מהו אדם\שיטה פנאט\פנאטית?
תשובה: הפנטיות מתמקדת באופן שרירותי בפרטים מסוימים וחושבת שהם הכול. עינה צרה בשאר הפרטים שאין היא מצליחה להקיף. היא מחשיבה את עצמה מאוד, ולכן שוללת לחלוטין את כל מי שחולק עליה. הפנטיות גרמה לשפך נורא ולמלחמות אינסופיות. מבחינה זו יש נקודה אמיתי בגישה הפלורלסטית. 'יודעי האמת' הוליכו שולל את העולם יותר מדי זמן. הבעיה היא ש'ההמון' נוטה מאוד להוכחות מהירות על דרך השלילה: הימין צודק כי השמאל תבוסתני, או השמאל צודק כי הימין מטורף. וכד'. כל צד מנסה להיבנות מחורבנו של השני, ללא כל צידוק עצמי. כך גם כאן: כביכול אם הפנטיות גרמה לכל-כך הרבה נזק - הרי שאין בה כלל אמת. הפלורליזם אכן צודק כאשר הוא מצביעה על כישלון הפנטיות, אבל אין בכך הוכחה שהפלורליזם בעצמו צודק. הפלורליזם מנצל עובדה נוספת: גם היום ההמון איננו שכלי, אבל בעידן המודרני הציבור הרחב הרבה יותר ביקורתי, גם אם לא תמיד הביקורת מוצדקת. למעשה ההמון בורח מן הפח הפנטי אל הפחת הפלורליסטית. העמדה הנפשית הפלורליסטית מביאה בסופו של דבר להתאבדות רוחנית. אדם לא יכול להיצמד באמת לכיוון מחשבתי, אידאולוגי או מוסרי כלשהו, אם הנחת היסוד שלו היא שגם ההפך הגמור משמעותי ולגיטימי בדיוק באותה במידה. הפלורליזם גא בפוזה הפתוחה והמתלבטת שלו, אך אין לו יכולת אמיתית להקשיב ברצינות לשום דבר. שהרי אין אמת בשום מקום, או שלפחות אין שום דרך לדעת מהי האמת. הכול הופל להיות סתמי וחסר משמעות. פלורליזם עקבי יוצר תרבות שבה למושגים כמו עמקות, נשמה, גבורה, שמחה, מסורתותודעה לאומית - אין שום משמעות מלבד המשמעות הרגשית. ה'חופש' הפוסט-מודרני אינו אלא הנטיה לפקפק בכול באופן אוססיבי. הפלורליזם אינו מבין שחופש אמיתי הוא הנאמנות לעצמיות אמיתית. אינני תובע שום סובלנות! אני תובע אמת מוחלטת! תודה בדבר אחד - ברגע שאתה אומר פלורליזם = אין ביטחון בדבר האמיתי = אינני יודע מהי האמת המוחלטת = כל האמיתות שוות. (אולי אתה מאמין באמת מסוימת אך מדוע לך להאמין בה על גבי אחרת? אינך יודע ולכן שלך יכולה להיות שווה בדיוק כמו השנייה - ולכן באמת גולם שוות). אבל האם באמת כל האמיתות שוות? ץשובה: לא. (כבר התחלת הרס הפלורליזם) אלא, כל האמיתות שאני קודבע, שאני מרגיש שנוח לי איתם, אז הן שוות. מי היא הגישה הפלורליסטית, שהיא תחליט כיצד להתייחס למאמין שהיא אינה צודקת? מי שמה, להחליט שדעתי אינה נכונה משום שאני בסור שאנ יודע את האמת המוחלטת. הפלורליזם אינו מקבל את כל האמיתות כפי שהוא מתיימר להציג! הפלורליזם איננו מוכן לקבל שיטה פנאטית! בשבילו השיטה הפנאטית (חשוב להזכיר - יהדות איינה שיטה פנאטית) איינה מתקיימת, הוא פנאט כלפיה. סובלבות הדדית? זה בדיחה? הסובלנות היחידה שהפלורליזם מעניק הוא רק לפמי שאומר כמוהו שלא ניתן לדעת מהי האמת המוחלטת. ונדמה לי שהסכמנו בזה. עכשיו אם אנחנו מתקדמים, כבר נפלה - הגדרה אחת של הפלורליזם (ועיקרית): "איני יודע מהו הקריטריון לאמת". אם אינך יודע מהו הקריטריון מדוע אתה מתייחס לפנאט באותה דרך שהוא מתייחס אליך? הרי מבחינתך, ייתכן שהפנט צודק בכך שהוא פוסל אותך! אתה בעצמך אמרת: "אין לי קריטריון לאמת, ולכן איני יכול להתיימר לדעת אותה בוודאות." אזי מדוע אתה פוסל את הפנאטיות כפי שהיא פוסלת אותך? אינך יכול לדעת שהיא לא צודקת בכך שהיא פוסלת אותך! את הפאנטיות אני יכול להבין כשהיא פוסלת לחלוטין את עמדת הפלורליזם, אך הפלורליזם אינו יכול לפסול את הפנאטיות משום שהוא לא יכול להגיד שהפנאטיות איננה מחזיקה באמת המוחלטת. הפלורליזם אינו יודע כלום! הוא אבסרוד עצום! לפלורליזם באופן מהותי אין זכות להתנגד לפנאטיות (ואין זה משנה כיצד הפנאטיות מתנהגת) משום שאין הוא יודע את האמת. (אלא אם באמת הפלורליזם הוא שטות, ובאמת אין היום קבוצות\אנשים פלורליסטים! אין היום אחד שבאמת מתנהג לפי הכלל :"אין לי קריטריון לאמת". מהסיבה הפשוטה: אם אין לך קריטריון לאמת, אזי אין לך אפשרות להעדיף אמת אחרת על משנה. אז תאמר לי, מדוע אתה מצביע בבחירות? מדוע אתה חילוני ולא דתי? אז תענה, פשוט! אני לא מסכים עם הדת\היא לא מוסרית\אין לי הוכחה שהדת דוברת אמת.וכו'. משמע אתה כן פוסל אמיתיות, הדת מבחינך איננה במעמד של - "אייני יודע את הקריטריון לאמת ולכן אינני יכול לקבוע באופן מוחלט אם הדת אמת הוא לא". בשבילך, הדת היא לא! והחילוניות היא כן! אתה מבין שזה אבסורד לומר - אינני יודע מהי האמת" מדוע אתה פונה בבוקר לכיוון X ולא לכיוון אחר? יש לך מגמה בחייים\דרך? למה דווקא בדרך הזו? הלא ייתכן שהיא איננה אמת! אינך יכול לדעת!) אינך יודע את האמת\כל האמיתות שוות! בחיים האמיתיים כולנו לא באמת פלורליסטים.