האם האחר סובל
אני רוצה להפנות את תשומת הלב, לטענה של מולדת, שאם אין אלוהים - אין שום סיבה להאמין כי האחר סובל. זה לא קשור לחיות, השונות מאיתנו, אלא לכל אחר. מולדת, אני אבקש ממך לא לסגת מטיעון זה, בלי להודיע שאתה נסוג ממנו (דבר שמחייב אותך לא להשתמש בו שוב). בכל אופן, אני יודע היטב שאני סובל. זה לא דבר שמישהו צריך להוכיח לי. סבל, מעורר התנהגות כלשהי, אצלי - אני צורח, אני מתרחק ממקור הכאב, במידה ואני חושב שהדבר יועיל לי, אני תוקף בחזרה. עתה אני מפעיל את שיקולי ההגיון שלי - עד כמה סביר שמצבי הוא כל כך מיוחד שרק אני סובל? התשובה צריכה להיות זו שתנבא בצורה הטובה ביותר את התנהגותם של הסובבים אותי. על דרך השלילה, אני מניח כי רק לי יש תודעה שמסוגלת לסבול. אני מנסה ליישם תאוריה זו, בכך שאני מכה אדם אחר. להפתעתי - אותו האדם נוהג ממש כפי שאני נוהג כאשר אני מוכה. לפיכך, עלי להניח שהוא סובל מכאב. עתה, אנסה את אותו הדבר על תרנגולת, ואגלה שהתנהגותה דומה לשלי, ולשל האדם הסובל. לכן, עלי להניח כי גם התרנגולת סובלת. עתה, אני ארביץ לכרוב. אני מכה אותו, בועט בו, מרסס אותו בגז מדמיע, קוצץ אותו והוא לא ממש מגיב. מסקנה - הכרוב איננו סובל. אותו הניסוי על אבן, גזר, סוס, שוקולד, חמור, חיידק ובאר נפט תביא אותך למסקנה מי מהם סובל ומי לא. אלוהים? אני לא חושב שהזכרתי את אלוהים כאן.