אני לא חושב כך
אתה טוען שבהשוואה של 4% ירידה לעומת 1% ירידה, החיסון למעשה השיג אפקט של 75% ירידה.
ובכן, מדובר באחוזים, ולא מדובר בהשוואה בין שתי קבוצות המחקר אלא בהשוואה בין מצב איאדלי של פגיעה בזני העונתיים לבין מצב של אי פגיעה.
לא. מה שקוקריין אומרים, וזה מופיע באבסטרקט, זה שבקרב לא מחוסנים היו 4% מהאנשים שסבלו מתופעות דמויות שפעת (שים לב שלא בדקו אותם לשפעת, רק דיברו על נזלת וכו'), ואילו בקרב מחוסנים היו 1% של תופעות שפעת. כלומר, 4 מתוך 100 איש לא מחוסנים פיתחו תסמיני שפעת, ואילו 1 מתוך 100 איש מחוסנים פיתחו תסמיני שפעת. זה אומר שרבע מהאנשים במחוסנים יחסית ללא מחוסנים פיתחו תסמיני שפעת. שזה אומר ירידה של שלושת-רבעים כלומר 75%.
בהסבר המילולי "בשפה פשוטה" המפורט כאן למטה, הם אפילו מסבירים את זה:
"התוצאות המשולבות של מחקרים אלו מראות שבתנאים אידיאלים (חיסון מתאים במלואו לזנים בסירקולציה) 33 מבוגרים בריאים יצטרכו להתחסן על מנת להימנע מתסמיני שפעת באדם אחד. בתנאים ממוצעים (התאמה חלקית של החיסון) 100 אנשים צריכים להתחסן כדי להימנע ממקרה חיסון אחד". כלומר, בעונה אחת תשיג יעילות קלינית של 3%, בעונה אחרת, יעילות קלינית של 1%.
אני לא מבין מה הבעיה. המטרה של חיסון אוכלוסיה בריאה היא למנוע תחלואה מאוכלוסיה שלא יכולה להגן על עצמה. אוכלוסיה בריאה מראש לא נוטה לסיבוכים בפני עצמה. אז... בעצם מה שנאמר כאן זה שצריך לחסן הרבה אנשים בריאים כדי להגן על חלקם, זו תוצאה נחמדה. אבל המטרה של חיסון בריאים היא הגנה על אוכלוסיה מוחלשת. קוראים לזה צדק חברתי. החלק הזה לא נבדק במחקר הזה אלא במחקרים אחרים.
בנוסף, הם מראים את הפערים הזניחים בין מתחסנים ללא מתחסנים בבדיקות מחקרים שונים בקורפוס המחקרים הנבדק:
(בהתיחס לחיסון המומת, הניתן בזריקה):
"70% בקבוצת הבלתי-מחוסנים (הביקורת) לא חלו במחלה דמויית שפעת, בהשוואה ל 76% בקבוצת המחוסנים". כלומר, עבור החיסון המומת, יש לנו פער זניח של 6%. החוקרים ממשיכים לפרט:
"5 מחקרים בדקו זמן היעדרות מהעבודה, ומעריכים שהחיסון חסך בממוצע 0.13 ימי עבודה (לא משמעותי סטטיסטית). פניה לבתי חולים (4 מחקרים) גם היו נמוכים בקרב מחוסנים, אך ההבדל לא היה משמעותי סטטיסטית. היה פער קטן בשיעור הסיבוכים בין קבוצת המתחסנים לקבוצת הבלתי-מתחסנים (1.7 עד 1.10)".
החוקרים מסבירים בפירוט (בדיון):
"בעוד שהחיסונים מונעים תסמיני שפעת, מדובר רק בחלק מהספקטרום של "יעילות קלינית", הואיל והם מפחיתים את הסיכון של תסמיני שפעת עונתית "קלינית" בכ 1%... נראה שהאפקט מינימלי. זה בלתי רגיל, הואיל ומבוגרים בריאים הם הקבוצה בה החיסון מראה את הביצועים הטובים ביותר. לא מצאנו עדויות לכך שהחיסון מונע הדבקה או סיבוכים".
