משהו לגבי "ממוצעים סטטיסטיים"
רוב המדע עובד על ממוצעים סטטיסטיים, לפחות כל מה שהוא לא מדע מדוייק (מחשבים, מתמטיקה, פיזיקה?). כימיה וביולוגיה הם שתי דוגמאות נהדרות לכל עניין "מדעי הסטטיסטיקה" דברים נמדדים לפי ההתנהגות שלהם כקבוצה. מסתכלים על מולקולה/תא.. ומחפשים לראות מה הנטיה הסטטיסטית של אותו נבדק. נטיה סטטיסטית נותנת לך ניבוי עם ודאות כלשהי (לפעמים נמוכה, לפעמים גבוהה) לגבי מה יקרה כשXXX. כל ביולוג יודע, שאסור לעולם להגיד שמשהו בטוח יקרה. מה שהנטיה הסטטיסטית נותנת לנו, זה לא תשובה מדוייקת לגבי מה יקרה במצב X ספציפי אלא מה קורה ברוב המקרים שX. מהבחינה הזו מדע שעובד על סטטיסטיקה יתן לך תשובה לגבי אוכלוסיות גדולות (בהכללה) ולא לגבי פרטים. אז כשאת מאשימה את הפסיכולוגיה האבולוציונית בכך שהיא עובדת על סטטיסטיקה, את בעצם יוצאת (במודע או שלא) כנגד רוב המדע. נקח את דוגמת האונס, שאני לא זוכרת את הפרטים ואני לא מתיחסת לנתונים שניתנו, רק לרעיון. זה שמראים שאחוז מסויים מהאוכלוסיה פועל באופן אלים ומיני (או לא מיני, זה לא משנה) לא אומר שבהכרח בכל אחד קיימת הנטיה וגם לא נותן לה הצדקה. הפסיכולוגיה האבולוציונית לא מחפשת הצדקות אלא מנסה להסביר תופעות קיימות, בסופו של דבר זו עובדה שאונס זו תופעה קיימת ובהיקף הרבה פחות מצומצם ממה שאנחנו יכולים לקוות. אני בטוחה שגם פסיכולוגים אבולוציוניים יספרו לך על רזי המוח והתפיסה ויספקו מידע מקיף על העובדה שלבני אדם גם קיימות יכולות לבחור לא לפעול על פי דחפים וכו', כלומר ישמחו לספק לך גם הסבר לכך שזה שתופעה קיימת, לא אומר שהיא בסדר. אני חושבת שאנסים לא בהכרח מודעים לפן המיני בעניין, כמו שהם גם לא יושבים וחושבים "אני שונא נשים ורוצה לדכא אותן" אלו מניעים שקיימים בסופו של דבר בתת מודע, הפסיכולוגיה האבולוציונית בסך הכל מנסה לספק הסבר רחב או כללי יותר מאשר "אמא שלו הרביצה לו ותסביך אדיפוס". אם את רוצה את דעתי הכנה על עניין האונס והמניעים האבולוציוניים מאחוריו, אני לא כל כך יודעת איך להתיחס לזה. מצד אחד יש הרבה הגיון בנאמר, אמנם נאנסות נשים מכל קשת הגילאים, אבל באמת רוב הנאנסות הן בגיל פוריות. מצד שני קשה לי לקבל את העניין הזה בתור הסבר יחיד (אני גם מתקשה להאמין שמישהו יקבל אותו כהסבר יחיד) משום שיש קשר בין החברה בה נמצאים לכמות האונס שקיים בה. רואים למשל בדרום אפריקה המון מקרי אונס, זה גם מקום שמאוד קל לחבר באמת לפן האלים יותר, מצד שלישי דווקא שם יש בזה אלמנט של שליטה דרך מין ואולי האלימות והמין לא מנותקים כל כך כמו שנוח לנו לחשוב. אגב, גם בענייני גרעין ופיזיקה מעורבת המון סטטיסטיקה. דברים כמו אורך חיים של חומרים כאלו ואחרים הם עניינים סטטיסטיים לחלוטין, ומצביעים על מגמה כלית.