סרוב פקודה. מה דעתכם?

Nimst

New member
אני בטוחה ששמעת את המושג

"פקודה בלתי חוקית בעליל". לירות על "האחים שלך" או לקפוץ מהגג הן פקודות בלתי חוקיות בעליל. כלומר, פקודות שגם מי שאינו מכיר את החוק על בוריו יכול לזהות כבלתי חוקיות. "לגרש את אח שלך מהבית" זה אולי מתנגש עם האמונות שלך, אבל זו פקודה חוקית ודמוקרטית. בתור חייל, רכוש צה"ל, אסור לך לסרב למלא אותה.

silverhawk

New member
"נוגד מצפון של חברה שלמה"?

בפעם האחרונה שבדקתי, הימין (ולא כל הימין...) לא היווה את החברה כולה. תוכנית ההתנתקות אושרה בכנסת, אשר נבחרה באופן דמוקרטי ע"י העם. תוכנית ההתנתקות, למרות כל המחלוקות, זוכה באופן קבוע לרוב תומך בציבור (אמנם לא רוב גדול מאוד, אך עדיין רוב). ואיך שלא יהיה - אין מקום לסירוב פקודה בצה"ל. http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=1325&msgid=57401106 אני מניח שאתה מתייחס לסרבני המצפון בחלק השני של הודעתך. להזכירך, סרבני המצפון נשפטו בדיוק באותו אופן שנשפטים הסרבנים כיום.

silverhawk

New member
חד משמעית - לא!

צה"ל זהו לא ארגון פוליטי, צה"ל זהו לא ארגון דמוקרטי. צה"ל הוא זרוע של הממשלה אשר כפוף להוראותיה. אין מקום בצבא לדעה אישית, ובהחלט אין מקום לסירוב פקודה. אתה מתנגד להתנתקות? אין בעייה. כאשר אתה בבית תביע את דעתך - שים סרט כתום על האוטו ותגיב בפורומים פומביים, אך ברגע שאדם עולה על מדים הוא מחוייב לבצע את המדיניות אשר נקבעה ע"י ראש הממשלה והרמטכ"ל. ברגע שחיילים יתחילו לבחור אילו פקודות לבצע ואילו לא, זוהי תהיה תחילת הסוף של המדינה. כל עוד לא מדובר בפקודה בלתי חוקית בעליל (וזה בהחלט לא המצב כיום), כל חייל מחוייב לבצע את המוטל עליו (מובן שניתן להתחשב במקרים פרטניים כגון חייל הגר בגוש, אך גם זאת יש לעשות בצינורות המתאימים).

Soul Cake Duck

New member
בשום פנים ואופן אין לסרב

אני זוכר את התקופה בה מדיניות החיסולים תפסה תאוצה, מדי יום התקשורת שחררה כתבות על מקרים של התעללויות במחסומים או פגיעה ברכוש פלסטיני. זו הייתה התקופה בה "סרבנות המצפון" - בין אם לשירות בצבא בכלל, או לשירות בשטחים בפרט - תפסה תאוצה. אני עדיין זוכר אילו וויכוחים מרים ניטשו ביני לבין התומכים בסרבנות. ואם היה מצטרף לדיון תומך ימין, הרי שהיה אפשר לשמוע ממנו כמה חמורה המשמעות של אי ציות לפקודות וזלזול בצבא. והנה פתאום, כל אנשי השמאל נזכרו פתאום שאחרי פקודות חייבים למלא, ופתאום תומכי הימין "מבינים" שאם ממש, ממש לא טוב לך אם הפקודה אז אל תבצע אותה. ואני אומר: דין האחד כדין השני. את הפקודות חייבים לבצע; הדבר על אחת כמה וכמה נכון כאשר הפקודות נובעות ישירות מהחלטות ממשלה ומחוקי הכנסת. חייל זכאי שתהיה לו דיעה, אבל הוא אינו זוכה להכריע בסוגיה המוסרית של ביצוע פעולות כאלה ואחרות. אסור לו לקבל הכרעה כזאת. לא לשם כך הוא שם. ומי שעושה זאת - איננו חייל.

אני בעד ונגד.

לפניי שאני כותב את ההודעה אני חייב קודם לציין כמה פרטים: אני בעד ההתנתקות בלי ספק ואני נוטה שמאלה בדעות שלי. אני בעד סירוב פקודה כי אני חושב שלפעמים ללכת נגד המצפון ונגד האידיאולוגיה יכולה להרוס את נפשו של האדם. אני נגד סירוב הפקודה בגלל שאני חושב שזה עלול למוטט את הדמוקרטיה ואת המוסר, את ההגינות, ועוד כמה דברים.

למעלה