אני לא יודעת איך אתם הולכים להגיב

מתנדב

New member
וכמו כן.....

גם בביתר עלית, ובאלעד, ובקרית ספר, ובבית שמש, תעשה סיבוב יום אחד ותגלה דברים שלא ידעת עד היום...

SupermanZW

Well-known member
אותו הדבר

אתה באמת מאמין שרוב החרדים בעלי עסקים? אם רוב החרדים היו בעלי עסקים היה מצבם הכלכלי מזהיר, אז אולי תסביר לי מדוע שליש מהחרדים עניים ומדוע מחצית מהילדים החרדים חיים מתחת לקו העוני?

saar7650

New member
מדוע החרדים חיים מ"תחת לקו העוני"?

החברה החרדית, למרות הגדרתה כחיה מתחת לקו העוני, אינה רואה עצמה כך. קו העוני נקבע על פי סל הצריכה, ולפיו מחליטים על גובה הקו הזה. סל הצריכה מורכב ממוצרי הצריכה ושאר ההוצאות הממוצעות של משפחה ישראלית ממוצעת. בסל הצריכה, כלולים מכשירי וידיאו וטלויזיה, קולנוע והצגות, ארוחות במסעדות, טיולים בחו``ל ושאר הבילויים של האזרח הישראלי הממוצע. לגבי הציבור החרדי דבר זה אינו רלוונטי. סל הצריכה שלו מורכב בעיקר ממוצרי היסוד ועוד הוצאות הכרחיות. הציבור החרדי חי בצניעות, צורך הרבה מוצרים ``כחול-לבן``, כמו מזון וביגוד, וממעט בצריכת מוצרי-מותרות מיובאים, ובכך הוא גורם להפחתת הגירעון התקציבי של המדינה. גם עדיין לא נבדקה התרומה של הציבור החרדי לכלכה של החברה בישראל. ואני לא מדבר: על התרומה הרוחנית, המקורית, התרומה להמשך הקיום שלנו כעם וכחברה, ששם התרומה איננה ניתנת למדידה``. הציבור החרדי שאינו שייך למעגל העבודה, אינו מתנהג כחברת עוני כפי שבדרך כלל מתנהגת חברת עוני, ואין אצלם את התופעות השליליות של חברת עוני. כמובן, אי אפשר להתעלם מן העובדה כי לימוד תורה בחברה החרדית מהווה ערך ראשון במעלה ואברכים לומדים במסירות נפש תוך הסתפקות במועט.

SupermanZW

Well-known member
איזה דוגמאות

בני ברק - עיר שכמעט כל תושביה חרדים (חוץ מפרדס כץ), ברור שאמצא בה חרדים רבים שעובדים, אך בתי העסק בבני ברק מעטים מכדי לתת תעסוקה לרוב תושביה, תסכים איתי גם שבעלי העסקים אינם תלמידי ישיבה, כי משום היותם בעלי עסקים אין להם ברירה אלא לשהות בעסק מהבוקר עד הערב, כמו כן תסכים בוודאי שלא יתכן שרוב החרדים הם בעלי עסקים (ובעלי העסקים הללו בדרך כלל מעסיקים שכירים מעטים בלבד, הרי מספיק/ה לחנות מוכר/ת אחד/ת בד"כ), לו היו רוב החרדים בעלי עסקים היו רוב החרדים נמנים עם העשירון העליון ועובדה היא שאין הדבר כך. גם בירושלים בגאולה המצב כמו בבני ברק, בתי עסקים בבעלות חרדים, אך שוב, רוב החרדים אינם בעלי עסקים. בבורסה באמת יש חרדים רבים, על כך אין לי מה לומר. אגב לא ענית לי על השאלה מדוע אני כסטודנט משלם שכר לימוד ותלמיד הישיבה מקבל כסף על לימודיו, למה לו מגיע ולי לא?, למה אני צריך לממן את לימודי והוא לא?

saar7650

New member
תשובה-

כ-30,000 עד 50,000 חרדים לומדים כל היום בישיבות. השאר- עובדים. גם אלו שלומדים מקבלים כסף על כך שהם מלמדים אחרים ונותנים הרצאות. כך שרוב החרדים כן עובדים. לגבי העשירון התחתון שהחרדים נמנים עליו ראה כאן. לגבי תשלום ללימודים: הכספים שניתנים לבחורי ישיבה, הם כספי תרומות מאנשים שרוצים ליטול חלק כל שהוא בלימוד התורה. כמו כן תלמידי הישיבות לומדים ומלמדים אחרים (אם בהרצאות, אם בשיעורים פרטיים) ועל כך הם מקבלים כספים.

