אוטוטו מגיעה השפית ציונה מילמן

אירוח מומחית בפורום

ביום חמישי הבא בתאריך 26.08 בשעה 18.30 עד 20.30 תתארח ציונה מילמן, שפית של מזון בריאות. היא תענה לכם על כל שאלה בנושא בישול בריא, איך מעשירים את המטבח הצמחוני והטבעוני, כיצד אפשר להכין מנות אחרות טעימות ללא ביצים וחלב, אוכל מהיר הכנה ובמינימום תקציב, שיקים מפירות כן או לא? איך להכין חלב מאגוזים ועוד... תתחילו לשאול שאלות מהיום, תרגישו חופשי, לשאול אפילו יותר מאחת. קצת על ציונה מלמן ציונה למדה והתנסתה בשיטות ריפוי מגוונות שכללו תוכניות ניקוי וריפוי שונות. בסדנאות היא חולקת את הידע והנסיון שצברה במטרה לעזור לאחרים במסעם להשגת בריאות ואיכות חיים. "שמתי לי למטרה ללמד כיצד להכין אוכל טעים חי ומבושל, אוכל בריא וקל לעיכול." המתכונים מבוססים על חומרים טבעיים ואורגניים, ללא חומרים משמרים או מוצרי חלב, ללא קמח לבן וסוכר. תזונה כזו שומרת את הגוף במצב בריאותי אופטימלי ותומכת במערכת חיסון חזקה ובכך עוזרת למנוע מחלות שונות כמו סכרת, השמנת יתר, כולסטרול גבוה, קנדידה, הפרעות קשב וריכוז וסוגים שונים של סרטן. לאתר של ציונה מלמן http://www.tzionamelman.co.il/page.php?id=1 ובנימה אישית, אל ציונה הגעתי ממש במקרה, תוך שיטוט באינטרנט, להפתעתי כבר בשיחת הטלפון (על אף מבטא אמריקאי) היא הקשיבה לי בקשב רב, שיתפה פעולה והתצייטרה כאדם חם שרק רוצה לטרום מהידע שלה. כמה שמחתי לגלות שכבר באותה שיחה סגרנו יום ושעה ושהיא לוקחת את הפורום החביב שלנו ברצינות כ"כ גמורה. זהו, מקווה שלא חפרתי לכם יותר מידי כולנו נוכל ללמוד ממנה (20 שנה של ניסיון) הפיצו את הבשורה
שירי
 
מה אפשר לעשות עם נבטים?

שלום ציונה, לאחרונה התחלתי להנביט קטניות (בינתיים הנבטתי רק עדשים ירוקות, כמובן שאני ארצה להנביט עוד סוגי קטניות :)) ורציתי לדעת מה אפשר לעשות עם קטניות מונבטות, חוץ מאשר להוסיף אותן לסלט? אשמח לרעיונות לתבשילים/מאכלים שבהם נבטי קטניות מסוגים שונים יכולים להשתלב.
 
שלום נטע

אני מאוד שמחה שאת מנביטה את הקיטניות כי זה באמת נורא קל לביצוע. קודם כל אני ממליצה לנסות עוד סוגים שונים של עדשים ולכל אחד יש טעם ומרקם אחר, חוץ מלהוסיף אותם לסלט, ניתן להכין סלט שעיקרו הוא עדשים מונבטים. הכוונה, לקחת קערה של עדשים מונבטות ולהוסיף בצל ירקו עגבנית שרי כרוב אדום קצוץ ולעשות עם זה רוטב טעים. אחד מהרטבים שאני מאוד אוהבת זהלסלט מסוג זה, הוא רוטב בסגנון הודי עם קארי, נא להיזהר איפה את קונה את הקארי כי הרבה מהתערובות יש MSG (מונוסודיום גלוטאמט), אני ממליצה לקנות רק בעדן טבע שמתפארים בתבלינים ללא מונוסודיום גלוטאמט. אני לוקחת אבקת קארי צהוב, כפית או שתיים בתוך צנצנת זכוכית ומוסיפה קצת שמן זית, או שמן קוקוס, קצת דבש, זרעי כוסברה טחון, וקצת מלח, אפשר להוסיף קצת לימון או מיץ תפוז אחד סחוט, לערבב היטב. אם את לא משתמשת בדבש אפשר לשים את כל התערובת בבלנדר להוסיף קצת מים, ובמקום הדבש להשתמש בפרי טרי או בתמרים, נקטרינות יהיה מאוד מוצלח עם זה, פשוט לערבל היטב. אם את רוצה לבשל אותם, זמן הבישול הרבה יותר קצר בגלל שהן מונבטות ואפשר תוך 10 דק לבשל אותן. אני מוסיפה להן עלי דפנה, כמה גרעינים של פלפל אנגלי ובצל, קצת מים ומבשלת.. ניתן להוסיף כל מיני תבלינים שיתן לזה טעם נפלא. בתאבון!
 
