נשים כורעות ללדת

אוי, רותי, את שוברת את לבי.

ולמה? משום שאת מזכירה לי את הטראומה העצומה של הלידה הראשונה שלי. וההריון שקדם לה. האמת היא שגם בתחום הרפואה עלינו לדעת מראש את כל מה שאפשר, כדי שנוכל לעמוד על זכויותינו. כן, אפילו במהלך לידה. וזה עצוב, משום שבמהלך לידה, הדבר האחרון שהייתי רוצה זה לחשוב על מה שקורה בצורה אינטלקטואלית -- רק לחוות את הרגע, לתת ללידה לזרום. אבל אי אפשר לסמוך מראש על אנשים שלא מכירים אותם (וזו עוד נקודה שתומכת בהיכרות לאורך זמן עם המיילדת.) מה, לדעתך, אפשר היה לומר לך *לפני* הלידה, שהיה עוזר לך להחליט החלטות ולהסכים הסכמות במהלכה?

דיאנה1

New member
איזה יופי! תמיד מעודד לשמוע סיפורים

כאלה. בתקווה שכולם יהיו כאלה.

בוודאי! שורש העניין בגישה הרפואית

רופא חייב להתערב התערבות רפואית. הוא רואה כל מצב כמשבר -- וכך צריך להיות! בכל משך לימודי הרפואה עוסקים הסטודנטים בזיהוי מצבי קצה. התערבותם דרושה כאשר תהליך טבעי (למשל לידה, או שלשול קל) אינו מתנהל כשורה. השאלה היא תמיד, מתי יש להיוועץ עם הרופא. במקרה של שלשול קל, לדוגמה, רוב האנשים לא הולכים לרופא אלא שוכבים בבית, משלשלים, שותים -- ומחלימים. אילו היה אדם הולך לבית חולים ומתלונן על שלשול, הדבר הראשון שהיו עושים היה לחבר אליו אינפוזיה ולהוסיף לו נוזלים. למה? כי במקרה קיצוני, אפשר להתייבש ולמות מאיבוד נוזלים. הגישה הרפואית ללידה דומה לרעיון של אישפוז ואינפוז של אדם בגלל שלשול קל. הם מתכוננים ללידה הקשה ביותר ומכינים את השטח ל*כל* מקרה שלא יבוא. הבעיה היא שבמקרה של לידות, ההתערבויות הרפואיות נוטות לסבך את התהליך. שתי דוגמאות: תנוחת השכיבה על הגב מקשה על היולדת לדחוף החוצה את התינוק. כריעה או עמידה אמורות לפעול טוב יותר ולמנוע קרעים. עוד דוגמה: מי שמטיילת במהלך הלידה, מסייעת בכך לתהליך. מי שנמצאת בבית חולים, מחוברת למוניטור ולאינפוזיה, לא מטיילת. (יש עוד דוגמאות, כמובן -- זה רק על קצה המזלג. בגדול, מתוך שמנסים לעזור, מסכנים את האם והעובר.) אז יוצא שבלידות בבתי חולים יש יותר סיבוכים ויותר קשיים -- ומכיוון שזה מה שהרופאים מכירים ורואים, תפישתם הכנה של לידות היא כמשבר רפואי שמאוד מאוד כדאי שהם יהיו בסביבה כדי להציל את המצב בהן. גישת המיילדות שונה -- מוקד לימודיהן של המיילדות הוא שיש להתבונן בתהליך, אבל לא להתערב בו *אלא* במקרה שהתערבות כזו מחויבת המציאות. ברוב המקרים של לידה ללא סיכון מראש, גישת המיילדות פועלת על הצד הטוב ביותר ומביאה לחווית לידה חיובית. הבעיה האמיתית מתעוררת באותם 15% (לפי מאמרו של ואגנר) לידות ביתיות ללא סיכונים, שמסתבכות. מה שקורה בהולנד הוא שרוב המאמץ של המערכת מושקע בטיפול מעולה באותם 15% מהמקרים, בהם מתעורר סיבוך בלידת הבית. מנגנון ניהולי מציב את המיילדות בקשרי עבודה חיוביים עם בתי החולים, ומכין את בתי החולים לקראת קיומה של לידת בית (כוננות). במצב כזה, כשיש אמבולנס חונה ליד הבית ומוכנות מיידית להקפצה של חדר הניתוח הקרוב -- המרחק ממיטת היולדת לחדר הניתוח קצר באותה מידה כמו המרחק ממחלקת יולדות למחלקת ניתוח. מה שקורה בישראל (ובארה"ב) הוא שאותן 15% לידות בית שמסתבכות הן לידות הבית היחידות שרואים רופאים. הם לא מוזמנים ל-85% הלידות המוצלחות... ...בדיוק משום שהן מוצלחות. משום כך הרופאים משוכנעים שכל לידות הבית הן מסובכות. עובדה זו צובעת את מידת נכונותם לשתף פעולה עם מיילדות ביתיות (מי רוצה *מראש* להסתבך בפרוצדורה שהוא רואה כמתכון לאסון?). לגבי האופן שבו הגיעו לסטטיסטיקה -- קראי את המאמר המדובר (או עוד מהספרות העניפה של תנועת המיילדות).

