שרשור שאלות לסופרת אסתר

שלום אסתר! לכבוד הוא לי לשאול אותך

קראתי את ספרך "מאורי עד אדי" ואת שאר רוב ספריך (בקרוב ארצה לקרוא את הספר החדש). ברצוני לשאול אותך- למה הספרים שלך כל כך ארוכים באורכם לעומת ספרות נוער אחרת?

למור הדרמטי

אני יודעת שבעידן שלנו כשהכל זורם במהירות ספרים עבי כרס "מפחידים" את הקוראים, והמון פעמים כשאני מתחילה ספר אני אומרת בליבי שהפעם אני חייבת לקצר ולכתוב ספר קצר. לרוב, אני לא מצליחה בכך כי בזמן הכתיבה באים אלי כל מיני רעיונות חדשים ואני עוברת יחד עם גיבוריי כל מיני חוויות חדשות שלא שיערתי אותן בראשית הכתיבה, ובסוף יוצא ספר עבה. אבל אני משתדלת מאוד שעלילת ספריי העבים תהיה מרתקת.

Rivendell

New member
שלום אסתר

את כותבת על נוער ולנוער כבר לא מעט שנים. האם את מרגישה שדרישות הקהל השתנו? מבחינת השפה, התכנים, מודלים לחיקוי - את מרגישה שעם השנים גם הכתיבה שלך משתנה בהתאם לדור?

Rivendell חביבה

אני כמובן מרגישה שהזמנים משתנים. אני עצמי משתנה עם הזמן. גם סגנון כתיבתי משתנה. היום אינני מסוגלת לכתוב ספר בסגנון שבו כתבתי את "אורי". יחד עם זאת, אני משתדלת מאוד לא לרדת ברמת הכתיבה, ולמרות שסגנוני נעשה, לדעתי, פשוט ולמרות שאני משבצת בו פה ושם מילות סלנג, בכל זאת אני מקפידה לכתוב הכי טוב שאני יכולה ואני אומרת שהקוראים יתמודדו עם הסגנון הזה ושלמרות שאינני משתמשת באחלה, סבבה, וכל המילים האלה, ספריי יגעו בלב קוראיי.

sisty

New member
../images/Emo63.gif../images/Emo140.gifלאסתר היקרה-שלום../images/Emo70.gif--->

קודם כל, קראתי את כל הספרים- מאליפים ועד רועי
. רציתי להגיד, שאני ממש אוהבת את הכתיב שלך, ואת הסגנון
. ו...השאלות
:
מאיזה גיל התחלת לכתוב?
האם תוציאי עוד ספר?
מה נותן לך את הרעיונות לכתוב?
האם יש לך מייל רשמי, או דרך יצירת קשר באינטרנט
איך את בוחרת את שם הספר? בברכה ותודה מראש
!| אביטל, קוראת ספרים שאוהבת בעיקר את הספרים שלך.

סיסטי היקרה

התחלתי לכתוב מיום שלמדתי לכתוב, כלומר מגיל 7. אבי היה סופר וכנראה הושפעתי מאוד. כתבתי שירים על הווי המשפחה, על נוף המושבה שבה גדלתי, וגם הקדשתי שירים לבני משפחתי שחלקם נספו בשואה. בגיל 11 כבר כתבתי סיפורים, בגיל 12 פרסמתי סיפור בעיתון נוער שיצא לאור בימים ההם, בכיתה י"א ייסדתי וערכתי עיתון נוער בפתח חקוה, ובקיצור, אני כותבת כל ימיי. בשנתיים האחרונות הוצאתי לאור שני ספרים: "חברות" ו-"רועי". עכשיו אני עובדת על ספר חדש, אבל כתיבתו תימשך שנים. בדרך כלל, אינני מחפשת נושאים ורעיונות לכתיבה, אלא הם "תופסים" אותי. יש לי אתר - www.ester.co.il. יש שם גם אימייל, אבל לבושתי הרבה, עדיין אינני יודעת לפתוח אותו. אני לומדת ובקרוב אדע. לי קשה מאוד לבחור שם לספר, כי אני רוצה שהשם יכיל את עיקר הסיפור. לכן יש לי כמה שמות לא מוצלחים.

sisty

New member
../images/Emo9.gif

אמרתי כבר, שהיא נהדרת? אז היא נהדרת. אה, דווקא אתר קטן, אבל נחמד- ממליצה לכם להיכנס
.

כמה זמן בממוצע ...

לקח לך לכתוב את "אורי" ו"האליפים"? האם כשאת מתחילה לכתוב את יודעת מה יהיה הסוף או שאת מחליטה על כך במהלך הכתיבה? האם הדמויות בספרים הנ"ל מבוססות על דמויות אמיתיות : אם כן, מי ההשראה לאורי? איזה מבין ספרייך הוא האהוב עלייך ביותר?

