טיפולים ושאר ירקות.
שלום חברים,
מעניין שקיימת פה הסכמה על כך שצריכים לטפל באלכוהליסט, מכור לסמים ואולי אף בחובב האינטרנט המושבע גם כשהוא לא מעוניין בטיפול. מעניין שגם ממליצים לנו לקרוא את “המחקרים” בעניין הגמילה והטיפול. הרי אולי כך, נגלה איך מבריאים את החולים או הלוקים בהפרעה זו או אחרת.
היחס של כותבי הפורום לטיפולים, למטפלים ולאנשי המחקר הוא מעניין. משום מה רוכשים לאנשים האלה כבוד מיסטי כאילו הם יודעים מה הם עושים. כמעט וניתן לחשוב שיש לאנשים אלה תשובות, אבל צר לי לאכזב, ואולי בכך אני אגלה סוד, אין להם.
כשאנו יוצאים בהצהרות שצריכים לטפל במכורים בניגוד לרצונם, משמע בכח, למה שלא נשאל את השאלה: איך יראה הטיפול? ומה סיכויי ההצלחה שלו? אין חוקר אחד שלו יש את הסוד לגרום לאדם להגמל. בנוסף לכך, השאלה מהי גמילה או ההצלחה בגמילה לא ברורה בכלל. יש אין ספור תשובות, השוות למספר ההגדרות של מהי התמכרות. נראה שמספר ההגדרות שווה למספר העוסקים בתחום, מה שמחשיד את כל הנושא מראש.
אם אתם מכירים אדם, רופא או פסיכיאטר שטוען שהוא יודע את הסוד, דעו לכם שהאיש שרלטן. וכן, יש הסטוריה ארוכה מאוד של שרלטנים בנושא הזה, אפילו מפיהם של אנשים מכובדים מאוד, שבאמת ובתמים האמינו בשיטות שלהם. יש אין ספור שיטות לגמילה, ואף לא אחת מצליחה לעבור אחוז דו ספרתי של הצלחה (כאמור, תלוי בהגדרה של מהי הצלחה).
נחזור רגע לנושא הכפיה, וזה בטח הפעם האחרונה שאני כותב על נושא זה פה; יש כמה רופאים חשובים שבגללם אנו חושבים במונחים של התמכרות, האחד שוודי והשני גרמני-רוסי. שניהם פעלו בעיקר במחצית הראשונה של המאה ה- 19, ושניהם הסכימו שללא הרצון של הפציינט להגמל, אין טעם בכלל בטיפול. אם כך, אפילו אבות ההתמכרות עצמם הבינו שללא הפציינט אין מה לעשות, הרי רופא לא יכול לכפות עצמו על חוליו. פסיכיאטרים מידי פעם עושים זאת במקרים קיצוניים למדי, אבל הם משתדלים להמנע מכך מסיבות ברורות.
אז אני שואל, מדוע לכפות על אדם שרוצה לראות פורנו 20 שעות ביום (למה להסתפק ב- 15?) טיפול שאינו חפץ בו רק בגלל שמישהו אחר החליט שצריכים למדוד תפוקה בדרכים אחרות?
מי יודע, אולי אותו חובב פורנו רוצה להתפרנס ממתן תרומות זרע.
יש כאן גם טיעון אחר, פוליטי ליברלי: מה שאדם עושה בביתו לא מענייני. ואם ההצלחה לא מובטחת, לבטח אין מקום להתערב לו בחיים.
ולבסוף, חשוב לזכור, אם אדם לא רוצה טיפול, הסיכוי שהטיפול יצליח--ולא משנה מהו הטיפול או הפרמטרים להצלחה--שואפים לאפס.