נשמע טוב, תודה ../images/Emo13.gif

ושאלה לגבי בישול הקטניות המונבטות, האם הבישול לא פוגם בערך התזונתי שלהן? (הרי הסיבה שאני מנביטה מלכתחילה היא כדי להינות מהערך התזונתי של הקטניות, מה שלא נעשה בצורה ממש מוצלחת כשמבשלים אותן)
 

צנים

New member
מתכונים ועצות למנות זריזות

עצות וטיפים למאכלים צמחוניים שאפשר להכין כשאין הרבה זמן לבישול...איך אפשר ל"חטוף" משהו קטן ושעדיין יהיה בריא ומשביע? תוגה רבה!
 
היי צנים

ראה תשובתי לנטע, בעיניין קיטניות מונבטות. אני ממליצה לעשות כל מיני מתבלים שבד"כ אפשר לשמור במקרר בין 3-4 ימים, אם את מסתכלת על התשובה הקודמת אפשר לקחת את העדשים\קיטניות מונבטות, שבושלו לשים אותם במעבד מזון, או בלנדר מאוד חזק, ולערבל את זה עד למרקם של פטה (ממרח חלק), יכול להיות שצריך להוסיף קצת מים. זה מצויין לשים על ירקות או לקחת איתך בצנצנת קטנה או לשים על כל מיני קרקרים. הנה רעיון, לממרח פסטו, נורא קל להכין ו"לחטוף" לשים במעבד מזון, או בבלנדר חזק, כוס אגוזי מלך שהושרו במים בין 5-8 שעות, צרור של פטרוזליה אורגנית, 2 שיני שום, רבע בצל בינוני, קצת מלח, ומספיק מים- בערך רבע כוס, כדי שמערבבים את זה יצא מרקם קיטפתי. אפשר לשנות את הטעם ע"י הוספת כל מיני תבלינים כגון, אבקת צ'לי, זרעי כוסברה טחונים, קצת לימון. בתאבון!
 
הממ פסטו זה בדרך כלל עם בזיליקום לא עם

פטרוזיליה לא? לפחות ככה אני מכין את הפסטו שלי.. לא יודע אם זו טעות או שבאמת התכוונת לפטרוזיליה כבסיס לפסטו..
 

cwen

New member
אפשר להכין גם פסטו פטרוזיליה

אני עושה את זה לא מעט, לפעמים גם משלבת פטרוזיליה עם בזיליקום.
 

hungrywombat

New member
יופי! שאלה על מאכלים משביעים

יש לך רעיון למאכלים (קלים!) שמשביעים אבל בלי קטניות? לפעמים אחרי יום עבודה מעיף ארוחה של ירקות+פסטה או ירקות+אורז ממש לא מספיקה ועד שסוף סוף הורדתי כמה קילו אני לא רוצה לחזור לקטע של קינוחים וגלידות אחרי האוכל..
דרך אגב יש לך רעיון למוקפץ טוב בלי רוטב סויה?
 
היי

בואי נדבר על דוחן, הוא מאוד בריא, קל להכנה, ומאוד משביע. איך עושים דוחן? כאן כן חשוב למדוד, לוקחים כוס אחד של דוחן, ומשרים במים בערך 6 שעות מסננים היטב, ושמים את זה בסיר, מוסיפים כוס אחד של מיים זה אומר שזה כוס לכוס, אני מוסיפה 2 עלי דפנה ובערך 4-5 פלפל אנגלי שלם, זה לא רק נותן טעם טוב, אלא גם מפריש חומרים טבעיים לתוך האוכל שמשפר את הטעם ויש הטוענים שגם משפר את מצב הרוח. מביאים את זה לרתיחה מנמיכים ושים את מכסה, משאירים ל 10 דק' על אש הכי נמוכה, אחרי 10 דק' מכבים את האש, מסירים את המכסה. עלי דפנה ופלפל אנגלי יהיו למעלה- להוציא אותם ואז לוקחים מזלג ובחשים כדי לעשות את זה אוורירי. בשלב זה שוב סוגרים את המכסה ומשאירים עוד 10 דק'. אז יצא לך דוחן טעים ומושלם. אני אוכלת את זה עם הרבה ירקות וגם שזה קר משתמשת בזה לבסיס של סלט. אפשר לגוון, ולהוסיף בצל, בזמן הבישול וגם תבלינים שונים, מה שאני הכי אוהבת לעשות זה להכין רבע כוס של שמן זית טוב 2 שיני שום כתושים בתוך השמן זית ולהשרות את זה בין חצי שעה ל שעה, בדיוק לפני שאני מגישה את הדוחן אני שופכת את זה על הדוחן ויוצא ריח שימישי ומפתה. ככה את גם שומרת על האיכויות של השום וגם את לא מחממת את השמן זית. בסדנאות שלי, אני מלמדת עוד הרבה אופציות מה לעשות עם דברים כאלה ללא גלוטן. ותבשילים חמים עם ירקות. בתאבון!
 
