ובחזרה לדיון על הוגו צ'אבס
שלום רב, אני חוזר לפורום אחרי הרבה זמן שלא כתבתי בו - ולצערי התופעות השליליות של גידופים, השמצות, וויכוחים קטנונים על עניינים אישיים ושאר רעות חולות של פורומים פוליטיים ברשת הרימו את רושם. זוהי אולי הזדמנות לקרוא למנהלי הפורום הנכבדים לנקוט במדיניות של אכיפה נוקשה יותר נגד ההשחתות של הפורום. שמתי לב כי הדיון נטה לכל מיני כיוונים היסטורים וויכוחים שאהובים במיוחד על גולשים פוליטיים פסדו-אינטלקטואלים נוסח "למה ארה"ב\ברה"מ נהגה כך וכך במלחה"ע השנייה ואיך זה קשור מבחינה סמיוטית למה שקורה בפוליטיקה הפנים-בנגלדשית במאה ה-21". ובכן, תסלחו לי אם אגיב לגופו של עניין ואכתוב על צ'אבס. כאשר באים להתייחס אל צ'אבס צריך לנקוט במשנה זהירות ובדיוק על העובדות, שלא תמיד ברורות עקב פערי שפה מול ספרדית אשר לא רבים דוברים אותה בישראל ודיסאימפורמציה המופצות ע"י כל מיני בעלי אינטרסים. ולעניינו:
מבחינה כלכלית-חברתית צ'אבס מנהל את המדיניות הקרובה ביותר לדעותיי ורעיונתיי היום. הוא מוצא דרך מצויינת ללכת בין הטיפות, לשמור על מהפכנות אך בלי לשבור את הכלים, לנהל כלכלה מרקסיסטית ולא לרסק את מוסדות המדינה, להילחם בצורה לגיטימית בהון הזר אך לא לנתק את היחסים הבינ"ל. כמו כן מדיניות החוץ שלו נשאה חן בעיני מאוד - חיזוק הקשר עם קובה ובוליביה, ניסיון להעביר את ארגנטינה אל חיק הסוציאליזם האוניברליסטי תוך מתן הלוואות ענק לממשלתה הנבחרת על מנת שתוכל להחזיר את כל הלוואתיה לקרן המטבע הבינלאומית ולבנק העולמי. הקמת רשת הטלוויזיה בלווין הפאן-אמריקאית שנועדה לתת קונטרה להגמוניה האמריקאית בתקשורת ובתרבות שהיא סוג של קולוניאליזם תרבותי.
מבחינת טוהר המידות, ההליך התקין ודמוקרטיה הן במובנה הפורמליסטי והן במובנה המהותי המצב קצת יותר מסובך אך ניתן ליישוב. צ'אבס נבחר בצורה דמוקרטית אך ניסו להפילו, הכניסו אותו לכלא והוא יצא ממנו, ההמונים סייעו לו, ארה"ב התערבה, קבוצות אופוזיציה שממונו ע"י חברות נפט התערבו - יש שם סיבוכים והרבה סימני שאלה שאופיינים למשטרים הלא-יציבים בדרום אמריקה. באופן כללי, כאשר מתיישבים לעשות את "המתמטיקה" ומשווים את המצב למשטרים הדיקטטורים שארה"ב מימנה וממנת בדר"א המצב בוונצואלה טוב. כמו כן יש שמירה על עיתונות חופשית, היציאה מהמדינה לאזרחים שרוצים להגר היא חופשית ושאר מאפיינים חשובים למדינה דמוקרטית.
