אני בן אדם של אנדר-דוגים
הדמות שהכי הכי הכי "עושה לי את זה" בתנ"ך היא דמותו של שאול המלך. הוא פשוט כל כך אנושי - והחיים שאורגנו לו היו פשוט כל כך לא הוגנים - שהעובדה שהוא השתגע היא ממש מתבקשת. ואני אסביר: הוא התחיל בתור בחור פשוט, חקלאי, שהלך לחפש אתונות ומצא את עצמו בתפקיד מלך שלא ביקש לו. אחרי שהוא כבר נכנס לתפקיד המלך, וגם הביא ילדים לעולם מתוך תובנה שהם הולכים כנראה למלוך אחריו, פתאום הודיעו לו שבעצם לא. שברו את הכלים. ולא רק זה - אלא שגם אמרו לו מי יומלך תחת בנו. והביאו את המישהו הזה שיתרוצץ לו בין הרגליים וינפנף בכריזמה שלו ובכשרונות שלו (נגן כינור דגול) לכל עבר... גם אני הייתי משתגעת. דמות נשית? קשה לי בשליפה. אני חושבת שברוריה הצדקת מאוד מדברת אליי. היא היתה פורצת מחסומים ומוסכמות בזמנה, עם חכמה מרובה, ועם יכולת לשלב בין הנשיות שלה לבין העולם האינטלקטואלי שהיה מחוץ לתחום לנשים בתקופתה. ואם כבר בתחום הזה - ברשותכן אספר גם מה הטקסט התנ"כי שהכי מדבר אליי - וזו קינת דוד על אבשלום בנו. גם את זה אני אסביר: לדוד המלך מיוחסת שירה מאוד יפה ועשירה במקורות (רק לשם הדוגמא - הקינה על יהונתן בן שאול). והינה - כאשר נהרג בנו אבשלום, מקונן עליו דוד (שמואל ב' פרק יט): "וירגז המלך, ויעל על-עלית השער ויבך; וכה אמר בלכתו, בני אבשלום בני בני אבשלום, מי-יתן מותי אני תחתיך, אבשלום בני בני: ויגד ליואב; הנה המלך בכה ויתאבל על-אבשלם: ותהי התשעה ביום ההוא לאבל לכל-העם; כי-שמע העם, ביום ההוא לאמר, נעצב המלך על-בנו: ויתגנב העם ביום ההוא לבוא העיר; כאשר יתגנב, העם הנכלמים, בנוסם במלחמה: והמלך לאט את-פניו, ויזעק המלך קול גדול; בני אבשלום, אבשלום בני בני:" אני קוראת את המילים האלה, הכמעט עלגות, שלא מאדירות את אבשלום, ולא מספרות על יופיו או על גבורתו או חכמתו, ולא מציינות את האהבה הגדולה של האב לבנו, או את המחילה שהוא מוחל לו אחרי השבר הגדול שהיה ביניהם, אלא רק אומרות חזור ואמור: בני בני אבשלום, ומבקשות את מות האב תחת בנו. דווקא מן ה"עילגות" הזו - של מי שבדרך כלל נחשב לאיש שירה - צועק בעיני הכאב שבעתיים. ממש אפשר לחוש כיצד נעתקו המילים מפיו של דוד אל מול הכאב הנורא מכל הזה - על מות בנו. בעיני - המילים שלא נאמרות כאן חזקות פי כמה מכל מה שניתן היה להגיד. וגודלו של הכאב מתעצם שבעתיים, כי אנחנו יודעים את הנסיבות של מות אבשלום על רקע השבר הנורא שנשבר בינו לבין אביו - שלמרות הנסיבות האלה - נעתקות המילים מפיו של דוד.