התמכרות כהפרעה נפשית?

poseidon111

Active member

רינתי77

Active member
לא בדיוק.

ההתמכרות לאינטרנט שייכת לקבוצת הפרעות הפסיכיאטריות
הנקראת " הפרעת שליטה בדחפים". מדובר בהתמכרות התנהגותית,
בשונה מהתמכרות לחומר מסוים. הפרעות דומות הן למשל התמכרות
לשופינג, להימורים וכ''ו וכ''ו. יש להבין שהתנהגות כפייתית מסוג זה
מסווגת כהתמכרות כאשר היא משבשת את אורח החיים של האדם
והוא אינו יכול להפסיק אותה בלי לחוות תסמיני גמילה. זה עניין רציני
ולא מדובר על התנהגות "רצת" בעייתית, אלא על התנהגות "הרבה" בעייתית, שמנתקת את האדם מסביבתו וחייו.

רינתי77

Active member
זה מתאר פחות או יותר

את מה שאני תיארתי, בניסוח מעט שונה. העיקרון ברור,
זה מה שחשוב.

זה לא.

הם משנים את הסדר, וכך הימורים נכנסים לאותה קטגורית על כמו הרואין.
בנוסף לכך, הם שוקלים להוסיף את האינטרנט ואני מניח שזה יכנס בסוף.
לגבי סקס, מי יודע? אבל יש כבר מכונים לגמילה מסקס. (מי רוצה להכנס למכונים האלה חוץ מדיויד דוכובני?)

רינתי77

Active member
זה כן.

הימורים והרואין הם לא באותה קטגוריה, אבל כולן הפרעות.
העניין הוא שמדובר בהתמכרויות.
אז על מה הוויכוח, בעצם?

העניין הוא שאלו שאחראים לגאונות הזו

בדמות אותה החלטה להכניס זאת לאן שהכניסו.
(לתחת)
מכורים בעצמם ל-BDSM
משיגמלו בעצמם, אטריד עצמי בגילוי הסנסציוני.

poseidon111

Active member
אני לא ממש מבין על מה אתה תמה. התמכרות,

כמתחייב משמה, היא פעילות שמשבשת את סדר היום הרגיל, זה עם הפעילויות הרוטיניות הדרושות למחיה.
אם אדם דוחק את כל אותן פעילויות, על מנת לבצע פעילות אחת, ולא משנה מה היא, הרי הוא מגלה סימנים של התמכרות. אם אותה פעילות ממלאת את יומך
ואתה "חי כדי למלא אותה", זה סימן ברור להתמכרות.
כשאתה אינך יכול להינתק מאותה פעולה ושוב, לא משנה מה היא, והיא נותת בך אותות של כמיהה לא סבירה עד תופעות פיזיות, הרי זו התמכרות לכל דבר.

והתמכרות היא אכן הפרעה נפשית, להבדיל ממחלה נפשית.

דיבבלעס

New member
הבנתיך

ואם כך תחשוב על משהו מאוד פשוט-
תאר לך אדם שמכור לויקיפדיה כפי שנתתי דוגמה,
או לצ'טים או לפורומים או ללעיסת מסטיק...איפה זה נגמר?
אז מה יפרטו עכשיו את כל ההתמכרויות??
העניין הוא שאני תוהה מי מגדיר מה זו ההתמכרות ואיפה עובר הגבול?
אלה שיש להם אינטרס להכניס כמה שיותר תחת הקטגוריה של "מופרעים"??
ובכלל, עפ"י כל מיני דברים שמציינים ומראים בכל מיני כתבות זה בכלל לא קשור לכל היום אני לא יודע מאיפה אתה מביא את זה,
באיזו כתבה כדי להראות שלכאורה הישראלים "מכורים" לפייסבוק היה כתוב שישראלי ממוצע גולש 12 או 14 שעות בשבוע (שזה מקסימום שעתיים ביום) זה לא כל היום וזה לא משהו שבהכרח משבש את החיים (רוב הסיכויים שלא ואפילו מוסיף)
ואני עוד תוהה ותמה-מה עם אנשים שמנותקים מהאינטרנט?
הם לא מפסידים המון דברים?זה לא "משבש" ברמה כזו או אחרת את חייהם? (לדעתי כן אגב...)
ועדיין אני לא חושב שמשהו כ"כ רחב שרק בשוליים שלו יש אנשים שבאמת חייהם משתבשים צריך להכניס תחת הכותרת הזו...
אותו אחד שמכור בצורה קיצונית הוא סובל בטוח מהפרעות אחרות שגרמו לו לכך (למשל נטיה להתמכרויות בכללי, אופי חלש,ח חוסר בחיי חברה שהוביל אותו למצב הזה וכו')
ואגב עם כל ה"הפרעות" של הDSM שכבר הגיעו למאות במספר כנראה שכל אדם בעולמנו (או 95%) סובל מהפרעה נפשית כזו או אחרת...

poseidon111

Active member
תראה, אני מבין את התמיהה שלך, אך אתה

חייב לקבל את העובדה, ששום דבר שנעשה באובסיסיביות, אינו טוב.
אני אקח את הדוגמא הכי קיצונית שאפשר. אדם שעוסק בפעילות התנדבותית 16 שעות ביום, כל יום. למה זה לא טוב? מאותן סיבות שציינתי ורינתי גם, למעלה.

בעניין מהו הגבול שמפריד בין עיסוק לגיטימי לכזה שנחשב להתמכרות, יש להביט בטבלאות.
אתה היית מאוד עדין עם הזמנים שציינת. אני זוכר לא מעט סיפורים על כאלו שנמצאים 20 שעות ביום מול המחשב, במשחקי רשת? זו התמכרות או עיסוק
פנאי לגיטימי?

אין מדובר פה בעיסוק לגיטימי או אסור.

אמנם השימוש בהרבה סמים אינו חוקי, ועל כן הוא אינו לגיטימי (לגס = חוק, ולכן משמעות המילה לגיטימי = חוקי), מדובר כאן על ההגדרה של הפרעה או מחלה, ולא למעמדה החוקי.
מדבריך ניתן להסיק שאתה מגדיר התמכרות "כהתנהגות שמפריעה לחיים סדירים." זו הגדרה אחת, ולבטח לא היחידה ואני גם לא חושב שהיא טובה במיוחד, כי הרי מהם "חיים סדירים"? וכן, אם אדם מרוצה מלשבת מול המחשב 20 שעות ביום, למה שאומר לו שזה חולה -- או גרוע מכך, לא חוקי?
אני מכיר אינספור הגדרות להתמכרות, ועד היום לא מצאתי הגדרה אחת שאינה לוקה בחסר. אבל -- האמריקאים ממש צריכים הגדרות, ואת ה DSM, אז שיוסיפו כל מה שבא להם. אני מודה. אני מכור לצחצוח שיניים. לא יכול בלי.

למעלה