הצרה היא, שצ'אבס החליט לממש את המימרה הישנה "אוייבו של אוייבי הוא ידידי" וחבר לשלטון המטורף של איראן. אני לא רואה את עצמי כחלק מהמקהלה המזהירה בקרים ולילות כנגד האיום האיראני, אני לא עוקב בדקדקנות אחרי העידכונים הצבאיים מול איראן ובטוח שהיה אפשר לטפל בכל הנושא בצורה טובה יותר ועדיין יש סיכוי למנוע התגרענות איראנית בלי לפתוח במלחמה-רבתי, אך זה לא העניין. המשטר באיראן הוא משטר של טירוף מוחלט. מברית מילה לנשים ועד לאיומים על כל העולם ואישתו - "אם השואה באמת התרחשה אז מדינת היהודים צריכה לקום באוסטריה", "נמחק את ישראל מפני האדמה" ומעל הכל מדינה שהחוק השולט בה הוא השרעיה - ההלכה האיסלאמית. לכל הצדקנים הטוענים כי איראן אינה סכנה לשלום העולם וכי המשטר באיראן הוא לגיטימי רק אציג בפניכם את התסריט הבא - באם בישראל איווט ליברמן היה נבחר לרה"מ, ממנה את אפי (פיין) איתם לשר הביטחון ואת זאב ("הפיגועים זה בדי.אן.איי של הערבים") בוים לשר הממומנה על המיעוטים בישראל, האם הייתם רואים בישראל מדינה בעלת שלטון לגיטימי? האם לאחר החזרת המשטר הצבאי על ערביי ישראל, החלפת בית המשפט העליון בבית דין רבני בראשות שלמה אבינר ומינויו של ברוך מרזל למפקד משטרת ישראל ואיתמר בן-גביר למפקד מג"ב, הייתם חושבים שהמשטר בישראל אינו סכנה לשלום המזה"ת?. צ'אבס עשה בחירה צינית ולא מרקסיסטית, לא סוציאליסטית ולא
הומאנית מעל הכל - וזה מה שהופך אותו ללא יותר מפופוליסט שמשתמש ברטוריקה ובכלים סוציאליסטיים לשלהב את ההמונים. הוא לא שונה מפרון במובן הזה.
באם לדעת ארה"ב צ'אבס ומשטרו הם "איום לדמוקרטיה", "סכנה לשלום העולם" ו"בעלי ברית של השטן" הם מוזמנים לנקוט במדיניות בה מדינות נאורות נוהגות כלפי משטרים שכאלו. הדרך הראשונה תהיה להפסיק את הסחר ההדדי עם וונצואלה, שהיא אחת מספקיות הנפט הגדולות ביותר לארה"ב [ד"א צ'אבס עשה תרגיל מבריק ביח"צ ומספק נפט ודלק במחירים זולים במיוחד לתושבי שכונות העוני בחוף המזרחי]. כמו כן מן הראוי שתנקוט באותה צורה כלפי סין - בה מענים אנשים על בסיס יומי, מתקיימות הוצאות להורג המוניות המתודעות ע"י הטלוויזיה, ישנו פיקוח ממשלתי על האינטרנט, משטר חד-מפלגתי, צנזורה על העיתונות ונוהג מזוויע של ניתוחים בהם מוציאים מאופוזיציונרים איברים דוגמאת כליות, לב, גידים וכ' ומוכרים אותם בצורה מזעזעת של סחר איברים לכל המרבה במחיר. אך כידוע לכל ארה"ב תמשיך במדיניות החוץ והביטחון חסרת כל חוט השידרה המוסרי וערכים בסיסיים שנמצאים אפילו בפונדמנטליזם האוונגליסטי-נוצרי, וכלל מדיניות החוץ שלה [פרט לאירועים ספורים] היא צביעות אחת גדולה שכלל מטרתה היא שירות האינטרסים של בעלי ההון האמריקאים.
לסיכום, הייתי מעדיף שצ'אבס ישאר בשלטון, לא בגלל שאני כ"כ אוהב אותו אלא בגלל שהוא המנהיג היחיד בעולם שנותן קונטרה להגמוניה האמריקאית, למרות שלא הייתי מזיל דמעה אם הוא לא היה נבחר מחדש.