יום האם

קראתי את כל התשובות

פעם הנהנתי כן ופעם לא. עד שהגעתי להודעה של ליאת. וראיתי כוכבים. המשכתי לקרוא כדי להרגע ואז אתה ענית. והרגעת אותי.

ואני קראתי, ודמיינתי תוך כדי

את הילדים שלי, ב"יום המשפחה" - ודמעות נהיו לי בעיניים, כשחשבתי על קטינא, שדווקא אצלה בגן, יצר המקרה, שהיא הילדה היחידה ללא אב... ודווקא בגן הזה, האבות הם פעילים מרכזיים בחיי הגן... והבנתי מייד שלנו היה יכול להיות להרבה יותר נוח "יום ה-M" ... ואז חשבתי: לו קטינא ואושר היו באותו הגן, איך ומה הייתי רוצה שיחגגו??? נו...לא יום האם, לא יום האב.. מה נשאר? (יום הורים?) יומהמשפחה! ואז חשבתי: מישהי כתבה: מי שאין לו אם - לכבודו נהפוך את יום האם ליום המשפחה... ומי שאין לו משפחה??? נחגוג את יום העם??? האם העובדה שמשהו קשה לאחד, באמת מצדיקה את ביטולו? האם יום האם בטל ממניעים פמיניסטיים? אם יש ילד לא יהודיה בגן - אז לא יזמרו שם את "מעוז צור" בחנוכה??? (האמת, לגבי מעוז, אולי זה באמת רעיון טוב...)

מוזר..

יש משו בכתיבה של ליאת, שמייד גורם לי להסכים איתה. ככה, מדי פעם אני מוצאת את עצמי, מסכימה עם דברים שאני לא מסכימה איתם. אחרי זמן, אני מגלה שמהסכיזופרניה הקלה שליאת גורמת לי, אני לומדת המון. למשל -יש לליאת אמירה קבועה, בדבר (אי) התאמת הגן והסביבה לילד/ה החריג/ה... אני באה מהמקום ההפוך... שבו הגן מותאם לצרכי כל ילד/ה. בקהילת הגן שלנו, ביום שנרשם לגן ילד שאביו נכה, נסלל שביל גישה מיוחד בכניסה לגן. רוב טיולי הגן נעשים תוך בחירת מסלולים שיתאימו לנכים. ילדים מסויימים בגן מקבלים תזונה מיוחדת, ובגלל ילדה אחת האלרגית למוצרי חלב, משך שנתיים לא נראו עוגות "רגילות" בגן, וגם כל הלחם היה (נאפה במקום)ללא ביצים... והעוגיות במרגרינה במקום חמאה. כשהיתה לנו ילדה אוטיסטית בגן, הילדים למדו איך להתנהג איתה וכמה אחריות עליהם לקבל. (מוזר, אבל שכחתי שיש בגן ילדה עם שתי אמהות, שזה גם חריג, ויום המשפחה מעוצב בהתאם!) ועוד.. ועוד... ואז, באה לי ליאת, ואומרת - הגן לא צריך להיות מותאם לילדים, אלא להיפך. ואני, לפני שאני כועסת, אני קודם - המומה... ואז אני חושבת... אולי יש בזה משהו???

פרח7

New member
התאמת הגן לפעוטות

מתלבטת... מצד אחד למנוע מכל הילדים לאכול חלב בגלל ילד אחד שהוא אלרגי, זו התחשבות בילד האלרגי אך חוסר התחשבות ב 20 ילדים האחרים. הקדשת משאבי זמן ותשומת לב של הגננות למגבלה של אחד הילדים, עלולה (תלוי כמה אנרגיה צריך להשקיע) לפגוע בהענותן לשאר הילדים. מצד שני אם אפשר, ואף אחד אחר לא נפגע בצורה משמעותית, למה לא להתחשב? זה בקטע של פרנציפ? כמו כל דבר בחיים...איזון היא מילת המפתח. לא צריך לטרטר גן שלם סביב ילד אחד אבל צריך להתחשב בכל אחד אם אפשר. אפרופו גמישות של גננות, רוצים סיפור על יומולדת? מי שכן שימשיך לקרוא... אצלנו בגן יש טקס יומולדת קבוע: שירים ריקודים עם ההורים הצגה קבועה של הילדים הפעלה/הצגה/סיפור שההורים מכינים. בשנה שעברה לא הגענו מוכנות, וגם הגננות עבדו על אוטומט. החלק של השירים עבר בהצלחה. אבל הריקוד בו הילד מזמין קודם את אמא ואח"כ את אבא... שיתק את המתוק, הוא נעמד במרכז החדר כשידיו על אזניו, ולא היה מוכן לרקוד איתנו. השנה (לאחר תיחקור היומולדת של שנה שעברה) הגננות הכינו מראש קלטת שתתאים למשפחה של המתוק - ערכו את השיר ע"י שיכפול הקטע "אני מזמין את אמא לרקוד" במקום "אני מזמין את אבא". אח"כ בהצגה שהילדים עשו, המתוק היה צריך לבחור מקהל הילדים, שחקנים לתפקידים: אמא, אמא, אח... אחד הילדים שישב קרוב אלי, פנה לחברו שיושב לידו ושאל: למה הוא בוחר שתי אמהות? והילד הנבון שישב לידו ענה : אה, כי יש לו שתי אמהות. היה כיףףףףףףףףףףףףףףףףףףףףףףףףף