SupermanZW

Well-known member
נתונים מוזרים

החרדים בישראל מונים 700000 נפש, מתוכם 2/3 מתחת לגיל 21 , כלומר 231000 חרדים הם בגיל העבודה, בוא ניקח את האמצע בנתון שהבאת ונאמר ש40000 חרדים לומדים בישיבות ולא עובדים, אם הדבר נכון נשארים 191000 חרדים שעובדים, עכשיו 40000 מתוך 231000 שלא עובדים זה 17.3% אבטלה, כלומר 82.7% עובדים, גם אם נניח שזה נכון, עדיין האבטלה בקרב החרדים גבוהה ב-6% מהממוצע הארצי, האם הדבר תקין? מתנדב טוען שרוב החרדים בעלי עסקים, בוא נניח שרק מחצית מהחרדים שעובדים הם בעלי עסקים ונקבל ש-95500 מהחרדים הם בעלי עסקים, לכאורה נשמע הגיוני, אבל בממוצע בישראל כל אזרח עשירי בגיל העבודה הוא בעל עסק, בערך מחצית מאזרחי ישראל הם בגיל העבודה, כלומר מתוך 3250000 איש צריכים להיות 325000 בעלי עסקים, האם נראה לך הגיוני שכמעט 30% מהעסקים בישראל שייכים לחרדים, כלומר כוחם הכלכלי של החרדים בעסקים הוא פי 3 מכוחם באוכלוסיה? אם הנתונים שלך ושל מתנדב היו נכונים הרי שרוב החרדים היו משתייכים לעשירון העליון ולא לעשירון התחתון, ואולי רק 40000 תלמידי הישיבות ומשפחותיהם (יחד 120000) היו שייכים לעשירון התחתון, אם היה המצב כזה שבו 580000 חרדים חיים בעשירון העליון ו-120000 חרדים חיים בעשירון התחתון, בממוצע היו החרדים הסקטור העשיר ביותר בישראל, אז אם אתם כל כך עשירים למה אתם בוכים על הקצבאות? אם אתם כל כך עשירים אולי כדאי שתתרמו כסף לחילונים. למה תלמיד ישיבה מקבל כסף בשביל ללמוד ואני צריך לשלם כסף בשביל ללמוד? האם יש איזושהי סיבה שהסקטור העשיר בישראל לא יממן את לימודיו, ואני סטודנט שאין לו כסף צריך לשלם 10000 ש"ח לשנה שכר לימוד וגם לחיות ממשהו, ועובד כל השנה בנוסף ללימודים, מדוע מגיעות לכם פריבילגיות כאלה שמאפשרות לכם להתפרנס ללא עבודה, מדוע לא מגיע לי כסף כדי ללמוד ואז במקום לעבוד כמעט כל יום הייתי משקיע יותר בלימודים ומצליח בהם יותר? מדוע לתלמיד הישיבה החרדי יש יותר זכויות ממני? איפה הצדק? נ.ב. אתה יודע בדיוק כמוני שרוב החרדים לא עובדים, לו אתה ומתנדב הייתם צודקים היה מצבם הכלכלי של החרדים מזהיר ומעורר קנאה.

saar7650

New member
תשובות-

"עדיין האבטלה בקרב החרדים גבוהה ב-6% מהממוצע הארצי, האם הדבר תקין?" לדעתי יש לכך מס' סיבות: בראש ובראשונה, הלימוד של בני הישיבות. כלומר- אם לא היו לומדים 50,000 תלמידים בישיבות, לא הייתה בעיה של אחוזי אבטלה כפי שהבאת. שנית- יכול מאוד להיות שחלק מהמקצועות בהם עוסקים החרדים (כמו- מורי הוראה "מלמדים",) לא נחשבים כמקצועות בנתונים שהבאת. ועכשיו אשאל אותך שאלה- האם אין בקרב החרדים- מוהלים, שוחטים, משגיחי כשרות, מורי הוראה, מלמדים, נהגים, וכו' וכו'??!! אני מכיר כל כך הרבה חרדים שכן עובדים ומעטים שלא עובדים שפשוט חורה לי מאוד הענין של ההכללה לגבי אחוזי העובדים במגזר החרדי. שנית, לגבי מה שמתנדב אמר- אני חושב שהוא לא התכווין לבעלי עסקים אלא לעובדים. שלישית, גם בלי הנתונים שהבאתי, נתתי לך כאן את ההסבר לכך שהחרדים הם בעשירון התחתון.

