השפעה העתידנית - שפת הרגש

אותאיסט

New member
אכן יש קשר עקיף

אמרתי שלאמונה אין צורך בעובדות
אמונה יכולה להיות קיומו או אי קיומו של אלוהים
מתגובתך משתמע שהמפץ הגדול אינה עובדה
כך שלדעתי שניהם בגדר אמונה ותו לא

יש מרחק גדול מאוד בין שני אלו.

אמונה (faith) אכן אינה נדרשת לעובדות, ולעתים קרובות אף מנוגדת להן ממש.
&nbsp
האמנה (believe) שתיאוריה מדעית כזו או אחרת היא נכונה או שגויה לא רק שהיא נדרשת לעובדות, אלא שברגע שהעובדות סותרות אותה היא צריכה להיזנח.
&nbsp
התאוריה הנקראת "המפץ הגדול" היא המודל הטוב ביותר שיש למדע להציע כיום בנוגע לאופן היווצרותו של היקום המוכר לנו. האם זה הופך אותה לעובדה? ממש לא. במדע אמפירי אין "הוכחות" אלא "אישושים" ותיאוריה לא יכולה להפוך אף פעם ל "עובדה".
&nbsp
האם זה אומר, כמו שבריאתנים נוהגים להתנסח, שהמפץ הגדול היא "רק תיאוריה"? ממש ממש לא. במדע, המילה תיאוריה מקבלת משמעות שונה מאשר בשפת היומיום.
תיאוריה מדעית היא גוף שלם של ידע שמתאר תופעה (או תופעות) בעולם הפיזי.
למעשה, תיאוריה מדעית היא הדבר הקרוב ביותר לידיעה שקיים.
&nbsp

אותאיסט

New member
אכן, המדע מציע את המפץ הגדול לשאלת היווצרות היקום

טענתי שההסבר אינו בהכרח נכון, והרבה אנשים לא השתכנעו
בגלל התעלמות והדחקה מהשאלה הבסיסית והאלמנטרית
מה היה לפני המפץ הגדול?

הזמן עצמו נוצר במפץ הגדול. לכן "לפני המפץ הגדול" זה נונסנס.

אני יודע, זה מאוד counter intuitive אבל מצד שני - חלקים נרחבים מהפיזיקה המודרנית הם counter intuitive (סליחה אבל אני לא מכיר חלופה עברית ראויה למונח הזה - איפה טריליאן כשצריך אותה?!) - אבל זה לא אומר שום דבר על נכונותה של תיאוריה כזו או אחרת.
&nbsp
ועדיין - בין אם התיאוריה נכונה ובין אם לאו - אין שום קשר לשאלת קיומו של אל כזה או אחר.
&nbsp

כמעט כמו "אלוהים עובד בדרכים מסתוריות" - בהבדל אחד משמעותי:

את הטענה שהזמן עצמו נוצר במפץ הגדול הפיזיקה המודרנית מגבה בראיות.

אני לא פיזיקאי וגם לי, כמו לרוב האנשים, קשה לתפוס ולהבין את הטענה הזו. אבל בהתחשב בעובדה שהמפץ הגדול נמצאת במרכז הקונצנזוס של המדענים שמתעסקים בנושא, ושיש לו מספר אישושים שאפילו אני, כחלק מהציבור הרחב, שמעתי עליהם - אני יוצא מנקודת הנחה שככל הידוע למדע היום, הטענה הזו נכונה.

בכל אופן, גם אם היא לא נכונה - וגם אם כל התיאוריה עצמה לא נכונה (לא סביר אבל בהחלט אפשרי) - אין בזה שום דבר שעשוי להשפיע עלי באופן אישי. אחת היא לי אם היקום נוצר בצורה כזו או בצורה אחרת - ובכל אופן מקרה כזה לא ישפיע כהוא זה על שאלת קיום אל כזה או אחר.

אותאיסט

New member
אנשים נבונים ישאלו מה היה לפני המפץ הגדול, למרות שהמדע טוען

שהשאלה לא לגיטימית

BravoMan

Active member
כן, אנשים חכמים מהסוג ששואלים כמה כוחות סוס

יש לסוס?

לא, אנשים נבונים שבאמת רוצים לדעת ילמדו מדוע השאלה שגויה.

המדע לא טוען שהשאלה לא לגיטימית, אלא שהיא פשוט שגויה - לשאול מה היה לפני המפץ הגדול זה כמו לשאול מה נמצא צפונית לצפון.

BravoMan

Active member
ומה בדיוק מסבירה תקיעה של המושג "אלוהים" בכל חור שבו חסר לנו

ידע?
&nbsp
כן - מדענים יכולים לומר "לא יודע". זו תשובה. היא לא מסבירה, אבל היא עונה על השאלה.
&nbsp
הדתי יאמר "אלוהים עשה" - גם זו תשובה. גם היא לא מסבירה, וגם היא עונה על השאלה.
&nbsp
אז מה ההבדל?
ההבדל הוא שכשיש "לא יודעים" זה אומר שיש מקור לחקור, לגלות, ואולי יום אחד לדעת.
אבל כשיש "אלוהים עשה", אין לאן להתקדם.
&nbsp
אני מעדיף אפשרות להתקדם, היא די הוכיחה את עצמה.
מה אתך?
&nbsp
אה, ואם אתה רוצה דוגמה מהחיים:
הדתיים אמרו פעם: קשת בענן זה סימן מאלוהים שלא יהיה עוד מבול.
הפיזיקאים מצאו שקשת נוצרת מפיצול אור לאורכי גל שונים כשהוא עובר דרך פריזמה (או טיפת מים שמשמשת כפריזמה).
&nbsp
למה התשובה הזו טובה יותר מ-"הבטחה של אלוהים"?
כי בזכותה יש לנו דברים כמו CD ו-DVD שמאפשרים לשמוע בבית מוזיקה באיכות גבוהה ולראות סרטים באיכות גבוהה, יש לנו אינטרנט מהיר על סיבים אופטיים, ועוד כל מיני דברים, שלמרבה האירוניה חלקם בסוף משמשים דתיים בורים לניסיונות לכפות את הבורות שלהם על כולנו...

למעלה