שלום להורים היקרים

שלום להורים היקרים

כיום מומלץ לכולם (מעל גיל חצי שנה) להתחסן כנגד שפעת ובמיוחד לאנשים הנמצאים בקבוצות הסיכון לסיבוכי שפעת, ובהם: ילדים מגיל חצי שנה ועד גיל 5.
החיסון, המיוצר מדי שנה מחדש בהתאם לזנים הגורמים למחלה, בטוח ומפחית באופן משמעותי את התחלואה מהמחלה ובעיקר את הסיבוכים הכרוכים בה ואת סכנת התמותה, בנוסף מגן גם מפני שפעת החזירים. זכאים לחיסון נגד שפעת כל לקוחות מאוחדת מגיל 6 חודשים ומעלה בזריקה לזרוע.
החיסון ניתן בחדר האחיות במרפאות מאוחדת ללא השתתפות עצמית. לאיתור מרפאות - לחצו כאן.
בברכת , חורף בריא!
מאוחדת.
 
חיסון נגד שפעת?!

שלום לנציג שירות מאוחדת וברוך הבא לפורום.

מדוע להתסן נגד שפעת, כאשר החיסון איננו יעיל?


1. בשנת 2006, ערך טום ג'פרסון סקירה שיטתית של כל המחקרים המדעיים הקיימים על חיסוני השפעת[6]. יש לציין שסוג זה של מחקר הוא בעל השפעה חזקה הרבה יותר מאשר מסקנותיו או תוצאותיו של מחקר בודד. ג'פרסון מסכם את ממצאיו:
"העובדות מסקירות שיטתיות מראות שההשפעה של החיסון זניחה עד לא קיימת"
"רוב המחקרים הם ברמה מתודולוגית נמוכה וההשפעה של גורמים מסיחים היא גבוהה"
"קיימות מעט עובדות להשוואה אודות בטיחות החיסון"
"הסיבות לפער בין המדיניות לבין העובדות – אינן ברורות"

2. בשנת 2010 נערכה סקירה מקיפה נוספת, הפעם על חיסוני השפעת למבוגרים (גילאים 16 עד 65)[7]. הסקירה נערכה ע"י קבוצת קוקריין – הקבוצה המדעית הבלתי תלויה והמוערכת ביותר בעולם המדעי. שני חוקרים סקרו בנפרד את כל המידע הקיים על חיסוני השפעת למבוגרים ותוצאותיהם הושוו ואוחדו. הממצאים והמסקנות שלהם עולים בקנה אחד עם הסקירה הקודמת, ואף יותר משמעותיים:
יעילות חיסוני השפעת נעה בין 3% (במקרה הבלתי סביר שיצרני החיסון בשנה נתונה קלעו בול לשני זני הנגיף הצפויים בעונה הקרובה – סיכוי של 10%) לבין 1% במקרה היותר שכיח, שבו טעו היצרנים בהערכת שני הזנים הצפויים. כלומר, מכל 100 מתחסנים – למתחסן אחד לא יתפתחו תסמינים של שפעת!
"לחיסון היתה השפעה צנועה על הפסד ימי עבודה, ולא היתה השפעה כלל על מספר האישפוזים והסיבוכים מהמחלה"
"חיסונים מומתים (בהם הנגיף מומת ע"י חום או חומר כמו פורמלדהייד בתהליך הייצור) גרמו לתופעות לוואי מקומיות ושיעור מוערך של 1.6 מקרי ג'יליאן-ברה נוספים לכל מיליון חיסונים"
"בסקירת קודמת של 274 מחקרים שפורסמו עד שנת 2007 נמצא שמחקרים הממומנים ע"י תעשיית התרופות פורסמו יותר בכתבי עת יוקרתיים וצוטטו יותר פעמים – ללא קשר לאיכותם וגודלם"
"מחקרים שמומנו ע"י גורמים ציבוריים דיווחו באופן משמעותי הרבה פחות תוצאות המצדדות בחיסונים. הסקירה הראתה שעדויות מדעיות אמינות בקושי קיימות, אך נמצא שנעשית מניפולציה נרחבת במסקנות ומוניטין רע למחקרים"
3. בשנת 2010 ביקשו אותם חוקרים מקבוצת קוקריין לסקור את המחקרים אודות יעילות חיסון השפעת כאשר ניתן לעובדי מערכת הבריאות העובדים עם אנשים מבוגרים. החוקרים מסכמים[8]:
"עובדי מערכת הבריאות מתחסנים בשיעור נמוך יותר מאנשים מבוגרים וסקרים מראים שעובדי מערכת הבריאות שאינם מתחסנים לא רואים את עצמם בסיכון, מטילים ספק ביעילות החיסון, מודאגים מתופעות לוואי של החיסון וחלקם לא רואים את הלקוחות שלהם ככאלה אשר בסיכון"
"אנו מסיקים שאין עדויות מדעיות לכך שחיסון עובדי מערכת הבריאות לכשעצמו מונע מקרים בדוקים במעבדה של שפעת, דלקת ריאות או מוות כתוצאה מדלקת ריאות במוסדות מגורים לאנשים מבוגרים לטווח הארוך"
4. פחות מ 2.5% מעובדי הבריאות בבית החולים איכילוב בתל אביב בחרו להתחסן נגד שפעת בשנת 2010[9].