SupermanZW

Well-known member
רגע

אני לקחתי את נתון האמצע בין 30000 ל-50000 תלמידי ישיבה, עכשיו אתה מודה שיש 50000 . כל המקצועות בהם עוסקים החרדים נחשבים בעיני כמקצועות: מורי הוראה, עובדים בבתי ספר, אינם תלמידי ישיבות. מלמדים, על כל "מלמד" 20 תלמידי ישיבה, אז מתוך ה-50000 עדיין נשארים 47500 שלא עובדים. מוהלים אינם תלמידי ישיבה, יש להם הרבה עבודה, אין להם זמן ללמוד בישיבה. שוחטים, אותו כנ"ל. משגיחי כשרות, אותו כנ"ל. נהגים, אותו כנ"ל. אם אני לומד במכללה ומוצא זמן לעבוד כי אני צריך להתפרנס יכולים גם תלמידי הישיבה למצוא זמן לעבוד ולפרנס את עצמם, המיסים שאני משלם לא צריכים לממן את זה, גם אני לומד, אני משלם על לימודי, מדוע שתלמיד הישיבה יקבל כסף שאני עבדתי עליו בשביל ללמוד ולא לעבוד ואני צריך לממן גם את לימודי וגם את לימודיו, למה אני צריך לשלם פעמיים, בגלל שאני חילוני? בהקשר למקצועות שציינת, אם נחבר את כל העוסקים בהם יחדיו, לא נגיע ליותר מ-25000 איש, ואם ננסה לשלוף את הנתונים האמיתיים על בעלי העסקים החרדים, ונניח שבעלי העסקים החרדים הם 10% מהחרדים בגיל העבודה (הממוצע בישראל), הרי שיש בערך 23300 בעלי עסקים חרדים, אם כמות זו היא כמות החרדים שעובדים הגענו לפחות מ-50000 חרדים שעובדים מתוך 233000 חרדים בגיל העבודה, כלומר 21.5% מהחרדים עובדים ו-78.5% מהחרדים לא עובדים, נראה הרבה יותר קרוב למציאות.

saar7650

New member
הסברים

"אני לקחתי את נתון האמצע בין 30000 ל-50000 תלמידי ישיבה, עכשיו אתה מודה שיש 50000" הבאתי מס' עגלגל לשם חישוב. "כל המקצועות בהם עוסקים החרדים נחשבים בעיני כמקצועות" השאלה היא לא אתה, אלא נתוני הלמ"ס. האם בנתוני הלמ"ס מתיחסים למקצועות אלה. "מוהלים אינם תלמידי ישיבה, יש להם הרבה עבודה, אין להם זמן ללמוד בישיבה. שוחטים, אותו כנ"ל. משגיחי כשרות, אותו כנ"ל. נהגים, אותו כנ"ל." אז יש לך טעות. הרבה מאוד לומדים חצי יום ועובדים חצי יום. "יכולים גם תלמידי הישיבה למצוא זמן לעבוד ולפרנס את עצמם" לא. הם לא. מבחינה חוקית אסור להם לעבוד! "כלומר 21.5% מהחרדים עובדים ו-78.5% מהחרדים לא עובדים, נראה הרבה יותר קרוב למציאות." ממש לא נכון! הסברתי לך כבר את העניין. לא יכול להיות. הרי יש רק 50,000 לומדי תורה. תסלח לי, אבל אתה פשוט תלוש מהמציאות! יש נהגים, מוהלים, משגיחי כשרות, רבנים, מורי הוראה, מלמדים, בבורסה. וחוץ מזה ישאלפי עסקים חרדים וחרדים שעובדים בעסקים שונים ברחבי הארץ. הנתון פשוט לא נכון. ניסו לשטוף לנו ת'מח שהחרדים לא משלמים מיסים והם כן. ועכשיו שוטפים ת'מח שהחרדים לא עובדים! זה פשוט לא נכון...

saar7650

New member
מה פירוש "מי הם"?

אני מדבר על אלה שפטורים חוקית מגיוס לצה"ל ושאסור להם לעבוד על פי חוק!