"איזון" היא מילה מצויינת..

שאני מאד אוהבת. אבל "איזון" צריך להיות בין ה"קו המנחה" - המדיניות הבסיסית, לבין בעיות וצרכים במציאות. אז עכשיו, השאלה היא אם הקו המנחה יהיה התאמה לצרכים ייחודיים של ילדותים, או להיפך - התאמת הילדותים למציאות הגן. ואז... בכל מקום יש איזון/קיזוז/פשרות/ומעשים של"לפנים משורת" ... ופה אני תוהה, אם הקו המנחה צריך להיות - הסתגלות הילדה למציאות הגן, או התאמת הגן למציאות הילדותים שבו.

אני חושבת שאת כבר בחרת

את התשובה הנכונה לך. בגן שלכם אוכלים מכלי פלסטיק, או חרסינה וזכוכית? תופרים עם מחט אמיתית או מתחליף? עודרים את הגינה ומגדלים ירקות? נדמה לי שהילדים גדלים במציאות כמו של המבוגרים. אז למה מוצרי החלב מתאדים בעוד שהמתכת בארגז החול לא מבהילה אף אחד? ויש הבדל בין התאמת הגן למגבלות של אחד בלי לבוא על חשבון אחרים (מסלול גישה לנכים, התייחסות לאוטיסט), לבין שינוי משמעותי עבור אחד שכן בא על חשבון אחרים (בלי חלב, בלי שוקולד, בלי אמא, בלי אבא). אז אולי עקרון האיזון הוא התחשבות ביחיד עד גבול הפגיעה המשמעותית ברבים?

תקופה קצרה

היינו ב"גן הדמוקראטי". שם, לא היה שלב שבו הגננת קבעה את תום "תקופת ההסתגלות"... מה שיצא הוא, שהיו אמהות (כמוני), שליוו את הילדה לגן יומיומיים, ואז חזרו לעבודה, בעוד שאמהות אחרות (בלתי עובדות בעליל), המשיכו לבוא לגן עם ילדהן גם כעבור חודש. (לבוא ולהשאר...) מה שיצא, מרוב "דמוקראטיה הומניסטית" - היה שחלק מהילדותים סבלו מאד, בגלל שאמהות מסויימות "מילאו את צרכי ילדהן" (מאד בספק, אם זה היה הצורך האמיתי שלהם.. אבל מי קובע מה צריך ילד/ה? אני? הגננת? אמא של הילד/ה?) לעומת זאת, בגן שלנו, בניית שביל הגישה לנכים, שאבה חלק כבד מתקציב הגן, ולפיכך גם היא באה באופן מסויים על חשבון ילדותים אחרותים... אז איך מחליטים?

פרח7

New member
קצת מזה וקצת מזה

כשבוחרים גן מלבד לראות שפיזית הגן ראוי לשימוש, אנחנו שואלים על הגננת לפני. אם יש משהו שונה, אנחנו מבררים אם הגננת מראש אם זה מתאים. באים לגן ובודקים בזמן פעילות ואם רואים שיש עם מי לדבר וסומכים על ה common sense שלה, הולכים לגן הזה. היא המנהלת של הגן, והיא תחליט איפה עובר הגבול בין ההתחשבות באינדיבידואל לבין ההתחשבות בכלל. ואם אני אחשוב שיש פגיעה בילד שלי בגלל ארוע מסוים והגננת לא תסכים להתגמש. אני אצטרך לחשוב מה יפגע בו יותר. להיות בגן להשתתף בפעילות של כולם ולהיות חשוף לפגיעה או להמנע מהפעילות בגן, להיות איתי, בדיוק באותו יום, ביום כיף מחוץ לגן.

טרודי

New member
קו מנחה?