תחליף לסוכר באפיה

ציונה שלום על אלו תחליפים את ממליצה להשתמש באפיה במקום סוכר ומה יחס ההמרה? תודה
 
שלום, לכבר לא טינקרבל

אני לא בדיוק השפית והמורה לשאול על זה, בגלל שאני לא עושה עוגיות קונווציונלית, מהמורים שאני לומדת ולמדתי מהם, חלק גדול מהם משתמשים בדבש אבל מעט מאוד רק מידי פעם. שאני עושה מנות אחרונות, של אוכל חי (RAW FOOD) אני בעיקר משתמשת בתמרים או פירות יבשים אורגניים או פשוט פירות. אני מאוד נגד שימוש באגבה, כי הוא מאוד מעובד ומרוכז מאוד ודווקא יכול לעלות את רמת הסוכר בדם בצורה מסוכנת, מה שאני כן מעודדת, רסק תפוחי עץ ללא סוכר אורגני, זה יכול להיות תחליף טוב בתוך עוגות. אני כמעט ולא אופה לכן אינני יודעת מהו היחס. מידי פעם, שאני רוצה פינוק אני עושה לעצמי פנקייק, אבל קצת שונה מהרגיל. אני משתמשת בקמח כוסמת שאפשר לקנות בכל מקום, מוסיפה מים, קצת דבש או תמרים מעוכים (שאני מכינה לבד מתמרים), קצת מלח, קינמון, קמצוץ ציפורן מערבבת היטב ומטגנת את זה על מחבת קרמי עם קצת שמן קוקוס, בזמן שזה מתבשל, אני מכינה רוטב בתוך הבלנדר שלי, עם פירות טריים כגון: נקטרינות, תותים, אגסים, ואם יש צורך תמר אחד או שתיים ומערבבים את זה עד למרקם של רוטב, לא מוסיפים מיים כי אני רוצה את זה דיי סמיך. ניתן להוסיף גרידת תפוז או גרידת לימון כמובן אורגני. אני כם כן מידי פעם מוסיפה תותים קפואים שניתן לקנות בכל סופר הם דיי בריאים זה נותן טעם נפלא וגם עשיר בפיטוכימיקלים מאוד בריאים. רעיונות לקינוחים נוספים שפירסמתי יש כאן http://www.eatwell.co.il/?CategoryID=313&ArticleID=1915&SearchParam=ציונה+מלמן וכאן http://www.eatwell.co.il/?CategoryID=220&ArticleID=2089&SearchParam=ציונה+מלמן בתאבון!
 
גלוטן

האם את יכולה לסדר לי את הבלאגן לגבי גלוטן ולמה לא מומלץ מאכלים עם גלוטן? עם כל הספרות שאני קוראת אני פחות מבינה:) ואם אפשר מתכון ללחם ללא גלוטן שאין בו ביצים או מוצרים מן החי (בלחמים של הסופר יש ביצים). ועוד שאלה אחרונה בנושא: האם אפשר להגדיר לחם משיפון מלא (שיש בו קמח שיפון בלבד ללא רמחים אחרים) כלחם ללא גלוטן?
 
גלוטן

בדיוק אתמול בלילה לימדתי סדנא שלמה על כל נושא הגלוטן, גלוטן בא מהמילה בלטינית glue שהוא בעצם דבק בעיברית, תחשבו על כל הזמנים בילדות שלכם שרציתם לעשות דבק, והשתמשתם בקמח לבן עם מים, ונוצר דבק. הדבק הזה מאוד לא בריא לכל הגוף שלנו ובעיקר למערכת העיכול, הכמויות של גלוטן, שאנשים אוכלים במערב זה דיי מפחיד ויש לזה השלכות מרחיקות לכת לכל החברה. במה יש גלוטן: חיטה, שיפון, כוסמין, יש קצת ויכוח על שיבולת שועל. במה אין גלוטן? דוחן, קינואה, כוסמת, אורז, אמרנט. אני לא, והאנשים שלמדתי מהם לא ממליצים על קמחים שהורידו מהם את הגלוטן, כי בהרבה מן המקרים הדגן בעצמו אינו בריא, הייתי מאוד עשירה לו היה לי מתכון ללא גלוטן וללא ביצים ללחם. אני שמעתי על מישהו בארה"ב שקוראים לו ד"ר עדיאל טל -אורן: www.ecopolitan.com הוא הצליח ליצור לחם כזה, זה למכירה באזור מיניאפולס ונראה לי שניתן לעשות משלוח. הוא איש מאוד מעניין, ויש לו אתר בעיברית www.functional-medicin.org הוא נותן הרצאה בארץ ב 5 לספטמבר על כל נושא העור והבריאות שלנו ליותר פרטים ניתן ללכת לאתר שלי: http://www.tzionamelman.co.il/page.php?id=36 נשארו כמה כרטיסים. אני למדתי לחיות בלי לחם, מידי פעם עושה לעצמי קרקרים על בסיס כוסמת. בהצלחה!
 

