עוד זכרונות - קצת משונים
ילדות. בגיל 6 הלכתי לשבת לישון אצל חברה בקיבוץ השכן, בפעם הראשונה מחוץ לבית. ההורים באו לביקור בבוקר, לראות שהכל בסדר. מצאו אותי מסתובבת בחוץ, כשהחברה ושאר הילדים בבית הילדים. שאלו אם אכלתי, אמרתי שלא, כי היו נקניקיות מוזרות. הם החליטו לקחת אותי הביתה, נפרדו ממשפחת החברה וחזרו הביתה למושב. שם חיממה אמא סיר עם אוכל, ואמרה שאכלתי כמו מורעבת.
הסיר הזה היה מלווה אותנו לכל טיול בארץ, לקרובי משפחה או לחיק הטבע. אמא שלי טענה שאני לא מסכימה לאכול בשום מקום, רק את האוכל שלה. לכן נסחבה בכל נסיעה עם סיר ותבשיל עוף ואורז. כי "הילדה לא אוכלת משהו אחר".
מלחמת יום כיפור, לפני 40 שנה. הייתי בת 10, והתעתדתי לצום ביום כיפור, בפעם הראשונה. כך רציתי. אחותי היתה בת 12 וגם עמדה לצום יום שלם. ההורים גם.
(עדיין אף אחד לא חשב אז על לא לצום ביום כיפור. רק אחרי 7 שנים גיליתי פתאום שאני היחידה שצמה במשפחה הזו... פתאום כולם נהיו יותר חילונים מספרדים...).
בבוקר הולכים לבית הכנסת (חילוניים, צפון ת"א, אבל לביה"כ ביום כיפור הולכים). יש מכוניות ברחוב. אנשים כועסים. עדיין לא יודעים מה קרה.
ב-14.00 יש אזעקה.
אמא שלי היסטרית. מחממת את הסיר, עורכת שולחן, וצועקת עלינו, על הבנות: תאכלו! לא צמים עכשיו. (אמא שלי לא יכולה להיות רגועה כשהילדים שלה לא אוכלים. ובטח שהיא לא מסוגלת להתמודד כשיש גם אזעקה וגם ילדים שלא אוכלים. גדול עליה. אפשר לחשוב שהיא היתה צריכה לפקד על גדוד שריון... כולה אזעקה בצפון ת"א).
אכלנו. היתה לנו ברירה?
יום החתונה שלי, בגיל 19. בבוקר סידרתי את השיער במספרה. אחה"צ אתלבש ואתאפר, ואצא לצילומים.
בצהריים אמא שלי שמה צלחת עם תבשיל על השולחן, ואומרת לי בכעס: תאכלי! זה לא יום צום.
אני יושבת לאכול, משתאה - למה היא כועסת? מי בכלל התכוון לצום? התכוונתי בהחלט לאכול, למה לא?
רק אחרי 10 שנים גיליתי למה אמא כעסה... מסתבר שהחרדים האשכנזים נוהגים שהחתן והכלה צמים ביום החתונה צום מלא... היה לה כעס על ילדות בצפון ת"א עם הורים דתיים, בי"ס דתי ומלא שכנים הונגרים עם המנהגים שלהם.