אספרנטו וספרות

ובכ"ז

מעניין אותי אם יש מישהו בעולם שבשעת רוגזו צועק על הילדים שלו באספרנטו "עוד פעם התמלאת עם ממתקים לפני האוכל???"

צעקות באספרנטו

כן עמוד חוזר, בעצמי פגשתי כבר כמה אנשים ששפת היום יום שלהם בתוך ביתם היא אספרנטו- גם בארץ וגם בחו"ל. הם לא רבים אבל כמוהם גם אליעזר בן יהודה, או ראשון המשתמשים במחשב האישי ובאינטרנט. משוגעים! פסיכים! חבל שחבל שחבל על הזמן! אמר הנביא הקדוש זצ"ל אוסקר ווילד: "ההתקדמות האנושית היא מימושן של אוטופיות." תקלוט: הבלתי אפשרי זה כל מה שסובב אותך. תתחיל להעריך את זה.

אספרנטו כשפת אב../images/Emo26.gif../images/Emo28.gif

אני בהחלט מפנה אותך, לרשימת ההודעות המומלצות בפורום שלנו. שם תוכל למצוא את ההודעה "אספרנטו כשפת אם" (בעמוד הראשי משמאל) אני חושב שהיא עשויה מאוד לעניין אותך. בברכת יום טוב, וברוך הבא לפורומנו הקט. ירוק עולה וזורח (לכבוד החנוכה)

interDist

New member
לא צעקות, אבל

אני מכיר מישהי אישית, שכאשר היא מתרגזת, היא מדברת רק אספרנטו...
נכון, כמו שכבר נאמר, אנשים כאלה הם לא רבים (ממילה "רוב"), אבל גם בתחילת המאה לא רבים דיברו עברית בארץ, נכון? אני כבר צופה שאלה: אז אם עברית היא השפה הרשמית של מדינת ישראל, מדוע אספרנטו אין הצליחה להשיג לעצמה מעמד דומה? תשובה: הכל משום האמצעים, בהם החדירו את השפה. לגבי העברית - כמעט אנסו אנשים לדבר אותה (איך זה? באת לארץ ואתה לא מדבר עברית?! תתבייש לך! גוי!!!). לגבי האספרנטו: התנועה האספרנטיסטית תומכת ברעיון, שלכל אדם ישנה בחירה חופשית ואסור לנו להכריח אנשים ללמוד אספרנטו. כל אדם כשלעצמו, יעשה את בחירתו. הדבר היחיד שאנו יכולים לעשות הוא לספר לאנשים ששפה כזאת קיימת, להראות את יתרונותיה ולספק להם אמצעים ללמוד אותה.

נראה לי, עם כל הכבוד, שיותר קל

להסתדר בעברית מאשר באספרנטו. (זה עדיין אני למרות החלפת הכינוי) נגיד שאני באיזה שטוקהולם ואני יודע רק עברית, תמיד אוכל לאתר מישהו ברחוב עם מעיל דובון וסנדלים שצועק לפלאפון שלו בעברית מאשר למצוא אספרנטר. לא? ובפרט שאני דובר נוסף על שפת אמי הנידחת עוד שתי שפות בינלאומיות (ולומד נוספת), אז למה לי? ואני באמת שואל, למה לי? מישהו יכול לשכנע אותי בזה שיותר שימושי ללמוד אספרנטו מאשר צרפתית? בשמחה אני אזרוק את השפה הצרפתית המקוללת הזו תמורת שפה ללא יוצאים מן הכלל. אבל רק אם היא באמת שימושית. ראיתי כבר הרבה שלטים "שניצל בבגט כמו בבית" בכל מיני חורים נידחים בעולם אבל לא ראיתי שלא שאומר "כאן מדברים אספרנטו" תחיית העברית היא מקרה יוצא דופן של צירוף אינטרסים שלא מתקיים באספרנטו. גם הוולשים והבאסקים עושים נסיונות להחיות את השפה אבל בהיות העמים האלה דוברי שפה בינלאומית כשפת אם - השפות האלה הולכות ומתפוגגות.

