אני מדברת על דברים שמעוררים אצלי רגש כלשהו,
במובן של אי אדישות רגשית, לא ריגוש במובן של excitement, אלא במובן של emotion, בין אם זה חמלה או אמפתיה או לפעמים אפילו תרעומת או כעס וכו'. זאת בניגוד לדברים שמעניינים או מסקרנים או מאתגרים אותי אינטלקטואלית וגורמים לי לחשוב ואולי להתלבט בהם, אך אינם מעוררים רגש, לטוב או לרע. לא יודעת איך עוד להסביר זאת.
ברור שהרגשות עצמם יכולים להיות מבוססים על שיפוט ערכי או מוסרי: למשל, אם אני מאמינה שבגידה ושקר כלפי אדם קרוב זה דבר פסול ומכאיב, אחוש אמפתיה לנבגד, וכד', אך הרגש עצמו מתעורר ביחס לאדם ולסיפור קונקרטי, לא בהקשר של דיון עקרוני ותיאורטי שלא נוגע אישית לאף אחד.
זה לא משנה לצורך העניין אם הטיפול הוא עצמי. כפי שכבר ציינתי פה פעמים רבות, גם כשהאדם עצמו פועל כדי לטפל ברגשותיו, ואפילו מבין את מקורם ואפילו מודע לכך שהרגשות האלה לא צודקים ו/או לא בריאים, עדיין ברמה המעשית, הרגשית, יכול להיות לו קשה מאוד להתגבר עליהם, וזה עלול להיות תהליך מאוד הדרגתי שכרוך במאמץ רב לאורך תקופה ממושכת. וגם אדם שעובר תהליך כזה מתוך מודעות עמוקה - הצלחתו אינה בהכרח מובטחת ללא סיוע מקצועי או אפילו עם סיוע כזה.
אני מאמינה שפרט למיעוט מזוכיסטי, מרבית האנשים אינם נהנים ואינם מעוניינים לסבול. אם טיפול מוצלח היה תלוי רק ברצון להימנע מסבל, אני מאמינה שרוב האנשים ברוב המצבים לא היו סובלים לאורך זמן, אבל זה לא כך. יש גם רמות שונות של סבל. נתחיל בכך שהעולם הרגשי של תינוק אינו מפותח כמו של בוגר. יש לו צרכים פיזיים קונקרטיים ופשוטים וצרכים רגשיים בסיסיים, שכשהם מסופקים הוא מרגיש טוב. אם לא נעים לו בגלל חיתול מלוכלך - הוא ירגיש טוב אחרי שיחליפו לו. אם הוא זקוק לחוש אהבה וחום מאמו - אז כשהיא מחבקת אותו זה ירגיע אותו. אם הוא רעב - הוא ירגע אחרי שיוכל (כמובן כל זה בתנאי שלא מציקים לו עוד דברים במקביל ושהאדם המטפל מבין מה מציק לו). אני מניחה שגם אדם בוגר שסובל מרעב או צמא, יפסיק לסבול לאחר שיאכל או ישתה, או אם הוא סובל מכאב בטן - יפסיק לסבול אחרי שילך לשירותים, או אם הוא סובל מחום וכאב ראש - סבלו יוקל אם יקח כדור או כשהמחלה תעבור ואדם שקר לו יפסיק לסבול מקור אם יתלבש ו/או ידליק חימום. אני מאמינה שברמת הצרכים הפיזיים, הסיפוק שלהם שמביא לפתרון או להקלה בסבל הרבה יותר ברור, חד משמעי, מהיר ופשוט מאשר טיפול בסבל רגשי שנובע ממצב נפשי, כי נפש האדם הרבה יותר מורכבת ובעלת יותר סתירות פנימיות ורגשות מסוגים שונים שלפעמים מנוגדים זה לזה או מתחרים זה בזה ויוצרים התלבטויות וחוסר אונים. כמו כן, קיים לפעמים פער בין הבנה או מודעות ברמה השכלית לבין יכולת יישום ברמה הרגשית. זה שאדם מבין שרגשות האשם שלו מיותרות, לא צודקות ומזיקות עדיין לא מבטיח שיהיה לו קל להיפטר מהם.