zimes

New member
חלק מהענין הוא -

הנה המטאפורה בה אני משתמשת לכל ענין ההריון והלידה: זה תבשיל דומה לחמין: שמים את כל המוצרים בפנים, ומחכים. אין צורך לפתוח את הסיר כל כמה דקות, לבחוש, ולראות איך זה מתקדם. אבל הרופאים שם, והם לא יכולים לשבת באפס מעשה (כי ההכשרה שלהם היא לעשיה, ולא להמתנה), אז הם מסתובבים במטבח, ומדי פעם מציצים לסיר. במקרה הטוב, זה לא מועיל (US). במקרה הרע זה מזיק (זירוזים, פקיעת מים, הלחצה של היולדת). אבל זה לא קשור רק לזה. קחי את הדוגמה של חנק מחבל טבור. אם לא פוקעים את המים, והשק נשאר שלם עד הרגע האחרון, זה פשוט לא מסוכן, כי חבל הטבור, המלופף סביב הצוואר, צף מסביב. קחי את המצב של זירוז רק כי הגענו לשבוע 42 (אני לא מדברת על מצב בו רואים שהשיליה כבר לא מתפקדת). הגוף לא מוכן ללידה עדיין. זירוז יוצר לידה שאינה הדרגתית. הגוף (והעובר) "חוטף" את הלידה פתאום. לידה כזו לא יכולה להיות חלקה כמו לידה שמתפתחת מעצמה. (אין לי ספק שיש מצבים בהם זירוז מציל חיים. רק שיש שימוש מאוד רב בו). ויש עוד דוגמאות. (קראת את המאמר של ואגנר מאתר אומנות הלידה?)

רותי ע

New member
תודה על התשובות שמעוררות מחשבה

מה שכתבתן מאוד מדבר אלי בייחוד לאור סיפור הלידה האישי שלי. הלידה לא התקדמה ואחרי 16 שעות של צירים התחילו עם זרוז ואח"כ פקיעת מי שפיר. אחרי 20 שעות בחדר הלידה החליטו על קיסרי. לא אני ולא העובר היינו במצוקה. אבל אני הייתי מסוממת לחלוטין, מחוברת לאינפוזיה, העובר מחובר בקודקוד למוניטור, כל רגע מישהו אחר דוחף ידיים ועושה פרצוף עקום.. בשלב ההוא הייתי מוכנה לעשות הכל כדי שהסיוט יגמר. אבל היום, כשאני מסתכלת אחורה, אני בטוחה שבאווירה אחרת, עם מישהי תומכת לידי הכל היה מתנהל אחרת והייתי מגיעה ללידה טבעית. ועל זה אני כל כך כועסת. כועסת על המערכת האדישה והמנוכרת, שיש לי הרגשה שפשוט התעללה בי..

לכל אחד סדרי עדיפויות אחרים

אני ללא ספק הייתי מוכנה לנסוע להולנד ללדת בבית ולו מכיוון שזו הארץ עם סטטיסטיקת הלידות הטובה ביותר. מתי נגדל מעבר לשטיפת המוח של הורינו וסביבתינו החרדה למקום בו נוכל לראות מעבר למסך הפחד והחרדה?

ציפי ג

New member
מדבריך

אני מתרשמת שאת חשה מותקפת, ומשום כך מרגישה צורך עז להגן על עמדותיך, ויהי מה. אז ככה - לא כל דבר שהורי עשו, או שאפילו סבי עשו, פסול בעיני רק משום שהם עשו את זה. אין לי פחד ואין לי חרדה מלידה. ב"ה ילדתי כמה פעמים, והגם שלא התענגתי בלידותי, אני לא אחוזת חרדה מעוד לידה, כמו מעוד הריון.(בטח שסבתי לא הפחידה אותי - היא ילדה שלוש פעמים בהרדמה מלאה, כמו שילדו אז בארה"ב, אין לה מושג מה זה ציר). אבל לו מילדת שלי היתה אומרת לי : מתי תפסיקי כבר לפחד כמו אמא שלך, וותחילי ללדת כמו הולנדית באמסטרדם, הייתי מרגישה חוסר אמון מוחלט כלפיה, ולא נותנת לה להתקרב אלי אם אצבע, שלא לדבר על עשר.

