אנחנו הרי מסכימים על העיקר. ההבדל בינינו הוא רק בניואנסים.
תראי, כשאני בא לבחון את הדברים, אני מנסה לרגע (גם אם זה לא מוצא חן בעיניהם של לא מעט כאן) להיות לרגע פרקליטו של נתניהו, ולהיכנס לראש שלו - גם אם רק זמנית - ומבלי להכריע האם גם ראוי ממש להסכים עם עצם מה שמתרוצץ לנתניהו בראש. ובכן, אחרי שעשיתי זאת ונכנסתי לראשו (אם כי מבלי להסכים אתו בהכרח), אני עדין טוען - שאפילו לפי ההיגיון של נתניהו (היגיון שאיתו אני כאמור לא בהכרח מסכים) - מוטב לו כרגע לקבל את הצעת הפסקת האש! אפילו לפי ההיגיון שלו! האם הבנת כעת לאן אני חותר?
אפרט אל מה אני מתכוון ב"לנסות להיכנס לראש של נתניהו" (גם אם לא בהכרח להסכים אתו):
א. נתניהו טוען שהחמאס הוא זה שהתחיל עם ירי רקטות על אזרחי ישראל - עוד לפני החטיפה; עזבי רגע את השאלה האם יש לקרוא לזה - "טפטוף" - או ממש "איום אסטרטגי על סלע קיומנו", אני כרגע מנסה להיכנס לראש של נתניהו, אוקי?
ב. הוא גם טוען, שמי שחטף את שלושת הנערים ורצח אותם, זה החמאס; עזבי רגע את השאלה האם נתניהו צודק או סתם מקשקש. אני כרגע מנסה להיכנס לראש שלו - בהנחה שהוא בליבו עדין משוכנע שזה באמת חמאס, אוקי?
ג. הוא גם טוען, שמי שיזם את המיתקפה הקרקעית (אשר כשלה) על קיבוץ זיקים - היה החמאס, עוד לפני שישראל הכריעה להיכנס קרקעית לעזה. עזבי רגע את השאלה האם הוא צודק מבחינת התיאור הנכון של סדר הדברים (מבחינת "מי התחיל ראשון לתקוף קרקעית"), אני מנסה כרגע להיכנס לראש שלו, אוקי?
ד. הוא גם טוען, שמי שהפר ראשון את ההפוגות ההומאניטאריות, זה חמאס. עזבי כרגע אם השאלה האם הוא צודק עובדתית, אני כרגע מנסה להיכנס לראש שלו, אוקי?
ה. הוא גם טוען, שמי שהקים בית חולים שדה "לאויביו המרים ביותר", הייתה ישראל, לא החמאס. עזבי כרגע את השאלה האם זה רלוונטי, אני כרגע מנסה להיכנס לראש שלו, אוקי?
ו. הוא גם טוען, שכאשר ישראל מפגיזה בתי חולים עזתיים שבהם מאוחסנים טילים - או מפגיזה מגרש של בית ספר עזתי שבו נמצאים כרגע ילדים ושממנו משוגרים טילים לעבר אזרחים ישראלים - ותוך כדי ההפגזה הישראלית הזאת נהרגים גם עזתים חפים מפשע, אז זה תמיד נעשה בלי כוונה (על פי גירסת נתניהו), כי המטרה הישראלית היא (על פי גירסת נתניהו) להפציץ את הטילים ואת המשגרים - ולא את העזתים החפים מפשע שנמצאים באותם בתי חולים ובאותם מגרשי בית ספר; זאת בעוד שכאשר הפלסטינאים משגרים טילים - מתוך מגרש של בית ספר שבו נמצאים ילדים עזתים - על ישראלים חפים מפשע, זה נעשה (על פי גירסת נתניהו) מתוך כוונה של העזתים לפגוע בכל ישראלי מצוי (בין אם חף מפשע ובין אם לאו) ולא מתוך כוונה לבצע איזשהו חיסול ממוקד באיזשהו קצין ישראלי וכדומה. עזבי כרגע את השאלה - האם נתניהו צודק בדברים אלו שבהם הוא משוכנע - והאם הדברים האלה רלוונטיים בכלל, אני כרגע מנסה להיכנס לראש שלו, אוקי?
