אם האף לא היה תקוע באמצע הפרצוף
מן הסתם היית אומר שלא היתה סלקציה לצורת האף, שאין שום הבדל בצורת האף בין אוכלוסיות, ושכל מי שטוען אחרת הוא גזען שלא מבין שום דבר בגנטיקה ואבולוציה. הרי אין שום עדות לסלקציה באף, נכון? ו
אף על פי כן כל ילד יכול לראות שאף אפריקאי שונה מאף אירופאי. לא ידוע לי שבכלל זיהו אללים שקשורים לצורת אף או מרקם שיער, לא כל שכן "מגדלורי סלקציה" כנדרש לפי משנתך. ובאשר לגנים שקשורים לכישורים קוגניטיביים, בקושי יודעים על קומץ רעוע של גנים שחשודים כמעורבים באבולוציה של האדם מאז הפיצול מהשימפנזה(!), ורק לפני כמה ימים אתה ביקרת, בצדק לדעתי, קפיצה למסקנות בנוגע ל-SRGAP2.
"אבל לי יש תחושה שכבר מזמן ירית את החץ ועכשיו אתה מתלבט איזה גלגל מטרה אפשר לצייר סביבו."
יש לי תחושה שאם היית מנהל את הדיון הזה לפני 100 שנה, היית מייצג את דעת הרוב--שהגזעים מאוד שונים--ואם מישהו היה מנסה לטעון שההבדלים הם בעצם קטנים, היתה לך את אותה התחושה לגביו.
סיכום ביניים:
1. אתה יכול לתת דוגמה אחת לאלל שעבר מאפריקאים (Bantu) לאירופאים או להיפך?
2. מרחק גנטי פי 10 יותר מאשר צפוי לפי מרחק גאוגרפי פשוט.
3. נישות שונות לגמרי. לא מכיר עוד מין שחי בנישות כ"כ שונות.
4. גם אם השונות הקוגניטיבית קטנה פי 10 מאשר בצבע עור, היא עדיין תהיה משמעותית.
5. אין ויכוח על הבדלים קוגניטיביים ברמה הפנוטיפית.
6. אין שום תקדים בעולם לאינטגרציה טובה של אוכלוסיות מסוימות.
7. לא ידוע לי על שום תכונה בה השונות בין אוכ' האדם היא אפס עגול.
8. גם כשהשונות בתכונה כלשהי היא חד משמעית, ברוב המקרים הגנטיקה לא ברורה.
9. אפילו ההבדלים בין אדם לשימפנזה לא מוגדרים היטב (או בכלל) ברמה הגנטית.
10. גם כשיש אסוציאציה גנטית, היא לרוב לא מלווה בהסבר ביולוגי מספק.
11. כמעט כל הקפיצות הטכנולוגיות מאז ומעולם חלו אחרי הפיצול.
12. אחרי עשרות אלפי שנים של בידוד, יש כעת ערבוב.
13. המעצמה הטכנולוגית היחידה שבה אין ערבוב היא יפן (היחידה שלא אירופאית).
"אבל לא נראה לי שאתה יודע הרבה על חיפושי סלקציה, ואתה גם כל הזמן מבלבל אותם עם GWAS שזה משהו אחר לגמרי."
כמו תמיד אתה מניח שאי הסכמה איתך = שגיאה. GWAS זו הדרך העיקרית, כמעט היחידה, להגיע בכלל לאללים של תכונות מורכבות. בניגוד לשיטות לחיפוש סלקציה שציינת (שמבוססות על כל מיני הנחות לאו דווקא סבירות, ראה למשל
כאן), שלא הניבו כמעט תוצאות, אני דווקא צופה עתיד מזהיר ל-GWAS (או לטכנולוגיה שתחליף אותה) באיתור וריאנטים ובעקבות כך איתור סלקציה בתכונות מורכבות. בוא ניפגש בעוד 5-10 שנים ונדון בזה שוב. אולי השלב הבא לא יקרא GWAS, אבל העיקרון יהיה דומה לדעתי, רק שרצוי שהוא יקיף אוכלוסיות שונות (ע"ע
MALD).