אני מאחלת לך רק טוב באשר תפני

ממליצה לך להציץ בספר "גופה של אישה תבונתה של אישה" לקרוא דרך מסלול שעברה רופאה מיילדת על נקודת המבט של הרופאים ועל האפשרויות האחרות. מעבר לזה אין לי כל בעיה שתלדי באופן שאת רוצה. אני מבקשת שיהיו לנשים כל אפשרויות הבחירה בהן הן חפצות.

אני חולקת עליכן בגדול

ומאחלת לכולנו לא להיות באותו מיעוט שנזקק לבית חולים בעל אפשרויות טיפול רחבות כשאנחנו כורעות ללדת. אני אישית לא הייתי מתקרבת למרכז לידה שכזה. זה נראה לי מעשה לא אחראי, לי ולעובר. לכן במפורש שמחתי שסגרו את משגב לדך למרות שלא ניתן לקחת מהם את חלקם בשינוי דעת הקהל ודרישות נשים מתנאי ויחס בתי היולדות והצוותים. עצם קיומו היה לטעמי בבחינת רשלנות רפואית גורפת. יש הבדל בין ההחלטה ללדת בבית (הלגיטימית - אבל הבעייתית גם היא מבחינה מוסרית כלפי העובר, לתפיסתי) לבין מוסד שהוא "תחליף בית" ואינו מטיבו ערוך לטפל בכל קשת מצבי החרום האפשרית בלידה. מן הראוי שנשקיע מאמץ בשינוי של כל הגישה של המערכת הרפואית בתוך בתי החולים - כלפי נשים בפרט, תוך ניצול העובדה שאנחנו מהוות כח כלכלי וקבוצת לחץ שלא ניתן להתעלם ממנה.

מרכז לידה עצמאי

לפני שאת סוגרת את הגולל על מוסדות עצמאיים שכאלו מומלץ ללמוד על הנושא. הם קיימים ומגישים שירות מופלא בארצות מתקדמות והלידות בהן בטוחות אפילו יותר מהלידות בבתי החוליםץ בעיני חוסר האחריות הוא ללדת בבית חולים. אישה שזקוקה לטיפול תוכל לקבלו גם כאשר תובהל עם אמבולנס לבית החולים במידת הצורך. השקפות על חיים ומוות ומתן חיים בכל הכוח הן עניין אישי. לדעתי משגב לדך היה מקום מצויין ללידה ואפילו הרחקתי עד אליו כדי ללדת את בני וכדי שלא יפריעו לי ללדת. קשה מאוד לעשות את השינוי בתוך בתי החולים כי הללו מותכנתים לחשיבה אחרת וחייב להגיע גורם אחר חיצוני עם גישה שונה כדי להעמיד להם תחרות. אם את נותנת כבוד לנשים תני כבוד גם לאפשרויות הבחירה. המשיכי את ללדת בבתי חולים וללא ספק נמשיך יחד להשפיע עליהם לשינוי אולם עלינו לתת אפשרות מיידית ליולדות שרוצות בגישה אחרת ולצערי עד שלא יקומו מרכזי לידה כמו משגב לדך ואף פשוטים ממנו: חדרים פשוטים בסביבה תומכת עם המיילדות המוכרות, הנבחרות והכי טובות שאפשר. את יכולה להזדעזע ועדיין לזכור -אני מכבדת את בחירותייך, כבדי את את שלי. את יכולה מבחינתי לבחור בהורות שמשרתת אותך ואת ילדייך, אשמח אם היא גורמת לך אושר ואני עושה את בחירותי ההוריות ומאוד מאוד שמחה בהן. כל טוב והרבה כבוד

אמיר.

New member
משגב לדך היה בית חולים !

כלומר, אמנם הוא עסק בלידות בלבד, אבל היו שם רופאים וחדר ניתוח על כל צרה שלא תבוא. גיסותי ילדו שם ונהנו, רעיתי לא רצתה לחושב על זה אפילו. היא היולדת - היא החליטה. עשינו מנוי בבית חולים אחר

וכצפוי ממוסד שכזה

היה רייטינג גבוה להפליא של תביעות רשלנות רפואית שהושתקו ביעילות ע"י מערכת פרסום משומנת.

דיאנה1

New member
מאד מזדהה ומסכימה איתך

גם אני הרחקתי עד משגב לדך מאיזור המרכז בשתי הלידות שלי כדי שיכבדו את רצונותי בלידה, יתנו לי את התנאים המתאימים לי ביותר להתחלת הורות מוצלחת ובכלל שיתיחסו אלי כאל בן אדם ולא כגוש בשר השוכב במיטה. מאחלת לך ובכלל ל"נשים קוראות ללדת" הרבה הצלחה בכל מטרותיכן שהן בעצם המטרות של כולנו.