א ו ר בת

New member
ואני דווקא מדברת

על אלה שלומדים, בלי שום קשר לצה"ל. כמה בני ישיבות (שלחלקם אכן אסור לעבוד - אבל זו בחירה שלהם) וכמה אברכים (שלחלקם הגדול מאוד כבר מותר לעבוד) ישנם ?

saar7650

New member
שוב-

אלה שאסור להם לעבוד (מה הקשר שזו בחירה שלהם? החוק כופה עליהם לא לעבוד) כמו שאמרת, לא עובדים. אלה שלומדים בכוללים חצי יום ומותר להם לעבוד, אכן עובדים! שוב- בתור מורי הוראה, מלמדים, נותני שיעורים, משגיחי כשרות, מוהלים ,שוחטים ובעוד מקצועות רבים ומגוונים! לגבם אין נתונים (לדעתי) כי כמו שאדם חילוני ייכנס בשעות הפנאי ללמוד בספריה העירונית או בכל מקום אפשרי ולא ייחשב כחלק מהלומדים, כך גם אותו חרדי שמנצל את זמנו הפנוי ללימוד בישיבה לא נחשב כלומד כי בחצי יום השני שלו הוא עובד!

א ו ר בת

New member
אז הנה הנתונים המדוייקים

נכון למאי 2002. מכיוון שמשרד הדתות מתקצב את הישיבות והכוללים לפי מספר הלומדים הרי שאין כאן מקום לניחושים ול"בערך". הכל מופיע בתקציב המדינה. מספר תלמידי הישיבות הגבוהות – ("לימודים מבוקר עד ערב. כתלמיד ייחשב רק מי שתורתו-אומנותו.") 30913. נתון זה לא כולל נתיבים מקצועיים וטכנולוגים. ישיבות הסדר – 5772. חוזרים בתשובה רווקים – 598. עד כאן מדובר ברווקים. לחלק גדול מהם אכן אסור לעבוד שכן אם יעשו כך יהיה להם עניין עם שלטונות הצבא. ונעבור לנשואים. מספר האברכים שלומדים בכולל יום שלם (לפחות 7 שעות ביום, 5 ימים בשבוע), נכון למאי 2002 - 43867. חוזרים בתשובה נשואים - 578. מספר הלומדים בכולל חצי יום בוקר -4210. אחה"צ – 4189. ולמה המספרים כמעט זהים ? הנה למה : כולל חצי יום (מתוך מסמך משרד הדתות): " לפחות 4 שעות רצופות 5 ימים בשבוע. כתלמיד יחשב רק מי שלומד גם בחצי היום האחר בכולל מוכר.". מכיון שהאתר מביא את מספר הלומדים המוכרים הרי שצריכים להוסיף את המספר הזה למספר הלומדים בכולל יום שלם ומגיעים ל 48634 אברכים. שוב – ! ! ! לא כולל רווקים ! ! ! נשואים בלבד. ולא כולל גימלאים – שהם נמצאים כבר בקטגוריה אחרת. רוב האברכים – ויש לי באיזשהו מקום חישוב על כך – פטורים או יכולים לקבל פטור משירות צבאי. אחת הסיבות לכך שהם אינם עובדים (לפחות לא באופן רשמי) היא שכדי לקבל את קיצבת הכולל עליהם להיות בו מספר מסויים של שעות. מספר זה לא מאפשר להם, בדרך כלל, לעבוד בעבודה סבירה או בכלל. אתה מוזמן לעיין. וט.ל.ח, כמובן.

SupermanZW

Well-known member
עכשיו סתרת את עצמך

מצד אחד "הרבה מאוד לומדים חצי יום ועובדים חצי יום", ומצד שני "מבחינה חוקית אסור להם לעבוד!", יש כאן סתירה, לא כן? האם יש רק 50000 לומדי תורה? אולי תביא לי נתונים כמה בעלי עסקים חרדים יש, כמה נהגים יש, כמה מוהלים יש, כמה משגיחי כשרות יש, כמה רבנים יש, כמה מורי הוראה יש, כמה מזמדים יש, וכמה חרדים עובדים בבורסה, ל-100000 אתה לא תגיע (נראה לי שגם ל-50000 לא). אם יש 233000 חרדים בגיל העבודה ורובם היו מנסים למצוא עבודה אחוז האבטלה אצלם היה זהה לממוצע הארצי, 11%, כלומר 207000 מהם היו עובדים, אם לא תמצא שכ-207000 חרדים עובדים אז אתם עדיין בבעיה.

saar7650

New member
לא! אין כאן סתירה.

