לא משנה בכלל למה הן שימשו. את לא מבינה?
עצם הקיום של משהו והשימוש שעושים בו יכולים להיות דברים שונים לחלוטין. זה שאנשים השחיתו את הרעיון הדתי לצורך שימושים פוליטיים, לא הופך את הדתות במקורן לרעיונות פוליטיים או לכלים פוליטיים. דת מגיעה מאמונה. הדתות הגיעו כדי להסביר את תופעות הטבע שהאדם העתיק לא הבין, ולכן המציא להן מקורות שונים. הוא פשוט המציא, בדיוק כך, כי לא היו לו את הכלים והידע לביצוע מחקר מדעי. ולהמצאה הזאת, שאת הברקים זורק אדם מזוקן שיושב בעננים, אנחנו קוראים אמונה. כדי להיעזר בישויות המיסטיות האלה, כדי להתחבב עליהן וכדי לנצל את כוחן, התפתחו ריטואלים מסוימים. מנהגים. טקסים. אלה הפכו לחגים, שמבוססים על חוקים. החוקים הם יסוד הדת, שהיא ישות מאורגנת לעומת האמונה, שהיא דבר מלבד המצאה דמיונית. אני חושב שכבר אמרתי, אבל אחזור על זה: אנשים מסוימים מאמינים שכשחתול שחור חוצה את הכביש, זה יביא להם מזל רע. האם אנשים אלה הם אנשים דתיים? האם אמונה זו היא חלק מדת? לא. היא פשוט אמונה. היא המצאה. היא משהו שלא מסתמך על עובדות ועל החלק הרציונלי של המוח, אלא על הרגש והאינטואיציה, הדמיון. האמונות התפתחו לדתות, אבל הדתות הן לא רעיון פוליטי. פשוט משתמשים בהן לשם מטרות פוליטיות, שימוש שלא היה קיים במקור. אני חושב, בדיוק כמוך, שדתות הן יצור חולני שיש להיפטר ממנו. דתות מאורגנות, זאת אומרת, עם חוקים ומצוות והיררכיה וספרי קודש. במקור לא היו דברים כאלה, והדתות כיום הן השחתה של רעיון. כמו האידיאה שירדה מהמישור האסטראלי, הצטמקה כדי להידחס דרך החריץ אל העולם הגשמי, והושחתה. אלה פסאודו דתות. דתות שקר. ויש להיפטר מהן. אבל את חייבת להבין שמבחינה היסטורית הדת היא לא כלי פוליטי, אלא כלי אמוני שמטרתו לעזור לאדם להבין. בעבר, ללא כלים ומדע, זה התאים. כיום זה כבר לא. התאוריות הדתיות בדבר האיש הזורק ברקים הופרכו לטובת המתח החשמלי הנוצר בין יונים טעונים. אנקדוטה מאתמול בערב, כשאכלתי ארוחת ערב עם סבתא: בכל פעם שהיא מעבירה סכין מהיד שלה למישהו אחר היא יורקת, וכך גם כשהיא מקבלת אותה. היא עשתה את זה גם הפעם וכנראה הערתי איזה משהו, אז היא אמרה: "ככה עושים" ושאלתי למה. אז היא צחקה ואמרה "כדי שלא תדקור אותי" אז גם אני צחקתי ואמרתי לה, "אה, למה? ממתי דוקרים מישהו בסכין שמקבלים ממנו?" היא אמרה שהיום דוקרים, מה שלא היה פעם. "זה דבר חדש". אז אמרתי: "כי היום כבר לא יורקים."