הכרתי, אגב, נשים שהרחיקו למשגב לדך

ולא קבלו מה שרצו. רק שכפי שאמרתי - לבית החולים הזה היתה דרך משלו לפרסום מוטה, ודי לי אישית בכך שהוא נסגר. וחשוב חשוב חשוב שתהייה בארץ רפואה שוויונית שנותנת את השרות המיטבי לכל.

דיאנה1

New member
גם לי היתה אכזבה מסויימת בלידה

האחרונה, כש"נפלתי" על רופא חובב התערבויות בניגוד למדיניות המוצהרת של בית החולים, וקיבלתי זרוז 16 שעות אחרי ירידת המים. הזרוז הוביל לשרשרת של התערבויות וסיבוכים. אבל אני מתנחמת בכך שבכל בית חולים אחר היה הרבה יותר גרוע ואפילו את 16 השעות האלה לא היו נותנים לי. ובנוסף, למרות ההתערבויות שלא היו לרוחי, קיבלתי יחס נפלא והמון כבוד והסברים וטיפול מעולה. אני חושבת שהלידה הזו שכנעה אותי שהדרך היחידה ללדת לידה טבעית וללא התערבויות, למי שמתאימה לכך כמובן גם מבחינת הריון בסיכון נמוך וגם מבחינת האישיות (ואני בכלל לא בטוחה שאני מתאימה להגדרה ומסוגלת ללדת במקום בו אי אפשר להגיד "תנו לי אפידורל") היא במרכז לידה כזה הנמצא צמוד לבית החולים, כדי להגיע לשם במהירות במקרה הצורך או להזעיק משם רופאים, אבל הוא עצמו איננו בית חולים ונמצאות בו רק מיילדות ותומכות לידה.

ולמה את חושבת שבבי"ח אחר

היה יותר גרוע ? לא בהכרח ומן הסתם זה לא היה קורה בהרבה מקומות אחרים. זו ההזדמנות לציין לשבח למשל את תל השומר, למרות שגם הלידה הראשונה שלי שם הסתבכה משהו.

דיאנה1

New member
יכול להיות. אף פעם אי אפשר לדעת מה

היה קורה אילו, אבל אפשר לדעת מה הסיכויים לכך. סביר מאד להניח שבבית חולים אחר היו נותנים את הזרוז הרבה קודם, וגם לא היו מתייעצים איתי ומסבירים לי ובסופו של דבר נותנים לי להחליט כמו שעשו במשגב לדך. בנוסף, הרופא רצה לעשות לי ניתוח קיסרי בגלל שהעובר נכנס למצוקה, כנראה בגלל הזרוז, ולאחר שהתחלתי לבכות המיילדת הציעה לו לבדוק אם אפשר לותר על הניתוח, הוא בדק, ראה שאני בפתיחה מלאה ובסופו של דבר יילד אותי עם מלקחיים. אולי בבית חולים אחר הרופא היה אדיש לדמעותי. אולי רופא אחר לא היה מקשיב למיילדת (אוי, כמה סיפורים עצובים כאלה שמעתי). בבית חולים אחר היו מוציאים את בעלי בזמן המלקחיים, ושם הוא נשאר לידי והרגיע אותי ברגעים המפחידים האלה. בהרבה בתי חולים אחרים, תל השומר למשל, לא הייתי יכולה להיות עם התינוק לאחר הלידה כי אין להם ביות מלא, וזה היה מאד מאד חשוב לי. והרשימה עוד ארוכה... אני מברכת את מזלי הטוב שילדתי שבועיים לפני שבית החולים נסגר.

לידת מלקחיים

מסוכנת לעובר מניתוח קיסרי. ההמלצה היום היא לכן להמנע מלידות מכשירניות. נתקלתי אישית לפני שנים בבית חולים ליולדות עשירות מאוד וברמת רפואה מדהימה בלונדון, בקולגה שילדה לידת מלקחיים והתינוקת התעוורה בלידה. יש סיבוכים איומים גם בואקום - עומר נולד פצוע ראש אמיתי. בסה"כ, אם ילדת לפני פחות משלוש-ארבע שנים - הרי שלידת המלקחיים אולי עשתה לך טוב כי נדמה היה לך שזו לידה טבעית אולם התינוקת היתה בסיכון רב והמיילד עשה זאת אולי בכניעה לרצונך אבל בניגוד לשבועת הרופא שלו וליושרה המקצועית שלו - ובידיעה מלאה מן הסתם שיש סיכוי סביר שזה לא בסדר.

למעלה