רצון חופשי, יש דרך לדעת שזה לא אשליה?

רצון חופשי, יש דרך לדעת שזה לא אשליה?

איך אפשר לדעת אם מה שאנחנו מרגישים כרצון חופשי הוא לא הרגשה פיזית/כימית בלבד (ולא משהו שקשור ב"נפש" ועוד מושגים בסגנון)? מקווה שהתהייה שלי ברורה :) (והיי לכולם)

Master Boo

New member
זה קל,

אין כזה דבר רצון חופשי

MetalSinagouge

New member
ואיך לך יהיה רצון חופשי, אם אתה פרי הדמיון של

...י? בעקרון מדעני מוח מצאו שיש פעילות מוחית חלקיק שנייה לפני שאת\ה חושב לעשות פעולה כלשהי... קיצר... כולנו חיים במטריקס. איזה מהפך.

Master Boo

New member
אתה רוצה להגיד לי

שהם געילו שיש פעילו מוחית כשאתה חושב? אני בהלם.

שמעתי את זה לפני כמה ימים

וזה מה שגרם לי לכתוב את ההודעה :) לא שזה מטריד אותי יותר מידי, כי אני לא סגורה בכלל על כל עניין ה"נפש" וזה. ההיגיון שלי אומר שאין שום סיבה להמצאות דבר שכזה. בכלל - לא ברור לי איך הגיעו למסקנה הזו... מה גרם למישהו לחשוב שלא הכל כימי / פיזי? איך בכלל אפשר להוכיח אחרת?

MetalSinagouge

New member
אוהו, יש לזה מסורת ארוכה.

יש לזה בית ספר שלם, זה נקרא דואליזם. לך זה לא נשמע הגיוני, לאחרים כן. וזה מראה שגם common sense הוא יחסי.

למה להניח שמשהו קיים, כל עוד זה לא הוכח?

אני יכולה לומר שיש לי 9 סוגים של "מהויות" או איך שלא תרצו לקרוא לזה. זה סתם אמירה באוויר, כל עוד לא הוכחתי שמשהו כזה קיים... אין איזושהי הוכחה (או לפחות משהו שלמישהו נראה כמו הוכחה) לכאן או לכאן? אם לא - להגיד שמשהו כמו נפש קיים, זה בדיוק כמו לומר שיש פילים עם נקודות ורודות, לא? אני חשה שזה קיים - אבל זה לא מקדם אותי / כל אחד שמקשיב לי לשום מקום...

Gilliana

New member
אבל למה את לוקחת את לשני קצוות?

כלומר - התפיסה שלך היא: אם הכל פיזי = אין נפש. מי אמר? ולמה שהכל לא יהיה חטיבה אחת?

MetalSinagouge

New member
למה לא מקדם?

זו תאוריה, וכמו ששאלת באחת התגובות- האם לפחית טונה, אבן או צמח יש נשמה? בונ'א, תקראי את Kinds of minds של דניאל דנט. הוא בדיוק שואל ואלי גם עונה (לא האזנתי לכל הספר עדיין) את השאלות האלה. בכל אופן אני נשאר בעמדתי, רק אני קיים.

Gilliana

New member
השאלה היא...

... למה בכלל צריך להוכיח אחרת? בגלל שמישהו מאמין שזה אכן כך?

Gilliana

New member
בהחלט מסכימה

רצון הוא עניין אחד, חופשי הוא כבר עניין לגמרי אחר. אין לדעתי שום רצון שאינו נובע מאילוץ, צורך, נחיצות ו/או דרישה כלשהי, בין אם פנימית ובין אם חיצונית.

אז נפש היא דבר פיזי?

אני יכולה לקחת רכיבים כלשהם לחבר אותם בצורה איכשהו ותצא לי נפש חדשה? ועוד שאלה - חיות, צמחים, אבנים, למי מהם לדעתך יש נפש? ואיך יוצרים את ההבדלה הזו?

Gilliana

New member
את יכולה לקחת רכיבים...

AKA ביצית וזרע (או ברמה העקרונית - חומר גנטי) וליצור גוף חדש שכולל בתוכו גם נפש, כן. וכעיקרון, לכל יצור חי יש מה שאת קוראת נפש (ומה שאני קוראת - תודעה). לגבי צמחים זו כבר שאלה טובה. האם יש להם תודעה? יכול להיות שכן, יכול להיות שלא - אף אחד לא ממש יודע.

למעלה