סתם עוד 1 יקרה

עצתי לך, לעולם אל תהיי סתם אחת, אלא אחת מיוחדת, כמו שבעצם כל אדם צריך להיות. עכשיו לשאלותייך: 1) את "אורי" כתבתי בשלושה המשכים. כתשעים עמודים של מכונת כתיבה בזרימה אחת. אחר כך חלה הפסקה של למעלה משנתיים ובה כתבתי את "נערי המחתרת". משסיימתי את "נערי המחתרת" חזרתי ל"אורי" וכתבתי עוד שליש ספר. שוב הפסקתי ובהפסקה כתבתי את "הבריחה". רק אחרי שהתנסיתי בכתיבת שני הספרים האלה הייתי בשלה להתמודד עם כתיבת "אורי", ואז כתבתי את הספר מחדש כולל הסיום. את "אליפים" כתבתי במשך שלוש שנים בערך. 2) כשאני מתחילה לכתוב אני לא יודעת את הסוף. אני גם לא יודעת את האמצע. הכתיבה היא כמו מסע הרפתקאות - כל פעם קורה לי משהו חדש. לפעמים הסוף הפוך ממה שתיארתי לעצמי בראשית הכתיבה. 3) היה סופר צרפתי בשם פלובר שכתב רומן בשם "מדאם בוברי". כששאלו את פלובר איך הוא, הגבר, תיאר בצורה כל כך אמיתית דמות של אישה הוא השיב בשלוש מילים - "אמה בוברי היא אני". ואני משיבה: אורי הוא אני. 4) לאהבה אין גבול ואי אפשר למדוד אהבה. הספרים הם ילדי נשמתי וכמו כל אם אני אוהבת כל אחד מהם בלי סוף.

הדריתי

New member
תודה!

אסתר היקרה- תודה לך על ספרייך המופלאים שמילאו את ילדותי באור. בני הראשון, אורי, נקרא כך בהשראתך. המשיכי לכתוב ולמלא את מדפי הנוער בספרי איכות.

למי

למי יותר קל לכתוב למבוגרים או ילדים?? האם כתבת את הספרים האלה לילדייך? אלה ספרי נוער (מלבד ספרייך) את ממליצה לקרוא? מי הסופר הכי טוב לדעתך בישראל?

אנוכי אנוכי יקר

1) בראשית דרכי כסופרת התלבטתי וחיפשתי דרכי כתיבה. מהר מאוד נוכחתי לדעת שא'- אינני מסוגלת לכתוב שירים. ב'- לא נועדתי לכתוב למבוגרים, גם לא לגיל הרך, אלא לנוער בלבד. כנראה, יש לי קיבעון פסיכולוגי לגיל הנעורים. 2) לא כתבתי אותם במיוחד לילדיי, אף כי הם היו הקוראים הראשונים. 3) אינני רוצה להזכיר שמות לבל אפגע באלה ששכחתי להזכיר. 4) תודה לאל, יש לנו סופרים טובים וטובים מאוד והם רבים.

ספרים

איזה ספרים את אוהבת לקרוא? מהם עשרת הספרים שאת ממליצה (כספרי חובה) לבני נוער? מה את קראת כשהיית בגיל הזה?

איזה ספר

איזה ספר מונח עכשיו ליד מיטתך? איזה ספר אהוב שלך אהוב ביותר על ילדייך? אם היית כותבת היום את אורי, האם היית כותבת אותו בצורה שונה??

מיכל היקרה

1) אני קוראת עכשיו ספר של חנוך ברטוב "מתום עד תום". 2) הם כבר לא ילדים, צריך היה להפנות את השאלה לנכדיי. אני אף פעם לא שאלתי אותם איזה מספרי הם אוהבים יותר. בכל אופן, הם מאושרים וגאים שיש להם סבתא סופרת. 3) "אורי" בא לי כמתנת שמיים. הוא חד פעמי ואיני מסוגלת לכתוב אותו עוד פעם.

שלום לאסתר ../images/Emo13.gif

התחלתי לקרוא את ספרייך כשהייתי כמדומני כבת 9-10 ועד היום חוזרת לעיתים וקוראת בהם שוב ושוב
האמת ששאלות של ממש לא עולות לי בראש כרגע, אז רק אנצל במה זו על מנת להודות לך על הספרים שכל כך הנעימו את זמני בגיל ההתבגרות

Wednesday

New member
שלום אסתר,

ראשית - רוצה להודות לך על אינספור שעות הנאה, מכל ספרייך. במיוחד זכורים לי "שחר", "אליפים", וכמובן, וקודם כל, ובעיקר
"אורי". קראתי אותו כמה פעמים בגיל 12 (מתנת לבת המצווה
) וחזרתי אליו לא מזמן. התפעלתי מאוד מעיצוב מערכת היחסים בין אורי לעפרה, שהיא אמיתית מאוד, ולא נטולת קשיים. וגם - מיחסה של משפחתו של אורי לירוחם, יכולתם להתגבר על חילוקי דעות פוליטיים. זה היה מאוד יפה ואצילי. לאחר ההקדמה ה"קצרה" הזו, 2 שאלות: יש הרבה פאתוס, ערכים ב"אורי". הרבה אנשים יגידו שזוהי צורת התבוננות נאיבית משהו.
האם את עדיין מאמינה בתוקפם של הערכים הללו? ושאלה נוספת:
כשכתבת את ספרים, במידה ותכננת אותם לקהל יעד של נוער, האם עשית איזשהן התאמות בשפה, בעלילה, ברעיונות (לא באורך, זה בטוח
)? תודה רבה וכל טוב!

Wednesday יקירתי

מה קרה לך ביום רביעי שבחרת דווקא בשם הזה? נודע לי שיש לך יום הולדת בעוד יומיים ואני מברכת אותך ליום הולדתך, שתצליחי בחיים ותגשימי את החלומות. לשאלתך: הערכים הללו, למרות כל השינויים שחלו מאז, קיימים בי באיזשהוא אופן. הנכדות שלי טוענות שאני תמימה. יתכן. אני מייעדת את כתיבתי לנוער. חלק הנוער בנשמתי הוא שמכתיב לי את האופן שבו אני כותבת את הספרים. באשר לאורך - זה לא מתוכנן. האורך בא מאליו.

למעלה