השתלטות השפה האנגלית על האקדמיה הישראלית.

מיכי 10

Member
רעיון מצויין! ממליצה בחום "כנסו כנסו...".

רעיון מקורי, יצירתי ונהדר, קאבה, לכתוב כאן שנית את המסקנות המתומצתות והשוות


וספֵק-
: האם ב"שפה בינלאומית נייטרלית", התכוונת (בין השאר) לאספרנטו? אם כן, אני כמובן מצטרפת
 

trilliane

Well-known member
מנהל
מה זה משנה ניטרלית או לא? זה מה שחשוב?


כבר יש שפה בין-לאומית דה-פקטו, וזו האנגלית. לא רואה בכך בעיה, ואני לא נעלבת כדוברת עברית (ולא נראה לי שאפשר לחשוד בי בחוסר אהבה לשפה).
 

kabeemulo

New member
יש בעולם אוכלוסיות שיודעות אנגלית ממש טוב.

ויש אוכלוסיות שלא.

אם משתמשים באנגלית בתור שפה בינלאומית זה יוצר הפליה מובנית.

אני חושב ששפת עזר בינלאומית צריכה להיות גם קלה ללימוד וגם ניטרלית.
 

trilliane

Well-known member
מנהל
אז לשנות סדרי עולם? נפסיק ללמד אנגלית?

נתרגם את כל הידע המדעי שכבר קיים לשפה חדשה?
כי לחייב את כולם לעבור לשפה נוספת כדי שלכולם יהיה יותר קשה (ויצטרכו ללמוד שפה שנייה או שלישית) זה לא פתרון סביר בעיניי.
וכן, יש כאלה שיודעים יותר טוב אנגלית, ויש כאלה שטובים יותר בשפות, ויש גם אנשים ממש חכמים שקולטים הכול בפעם הראשונה. מה לעשות? החיים לא הוגנים ולא כולם מתחילים מאותה נקודה. אגב, גם אספרנטו לא קלה באותה מידה לכולם, מאחר שהיא קלה יותר למי שמגיע מרקע של שפה אירופאית.
 

kabeemulo

New member
לא ברור לי שצריך להשלים עם המצב הקיים,

שבו אנגלית היא שפה בינלאומית דה־פקטו. בכל מקרה, גם אם מאמצים את האנגלית כשפה בינלאומית, וגם אם מחליטים לעבור לשפה אחרת, צריך להשקיע די הרבה בלשפר את העולם. אם כבר טורחים לעשות את זה באופן מסודר, לי אישית לא ברור שלקדם את לימודי האנגלית בעולם זה הפתרון המוסרי, היעיל או הזול ביותר.

אספרנטו לא קלה באותה מידה לכולם, אבל כמעט לכולם היא משמעותית יותר קלה מאנגלית. מדובר על סדרי גודל. על זה שתלמידים שלומדים אספרנטו במשך שנה מגיעים בה לרמת שליטה שבאנגלית לוקח בין חמש לעשר שנים להגיע אליה. אם בעולם היו מחליטים היום לאמץ את אספרנטו כשפה בין לאומית וללמד אותה בבתי ספר, היתה לעולם שפה בינלאומית ניטרלית עם כמות גדולה של אנשים שבאמת יודעים לדבר אותה תוך שנים ספורות.

בכל מקרה, כפי שכתבתי בהודעה אחרת, אני לא חושב שאספרנטו היא הכי מוצלחת. אני כן חושב שמבין השפות שקיימות היום היא הכי מוצלחת, אבל תומך ברעיון של פרויקט עולמי פתוח ורב־משתתפים ליצירת השפה הבינלאומית של כולם.
 

trilliane

Well-known member
מנהל
אם לא צריך להשלים, צריך לשלם. אתה מממן?

הרעיון שלך לא רק קשה ליישום בפועל, הוא גם יקר מאוד.
 

kabeemulo

New member
אבל גם להמשיך עם לימודי האנגלית זה יקר מאד!

כל שעות הלימוד! שכר המורים! חומרי לימוד... זה עסק מאד יקר להמשיך ללמד אנגלית עוד ועוד דורות! אם היו עוברים ללימוד אספרנטו זה היה משמעותית יותר זול!

הפרויקט שאני מדבר עליו ליצירת שפה בינלאומית חדשה יעבוד עם פלטפורמת ויקי, ויקודם בעיקר על ידי אנשים – מכל העולם! – שזה חשוב להם ושרוצים לקחת חלק ולעשות את השפה הבינלאומית העתידית של העולם יותר שלהם (להבדיל מאספרנטו, שעם כל הרצון הטוב היא בכל זאת שפה מקובעת שהומצאה על ידי איש אחד, הגם אם בעל חזון וכשרון, באירופה לפני מאה ורבע, וכמובן שלהבדיל מאנגלית או מכל שפה לאומית אחרת). שלב יצירת השפה לא אמור לעלות כמעט בכלל (כן יהיה נחמד אם יהיה גוף שיעזור בתהליך, ויעסיק, למשל, מתרגמים בתשלום בשביל לפשט את התקשורת בין בני לאומים שונים שיטלו חלק בפרויקט, אבל לא מדובר בהוצאה כל כך גדולה כמו ללמד את כל העולם אנגלית!), ואחר כך, ללמד אותה, אז שוב – יעלה, אבל הרבה פחות מאנגלית.
 

