איך אתם צורכים ספרים?

  • פותח הנושא avivs
  • פורסם בתאריך

D O 7

New member
מה שהיה משעשע

זה שכשהיה לי יוזר ישראלי רוב הספרים היו עולים בסביבות 10 דולר, ופתאום שכשהיה לי יוזר אמריקאי הספרים עלו בערך 8 דולר. אני רציתי לבדוק מה יקרה למחירים שכשהיוזר שלי משתנה, ובדקתי בדיוק את אותם הספרים שלקחתי כרפרנס.

אנחנו אולי רואים כאן את ה-10 דולר, אבל בארה"ב, רואים יותר מחירים שנמצאים באזור ה-8 דולר. וזה כבר מתקרב לאמצע שבין ה-5 ה-10 דולר שהוצעו כאן.

ואם כבר דיברנו על ההבדלים בין ארה"ב לארץ - האפשרות של אמזון להעברת ספרים בין משתמשי קינדל אפשרית רק בתוך ארה"ב. נניח שמישהו בארץ קונה ספר ורוצה לתת לחבר לשבועיים - הוא פשוט לא יכול.
 

elings

New member
פשוט עושים Change country והמחיר צונח

סוגיית תמחור הספרים של אמזון באמת מגוחכת.

הולכים להגדרות חשבון, ויש שם כפתור Change Country או משהו כזה.

אם רושמים ישראל, המחיר קופץ ב -2$ לספר (בכל החנות בצורה גורפת).
אם רושמים כתובת שקרית כלשהיא בארה"ב, המחיר נשאר נמוך.
 

Boojie

New member
מחירים גבוהים יותר לספרים חדשים?

זה היה הסטנדרט בארץ (בספרי נייר) לפני שצומת וסטימצקי עשו את הברדק שהם עשו... וזה סטנדרט די מובן מאליו - אנשים תמיד מוכנים לשלם יותר על הזכות לקרוא את הספר שהם מחכים לו מיד כשהוא יוצא.
 

D O 7

New member
לי זה לא ברור מאליו

לשלם על אותו עותק אלקטרוני מחירים שונים, ועוד בפערים גדולים. אני מזכיר שלא מדובר על כריכה קשה ורכה. אם נסתכל על זה כמו שזה - זה פשוט ניצול של הקוראים.
 

Boojie

New member
"ניצול"?

אתה קורא לזה ניצול, אני קוראת לזה ערך מוסף. אנשים שרוצים לקרוא ספר מיד אחרי שיצא משלמים לא רק עבור התוכן, אלא גם עבור הזכות הזאת. לא ברור לי למה זה ניצול. אותם אנשים בדיוק *יכולים* לחכות ולקנות את הספר במחיר זול יותר אחרי כמה זמן.
 

D O 7

New member
איך ישמע לך

שכרטיס לסרט יעלה 60 ש"ח בארבעת השבועות הראושנים, ולאחר מכן 40 ש"ח ?

אני לא ממש רואה שמדובר ב"זכות" לקרוא ספר בחצי שנה-שנה הראשונה שלו (או כמה זמן שהספר נמכר בכריכה קשה) שצריך לשלם עליה יותר. גם אם הוצאות הספרים רוצות להכניס לאנשים לראש שמדובר ב"זכות", אז אני ממש לא קונה את התירוץ הזה - מדובר בחמדנות.
 

trilliane

Well-known member
מנהל
להפך, פעמים רבות מקובל מודל של מחיר השקה מוזל

כדי שמי שרוצה לקנות בזול ידע שהוא צריך לקנות עכשיו ולא להתמהמה. המודל הזה היה מקובל בארה"ב עם תקליטורים מסוימים, למשל. בשבועיים הראשונים ליציאתו האלבום נמכר במחיר מוזל ולאחר מכן המחיר עולה.

צריך לזכור שלא מדובר כאן בבגד, אז אין "סוף עונה". ספר לא מתיישן כ"כ מהר, ולכן אם אפשר לגרום לאנשים לקנות עכשיו ולא לחכות, זה דווקא לא רע בכלל.
 

kenny66

New member
באמת? חמישה דולר?

אתה חושב שספר לא צריך לעלות יותר מ-20 שקל? ספר לא צריך לעלות יותר ממנה שווארמה ממוצעת? עד כדי כך מעט אתה מעריך את הספר ומוכן לשלם לסופר ולכל שרשרת האנשים שמביאים אותו אליך?

והנימוק שלך הוא שאתה יכול להוריד אותו בחינם? על פי ההיגיון הזה כל דבר שאתה יכול לגנוב בקלות (כי בוא נודה על האמת, זו גנבה גם אם כולנו עושים את זה, כולל אותי) צריך להיות זול.

