לשפשף את העיניים ולא להאמין
אתה רציני? מי שקבל פטור הוא מי שקבל פטור, גם אם זה היה בשקרים. אחרת, איך הוא יצא מהצבא? אתה הולך במעגלים: או שהצבא מצא אותו לא כשיר, או שהוא מצא אותו כשיר. אם הוא מצא אותו לא כשיר, וזה לא משנה אם בצדק או לא, החוק לא יחול עליו. אם רמאים לא היו אנשים שנמצאו בלתי כשירים, הם פשוט לא היו מקבלים פטור וכל הסאגה הזו הייתה נחסכת מאיתנו. הרי כל הבעיה שלך היא שהוא *נמצא לא כשיר* למרות שלא הגיע לו, לא? אני לא מבין, אתה באמת חושב שהצבא שלנו מטומטם? שיושבת חבורת קצינים ונכנס בפניהם בדילוג חייל צעיר ואומר "שלום, אני נכה בשתי גפיי", הם נותנים לו פטור, ואחרי זה מכים על מצחם ואומרים: "הוא שקרן!"? לגבי דברי הסבר - זה לא קשור לעמדה שלי, זה קשור למקצוע שלי (משפטים). דברי ההסבר הם ה"אני מאמין" של המחוקק. בנוסחים מתקדמים להצעות חוק (לקריאה שנייה ושלישית, למשל) אין בכלל דברי הסבר. החלקים בהצעות חוק עליהם עובדות ועדות הכנסת הם *רק* גוף ההצעה, מהסיבה שהוא מה שנכנס לחוק. מטרתם של דברי ההסבר היא במקור להסביר את הצעת החוק במונחים לא משפטיים, והמשמעות המשפטית היחידה שלהם היא בפסקי דין מסוימים שנתקלים במונחים לא ברורים, ומנסים להתחקות אחר הכוונה המקורית של הכנסת (שלפי הפסיקה, היא גם לא מחייבת). אבל נניח שזה חלק מהחוק (זה לא). אם זה הסיפור, אז הצעת החוק הזו מיותרת, כי גם היום לא לוקחים לתפקידים צבאיים רגישים מי שאין לו היסטוריה צבאית. לגבי פטור נפשי: סלח לי אתה - מה אתה, פסיכולוג? מי מנה אותך למומחה לבריאות הנפש שיודע מה כן יכול להיות לפקיד ומה לא? זה חדש לך שאנשים הולכים לפסיכולוג ולפסיכיאטר גם באזרחות? מה זה הקשקוש הזה? להרבה אנשים יש כל מיני בעיות, בלי קשר לשאלה אם המקצוע שלהם זה לירות בתותח או לנהל את היומן של הבוס. הצבא *לא* מאפשר טיפולים פסיכולוגיים או פסיכיאטרים, ולכן במקרים שהוא נתקל במישהו שלדעתו צריך טיפול כזה, הוא ישחרר אותו. סלח לי, אבל אתה כנראה לא יודע בכלל איך עובד מתן הפטורים בצה"ל. אבל הנה שאלה: אם אתה חושב שכל מקבלי הפטור כ"כ מסכנים אותך, למה שלא תאשפז אותם? הרי זה מה שעושים כבר היום לחולי נפש שמסכנים את עצמם ואת סביבתם. למה אתה מסתפק בשלילת רשיון נהיגה? (שנינו יודעים את התשובה, אבל מעניין אותי באיזה תירוץ תנסה להשתמש כדי להציג את ההצעה הזו כהצעה שמטרתה הגנה על הציבור). ובבקשה אל תביא אותי כדוגמה. גם אם הייתי נשאר בצבא בעקבות הצעת החוק הזו, זה לא היה עושה אותי יציב יותר, וסביר להניח שהייתי ממשיך לפגוע בעצמי, כמו שעשיתי במהלך שירותי, וסביר להניח שאפילו מחריף את זה. אבל אולי לא באמת פגעתי בעצמי, כי אתה יודע, מה כבר יכול להיות למישהו בתפקיד ג'ובניקי... (מה אני אגיד לך, אחלה רעיון).