trilliane

Well-known member
מנהל
לא. האנגלית קיימת בשפע מסביב, הושט היד וגע בה

והיא לא עומדת להיעלם. אנשים בלאו הכי ילמדו אנגלית כי היא עדיין שפה בינ"ל, לא רק באקדמיה אלא באינטרנט, בתרבות, בטלוויזיה, בקולנוע... וכל החומרים שכבר קיימים, בתחום האקדמיה הכוונה, לא צריך לתרגם או להמיר אותם.

הפרויקט שאתה מדבר עליו הוא חזון עתידי נחמד, אבל עד שתהיה לך מסה של אנשים שתלמד שפה חדשה, ותפנים את התרבות שלה, ותהיה מסוגלת ליצור, וללמד, ולהמיר את כל הקיים... אתה כנראה לא מפנים בכמה משאבים מדובר פה.
 

kabeemulo

New member
אני חושב שאת לא מפנימה כמה משאבים העולם

משקיע כל הזמן, שנה אחרי שנה אחרי שנה אחרי שנה, בללמד אנגלית. נכון שהאנגלית לא תעלם בזמן קצר, אבל לדעתי גם נכון שתכנון טוב של מעבר לשפה בינלאומית יחסוך עלויות בעתיד.
 

trilliane

Well-known member
מנהל
אני חושבת שאתה לא מפנים את הנקודה שלי

שאין קשר למשאבים ללימוד השפה (זה נכון ללימוד של כל שפה זרה) אלא למוטיבציה של אנשים להשקיע את המשאבים האלה, לרצון של אנשים רבים לשלוט באנגלית, ולא רק מסיבות אקדמיות או תקשורת עם זרים. בילדותי ובנעוריי רציתי שיהיה לי מבטא ליברפולי, רציתי לדעת אנגלית כדי להבין ולשיר טוב יותר את שירי הביטלס. אתה חושב שזה היה קורה לי בשפה אחרת?

השבוע דיברתי עם תלמיד כיתה ז' שאמר לי שהוא יודע טוב אנגלית מצפייה בסרטונים ביוטיוב. לא משאבים, מוטיבציה!
 

kabeemulo

New member
המקרה שלך ושל אותו תלמיד לא מייצג.

העובדה היא שבהרבה מדינות (לרבות ישראל) משקיעים מיליארדים (כסף ושעות לימוד) בשביל ללמד אנגלית, ולא מסתפקים בלתת לתלמידים לשמוע ביטלז (זה בזי"ן, אגב) ולצפות ביוטיוב. (אני תוהה כמה ישראלים בכלל מבינים את פירוש השם יוטיוב, שלא לדבר על מִלּות שירי הביטלז.)
 

trilliane

Well-known member
מנהל
בהחלט מייצג, כי הוא ממש לא היחיד

ברור שבישראל ובמדינות אחרות משקיעים במערכת החינוך, אבל אם תהיה שפה אחרת:
א. ישקיעו בשפה אחרת (אז זה לא ישתנה)
ב. בהחלט ייתכן שימשיכו ללמוד גם אנגלית...

ולא טענתי שמערכת החינוך נותנת לתלמידים ללמוד אנגלית דרך יוטיוב; יוטיוב הוא אחד מיני ערוצי חשיפה רבים של צעירים לשפה. אין להם ערוצים כאלה לאספרנטו, כי זו לא שפת תרבות באותו קנה מידה.
 

kabeemulo

New member
המקרה לא יחיד אבל הוא מיצג מיעוט, לא את הכלל.

ונכון, אם יעברו ללמד שפה אחרת ישקיעו בללמד אותה. ההבדל הוא שבשביל להגיע לרמה גבוהה מאד באספרנטו צריך שבר קטן מהזמן הנדרש בשביל להגיע לרמה דומה באנגלית.

זה שכרגע אין מסה גדולה של סרטים וכד' שזמינים באספרנטו זה נכון. זה כמובן ישתנה אם וכאשר העולם יקבל החלטה מודעת לאמץ את אספרנטו בתור שפה בינלאומית. זה יקח זמן וזה יהיה תהליך, אבל לדעתי בסופו של דבר זה ישתלם, גם כלכלית וגם מוסרית.