ולמתבלבלים עם הצהרות ה WHO על יעילות מחקרית של 75%, החוקרים מבהירים:
"בעוד שיעילות החיסון העונתי עבור הזנים המומלצים ע"י ארגון הבריאות העולמי עומד על 75%, האימפקט שלו על שיעור המקרים הקלינים של מחלה דמויית שפעת - מוגבלת (סביב ה 16% בתרחיש הטוב ביותר)" סוף ציטוט. כלומר, יש כאן דוגמא קלאסית לפער עצום בין יעילות מחקרית לבין יעילות קלינית.
כל זה לא מופיע באבסטרקט. באבסטקרט בשפה פשוטה מופיע שארגון הבריאות העולמי מדבר על יעילות החיסון נגד זני אינפלואנזה שנכללים בחיסון, ואילו המחקר שלהם בדק סימפטומים של שפעת בקרב אוכלוסיה בריאה, ללא וידוא מעבדתי שאכן מדובר בשפעת. הם גם מציינים שוירוסי השפעת הנכללים בחיסון מהווים כ-10% מסך הוירוסים שגורמים לסימפטומים דמויי שפעת (זה, שוב, מופיע בשפה פשוטה, כדי שכולם יוכלו להבין).
החוקרים כאן לא מדברים על יעילות החיסון נגד שפעת, אלא על יעילות החיסון במניעת סימפטומים דמויי שפעת. מן הסתם החיסון לא יכול למנוע תחלואה בוירוסים שלא כלולים בחיסון. כמו שסטודנט לא יכול לענות על שאלות מחומר שהוא לא למד.
היות והשפעת העונתית היא זו שהורגת אנשים ולא כל וירוס שגורם לחום ונזלת, אני לא מבינה מה הבעיה. לא באמת מעניין אותי למנוע מאשים בריאים שלושה ימים של נזלת. מעניין אותי שילדים בני שלוש לא ימותו משפעת.
והנה עוד כמה דברים: מה שמעצבן אותי כאן זה שלוקחים מחקר שמראש בודק סימפטומים מאד לא ייחודיים ושואל מה הסיכוי שחיסון ימנע את הסימפטומים האלה.
אז במקום ספקולציות בוא נשתמש במידע שנתון במאמר הזה ממש.
אם רק 10% מהסימפטומים של שפעת נגרמים על ידי וירוסי השפעת (זה נתון במאמר), ואם יעילות החיסון היא בין 60 ל-70 אחוז, אז אנחנו מצפים שמתוך כל 100 אנשים שמפגינים סיפטומי שפעת, רק 10 יהיו באמת חולים בשפעת. מתוך אלה שהתחסנו לשפעת רק 6 יגיבו לחיסון, ואילו 4 לא יגיבו. מתוך 10 אנשים שחולים בשפעת ולא חוסנו, אף אחד לא יגיב לחיסון.
כלומר, 10 ממאה שלא חוסנו יהיו אנשים שחולים בשפעת, ו-4 ממאה שחוסנו יהיו חולים בשפעת.
מה השיעור של הורדת תסמיני השפעת בקרב אנשים בריאים שחוסנו?
6 מתוך עשר. שזה 60%. שזה יעילות דומה למה שהופגן במחקר הזה (75%).
אז המחקר הזה מוכיח מה שאנחנו יודעים – חיסון שפעת יעיל נגד שפעת, לא יעיל נגד מחלות שהן לא שפעת. כמו שחיסון אבעבועות רוח לא יעיל נגד תסמיני שפעת וכמו שמכה באצבע הקטנה ברגל לא יעילה נגד תסמיני שפעת אלא רק בשביל ללמד אותנו להתגונן מפני רהיטים.
מקווה שהטעות שלך הובהרה ואתה יכול בלב שלם, על בסיס המידע המדעי הקיים, להמליץ לכל אדם להימנע מחיסון מיותר זה.
אני לא מייעץ דבר לאיש משום שאני לא מוסמך לתת ייעוץ רפואי, עם זאת הראתי את ההערות שלך לחבר אפידימיולוג שגם הוא קרא את המאמר והנה תגובתו למה שאמרת:
"מקווה שהטעות שלו הובהרה והוא יכול בלב שלם, על בסיס המידע המדעי הקיים, להמליץ לכל אדם להתחסן נגד שפעת." אותו מכר הוא רופא והוא מוסמך לתת את העצה הזאת.