אני לא כל כך מבינה מה את מנסה לומר,
את זו שביקשת מ TheMindTraveller סימוכין, כשהוא ענה שהוא מסתמך על סקירות של ארגוני בריאות, את טוענת שהוא מתייחס אלייך כאל בורה...
את גם זו שטענת שיש להסתמך על מחקרים ומצד שני ב"אמיתות" (מינוח לא נכון לדעתי, אין אמיתות בתזונה ואין סיבה להשתמש במונח הזה באופן ציני) שהגיעו אליהן באמצעות מחקרים אחרים את מזלזלת וכותבת שהן לא רלוונטיות. האם באמת תמליצי למכרייך להרבות במלח בעקבות הכתבה הזו?
לעצם העיניין, הסתכלתי קצת ה"מאמר" (בעיני תרגום של פוסט של בלוגר הוא לא מאמר, בלי קשר לטבעונות או לא). לא עברתי על הכל, אבל בואי נסתכל לדוגמה בשיטת העבודה של הכותב שאותה את מכנה "מגובה במחקרים וכתובה היטב".
למשל המשפט המבהיל הבא :
"נעשו מספר מחקרים מבוקרים, שמצאו קשר בין גלוטן מחיטה לבין הפרעות בתפקוד המוח, כמו סכיזופרניה, אוטיזם ואטקסיה סרברלית"
מפחיד, לא? בואי נסתכל במחקרים ה"מוכיחים" -
הראשון - בדק תוצאות של דיאטת נטולת גלוטן על אנשים שרגישים לגלוטן ומצא שהשתפר מצבם. ממש מפתיע.
השני - בדק אנשים שכבר אובחנו בסכיזופרניה, וגילה שיפור מסויים לאחר דיאטה הכוללת הימנעות מגלוטן וחלב. מעניין שאת החלק של החלב בחר הכותב להשמיט... איך אפשר לקבוע מה אחראי לשיפור- הימנעות מגלוטן או מחלב? והאם מחקר על שיפור אצל סכיזופרנים רלוונטי לכלל האוכלוסייה?
השלישי - שוב, הפעם עם אוטיסטים, נבדקה דיאטה שכוללת הימנעות מגלוטן וקזאין (שנמצא בחלב). שיטת המחקר אפילו לא מפורטת כי הקישור הוא רק ל- Abstract.
לסיכום - אם אתה רגיש לגלוטן, תימנע מגלוטן, אם אתה אוטיסט או סכיזופרן, שווה לשקול הימנעות מחלב וגלוטן. כל קשר בין זה לבין ההיסטריה שהכתוב מנסה לקדם כנגד גלוטן לא ברור לי.
גם המשפט הבא "מחקר מבוקר בקרב בני אדם הראה שצריכת חיטה מלאה מעלה גורמי סיכון למחלות לב תוך 12 שבועות " נשמע די מלחיץ. מה מפורט במחקר : נתנו לקבוצה אחת של גברים 12 שבועות מנה של דגנים מבוססי חיטה, ולקבוצה השניה דגנים מבוססי שיבולת שועל. בסיום, מצב ה- LDL של אלו שאכלו שיבולת שועל היה טוב יותר. מסקנת החוקרים היא שלשיבולת שועל יש יתרונות בתחום הזה, אבל כמובן הכותב בחר לסובב את זה למשהו הזוי לחלוטין.
מאוד מפריע לי שאת מציגה טבעונות כמין "הקרבה עצמית" כאילו מי שטבעוני צריך להקריב את בריאותו למען המוסר ולהפוך- כפי שטוען אותו כותב מבריק - ל"שמן וחולה". אם זה היה באמת ככה הייתי מאוד מתלבטת אם להמליץ על טבעונות למישהו ממכרי, מוסר או לא.
המציאות היא, שטבעונים בממוצע לא חיים פחות שנים, הם לא חולים יותר בסרטן, או סוכרת, או מחלות לב, והם לא שוקלים יותר מהממוצע. אם את מחפשת מחקרים שמראים את זה את יכולה להסתכל בקישורים שמעלה 27182 (שדי ברור מה המגמה העולה מדבריו). טבעונות מתוכננת היטב עשויה לתרום לשגשוג בריאותי (לא להבטיח אותו), וכשהיא לא מתוכננת היטב היא יכולה לגרום לנזקים בדיוק כמו כל שיטת תזונה לא מאוזנת אחרת.