d a p h n a

New member
המילה glue אינה מילה לטינית

המילה גלוטן עצמי היא מילה לטינית שמשמעה דבק, והמילה גלוטן באנגלית הגיע לידי שימוש במאה ה-17 כדי לתאר דברים שהם דביקים. אבל, העובדה שבמאה ה-19 בחרו לתת את השם "גלוטן" לחלבון החיטה לא קשורה בשום צורה לרעיון של "הדבקות" של האוכל, וקצת חבל שמישהי שרואה בעצמה אשת מקצוע ממשיכה את המיתוס הזה של "גלוטן נדבק במעיים". מבחינת רפואית מדעית, לא הוכח היום שום נזק שנגרם על ידי צריכה של גלוטן למעט אצל חולי צליאק ואנשים שיש להם רגישות או אלרגיה לגלוטן, ושום תועלת רפואית להמנעות מגלוטן אצל אנשים שאינם חולי צליאק או בעלי רגישות לגלוטן. הנה בלוג מעניין בנושא שכתבה רופאה: http://open.salon.com/blog/dr_ayala...free_health_fad_the_good_and_the_bad_-_part_1 http://open.salon.com/blog/dr_ayala..._downside_of_the_gluten-free_fad_are_we_repla
 

oyael

New member
שאלה

בספר "אכול לפי סוג הדם" שאמנם רובו לא הכי הגיוני כנראה, הוא כותב שהגלוטן מתנהג דומה לרעלים, שגורמים לתאים להיצמד אליהם וככה יוצרים חסימה בכלי דם ולפעמים מוות. כמובן שהגלוטן לא באותה רמת סיכון, אבל לא ככה הוא מתנהג?
 

d a p h n a

New member
אני לא רופאה ולא מדענית, כך שאני לא רוצה

להתחייב על בדיוק איך הגלוטן מתנהג בגוף. אבל, מכל מה שאני קראתי, אין שום עדות רפואית רצינית לכך שגלוטן גורם לנזק אצל מי שאינו חולה צליאק או בעל רגישות גלוטן. מה שכן, יש עדויות רפואיות מסויימות לכך שבגלל שבעולם שהמערבי היום חלק גדול מהלחם שאנחנו אוכלים לא רק מכיל גלוטן אלא גם מועשר בגלוטן כדי לשפר את המרקם שלו (כלומר, בנוסף לגלוטן שקיים בחיטה באופן טבעי, מוסיפים אפילו עוד גלוטן), אחוז חולי הצליאק באוכלוסיה עלה מעט. זה משהו שנמצא בין השאר במחקר גדול שבו לקחו דגימות דם מעשרות אלפי אנשים בארה"ב, מכל פלחי האוכלוסיה (כלומר, לא רק אנשים עם צליאק), ומצאו עלייה באחוז האנשים שנמצאו אצלם בדם נוגדני צליאק. אבל חשוב להבהיר שצליאק היא קודם כל מחלה גנטית, כלומר מי שאין לו את הנטייה הגנטית לפתח צליאק, לא יפתח אותה ללא קשר בגלוטן שהוא אוכל. ובנוסף, חשוב לציין שעדיין אנחנו מדברים על כך שחולי צליאק מהווים כאחוז מהאוכלוסיה, כלומר, אנחנו עדיין מדברים על מצב שבו הרוב הגדול של האוכלוסיה לא צריך להמנע מאכילת גלוטן, לפחות על פי הידע הרפואי. אגב, עוד משהו שכדאי לציין, דווקא בפורום הזה. לעיתים קרובות נותנים כאן מתכונים לסייטן, ומציינים אותו כמקור טוב לחלבון לצמחונים. לכן כדאי אולי לציין שסייטן הוא פשוט... אממ... גלוטן. גלוטן הוא החלבון שיש בחיטה, וסייטן מיוצר בדיוק מהחלבון הזה. גלוטן הוא מקור החלבון שיש בסייטן וגם בהרבה תחליפי בשר אחרים.
 
ולכן

היא לא נתנה מתכונים ללסייטן. לא מומלץ. לא בריא. אבל זו דעתי האישית ואינה מהווה המלצה רפואית כזו או אחרת.
 
למעלה