צרפתית יותר שימושית מאספרנטו

אתה שאלת: "מישהו יכול לשכנע אותי בזה שיותר שימושי ללמוד אספרנטו מאשר צרפתית? " ובכן, אף אחד גם לא ינסה לשכנע אותך בכך, כי ידוע וברור שאנגלית, ספרדית, ערבית, צרפתית ויתר השפות הגדולות הן הרבה יותר שימושיות מאספרנטו. (אגב, טעית במינוח: השפות הנ"ל הן שפות "לאומיות", לא "בינלאומיות". רק אספרנטו היא שפה "בינלאומית". כוונתי להגדרה המדעית של המילה) אם תרצה לקנות פיצה או שתייה בקיוסקים ברחבי העולם כולו, לא תעזור לך אספרנטו. רק אנגלית תעזור, או אולי אפילו גרמנית וכד´. אבל אם תרצה לקנות לך חברים ברחבי העולם כולו, אספרנטו היא המתאימה ביותר. קרא נא את התקציר על שימושי אספרנטו שבראש דפי הפורום הזה! אם עסקינן בלימוד של שפה שימושית למדע, דיפלומטיה, טכנולוגיה, אמנות, לימודים באוניברסיטה וכו´, אזי ברור לכל ילד שאנגלית היא השפה המתאימה וההכרחית. אבל כ"כיף", הנאה, רכישת חברים בעולם, ריגושים אינטלקטאליים מיוחדים, התארחות בחו"ל בחינם ועוד דברים רבים שונים, אספרנטו היא השפה שתעשה לך זאת. לא מדובר כאן בשאלה "איזו שפה שימושית יותר", כפי שכתבת. מדובר בהרבה דברים אחרים שבגללם אני ואחרים נשארים אספרנטיסטים גם אחרי הקורס הראשוני ונהנים מזה בצורות שונות ורבות. למשל- ביקור אחד בכינוס עולמי בן שבוע, שבו משתתפים 2000 אספרנטיסטים מהעולם כולו, מראה לך מה היתרון של אספרנטו על פני השפות הלאומיות. זה לא בדיוק "שימושיות" במובן שאליו התכוונת, אך זה הרבה דברים אחרים, נהדרים, מיוחדים ו"שווים"! ואפשר ללמוד אספרנטו גם לשם השעשוע הלשוני, כפי שציינת באחד ממסריך. זה לא בושה. הרבה לומדים אספרנטו רק בגלל זה. בגלל העניין הרב שהם מגלים בשפות. ואחרים לומדים אספרנטו מסיבות אידיולוגיות. ואחרים לומדים אותה מסיבה שלישית או רביעית או חמישית. כ"א יכול למצוא בה דברים שונים מאשר חברו. ואולי נראה פעם גם אותך בינינו, לשם השעשוע...

צריחות באספרנטו

מר ספקני המחליף שמותיו כמו זיקית ביום שרב, אני אישית הכרתי (בחו"ל) עשרות זאטוטים שהוריהם צורחים עליהם באספרנטו והם צורחים עליהם בחזרה. דוגמא אחת: צרפתי ויפנית שהכירו זא"ז בכינוס עולמי של צעירי אספרנטו והתחתנו אח"כ, הולידו שני ילדים ודיברו איתם רק אספרנטו. ומה חשבת, ספקני? חשבת שבגלל שהם דיברו אספרנטו אז הם לא צעקו אף-פעם על הילדים? חשבת שהם התאפקו? הצחקת אותנו... חשבת שאספרנטו ענייה במילים? שוב הצחקת אותנו... כשירות מיוחד לספקני- תרגום המשפט שלך לאספרנטו: "עוד פעם התמלאת עם ממתקים לפני האוכל???" Vi denove plenig^is per dolc^aj^oj antau la mang^o? או- Vi ree saturig^is per sukeraj^oj antau ol mang^i? או- C^u vi plian fojon stomakplenig^is per dolc^aj^oj? או- Denove via stomako plenig^ac^is per dolc^aj aj^oj אסתפק בכך למרות שיש עוד מיגוון של אפשרויות.

Allon 8vD

New member
[פיהוק]

עמוד החוזר אומר: "אספרנטו תהיה שפה שימושית אולי לתקשור עם חוצנים." אני אומר: "מי יודע...??" זה מתחיל לשעמם אותי שחוזים את העתיד לפי ההווה ותפיסה מעוותת של העבר: אנגלית תשאר השפה הבינלאומית לנצח! (אף שפה בינלאומית לא איבדה את התואר הזה מאז שנולדתי אפילו) אף אחד לעולם לא יתקשר באספרנטו!! (עובדה שאני לא מבין אותך, אפילו כשאתה מדבר עברית) רובנו נחיה לעד!!! (90% מהאנשים שאני מכיר לא מתו אפילו פעם אחת) אני לא ראומיסט. אני מאד פרצליסט. ובכל-זאת אני חושב שכדאי לשמור על איכות האספרנטיסטים ע"י כך שלא נתאמץ יותר מדי לשכנע את השחצנים והיהירים לפתוח את הראש, ולתת למי שממהר לקפוץ למסקנות להאמין בשטויות של עצמו. (בפורום של דוברי אספרנטו כותבים רק בעברית? מסקנה: בכל הפורומים של דוברי אספרנטו בעולם כותבים רק בעברית!!!!) אפשר לחכות עוד 115 שנה. לפורום שלנו מגיעים מספיק מתעניינים רציניים.