אני חושב שעשרה דולר הוא מחיר הוגן לחלוטין. זה מחיר זול יותר מרוב הנסיעות הבינעירוניות באוטובוס. אני שמח לשלם יותר מזה לסופרים שאני אוהב, שיוכלו להמשיך לכתוב ספרים שאני אוהב.
 
זה לא עניין של הערכת הסופר

זה עניין של כמה דברים מסוימים צריכים להיות נגישים לאדם עם משכורת ממוצעת (או לסטודנט שמרוויח כמו כלב, נניח). זה כמו שיש מחיר קבוע ללחם שאסור לעלות מעליו. זה לא שאני לא מעריכה את האופים ואת אלה שעושים את השקיות של הלחם עם הלוגו היפה והציורים של החיטה והכל, אבל עם כל אהבתי והערכתי אליהם, לא אכפת לי כמה הם מרוויחים, אכפת לי שאני אוכל לשים לחם על השולחן שלי בלי לקרוע את התחת יותר ממה שאני כבר קורעת אותו, ואני חושבת שזאת דרישה הוגנת מצידי.
עכשיו השאלה היא אם ספר צריך להיות מצרך בסיסי כמו לחם וחלב - כנראה שלא. אבל הוא כן בסיסי בעיני לפחות כמו קורנפלקס - שאפשר לאכול תזונה מלאה בלעדיו ובכל זאת יהיה קצת לא יפה אם הוא יתחיל לעלות 90 שקל פתאום. ספר עולה עכשיו 90 שקל (בארץ, עזבו את חו"ל), בגלל חוק הספרים הדפוק.
אתם יכולים לא להסכים איתי ולהגיד שספרים הם לוקסוס ושאין שום עניין להנגיש אותם יותר, ושגם אם הם יהיו נגישים יותר אנשים עדיין יהיו מטומטמים ויראו ריאליטי, ואנשים לא-מטומטמים ישדדו בנק וישיגו את הכסף. לא יודעת אם זה נכון. אני כן יודעת בוודאות שאנשים (אני נניח) שמגיעים עם תקציב X לספרים, יקנו לרוב ספרים שיכנסו לתקציב, מה שאומר פחות ספרים ממה שאפשר היה לקנות, מה שאומר (בין השאר) שינסו פחות סופרים לא מוכרים, ודברים שלא בטופ-של-הטופ של רבי המכר לא ימכרו מי-יודע-מה, מה שלדעתי יעניין את הסופרים יותר מאשר הרווחים שלהם. אף אחד לא מצפה באמת לחיות מכתיבה. אלא אם כן אתה ג'יי קיי רולינג או ג'ורג' מרטין.
 

kenny66

New member
אה... שימי לב למחיר שדיברתי עליו

אביב דיבר על חמישה דולר, כ-17.5 שקלים בשער של היום. אני דיברתי על 10 דולר, כ-35 שקלים. את מדברת על 90 (המחיר של ספר מודפס בארץ) שהוא פי *שלושה* בערך. גם לי אין כסף לקנות את כל הספרים שהייתי רוצה לקנות במחיר הזה, אבל אלה בכלל לא קני המידה שדיברנו עליהם.
 

D O 7

New member
את לא חייבת לקנות

את תמיד יכולה לקחת ספרים מהספרייה. לדעתי - רק ספרים באמת טובים שווים קניה. לשלם 300 שקל לטרילוגיה נשמע לי מחיר גבוה מאוד.

יש לא מעט סופרים שמתפרנסים מכתיבה חוץ מרולינג ומרטין, אולי לא עשו עשרות מיליונים (מה שאני מעריך ששנייהם עשו), אבל מצליחים להתפרנס מזה בכבוד בלי עסקים צדדיים נוספים.
אומנם לצפות שסופר ישראלי שכותב ספר בעברית יוכל להתפרנס מכתיבה - נשמע קצת כמו אוטופיה עתידנית.
 
אבל אני לא

ספריות פתוחות בין 10 בבוקר ל-7 בערב (אני לא יודעת איפה אתם גרים, ככה זה אצלי). בערך מאז שסיימתי את התיכון, בשעות האלה אני כבולה למחויבויות אחרות. בעצם נראה לי שהאנשים היחידים ש*לא* עובדים בשעות האלה הם דוקא אלה שיש להם מספיק כסף להרשות לעצמם ספרים בכל מחיר P:
קני - צודק, דיברתי רק על מה שקורה בארץ כי זה מה שאני מכירה (לא קוראת באנגלית). אני לא באמת יודעת מה נחשב יקר בחו"ל (ז"א, כן, בשבילנו זאת מנת פלאפל, אבל אני לא באמת יודעת כמה דברים עולים שם ועם מה להשוות את זה. אני יודעת שבן דוד שלי (ארה"ב) עבד קיץ אחד כשהוא היה בתיכון וקנה אוטו נורמלי, למשל. ז"א אולי אפשר לומר שדברים שם זולים באופן כללי יותר מאשר פה. מצד שני, אולי אני סתם מחרטטת.)
 

avivs

New member
ספרים שיוצאים

בהוצאות עצמאיות באמאזון, עולים לרוב בין 3 ל 5 דולר. אחת הטרילוגיות הטובות ביותר שקראתי בשנים האחרונות תומחרה ב:
ספר ראשון - 1 דולר.
ספר שני - 4 דולר.
ספר שלישי - 4 דולר.
את כל אלה קניתי בכיף.

