חקלאות אורגנית מול קונבנציונלית
זה נכון שמחד, בחקלאות האורגנית יש פחות תוצרת ליח' שטח. לפי מיטב זכרוני (הנושא הוזכר בקורס שלקחתי בשנה שעברה), בפרקטיקות גידול מודרניות בחקלאות האורגנית, היבול אמנם נמוך יותר בצורה ברורה ומובהקת, אבל לא כל כך חדה. מאידך, חקלאות אורגנית גורמת להרבה פחות נזק סביבתי מחקלאות קונבנציונלית, מסיבות שאפרט בהמשך. אמרת שגידול אורגני הוא "יותר אקולוגי אבל עדיין לא פחות פוגע בבע"ח". זו סתירה פנימית. ככל ששיטה גורמת לפחות נזק סביבתי, היא תגרום פחות נזק לבע"ח, כיוון שהם תלויים בסביבה למחייתם. הנקודות שיש לקחת בחשבון בהשוואה בין שתי הגישות הן: 1. דשן - ייצור דשן סטנדרטי בד"כ דורש לחצוב מינרלים ע"י כרייה במכרות, שעצם בנייתם גוזלת בתי גידול מבע"ח שחיו באזור זה. הדשן עצמו מחלחל לקרקע בקלות, ממליח אותה וגורם לזיהום מי-תהום. שימוש בזבל אורגני, המהווה מקור טוב לנוטריינטים, פחות מזיק (פירוק איטי יותר, שיחרור הדרגתי ומסיסות נמוכה יותר עקב קשירה של היונים לחומרים אורגניים שונים), אך בצורה אינטנסיבית גם הוא יכול לגרום לחלחול של מלחים למי התהום. הדשן הכי פחות מזיק הוא קומפוסט, בין היתר כיוון שהדישון מתבצע ע"י יצירת אקוסיסטמה מיקרוביאלית שמייצרת דשן בקרקע, וכמו כן השחרור איטי והדרגתי. כמו כן, קומפוסט מעודד התפתחות של מיקרואורגניזמים המדכאים התפתחות מחלות צמחים. 2. חומרי הדברה - ישנם חומרי הדברה אורגניים שהינם רעילים מאוד ורחבי טווח, אולם הם פריקים ביולוגית (biodegradeable) ולכן לרוב לא יוצרים בעיות מחוץ לאזור בו הם מיושמים, או לטווח הארוך. לעומתם, חומרי הדברה קונבנציונליים נשארים לטווח ארוך, נישאים עם המים והסחף הלאה, זורמים למקורות ומקווי מים וגורמים נזקים אקולוגיים נרחבים. כמו כן, השאריתיות הגבוהה של חומרי הדברה קונבנציונליים גורמת לכך שחומר ההדברה זורם בשרשרת המזון. לדוגמא, אחת הסיבות לירידה החדה באוכלוסיות מסוימות של עופות דורסים במדינות רבות כולל ישראל, היא הרעלת מכרסמים. 3. הדברה ביולוגית - מעבר להיותה פחות יעילה, ולכן פחות מזיקה למין המוּדבר, היא לרוב די ספציפית ולכן נמנע הרג של מינים אחרים. לעומת זאת, הדברה קונבנציונלית ממיתה לרוב ללא הבחנה מינים מזיקים ולא-מזיקים, ובצורה יותר מקיפה ורחבה. 4. פגיעה במגוון מינים - יישום אינטנסיבי של חומרי הדברה וקוטלי עשבים רחבי טווח גורם, לפגיעה חריפה במגוון המינים באזור הסמוך לקרקע החקלאית. מערכות אקולוגיות שלמות נפגעות, כיוון שפגיעה באורגניזם אחד מזיקה לכל אלו שתלויים בו למחייתם (ובחקלאות הקונבנציונלית נפגעים אורגניזמים רבים, כולל צמחים, חסרי-חוליות, פטריות ובעלי-חוליות). בנוסף, גם המגוון באזור הגידול עצמו גדול יותר, עקב נוכחות צמחים במקביל לגידול החקלאי, החיים עימו בדו קיום (ולעיתים אף מגבירים את היבול, למשל מיני קטניות המעשירות את הקרקע בחנקן), ומיני חרקים ובעלי חיים התלויים בצמחים אלו. ככל שמגוון מיני הצמחים עשיר יותר, נוצר מארג סבוך של יחסי גומלין, שבתורו מייצב את המערכת ומפחית את הסיכוי להתפרצות או הכחדות של מינים. כמובן, אחת השאלות הראשונות שבד"כ עולות, היא: האם ניתן להאכיל את מלוא האוכלוסיה האנושית באמצעות חקלאות אורגנית, שכאמור מפיקה יבול נמוך יותר. קשה לענות על השאלה הזו, כיוון שבימינו יש הטוענים שכמויות המזון האדירות שנזרקות יכולות בקלות לספק את הרעבים. אם זה נכון, כמובן שכדי שזה יתאפשר דרושים שינויים לוגיסטיים רבים ויקרים כדי לאפשר את הדבר. נקודה נוספת היא שלכל העוסקים בדבר ברור כי החקלאות הקונבנציונלית אינה ברת-קיימא. בעיות חריפות כגון המלחת קרקעות, סחף, זיהום קרקע ומים ופגיעה בחי והצומח לא יאפשרו לנו להמשיך להשתמש בשיטות הקונבציונליות עוד הרבה זמן ודרושות גישות חלופיות שיפחיתו או ימנעו את הבעיות הללו.