התכוונתי ברצינות.

לתקשור עם חוצנים, שלא תהיה להם העדפה לאנגלית, זה יהיה אולי שימושי. אם כי אני מקווה שהחוצנים יביאו טכנולוגיה משוכללת שתפתור אותנו מהצורך לשלוט בכמה שפות. אינני יודע אם אנגלית תישאר כאן לנצח. הלוואי והיה לי ידע לגבי העתיד. עד כה, שפה עלתה כשפה בינלאומית רק אם היתה מאחוריה אמפריה (ספרדית, צרפתית, אנגלית, לטינית, ארמית וכו´). לא נראה לי שמהמדינות דוברות האספרנטו תצמח אימפרייה בימי חיי. אני באמת מאחל לכל החולמים הצלחה, לא התכוונתי לפגוע באף אחד. אספרנטו היא שפה נחמדה וקלה ואולי אלמד אותה יום אחד כשעשוע. כל טוב ובהצלחה,

Allon 8vD

New member
אל דאגה – לא נפגעתי.

בקשר לחוצנים, נראה לי שאתה רואה הרבה יותר מידי מד"ב... בקשר ל-"לא נראה לי שמהמדינות דוברות האספרנטו תצמח אימפרייה בימי חיי", גם אם אתה צודק, ימי חייך הם לא מדד הצלחה מבחינתי. ועוד שתי נקודות: א. לא צריך אימפריה דוברת אספרנטו. האם אין סיכוי שבימי חייך ארה"ב תאבד מכוחה לטובת יפן או אירופה המאוחדת? זה אמנם יהיה תקדים, אבל עם קיומה של חלופה שפויה שהוכיחה את עצמה כשפה מדוברת, אולי דווקא לא נלמד כולנו יפנית, או אף יותר גרוע, את כל 9 השפות הרשמיות של האיחוד האירופי? ב. "המדינות דוברות אספרנטו" הן בעצם מדינה מאוחדת יחידה: אספרנטיה (Esperantujo). אספרנטיה היא לא מדינה רגילה: היא וירטואלית (לא צריך להיות בשטח מסויים כדי להיות בה); התנאי היחיד לקבלת "אזרחות" הוא גם הכלי היחיד הדרוש כדי להשתלב בה – ידיעה בסיסית של השפה המקומית; היא פרוסה בכל רחבי העולם והאינטרנט; ואני חותם לך, שאחוז התושבים הנאמנים, הפטריוטים והנחמדים שלה גבוה משל כל מדינה אחרת. אז מדינה כל-כך בלתי רגילה לא יכולה להפתיע אותך?!

זיו חן

New member
לביבה וסופגניה באספרנטו

לביבה=benjeto סופגניה=pufbenjeto referenco: nova PIV

Lolth

New member
קצת התרגזתי.... ../images/Emo46.gif

אנשים!!!! זה נושא בפני עצמו שיש לדבר עליו בנפרד!!!! תסלחו לי, אבל מה הקשר בין סיבות ללימוד אספרנטו וספרות באספרנטו ופגיעתה בשפות אחרות? הרי מספר הנושאים לא מוגבל כאן - תפתחו עוד נושא ותשוחחו. וגם הייתי רוצה לקבל תשובות על הנושא המקורי... כמו שאמר ירוק עולה כשהתקשר אלי אתמול, אף אחד עוד לא ענה לי כאן...

Lolth

New member
תסלחו לי, אם הייתי קצת גסה....

... רק חזרתי מהופעת להקות מטאל (DEATH METAL!!!!!!!!!!) וישנתי רק שעתיים..... אני אסביר מה אני רוצה לשמוע: הייתי רוצה לשמוע משהו בסגנון: את טועה, ספרות בשפה אספרנטו לעולם לא תגרום להכחדת שפות אחרות, מפני ש: 1. 2. 3. לא בנושא: אני צריכה עזרה, לא דחוף אבל עדיך כמה שיותר מהר. אני צריכה מידע על מלגות, מעונות ומכינות באוניברסיטת תל אביב והאוניברסיטה העברית. מדובר במימון מלא של הלימודים + מעונות לבן אדם שיש לו תעודה שסיים בית ספר ברוסיה, למד קצת ארכיולוגיה, 4 שנים בארץ, כעת עושה קבע בצבא. האם יש איזושהי דרך להשיג את מבוקשתי? אודה מאוד-מאוד לכל מי שיספק לי את המידע הדרוש.