תעשיית המוזיקה לא הפנימה בזמן את בעייתה פיראטיות, לא מיהרה להוריד מחירים, ועכשיו תעשיית המוזיקה בקרשים. גם ההצלחה של האייטונס לא מקרבת את המכירות היום למה שהיו פעם.
תעשיית הספרים יכולה להתנהג באותה הצורה, להגיד שספר זה מוצר שראוי לשלם עליו כמו שתמיד שילמו, ובסוף כבר נראה לאן נגיע.

אם כל הספרים יעלו עד חמישה דולר, הרבה יותר אנשים יעדיפו לקנות מאשר לחפש עותק פיראטי ברשת. גם עניין הספרים בחינם הולך לתפוס תאוצה ככל שיעברו השנים ויותר ויותר אנשים ירגישו בנוח לחפש קבצים ברשת. זו בעיה שלא הולכת להיעלם, וככל שספרים ימשיכו לעלות כמו ספר מודפס, אנשים יתרגלו לראות את אמאזון כאתר להמלצות על ספרים, לא לקנייה שלהם.
 

kenny66

New member
בהוצאות עצמאיות

כלומר, ספרים שאין לך מושג מה רמת העריכה שלהם (אם היא קיימת). מההתנסות שלי, רוב הספרים שיצאו בהוצאות עצמיות שקראתי הורגש בהם באופן בולט המחסור בעריכה, בעיקר בהשוואה לספרים שיצאו בהוצאות מקצועיות. ואת החמישה דולר האלה אני שמח לשלם עבור עריכה מקצועית.
 

avivs

New member
יש ויש.

לא חסרים הסופרים שדואגים שהספר יעבור עריכה.
בגלל זה אני מסתמך על חוות דעת באמאזון ומוריד דוגמית של הספר לפני שאני קונה.
 

kenny66

New member
הרבה פחות

כתבתי לאביב, אי-שם בשרשור. להוצאות מקצועיות יש שרשרת בקרה של לקטורים ועורכים שעושה שני דברים - בוחרת מראש ספרים שאיכות הכתיבה שלהם עומדת ברף מסוים, ומשנה את הטקסט בהתאם להערות של עורכים מקצועיים ומנוסים. wool שהוזכר כאן הוא דוגמה מצוינת לכך. האווי "חוטא" בשני דברים שעורך מנוסה היה יכול לתקן בקלות - לקצץ תיאורים שחוזרים על עצמם שוב ושוב (ושוב ושוב), וליישם את הכלל של "הראה, אל תספר".

כעורך אני יכול לומר לך שכל מי שכותב, החל מנער בן עשרה שכותב בהחבא ומסתיר את הדברים במגרה (או בתיקייה מוצפנת במחשב) ועד לסטיבן קינג מאוהב בכתיבה שלו. וזה טוב, אחרת רוב הסיכויים הם שהם לא היו כותבים וודאי שלא מעיזים להראות לאחרים את מה שכתבו. אבל ביקורת חיצונית, של אדם זר שאין לו שום סנטימנטים, היא חשובה מאין כמוה. היא תגלה את הפגמים ותעזור לכותבים לתקן אותם. כאשר *אני* משלם להוצאה כדי להוציא את הספר שלי, האינטרס שלהם לביקורת כזו יורד. רבות מההוצאות בתשלום לא ממש מציעות את השירות הזה, אלא רק שירותים טכניים.
 

D O 7

New member
רוב הספרים שיוצאים בהוצאות עצמאיות

הם בדרך כלל ספרים שנדחו ע"י הרבה הוצאות (יש מקרים שהסופר הולך מההתחלה לצעד הזה, אבל הם מקרים יחסית מעטים). הספרים האלו הם גם בדרך כלל באיכות לא הכי גבוהה, למעט מעטים מאוד.
 

avivs

New member
יש ספרים כמו

Wool ו blood song שהפכו להיות להיטים גדולים כספר אלקטרוני ורק אחר כך הגיעו להוצאות רגילות.
יש היום סופרים מוכשרים שמעדיפים להתעסק עם אמאזון ישירות, בלי הוצאה באמצע, כדי להוריד את מחיר הספר ואת העמלה של ההוצאה. גם אמאזון מעדיפה את זה ככה.
 
למעלה