תשובות כמיטב יכולתי
שלום GolanBerlin,
כל הכבוד לך על הרצון לדעת יותר על העמדות השונות בנושאים שהעלית. אנסה לענות:
1.כפי שנאמר מעלי, תיאוריית האבולוציה היא תיאוריה מדעית המציעה הסבר להתפתחות מינים שונים מרגע היווצרות החיים (לצורך העניין - מרגע הקיום של מנגנון הורשה). ההגדרה הקרה והמצומצמת של אבולוציה היא: "שינוי בתדירות האללים באוכלוסיה" - כלומר שינוי ביחס בין הפרטים באוכלוסיה של יצורים חיים הנושאים וריאציות גנטיות שונות.
דוגמה נוחה לאבולוציה שניתן לייצר בקלות במעבדה היא כזאת:
על צלחת פטרי נזרעים חיידקים המתרבים להנאתם למושבות חיידקים.
בתוך כל מושבת חיידקים, שבשל כשלים טבעיים במנגנון השכפול שלהם כל חיידק בה שונה מהאחרים במספר מוטציות נקודתיות, קיים אחוז קטן של חיידקים עם מוטציה הגורמת למבנה שונה (וקצת פחות יציב) של הדופן שלהם.
לאחר יום של הדגרה, הצלחת נחשפת לריכוז קטלני של אנטיביוטיקה הפוגעת במבנה הדופן של סוג החיידקים הנ"ל. למרבה מזלם, אותם חיידקים מוטנטיים עם מבנה דופן שונה, עמידים להשפעת האנטיביוטיקה בעוד שכמעט כל חבריהם עם המבנה הנורמלי מתפגרים במהרה.
אותם חיידקים מוטנטיים ממשיכים להתרבות כמעט ללא הפרעה ולאחר יום של חשיפה לאנטיביוטיקה, יחס החיידקים באוכלוסיה הנושאים את המוטציה שגרמה למבנה דופן שונה הוא עכשיו הרבה יותר גדול.
מכאן שהתרחשה אבולוציה באוכלוסיית החיידקים שבצלחת הפטרי.
חשוב להבין, אם כן, שאין ויכוח על כך ש
אבולוציה קורה. השאלה היא רק האם היא -לבדה- יכולה להסביר את התפתחות המינים השונים.
המנגנון התומך בתיאוריית האבולוציה (כהסבר להתפתחות המינים השונים) הולך בערך ככה:
א. צאצאים של הורים הינם שונים גנטית זה מזה וגם שונים מהוריהם בשל מוטציות או (במקרה של רביה מינית (בניגוד לרביה א-מינית)) בשל צירופים שונים של החומר התורשתי של הוריהם [- לאותו זוג חתולים יומלטו חתלתולים השונים גנטית זה מזה] לטווח הרחוק, יש לציין, למוטציות, ולא לצירופים השונים, יש את ההשפעה האמיתית על אבולוציה.
ב. בשל לחצי סלקציה, לשוני הגנטי בין אותם צאצאים יש השפעה על מספר הצאצאים הפוריים שכל אחד מהם יעמיד בתורו [- חלק מהחתלתולים יחלו או יוולדו חולים, חלק ייטרפו ע"י כלבים, חלק יידחקו ע"י חתולים וחתלתולים אחרים מקערת המזון או אזור הציד, כך שהחתלתולים ה"מוצלחים" ביותר, גנטית, הבריאים והזריזים והדומיננטיים הם אלו שיזכו להגיע לגיל הפוריות, למצוא בן זוג, להזדווג ולהעמיד חתלתולים חדשים...].
ג. המידע הגנטי של אותם פרטים "מוצלחים" שהעמידו יותר צאצאים פוריים יתקבעו באוכלוסיה בעוד שהמידע הגנטי של הפרטים ה"לא מוצלחים" שהעמידו פחות צאצאים פוריים ידלדלו מהאוכלוסיה [- למשל, בסביבה קרה מאוד, אותם חתחתולים שהם גנטית שמנים עם פרווה עבה ומפוארת הם אלו שישרדו ויזכו להעמיד צאצאים, בעוד שאלו עם הפרווה הקצרה יידחקו ויעלמו. כאן אולי אפשר להוסיף גם שעבור כל לחץ סלקטיבי קיימות דרכי התמודדות שונות. חתלתולים עם פרווה קצרה אולי כן ישרדו אם יוכלו לצוד במהלך שעות היום המסוכנות שבהן משוטטים הכלבים ויהיו זריזים וחזקים דיו, או אם יוכלו לחפור מאורות חמימות...].
ב. בכל סביבה קיימים לחצי סלקציה שונים [- קור, חום, לחות, יובש, אור, צל, סביבה מימית, תת-קרקעית, טורפים שונים, מקורות מזון שונים, פתוגניים שונים וכו'...].
ד. בשל כך, עבור כל סביבה נדרשות תכונות גנטיות שונות לצורך העמדת צאצאים פוריים ובכל סביבה יתקבעו באוכלוסיה פרטים עם תכונות גנטיות שונות [- חתולים שמנים ועבי פרווה בקור, חתולים קרחים וזריזים בביצות].