מה רע בקו מנחה של "כל מקרה לגופו"? במעון של גוזלי יש ילד שאלרגי לבוטנים. אז ברור לגמרי שאף אחד לא מביא במבה לגן, ואפילו לא אוכל בבוקר, בדרך, ומגיע לגן מכוסה פירורי במבה. זה ברור שחייבים להתאים את הגן לילד, כי זו סכנת חיים. (בהנחה, כמובן, שהגננת הסכימה לקבל אותו לגן - היא יכולה להגיד שהיא לא מוכנה לקחת על עצמה אחריות כזו). יש במעון גם ילד נוצרי. זה לא משנה בשום דבר את שירי החגים וטקסיהם. הילד אפילו מקבל תפקיד "אבא שבת" לפעמים... הוריו רשמו אותו לגן הזה בידיעה שזה גן יהודי (ביתם הבכורה גם הלכה לגן הזה), ואין שום סיבה לשנות אחוז ניכר מתכנית הלימודים רק בגלל שהוא שם. אם יש ילד בגן שאין לו אבא, אז נכון לשנות את מסיבת יום ההולדת האישית שלו, כך שלא יצטרך לשיר שיר על אבא. אבל לא נכון לשנות את מסיבות יום ההולדת של שאר הילדים, או להוציא מהגן את כל הספרים שיש בהם אבא. לדעתי, בגן שלכם הלכו יותר מדי בכיוון התאמת הגן לילדים. אם אחד אלרגי לחלב, אף אחד לא יקבל? אפילו אם זה אומר להכין עוגיות מרעל, סליחה, מרגרינה, במקום חמאה? (לא שעוגיות חמאה זה מזון בריאות, אבל אני אניח שמדובר בעוגיות משיבולת שועל אורגנית ודבש טהור אורגני ...) ובכלל, רגישות לחלב בד"כ היא רגישות לאחד מחלבוני החלב, או ללקטוז (סוכר) שבו. ובחמאה אין לא זה ולא זה - היא רק שומן. אז יכול מאוד להיות שהילדה האלרגית-לחלב היתה יכולה לאכול עוגיות חמאה בלי בעיה בכלל. ומה הקשר לביצים, לא הבנתי? לגבי יום האם/המשפחה לא אביע דעה, במיוחד מכיוון שלא קראתי את השרשור ב-bsh.

מוזר....

גם לי יש סיפור על יומהולדת של ילד, אותו ילד עצמו! מראש זכרנו והחלפנו את שיר יומההולדת ל'אמא ואמא' במקום 'אמא ואבא', אך אז הגיע קטע שבשנה שעברה לא עורר שום בעיות: הילד צריך היה לבחור מבין הילדים דמויות להצגה, ע"פ שיר, וגם שם יש אמא ואבא. אז בהתחלה הוא הזמין ללא קושי בן ובת מבין הילדים (וגם אח, אפרוח וחתול - ???), אבל אז הגננת הכריזה במסגרת השיר 'אמא ואמא' במקום בו אמורה היתה לומר 'אמא ואבא', והמתוקיק, על אף שלא נראה שהיה לו איזשהו קושי ממילא, פשוט הצטהל! הוא החליף את ה'אבא' (ילד) ב'אמא' (ילדה), ופצח בריקוד מאושר וסוער. מה שמוביל אותי להיום בבוקר. כשהגענו סופסוף לגן (אחרי מחלה של שבוע) הילד התיישב וצייר בית. ובתוכו שולחן. "עכשיו ציירי לי את אנשים יושבים ליד השולחן" הוא אמר. "אמא ואבא!"
אז מה אני אומרת? שהילדים שלנו יכולים לחיות טוב מאד עם המציאות סביבם, שהיא שונה מהמציאות שיש להם בבית. אבל כשהגן משקף להם גם את המציאות שלהם, המיוחדת, הוא עושה להם המון המון טוב על הנשמה.

אבא גאה

New member
כמה הרבה הצלחת להגיד

בארבעת המשפטים הללו: שהילדים שלנו יכולים לחיות טוב מאד עם המציאות סביבם, שהיא שונה מהמציאות שיש להם בבית. אבל כשהגן משקף להם גם את המציאות שלהם, המיוחדת, הוא עושה להם המון המון טוב על הנשמה.

ואפילו בבית!

אני שמתי לב שגם אני מדברת עם פינוקי כאילו המובן מאליו הוא עולם שבו יש אמא ואבא (בסך הכל גם אני גדלתי כך). אז התחלתי לשנות מעט- למשל, כשאני מספרת לו על הילדות שלי אני אומרת: "כשאני הייתי ילדה לא היו לי אמא ואמא, היו לי אמא ואבא" כתחליף ל:"כשהייתי ילדה אמא ואבא שלי לקחו אותי ל...".

אבא גאה

New member
אמא ואמא אלו גם ההורים, לא?

בעיברית כמו בעיברית יש כמה מיקרים שבו היחידה היא נקבה והרבים זכר. וכמובן שכרגע לא עולה לי אפילו דוגמא אחת

למעלה