Allon 8vD

New member
והתשובה היא.......

lolth רוצה לשמוע משהו בסגנון: "את טועה, ספרות בשפה אספרנטו לעולם לא תגרום להכחדת שפות אחרות, מפני ש: 1. 2. 3. " lolth, נא לקרוא לאט, שלוש פעמים: 1. (ורק 1.) אף שפה לא תכחד בגלל אספרנטו. שפה לא תשרוד אך ורק בגלל אותה שפה עצמה, בגלל דובריה, ואולי גם קצת בגלל איזו שפה "בינלאומית" אחרת. תבדקי כל שפה מדוברת שהיא (חוץ מ... אספרנטו ומאנגלית), עד כמה הושפעה מאנגלית במאה ה-20. האם אספרנטו כשפה בינלאומית (אפילו משובשת) תגרום ליותר נזק? לדעתי לפחות. אספרנטו היא שפה גמישה ובעיקר שניה, ולכן סביר להניח שהיא תתקלקל לאט משאת חושבת ("בעוד כמה עשרות שנים לא יהיה שום הבדל בין אספרנטו לאנגלית"). סופרים ומתרגמים בקושי "הורסים" את השפה. רובם משחקים איתה בתוך הכללים (ושוב, בזכות העובדה שכולם, כולל הקוראים, שולטים בכל הכללים). "..אז ההצעה שלי היא: להמשיך לתרגם לכתוב ספרים הקשורים לאספרנטו..." ואז, בשיחה עם אשא או קריסטינה, כשאני ארצה להגיד (ואני ארצה): "וואלה! בחיי שלא עלה בדעתי... בואי נחפש תותי שדה כחולים במרתף!" כל מה שאוצר המלים-ביטויים-רעיונות שלי יאתר לי יהיה: "בשנת 1987 הוציא זמנהוף לאור חוברת תחת הכותרת..."

interDist

New member
תוספת קצרה

בהתחלה לא קלטתי מה אלון אתה רוצה להגיד בפסקה האחרונה, אבל בסוף זה התבהר לי: אם נקרא ספרים בשפה אספרנטו, שכתובים אך ורק על אספרנטו - לא נדע יותר שום דבר, חוץ מעובדות על השפה וחוץ ממילים וביטויים מדעיים. סליחה, את הקורס של קולקר כבר שכחת? (ז"א, עם כל הכבוד לקורס, אחרי שסיימתי אותו בקושי יכולתי לדבר. מה שהצלחתי להוציא מהפה זה "קיימות שיטות רבות לציפוי גגות ב[שם של חומר, כבר שכחתי] נגד הגשם". סליחה, זה מה שאת רוצה שנדבר עליו???
)

Lolth

New member
בהתחלה לא רציתי לענות לאלון...

...מהרבה סיבות... אבל אם כבר סרגיי הצטרף - אז אענה. סרגיי, קח ביוגרפיה שכתובה טוב ומעניין לקרוא אותה ותספור כמה מילים שונות מופיעות שם. תבין, אם ספר כתוב טוב, אז לא משנה על מה הוא - כל עוד הוא לא על איזה נושא מקצועי (WINDOWS למשל). לאלון! "בואי נחפש תותי שדה כחולים במרתף!" אתה צריך שבספר יופיע הביטוי הזה בדיוק? או שאם תדע את כל המילים הדרושות תוכל להרכיב אותו? ולמה בביוגרפיה של זמנהוף לא יכולות להופיע מילים "בוא", "לחפש", "תות שדה" "כחול", "מרתף"?

Allon 8vD

New member
../images/Emo6.gif../images/Emo9.gif../images/Emo6.gif../images/Emo9.gif../images/Emo6.gif../images/Emo9.gif../images/Emo6.gif../images/Emo9.gif../images/Emo6.gif

איזה כיף להיות צודק! כמובן ש-"תות שדה" ו-"כחול" מופיעים שוב ושוב בביוגרפיות של זמנהוף(בהקשר הגיוני, כמובן). ובזכות זה שלמדתי את המלים "לבוא" ו-"לחפש" אני אתרגם את "בואי נחפש" ל-"Venu, ni serchos"... ואז באמת יתגשם החזון שלך: אספרנטו הופכת לאנגלית! בני אדם לא מביעים מלים אלא רעיונות, ותקשורת חיה בין היצורים הנ"ל דורשת, בנוסף למלים, גם מבנים תחביריים וקריאות שיזנקו ללשון ברגע המתאים. את השימוש האמיתי בשפה לומדים, כמו כל דבר אחר, בתוך הקשר (מצב רוח, אוירה, מעמד, מערכת יחסים.....) ושפה מדוברת חייבת לכסות את כל אינסוף ההקשרים בהם אנו מוצאים את עצמנו. יש המון שפות מתוכננות עליהן כל מתמטיקאי היה מהמר, אבל ספרות מגוונת היא ההוכחה הכתובה של אספרנטו לכך שהיא באמת שמישה.

למעלה