ז. הוא גם טוען, שמי שהתחיל עם המצור על עזה, היו העזתים, שהרי אילו אחרי ההתנתקות הם היו מיבאים מחו"ל רק אוכל וציוד רפואי וממתקים וכרטיסי ברכה לחג הרמאדן - ולא מלט וכלי חציבה לצורך בניית מנהרות המיועדות למתקפה על ישראל - שלא לדבר על יבוא רקטות המיועדות להיות משוגרות בכוונה על אזרחים ישראלים חפים מפשע, אז ישראל לא הייתה מטילה שום מצור על עזה - עובדה שישראל לא מטילה שום מצור על רמאלה. עזבי כרגע את השאלה - האם כל מה שנתניהו טוען הוא נכון - והאם כל זה רלוונטי, אני כרגע מנסה להיכנס לראש של נתניהו, אוקי?
אז אחרי כל הבלה-בלה הזה של נתניהו (לפחות לפי מה שאני מייחס לו כעת) - ואפילו בהנחה שהוא צודק בכל מילה - ואפילו בהנחה שכל זה היה מאד מאד רלוונטי לגבי השאלה האם ראוי שישראל תשיב אש או תבליג ותמשיך לספוג את הטפטוף / המתקפה על "סלע קיומנו" (מחק את המיותר), עדין אני טוען - שנתניהו יוכל לכל היותר לטעון - שהכניסה הקרקעית נכפתה עלינו רק בהתחלה; ואולם כעת, אחרי שמונחת על השולחן הצעה להפסקת אש - שממנה יהנו שני הצדדים - במיוחד מבחינת חיסכון בחיי אדם (במיוחד של ילדים), אזי הבחירה להמשיך במלחמה - במקום להיענות להצעת הפסקת האש - הופכת את המלחמה הזו למלחמת יש ברירה ממש! כי מה יגיד כעת נתניהו? האמנם ימשיך להתעקש לנפנף בטענתו המקורית, ש"החמאס התחיל ראשון" עם הטפטוף / המתקפה (מחק את המיותר), ועם החטיפה (לשיטתו), ועם המתקפה הקרקעית על קיבוץ זיקים וכו'? אם זה מה שנתניהו יטען כעת, אז יש להשיב לו - שהשאלה "מי התחיל ראשון" - היא ממש ממש מטופשת בשלב זה שבו כבר מוצע ע"י אבו מאזן לנצור אש, ולכן אם למרות טיפשותה של השאלה הזו ("מי התחיל ראשון") - בוחרים הישראלים להתחשב בה ובכך להמשיך את מסע ההרג משני הצדדים - במקום לבחור באופציה השפויה של הההיענות להפסקת האש תוך התעלמות מהשאלה המטופשת "מי התחיל ראשון", אזי בכך הופכת כאמור המלחמה הזו - למלחמת יש ברירה - גם אם נניח שנתניהו צודק שהיא התחילה כמלחמה שנכפתה עלינו (ובזה אני כאמור לא מנסה לטעון שאני מסכים איתו אלא אני רק מנסה להיכנס לראש שלו לשיטתו).
על כל פנים, אני מציע לך לא להיתפס לכל הויכוח הזה של "מי אמר שנתניהו צודק בכל מה שמתרוצץ לו בראש". למה לך להיתפס לזוטות, אחרי שמוסכם על שנינו שיש להפסיק את האש? הבה לפחות נסכים שזה העיקר, כי העיקר הוא חיסכון בחיי אדם, בעוד שאת כל שאר הויכוחים - מוצע להשאיר לשעה שש אחרי המלחמה...