לא ידידי..
"מרגע" שקראת את ידיעתי והבנת אותה - כלומר קיבלת אנפורמציה - אתה יכול שלא להגיב.
לייבוביץ לא "קובע" שהידע הוא שרירותי - אלא שרצונו של האדם הוא שרירותי, ואינו מותנה וכפוי ידע, אפילו שמניעו לפעולה.
ומכיוון שאני קצר בזמן: אנא סלח לי שאני מעתיק את דבריי בנושא זה מלפני מספר שבועות שדנו גם בנושא זה, מכיוון שהם רלוונטיים לשאלותיך כאז גם היום:
זהו בלבול בין שתי הקטיגוריות החשובות והמובהקות בחשיבה האנושית - (קוגנטיביות קונאטיביות וכו וכו') ...אדם יודע כמו שהכלב, זה תוצר חשיבה הקיים בכל אדם, בין ער ובין ישן. בין טיפש, בין חכם. בין קאנט ובין דני דנון, בין זברה בין שלשול, חשיבה זו היא הבסיס לכל עולם החי, והאדם בכלל זה. חשיבה על הידע הזה - היינו מודעותו של האדם - המבוססת על הידע זה ועליו בלבד, "גורמת" לפנומן הקרוי "רצונו של האדם" - שאע"פ שהוא מבוסס על הידע הקיים ולא ייתכן בלעדיו, הרי שאינו מכריח את פעולתו זו, ולא רק שאינו מכריח, אלא הוא יכול לפעול היפוכו. אם כן, רצונו זה, היינו תוצר מודעותו, הקיים בו ואך ורק בו, הוא המבדיל בינו לבין עולם החי. אין זו תוספת בילוגית גרידא, אלא תוספת זו היא היא המבדילה בין אור לחושך, ובין האנושות לכלל עולם החי.....
ותגובה בתריה נמשך עניין זה וכתבתי: "אתה כותב לגבי רצונך, "זה לא היה הרי מוכרח לקרות", והדר בתריה: "שהרצון שרירותי, ראשוני, לזה אינני מסכים". אינך שם לב שזה תרתי דסתרי? אם זה לא מוכרח, משמע זה שרירותי. מוכרח הוא שאטום O ואטום C מצויים בסיטואציה כימית מסויימת היוצרת קשר ביניהם - יהפכו ל-פחמן חד חמצני. זה מה שקרוי הקשרים פונקציונליים בעולם הטבע, וגם בגופו של האדם, וגם במוחו. זה לא שרירותי. זה יקרה תמיד. מודעותו של האדם אינה שועה לכללי הפיזיקה והכימיה. אתה ציינת יפה כל כך כיצד הסטרקטורה הנפשית משתנה כל שניה, שהיא תוצר מודעותו של האדם שהיא בעצם יוצרת את רצונו המבדיל אותו מרוצונם של יצורים אחרים בעולם החי ובכלל מעולם הטבע. הוא ודאי יתבסס על ידיעה מקדמית ברצונותיו, זה הבסיס לכול, אבל ידיעה זו לא תכריח אותו לשום דבר. מודעתו, אשר הביאה לרצונו הייחודי בעולם הטבע, הופכת אותו לדבר לא רציונלי שאינו שועה להקשרים פונקציונליים, כימיים ובילוגיים מכניסטיים, אלא להקשרים אסוציאטיביים, שהם במהותם שרירותיים ולא מוכרחים ובעיקר לא מנומקים. לא ניתן להסביר את זה. זה קיים, וצריך להתמודד עם זה.
אני שוב מתנצל על העתקת הדברים ולא משום עצלות או חוסר כבוד, אלא בשל עשיקת הפנאי, אך באם לא יהיה מובן . אתיישב מאוחר יותר ואכתוב תגובה "חדשה"..