במצב כזה,
מ7 מיליון איש, יישארו פה כמה מאות אלפים. מי ירצה לחיות במדינה כזאת? אני אישית, חיילת משוחררת, אחרי שירות צבאי מלא של שנתיים, מתנגדת בתוקף להצעה הזו. המצב האידיאלי זה לא גיוס כולל, אלא מצב שבו לא נצטרך גיוס כולל שכזה! ההצעה הזו זה בפירוש ללכת עם הראש בקיר, שהרי היא מתעלמת מהשאלה המהותית והקיומית יותר - למה שבכלל נצטרך את הגוף הזה ששמו צה"ל עם כל הגודל שלו, המשאבים שנדרשים כדי להחזיקו, משאבים שיכלו להגיע לתחומים אחרים כמו פיתוח, רווחה וחינוך? כאמור, שירתתי שנתיים בצה"ל, היה לי מדהים וכיף והרווחתי מזה המון. יחד איתי ותחת פיקודי שירתו אנשים שמה לעשות, התגייסו כי יש חוק. אני מבטיחה לכם, האנשים האלה גרמו ליותר נזק מתועלת. הרבה יותר. לעומתם יש אנשים שמתגייסים מכל הלב, חלק גדול מהם יכלו להימנע מלהתגייס (אני יכולתי בקלות) אבל לא עשו זאת, והתרומה שלהם זה מה שמחזיק בפועל את הצבא. אז לא. אני ממש לא תומכת בחוק הדיקטטורי הזה. ההורים שלי לא אשמים שהם עלו ארצה מאוחר מידי. מפה עד לשלול להם זכות הצבעה והטבות? סליחה?? והקריירה האקדמית שצברו בארץ מולדתם, זו לא תרומה למדינה? אנשים חולים לא אשמים שהם חולים. הטענה הזו ש"כל אחד צריך לתרום" מזכירה לי ימים חשוכים בהיסטוריה, הרי על אותה הטענה בדיוק אפשר פשוט להקים "מחנות הבראה" נניח, כמו שאתם יודעים מי עשה, כדי להיפטר מהשכבות שלא תורמות ושמהוות נטל על המדינה ועל החברה. אנשים מהשמאל שמתנגדים בתוקף לשרת בצבא ומוצאים דרכים חוקיות להימנע ממנו, הם בעיני חלק חשוב מהשכבות המועטות שעוזרות לדמוקרטיה להישאר כזו ולא להידרדר למשטרים חשוכים אחרים. זכותו של הפציפסט להחזיק בדעותיו, גם אם זה בא על חשבוני, בדיוק כמו שדעותיי יכולות לבוא על חשבונו. בקיצור, אני לא מאמינה שכל אחד צריך להתגייס. הסטטיסטיקות בנושאי ההשתמטות הן תמונת ראי להרבה דברים, ובמקום שהממשלה תטפל בהם, היא מעדיפה לכסות את המראה, להתעלם מהתמונה העגומה שהסטטיסטיקות מראות, כמו למשל התנהלות המדינה בנושאים מסויימים, שבאים לידי ביטוי בהתנהלות הצבא (ופה אני מאמינה שאין צורך להרחיב. כולנו היינו עדים למחדלים במלחמה האחרונה, וכולנו יודעים שזה רק חלק קטן מכל המחדלים האמיתיים או הפוטנציאליים), כמו למשל חוסר המוטיבציה לשרת בצבא (כן, 700 שקל תמורת חיים, זה מה שיגרום ללוחמים להתגייס). בקיצור, בהתחשב במצב המדינה היום, קשה לי מאד, עם כל הסלידה שלי מקבוצות כאלה ואחרות, להאשים אותן בזה שהן משתמטות באופן מאסיבי.