רפרנסים
----------

6. British Medical Journal, 2006;333:912-915

7 Jefferson T, Di Pietrantonj C, Rivetti A, Bawazeer GA, Al-Ansary LA, Ferroni E. Vaccines for preventing influenza in healthy adults. Cochrane Database of Systematic Reviews 2010, Issue 7. Art. No.: CD001269

8 Thomas RE, Jefferson T, Lasserson TJ. Influenza vaccination for healthcare workers who work with the elderly. Cochrane Database of Systematic Reviews 2010, Issue 2. Art. No.: CD005187

9 פנינה רכטר, רכזת רפואה מונעת, שירותי בריאות כללית, הכנסת השמונה עשרה, פרוטוקול 82, 29 בנובמבר, 2010
 
אם כבר העלאת את הנושא...

לא תכננתי להכנס לנושא השפעת משום שלא מדובר בחיסון שניתן להשיג בו חסינות עדר, אבל אם כבר פתחת את הנושא...

התייחסות למאמרים שהבאת:
קודם כל, המאמר הראשון:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/...ionid=CF82350D8D1F50DE2650839B0CAF2840.d04t04

החוקרים כללו 15 מתוך 36 מאמרים שפורסמו בנושא. כלומר, פחות מחצי מהחומר בכלל נכלל בסקירה שלהם. מתוך המאמרים שנכללו, שמונה היו בכלל סקירות של תופעות לוואי ולא מחקרי השוואה. באף אחד מהמחקרים שנכללו בסקירה לא היתה השוואה לזן השפעת העונתי הכלול בחיסון, אלא רק דיווח אישי של המשתתפים במחקר לגבי התופעות מהם הם סבלו.
4% מהבלתי מחוסנים דיווחו על תופעות שפעת, 1% מהמחוסנים דיווחו על תופעות שפעת במהלך השנים. זו לא ירידה של 3%, אלא של 75% בדיווחי תופעות שפעת, כפי שהחוקרים בעצמם אומרים בסיכום. הם גם מציינים שבקרב האוכלוסיה הבריאה לא נצפתה ירידה בשיעורי הסיבוכים (שאנחנו לא מצפים להם, כי מדובר, כאמור, באוכלוסיה בריאה). לעומת זאת המחוסנים היו חולים פחות באותה שנה (מכיר את טענת ה"קיבלתי חיסון שפעת ומאז אני חולה? אז זהו, שלא).

המאמר השני:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20166073

חיסון עובדי בריאות לא משפיע על מחלת השפעת בקרב המאושפזים. שזה, כמובן, לא רלוונטי בכלל. אנשים נדבקים בשפעת מהאנשים שהם באים איתם במגע יום-יומי. מבני המשפחה האחרים שלהם, מהעובדים שאיתם במשרד וכו'.
אבל אפילו אם נניח שחיסון עובדי בריאות אמור להשפיע על בריאות המאושפזים, תחשוב – איש א' מגיע לבית חולים בריא, נדבק בשפעת מעובד בריאות, משתחרר אחרי יומיים, אבל בגלל זמן הדגירה של הוירוס הוא משתחרר הרבה לפני שהוא מפתח סימפטומים. איך תדע ממי הוא נדבק? אז מה אנחנו בודקים כאן בדיוק?
כמו כן, לא כל עובדי הבריאות מחוסנים, אז אם החולה הנ"ל נדבק דוקא מהאחד שלא חוסן, איך הוא נספר?
החוקרים מציינים, לעומת זאת, שחיסון שפעת לעובדי בריאות הפחית בצורה משמעותית את התמותה בקרב מאושפזים מעל גיל 60. אז או שמקבלים את העובדה שאין לנו מושג איך, אבל חיסון שפעת מועיל איכשהו, או שמחליטים להתעלם מהמחקר הזה כי הוא סותר את מה שאנחנו רוצים להוכיח (ובמקרה של מור – שחיסון שפעת לא יעיל), ואז למה אנחנו מצטטים אותו בכלל?

הרפרנס השלישי הוא דיון מועדה בכנסת. זה לא בדיוק החומר המדעי ביותר האפשרי. לא הבנתי מה מנסים להגיד שם.
כל מה שגב' רכטר אומרת בפרוטוקול הוא שיש מעט מאד עובדי בריאות וילדים שמתחסנים נגד שפעת. אוקיי, אז...? מה הטענה כאן בדיוק? שזה נכון? שזה לא נכון? מה?