דיברתי על אלה שלומדים כל היום הם אותם 40,000 לומדי הישיבות. להם אסור לעבוד על פי חוק. אך יש חרדים שכשהם פנויים ממלאכתם הם מנצלים את זמנם ללימודים. לימודים אלה נקראים "כולל חצי יום", שבהו מתאפשר לנצל את הזמן הפנוי ללימוד בישיבה. "אולי תביא לי נתונים כמה בעלי עסקים חרדים יש, כמה נהגים יש, כמה מוהלים יש, כמה משגיחי כשרות יש, כמה רבנים יש, כמה מורי הוראה יש, כמה מזמדים יש, וכמה חרדים עובדים בבורסה, ל-100000 אתה לא תגיע (נראה לי שגם ל-50000 לא)." אתה מוזמן לבדוק בעצמך! גש לערים החרדיות ובדוק. "אם יש 233000 חרדים בגיל העבודה ורובם היו מנסים למצוא עבודה אחוז האבטלה אצלם היה זהה לממוצע הארצי, 11%, כלומר 207000 מהם היו עובדים, אם לא תמצא שכ-207000 חרדים עובדים אז אתם עדיין בבעיה." אני מסביר לך שלומדי הישיבות נחשבים גם כן בתוך גיל העבודה ולכן הם משפיעים על הנתונים האלה. מה כם ששוב, לדעתי לא מחשיבים בנתונים את מורי ההוראה, המלדמים, נותני השיעורים וכיו"ב שבהם עובדים החרדים.

SupermanZW

Well-known member
גם כך

233000-50000=183000 , האם תוכל למצוא 183000 חרדים שעובדים? אם אהיה "נדיב" ואומר ש-100000 חרדים עובדים במקצועות המוכרים ע"י הלמ"ס האם תוכל למצוא 50000 חרדים שעובדים במקצועות שלטענתך לא מוכרים (מורי הוראה, מלמדים ונותני שיעורים)? האם יתכן שעל 50000 תלמידים יש 50000 מורים ומלמדים, אינך רואה שזה לא מציאותי?

saar7650

New member
183,000 חרדים שעובדים:

בטח! עורכי דין, בארגונים חרדיים, בתור נהגים, בבורסה, במחשבים, במדעים, בתור מוהלים, משגיחי כשרות, מלמדים, מרצים, בעלי חנויות, אתה לא רוצה שאני אמשיך לפרט... "האם תוכל למצוא 50000 חרדים שעובדים במקצועות שלטענתך לא מוכרים (מורי הוראה, מלמדים ונותני שיעורים)?" כן. שוחטים, מוהלים, משגיחי כשרות, מלמדים, מורים, מרצים וכיו"ב. יש הרבה מאוד שעובדים במקצועות אלה.

SupermanZW

Well-known member
אם אני לא טועה

עורך דין הוא מקצוע מוכר וחוקי. יו"ר אירגון הוא מקצוע מוכר וחוקי. נהג הוא מקצוע מוכר וחוקי. מחשבים?!, כמה חרדים יש בתחום הזה? כמות העובדים במדעים בישראל היא נמוכה, לכן גם כמות החרדים בתחום זה אינה משמעותית, כמה מדענים יש בישראל? מוהל הוא מקצוע מוכר וחוקי. משגיח כשרות הוא מקצוע מוכר וחוקי. מלמדים, מרצים, מורי הוראה, ונותני שיעורים (לטענתך מקצועות לא מוכרים) אין 50000, לא יתכן שיש 50000 מלמדים על 50000 תלמידים!!! שוחט הוא מקצוע מוכר וחוקי. מורה הוא מקצוע מוכר וחוקי. מרצה הוא מקצוע מוכר וחוקי. איפה ה-50000 הלא מוכרים?, עדיין לא מצאת אותם.

saar7650

New member
המלמדים והמורים לא מלמדים

רק את התלמידים עצמם. אלא את כלל הציבור! אם בהרצאות, בשיעורים פרטיים, בחוגי בית, בדרשות, וכו' וכו'... ואגב- אני לא כ"כ בטוח ששוחט, מוהל, מרצה מלמד וכיו"ב הם מקצועות מוכרים בנתוני הלמ"ס בהקשר למגזר החרדי!

למעלה