בפסח ראיינתי לכתבה מישהי ש-4 חודשים לפני כן ילדה כפונדקאית
והיא נשמעה ונראתה הכי שלווה ושלמה עם עצמה.
כן, היא קיבלה תשלום על זה, כפי שנהוג בחוק בישראל. ולמה שלא תקבל? כאישה הרה ויולדת, היא משלמת מחיר מסוים. ולא, היא לא הייתה *חייבת* את הכסף הזה, והיא לא עשתה זאת מתוך מצוקה. היא חיה חיים מסודרים, היא בזוגיות, אם ל-2, במצב כלכלי סביר, בעלת מקצוע. אני לא רואה סתירה בין הכסף שקיבלה (האם לדעתך היה עליה לסרב לקבל את הכסף כי הוא לא המניע המשמעותי שלה?) לבין העובדה שלדבריה, המטרה האמיתית שלה הייתה אלטרואיסטית.
היא סיפרה שעושים מבדקים והערכות רבות כדי להעריך את מצבן הנפשי של הפונדקאיות הפוטנציאליות, והיא עברה אותם בהצלחה, מן הסתם (היא מכירה גם כאלה שלא עברו). ולא, לא הגעתי אליה דרך שום מרכז פונדקאות, והכתבה לא נעשתה בשיתוף עם מרכז כזה.
אותה אישה עשתה אבחנה בין מצבה הנפשי של פונדקאות כמוה, שלא תרמה ביצית ואיננה אמו הביולוגית של התינוק, לבין פונדקאית שהיא כן אמו הביולוגית של התינוק והביצית כן שלה. בעיניה זה משהו אחר לגמרי, הן בהתהליך עצמו (פונדקאית שאינה האם הביולוגית לא מקבלת כמעט שום הורמונים בכלל בתהליך, למשל), והן מבחינת הקשר להריון והמצב הנפשי. בעיניי אישית כל ההבדל נראה ערטילאי, קשה לי לדמיין ולהמחיש לעצמי אותו, אך אם היא ואחרים - ואחרות - מרגישים את ההבדל הזה בעוצמה כזאת ברורה וחדה, אני לא יכולה להתעלם מהאפשרות שאכן יש שם משהו. החיים לימדו אותי בין השאר שאם יש משהו שאני אישית לא מתחברת אליו רגשית לכאן או לכאן, זה לא אומר שאין בו ממש. אולי פשוט לא חוויתי את הנושא מספיק מקרוב (ובמקרה הזה של הפונדקאות, אכן לא חוויתי, משום צד) ויש דברים שאני עדיין לא יכולה לומר.
האם אותה אישה היא כל כך נדירה, כמו שאת מאמינה? קשה לענות על זה, בעיקר כשאת מראש פוסלת כל הנחה אחרת מזו שאת מאמינה בה בטענה שמי שחושב אחרת ממך בעניין הוא "בדיסוננס קוגניטיבי", (כלומר בעברית מדוברת, לא ממש מבין את אשר הוא שח וחושב / אי אפשר להשוות את האובייקטיביות שלו לשלך ולכן אין צורך לקחת את דעתו ברצינות). אני כן יכולה לומר שאני מאמינה שזה לא רק עניין של אישיות של אדם, אלא גם עניין חברתי וסביבתי. ובחברה שבה הרוב המוחלט של האנשים מטילים אוטומטית ספק באמיתותם של אנשים כאלה ומניחים שהם מאוד חריגים, מן הסתם האפשרות לעשות זאת גם פחות תגיע לנשים שכן מסוגלות ונוטות לכך, והן יפחדו לעשות זאת, ידחו את הרעיון מראש ולא יאמינו ביכולתן הנפשית לעמוד בכך.