמאפיינים של דמוקרטיה

וגם שלטון הרוב לא אומר שאין מישהו שמפקח על העניינים אחרת היינו אובדים. מן הסתם. זה אומר שרוח הדברים מתאימה לרוב, ההתנהלות וה"חוקים" לכאורה מיועדים לכולם. ועדיין צריך מישהו שיעמוד בראש וישמור על הסדר.ץ כמו בכל מקום! זוהי דמוקרטיה במיטבה
אני מוצאת שהפורומים מאוד דמוקרטיים!

Arfilit

New member
אלא ש -

המישהו שעומד בראש - נבחר על ידי הרוב. מה שאת מתארת - זה שלטון, בלי קשר לדמוקרטיה. האלמנט שהופך שלטון לדמוקרטיה הוא אלמנט הבחירה. שלציבור יש יכולת לבחור ולהשפיע. אני מסכימה שדמוקרטיה צריכה מערכת בלמים ואיזונים - אבל לא כל מערכת שיש בה בלמים ואיזונים היא בהכרח דמוקרטית. בפורומים - אם קיימת בחירה כלשהי - זה לא מובנה. זו בחירה של המנהלים אם להעמיד דברים לבחירת הציבור או לא. המנהלים נבחרים על ידי גורמים חיצוניים למשתמשי הפורום, ומרגע שנבחרו - אופן ההתנהלות תלוי רק בהם. וזה בסדר. אלא שזה לא דמוקרטי.

אין דמוקרטיה.

ולא רק בגלל הניהול, שאסור שיהיה דמוקרטי אם רוצים פורום מגובש עם אופי. אין דמוקרטיה בעיקר בגלל רוח הפורומים שמוכתבת על ידי המשתתפים היותר דומיננטיים. אנחנו כולנו משתתפים בפורומים בהם הלך הרוח תואם לשלנו. ואם הוא לא מתאים אז יש מאבק טריטוריאלי על אופיו של הפורום. אם אנחנו "החדשים", אז מתקיפים אותנו עד שאנחנו נכנעים או משכנעים. ובפורומים בהם ניתנת אינפורמציה עובדתית, ניתן לראות קונצנזוס ברור לגבי מהי האמת וכל משתתף חדש שמנסה לתת זוית אחרת, עובר עיצוב מחדש ותיקון דקדקני עד שהוא מתאים את עצמו ל"תשובות הנכונות". ישנם פורומים שבהם אני לא משתתפת, למרות שאני קוראת בהם. באחד מהם זה מאחר ואני חוששת שאני חסרת נסיון ולא בא לי שיעמידו אותי במקומי ברגל גסה, כפי שנהוג שם.

neta2

New member
../images/Emo13.gif אתן אומרות בדיוק אותו הדבר

דמוקרטיה-שלטון הרוב. ודמוקרטיה אכן מושתתת על רצונות ודעות הרוב. בבחירות- הרוב קובע לא? כך גם בפורומים. הרוב מחליט (לא תמיד) מהו הסטטוס קוו, נכון שיש כותבים שדורסים אותך ברגל גסה, אבל זה עדיין לא אומר שאסור לך לכתוב. מותר לך לכתוב, כמו שמותר לך לעמוד בכיכר העיר היום ולנאום בעד/נגד ההתנתקות. יהיו שיקיפו אותך במעגל ויקראו לך איומה ונוראה ועדיין מותר!! לך!!

מהות האינטרנט היא שאת יכולה לכתוב

ככל העולה על רוחך, ואם חוסמים אותך במקום מסויים, את יכולה גם להקים אתר משלך. נכון שעל פי הגדרתך מה שכתבתי מתאים להגדרה של דמוקרטיה. אולי אני מתכוונת יותר למושגים כגון חופש ביטוי, סובלנות, מקום לביטוי דעת המיעוט (שגם היא מושג בדמוקרטיה) וכו'. ואני לא מוצאת שפורומים נשיים (או בכלל) מצטיינים בכל המושגים שלעיל. קשה לי שלא לחשוב על הדוגמא של כותבת מסויימת בפורומי ההורות שלאחר הלידה החלה לכתוב בפורום מסויים. ושם השתלחו בה ללא רחם רק בגלל ניסוחים באמת לא כל-כך מוצלחים. היא לא התאימה לסגנון השולט ובסופו של דבר עזבה לפורום אחר. זו לא דעת רוב. זה תכתיב נוקשה וסנקציות פוגעות כנגד מי שלא מתאים לרוח הפורומים. וזה קורה הרבה.

neta2

New member
זה אשכרה מיקרוקוסמוס. דמוקרטיה

קיימת ועדיין זה לא אומר שיהיה לך קל להתקבל למיני פורומים בהם אחד מכיר את השני, בהם יש איזשהוא קונצנזוס.ממש כמו בחיים. יש חוקים שכולנו כפופים להם, יש מנהל שמשליט סדר ודואג לציות החוקים ויש את הרוב שקובע. שוב, גם בדמוקרטיה יש צורך במקרים מעטים, בצנזור.

אוף מעין! ../images/Emo13.gif

אני רואה אותך אחראית אישית לזה שאני לא עושה כלום בעבודה חוץ מלקרוא פה היום
ממש דיון מעולה, הלוואי והיה לי יותר זמן.

למעלה