ועכשיו נעבור למחקר אמיתי על יעילות החיסון:
ההשפעה של חיסון שפעת על הסביבה נבדקה במספר מחקרים מבוקרים היטב, בין השאר במחקר הזה מיפן –
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM200103223441204
שהראה שיש עליה משמעותית בתחלואה במבוגרים לאחר הפסקת החיסון בקרב ילדים. זאת משום שרוב ההדבקה נעשית בתוך המשפחה . סבא וסבתא נדבקים מבני הנוער. בני הנוער אמנם לא סובלים כל כך מהסיבוכים, אבל סבא וסבתא מתאשפזים ומתים. אי אפשר לחסן את סבא וסבתא, כי מערכת החיסון שלהם לא מגיבה מספיק טוב לחיסון עצמו. לכן צריך למנוע את המגע שלהם עם הוירוס בכלל, על ידי חיסון כל האוכלוסיה.

החיסון לאוכלוסיה הכללית נועד להגן על כולם. על תינוקות, על מבוגרים, על אנשים עם ליקויים במערכת החיסון, ועל כל אדם שחשיפה לוירוס תסכן אותו. אמנם לחיסון נגד שפעת יש את הבעיות שלו שקשורות יותר לאבולוציה של הנגיף, אבל להגיד שהוא לא יעיל זה פשוט לא נכון, מה גם שהוא לא מכיל אלומיניום או כספית, כך שגם טיעוני הסכנות מהאג'וונט לא מחזיקות מים.

כאמור בנושא הזה אני לא מתכוון לחפור יותר מדי. רוצים? תתחסנו. לא רוצים? אל תתחסנו.
 

פולספגן

New member
"אי אפשר לחסן את סבא וסבתא"


לפי מיטב ידיעתי, הם הראשונים שמערכת הבריאות קוראת להם להתחסן.
 
אני מודה שנסחפתי קצת שם

אפשר לחסן את סבא וסבתא, אבל יעילות החיסון תהיה נמוכה יותר.
שוב, אני לא מתכוון להכנס לדיון על החיסון הזה משיקולים של ניהול זמן ותעדוף חומר קריאה
 

פולספגן

New member
אז למה באמת דורשים מהם להתחסן כאשר הם

פגיעים הרבה יותר מתופעות הלוואי של החיסון?
 
אל תכניסי לי מלים לפה

לא אמרתי שהם רגישים לתופעות הלוואי אמרתי שהחיסון פחות יעיל. ואת שאלות המדיניות אני מציע שתפני למשרד הבריאות לא אלי.
 
האם את טוענת את זה?

האם יש לך רפרנס שיגבה את הטענה שבקרב קשישים יש משמעותית יותר תופעות לוואי חמורות?
 

פולספגן

New member
בוודאי שאני טוענת את זה -

הגוף שלהם יותר פגיע להכל, למשל ראה בסעיף 3 "תוצאות הטיפול יכולות להיות שונות מן הרצוי לעתים קרובות עקב תופעות לוואי רבות והשפעות גומלין שליליות בין התרופות הגורמות נזק רב מן התועלת".
נכון, מדובר בתרופות ולא בחיסונים, אך אני מניחה שתסכים שאין הבדל ביניהם בהקשר של תופעות לוואי.
 
אני לא מסכים

לגבי תרופות או טיפולים, כל מקרה לגופו, והקישור שהבאת רחוק שנות אור מלהיות ראוי להקרא רפרנס.
 
זה מה שיש לך?

ראשית לא מדובר במסמך מדעי אלא במסמך דעה. שנית המלה חיסון לא מופיעה שם ולו פעם אחת.
שלישית אני לא טוען שקשישים לא רגישים יותר לתופעות לוואי, אבל הם רגישים הרבה יותר גם לשפעת.
 

פולספגן

New member
התקדמנו

אז, אתה כבר מסתייג מלקבוע "שקשישים לא רגישים יותר לתופעות לוואי".

אגב, הקישור הזה הוא מגליון מס' 154 של Israeli Journal of Family Practice
 
את שוב מכניסה לי מלים לפה

איפה אמרתי שקשישים לא סובלים מיותר תופעות לוואי?
 

פולספגן

New member
אני שאלתי "למה באמת דורשים מהם להתחסן כאשר הם

פגיעים הרבה יותר מתופעות הלוואי של החיסון?" [תגובתי משעה 15:26]

אתה השבת "לא אמרתי שהם רגישים לתופעות הלוואי"
 
וגם לא אמרתי שלא

אבל עכשיו כשאי ההבנה הזאת נפתרה אפשר לעבור הלאה. תודה פולסבגן על החידוד
 
למעלה