ושוב, אמנם התיחסתי פה לאספרנטו, אבל אותם דברים אמורים גם לגבי שפה בינלאומית עתידית היפותטית שלדעתי יהיה טוב אם אנשים יֵרתמו לפתח, שתהיה עוד יותר מוצלחת מאספרנטו
 

trilliane

Well-known member
מנהל
הוא מייצג בהחלט, אין צעיר שלא מכיר את יוטיוב

אין כמעט מי שלא מחובר לאינטרנט באיזשהו אופן, אין כמעט מי שלא צופה בסרטים או בסדרות מארה"ב. אחת הסיבות שאנשים רוצים לדעת אנגלית או משפרים אותה, היא החשיפה המתמדת לתרבות דוברת אנגלית. זה לא יכול לקרות באף שפה מלאכותית שתכפה, כי רוב האנשים לא יוצרים בשפות מלאכותיות באופן טבעי.

אתה באמת חושב שאם תהיה שפה בינ"ל אחרת האמריקנים יפסיקו ליצור בשפת אימם ויעברו אליה?
הרי גם בישראל, שפה שמדוברת רשמית רק במדינה אחת בעולם (ודי קטנה) יוצרים בעיקר סרטים בעברית.

אנשים רוצים ליצור בשפת אמם, בשפה שבה הם חיים. הסיבה שרבים עוברים לאנגלית היא שיש הרבה אנשים שזו שפת אמם, והם הצליחו להשליט אותה בעולם. הם לא יפסיקו להשתמש בה. זה בכל מקרה ימשיך לקרות.

חזון אחרית הימים שלך יפה, אבל הוא מצריך הרבה יותר משאבים מעבר ללימוד בבתי הספר. לא רואה את זה קורה, צר לי.
 

מיכי 10

Member
טריליאן, עם כל הכבוד לך, נראה לי

שאת לא ממש מתמצאת באספרנטו. לצערי גם אני עדיין לא די מתמצאת בה, אבל יודעת על לא מעט יצירות מעולות באספרנטו. ואני לא מדברת על יוצרים ילידי השפה דווקא, אלא על אנשים ששפות האם שלהם אחרות. בכל זאת הם יצרו תרבות רחבה, טובה ומקסימה באספרנטו.
מציעה לך ללמוד מעט את השפה, לפני שאת משחררת אמירות נחרצות כאלה על אספרנטו. שנכון, היא שפה מתוכננת ולא טבעית, אבל יש בה אוצרות וכל מה שצריך בְּשפה!
 

trilliane

Well-known member
מנהל
מיכי, עם כל הכבוד, נראה לי שאת עונה מהלב

ולא מהראש, ולכן מפספסת את הנקודה שלי שוב ושוב. לא זלזלתי באספרנטו ולא שפטתי את איכות היצירות בה. זה פשוט לא רלוונטי לנקודה שלי. למה שכתבתי אין שום קשר לידיעת השפה עצמה.
 

מיכי 10

Member
את צודקת, טריליאן!

אני באמת "יורה מהמותן", קודם כל מהלב, ורק אחר כך מהראש...
אבל בינתיים אין לי מה להוסיף. את הנקודות שלי הבאתי והִבעתי, ומה שאתם תעשו עם הנושא, זה בסדר! ונמשיך להישאר על העיקרון ש"איש באמונתו יחיה".
 

kabeemulo

New member
רוב הישראלים גולשים ביוטיוב

ורואים סדרות וסרטים באנגלית.

ועדיין האנגלית של רוב הישראלים ממש לא משהו. אז כנראה זה לא מספיק.

ועובדה שעדיין משקיעים אינספור שעות לימוד באנגלית. אז אם יש אפשרות לשפה שאפשר להגיע בה לרמת שליטה גבוהה מאד בפחות שנות לימוד את לא רואה בזה יתרון?

(וזאת אפילו אם המצב היה נשאר כמו שהוא מבחינת התפלגות השפות ביוטיוב, בטלוויזיה ובקולנוע. [מה שלדעתי לא יקרה, כי ברגע שתהיה שפה באמת בינלאומית יהיה גם אינטרס ליצור בה כדי להגיע לשוק גדול יותר.])
 

trilliane

Well-known member
מנהל
רוב הישראלים מבוגרים. בגיל מבוגר זה לא מספיק.

אבל לבני נוער בימינו שגולשים ביוטיוב זה אכן עוזר, ורבים (ואני לא מתייחסת לגיקים או לתלמידים מצטיינים) מסוגלים להבין אנגלית ללא תרגום באופן שרק יכולתי לחלום עליו בגילם. אתה יכול לראות שגם בתחרויות שירה טלוויזיוניות שבהן לא מחייבים לשיר רק בעברית הרוב בוחרים לשיר באנגלית ועושים זאת במבטא מכובד למדי, בהחלט לא מה שהתרגלנו אליו בעשורים הקודמים. אז כן, יש השפעה. לא על כולם, כמובן; אבל יש.

שוב, יש כיום שפה בינ"ל דה-פקטו וזו האנגלית, ועובדה שברחבי העולם בוחרים עדיין ליצור בשפה המקומית ולא פעם גם לדבב אליה.
 

kabeemulo

New member
ברור שאנשים תמיד ירצו ליצור (גם) בשפתם –

בלי קשר לאם יש או אין שפה בינלאומית ואם היא אנגלית או אספרנטו או כל דבר אחר.
 
למעלה