ה. השוני הגנטי המתקבל בין הפרטים בסביבות השונות הוא בסופו של דבר כה רב, עד כי פרטים מאוכלוסיה בסביבה אחת כבר לא מסוגלים להזדווג ולהעמיד צאצאים פוריים עם פרטים מאוכלוסיה בסביבה אחרת ואותן אוכלוסיות הן עתה, לפי הגדרה, זנים שונים ולאחר מכן מינים שונים [- החתולים השמנים ועבי פרווה מהטונדרה כבר לא יהיו מסוגלים להזדווג עם חתולי הביצות הקרחים והחמקמקים - תחילה בשל מהגי חיזור שונים של הפרטים, אחר כך בשל חסמים פיזיקליים (הבדלי הגודל בין הזנים לא מאפשרים לזכר, פיזית, לתפוס את הנקבה ולהזדווג עמה, למשל) ולבסוף בשל אי התאמה גנטית - התוצר של הכלאה בין המינים יהיה חולה או יוולד מת או יוולד לא פורה או לא יתקיים בכלל. למעשה, אפשר להגיד בשלב זה שלפחות אחד מהמינים הללו הוא כבר לא חתול].
כל זה היה סלט של דארוויניזם וניאודרוויניזם שהכנתי כדי שיהיה יחסית ברור. אני מקווה שזה היה הסבר מובן ומניח את הדעת.
2. לא שמעתי על הרב דניאל בלס. לצערי, גם לא זכיתי לבקר באתר שלו כיוון שהוא סגור לגלישה בימי שבת:
"גולש יקר, האתר בו הנך מבקר שומר שבת וחג, ולכן הגלישה בו אינה מתאפשרת בזמן זה. האתר ישוב לפעילות רגילה בצאת השבת או החג. באפשרותך להשאיר דף זה פתוח, ובצאת השבת או החג תוחזר אוטומטית אל האתר בו גלשת. סיבת סגירת האתר: יום שבת - האתר ישוב לפעילות בעוד: 06:44:11"
קראתי עליו קצת עכשיו, נראה שהוא עוסק הרבה בסתירת האבולוציה ובהוכחת קיומו של בורא. מצאתי חלק מהטענות שלו מאוד מגמתיות.
3. בשל הקשיים לשחזר את מה שהוא ע"פ ההשערה, תהליך טבעי שהתרחש לאורך ביליוני שנים על פני פלנטה שלמה בתנאים פיזקליים וכימיים השונים מכדה"א של ימינו, קשה לחקור את אירוע יצירת החיים ואת אירוע יצירת התא הראשון. ניסויים ותיאוריות מוכרות בנושא זה הן:
ניסוי המרק הקדמון של מילר ב-1953 שהראה את אפשרות היווצרותן של חלק מהמולקולות מורכבות המרכיבות יצורים חיים בתנאים הקדמונים של כדה"א.
לגבי תאים: תא חי הוא חומר גנטי עטוף בממברנה המסוגל לשכפל את עצמו.
ההשערה המקובלת כעת בעולם המדעי היא כי "צורות החיים המשתכפלות" הראשונות התבססו על RNA ולא על DNA, כמו רוב היצורים החיים כיום, ושבניגוד ליצורים החיים כיום, החומר התורשתי בהם הוא גם זה שביצע את הפעילות הקטליטית של בנייה ושל שכפול. תיאוריה זו עדיין לא מבוססת ואני צופה שעוד תעבור שינויים, הרחבות, סתירות ובניות מחדש רבות (זה מה שיפה במדע). באשר לממברנות, הן דווקא נוטות להיווצר באופן ספונטני ע"י המולקולות המרכיבות אותן. כרגע התאוריה היא שממברנות כאלו התהוו באופן טבעי סביב חלק ממולקולות ה-RNA המשתכפלת האלו (כפי ש
מתואר כאן) ושלבסוף, באבולוציה, נבררו אלו שהסתדרו עם הממברנות האלו והפכו אותן למבנה הכרחי בצורת החיים. מה שיפה בתהליך הוא שמספיק שתיווצר צורת חיים אחת המסוגלת לשכפל את עצמה עם יתרון על חברותיה, די בכך כדי שתתקבע ברחבי הפלנטה.
האמת המאכזבת (עבורי, בכל אופן), היא שנכון לעכשיו באמת לא מספיק ידוע על תהליך היווצרות החיים על כדוה"א והמעבר לצורת תאים וההשערות הקיימות אכן לא מבוססות לחלוטין. יחד עם זאת, חשוב לזכור שגם החזית הבריאתנית התוקפת את אותן השערות בעצם אינה מציעה הסבר להיווצרות החיים על כדור הארץ. בורא מופשט וכל יכול ברא את היצורים החיים על הפלנטה? - בסדר, נניח... אבל איך? איך זה נעשה? - התשובה הצפויה היא: "אנחנו קטנים מכדי להבין". ואני חושב שנוח מאוד להשתמש בה על כל דבר שעדיין לא ידוע. כיצד נוצרו התאים החיים בבריאה ספונטנית? - אנחנו קטנים מלהבין - כרגע, לפחות.
4. גיל העולם המשוער הוא 4.6 ביליון שנה בערך. גם לי לא ברור באיזו נקודה הוכרזה הפלנטה כפלנטה, אבל כן נמצא בבדיקות רדיומטריות שעל כדור הארץ קיימים סלעים ש
גילם מוערך ביותר מ-4.3 ביליוני שנים. אחת משיטות התיארוך המוכרות יותר היא תיארוך פחמן 14 המוסברת היטב בקישור הזה. השיטה מוגבלת בטווח של עד כ-50,000 שנים אחורה, אולם שימוש באיזוטופים אחרים כגון עופרת מאפשר מדידה של בליוני שנים אחורה).
5. אסטרונומיה היא הרבה פחות התחום שלי, אבל ממה שקראתי עכשיו נראה שלפי התיאוריה, לאחר היווצרות השמש (בכל מערכת שמש) אבק מהפיצוץ מתגבש אט אט כשיותר ויותר חלקיקי אבק נמשכים כבידתית זה לזה עד להיווצרות הפלנטות. המפץ הגדול הוא מעבר להבנתי. מצטער.
מקווה שעזרתי.