"זהו שבמקרים מסויימים אבולוציה מתרחשת ובמקרים אחרים היא לא מתרחשת. אבל כשאבולוציה קוגניטיבית כבר מתרחשת יש לה בדרך-כלל ראיות די טובות. למשל אנחנו יודעים שהומו ארקטוס, הומו הביליס ופראנתרופוס בויזאיי חיו זה לצד זה במזרח אפריקה, כאשר לראשון נפח מוח גדול ב-50% מהשני וב-100% מהשלישי."
דבר ראשון אם לא שמת לב, הראיות הנ"ל אינן גנטיות. דבר שני שכחת לציין את אחת הראיות החשובות ביותר: יצירת כלים ורמת המורכבות שלהם. איך שכחת ראיה כל כך חשובה? מעניין אגב שזו בדיוק הראיה שאתה מתכחש לקיומה בהקשר הגזעי. הרי לפי שיטתך הבדל טכנולוגי זו עדות גרועה ובשום אופן לא ניתן להסיק ממנה על הבדל בין הגזעים. אם הייתי קצת יותר ציני אולי הייתי אומר שסימנת את המטרה סביב "אין הבדל בין הגזעים" ולכן אין לך ברירה אלא לקבוע שהבדלים טכנולוגיים הם חסרי חשיבות, אפילו שמאוד היית רוצה להגיד שהם כן היו חשובים בין הומו ארקטוס לאוסטרלופיתקים.
"אגב, מחקר לגילוי סלקציה יש לערוך (באופן מפתיע...) באותה אוכלסיה שבה אמורה להתרחש הסלקציה."
Fst חריג כבר מזמן משמש לאיתור סלקציה, ו-(באופן מפתיע...) זה אף פעם לא נעשה בתוך האוכלוסיה.
"זה יוצר בעייה לא רק לבסיס הגנטי של עליונות אירופית, אלא גם לתאוריות של גניוס יהודי (ויהודים אשכנזים הם מן האוכלוסיות הנחקרות ביותר גנטית). האם גם מזה ירדת?"
זו (שוב) שאלה מכשילה (Loaded question fallacy). לא ירדתי, לא מזה ולא משום דבר מהותי אחר בהקשר הזה. לא שלרדת ממשהו זה פסול, זה לפחות מעיד על גמישות מחשבתית כלשהי, אבל עובדתית לא ירדתי ולא זכור לי שאי פעם דיברתי על עליונות יהודית. נהפוכו, אני כבר מזמן בדעה שהיהודים לא חכמים כאלה גדולים. מה שכן ציינתי בהקשר הזה זו שגיאה "קלה" של כ-500% שהיתה לך בחישוב. ממש במקרה, אגב, השגיאה היתה בדיוק בכיוון שתמך בעמדה שלך. הנושא היה האחוז הנמוך של זוכים ישראלים בנובל (שעלה גם בשרשור הזה כמדומני). אתה מוזמן לחפש תגובה שלי שמדברת על גניוס יהודי (ולהבא אולי כדאי לחפש קודם וללגלג אחר כך).
"אבל אולי זה היה בצחוק? אני אף פעם לא יודע אצלך."
שוב שאלה מכשילה. היה ארוע אחד שבמהלכו בדיחה (ברורה לדעתי) "לא הובנה כהלכה", או לחילופין הובנה טוב מאוד אך נטען שהיא לא הובנה כדי לצבור נקודות בדיון.
"כרגע הטענה שלך מצטמצמת לעליונות גנטית-קוגניטיבית של הלא-אפריקנים על האפריקנים"
"עליונות" זו בעיקר מילה שלך. בעוונותיי לפעמים אני משתף פעולה עם הנוסח שלך, ובאמת כדאי שאמנע מזה. אני מדבר לכל היותר על יתרון ממוצע בתכונות מסוימות כמו כושר הנדסי או מתמטי (שזה בדיוק היתרון שהיה לקרו-מניון לפני כ-35,000 שנה). בהחלט יכול להיות שלאפריקאים יש יתרון קוגניטיבי בהקשרים מסוימים, אבל זה לא ממש על הפרק כי אין כיום נדידה המונית מאירופה לאפריקה וגם כשזה קרה בעבר, הם לקחו איתם את התרבות שלהם ולא ניסו להתאים את עצמם לתרבות המקומית.