עוד תשובות:
ש: "איך החברה מקבלת אתכם?" ת: ההורים שלי עדיין חושבים שאולי זה יחלוף מתישהו,אם כי עקרונית אבי מתעלם ואמי מתחילה להטמיע שזה לא ישתנה כל כך בקלות. חברה שלי למשל מגלגלת לפעמים עיניים, אבל לא ממש אכפת לה. יש לי חברים שאוהבים ותומכים, שואלים אותי שאלות, מתייעצים, ואפילו זוג אחד ביקש ממני לחתן אותם באופן "לא רשמי" לפני החתונה הרשמית שלהם. אך זה בקשר לסביבה הקרובה. הסביבה הרחבה לא יודעת, וגם כנראה לא תדע, לפחות לא בעתיד הקרוב. ש: "יש איזשהו סממן חיצוני שמייחד אתכם?" ת: פלולה על האף. סתם, לא. רבים מאיתנו מסתובבים עם פנטגרם כלשהו, אך זה שמישהו מתסובב עם פנטגרם ("ישר", זה עם השפיץ למעלה) לא אומר שהוא פגני, וזה שהוא לא מסתובב עם אחד לא אומר שהוא לא פגני. חלקנו מסתובבים עם סמלי רונות, או סמלים אחרים (למשל - מקבת ת'ור), אך שוב, זה לא מייחד אותנו ממש. ש: "חגים יהודיים-אתם חוגגים? או שאתם חוגגים רק את החגים הפאגאניים?" ת: חגים יהודיים - חוגג עם המשפחה. מצד שני, המשפחה שלי שמה בפסח בגטים על השולחן ואין זכר להגדה. אנחנו "חוגגים" במשפחה רק את ראש השנה ואת פסח (שוב, בהסתייגות שכתבתי קודם). אין לי בעיה לחגוג חגים יהודיים, אחרי הכל אני מכבד את המסורת של אבותיי. אבל אני לא אצא מגדרי לחגוג חג "כהלכתו". אם יצא לי (וכמה פעמים זה כבר קרה), אז סבבה, אני אהנה מהחוויה. אני גם מתנדב לפעמים להשלים מניין כשחסרים גברים. אני חוגג את החגים הפגניים של הזרם בו אני מאמין, ואותם מתחושה "דתית", כי אני מאמין. ש: "מאיפה יש כ"כ הרבה ידע על הדתות האלו?" ת: בעבר תיעדו דברים (במיוחד היוונים והרומים, הם אהבו לתעד דברים, אם כי לא תמיד נכון...), גם תגליות ארכיאולוגיות - ויש גם "השלמות פרטיות" של אנשים מסויימים. אפשר להגיד שיש לא מעט ידע על דתות עתיקות רבות שנשמר, וגם מגלים דברים חדשים ככל שהזמן חולף. ש: "אתם עוסקים באופן אקטיבי (אם בכלל) במאגיה/כשפים/"עבודת הטבע"/בכל פעולה אחרת שמחזקת את הקשר שלכם לפאגניות?" ת: בקצרה, כן. באריכות - יש לי פרקטיקות יומיות (אם כי הן השתבשו במהלך החודשים האחרונים כי הייתי צריך לשנות את סדר היום שלי בצורה דרסטית. ככה זה כשיש עבודה), ואני משתדל מדי יום גם ללמוד עוד על האמונות השונות - גם אלו שלי, בין אם מספרים, בין אם מדיטציה ובין אם סתם להביט בשמיים ולתת לראש וללב לרוץ. ש: "יש לכם גורו?" ת: המממ. יש מסורות פגניות בהן ישנה מנהיגות שכזו, אך לא גורו במלוא מובן המילה. ישנם מורים, אך מילתם אינה "מילת האלים". אנו מאמינים בקשר ישיר עם האלים שלנו, בלי צורך במתווכים. יש אנשים שאנו מעריכים ומכבדים על תרומתם בהתעוררות הפגנית המחודשת והלאה, לכל פגן בזרם שהוא מאמין יש אנשים כאלו שהוא מכבד, מעריך ואפילו מעריץ - אך שוב, אין זה אומר כי הם שולטים בחיינו. נשמע מהם עצות, כן, אבל הדתות הפגניות של ימינו תומכות בגישת האחריות האישית של כל אדם לעצמו ולמעשיו. ש: "ממה שהבנתי-אתם מאוד קשורים לטבע..איך זה מסתדר עם כל הטכנולוגיה החדשה וכו'?" ת : למי שגר בעיר, לדעתי, זה לא תמיד קל - אבל אני יכול להגיד כי אני מנסה לזכור את זה שאני חלק מהטבע. אם זה אומר להעריך את "מעט" הטבע שיוצא לי לראות בדרכי לעבודה - פרחים, צפורים, חרקים וכו', לשים לב למיקומה של השמש ומצבו של הירח, להיות "ידידותי לסביבה" (ולשלב את זה גם בחיים המודרניים), להעריך גם את האדם כחלק אינטגרלי בטבע, כך שגם אם אני עם אנשים אחרים - אני עם הטבע. גם המקצוע אותו בחרתי ללמוד, קרב אותי לטבע. כל אחד מאיתנו מוצא את קרבתו שלו לטבע - בין אם זה קל או לא.