חידה פילוסופית, האם האל רציונלי

L7

New member
בודאי. לא נחקר ע"י המדע, אך מוגדר

ע"י הדתיים ובהם מדענים. אינני בטוח שכל או רוב הדתיים טוענים שמה שלא מובן האלוהות תסבירו. "מעל" במובן הקלאסי. כמובן שאם לדייק הייתי צריך לציין "באלכסון 47 מעלות למטה שמאלה"

תום30

New member
תום30 המנומס ../images/Emo13.gif

הלו טלמונצ'יק
אתה לא חושב כי תהא קיימת אותה בעייתיות באם נגדיר כל משהו ערכי אחר? אתה לא חושב כי אותה חוסר הסכמה תישרור אם נבקש מחברי הפורום להגדיר מהו כבוד, חירות, הגינות, מוסריות, וכו'? כתבתי לא אחת שלדעתי האל מעצם קיומו לא יכול בעל הגדרה כימותית שהיא. אתה יכול לקרוא לזה התחמקות מצד אחד, מצד שני אתה יכול לשאול למה ואולי גם להבין (אם כי הבנה לא מחייבת הסכמה כמובן..) אותי\איתי. שיהיה אחלה שבוע.

אהלן תומצ'יק30צ'יק ../images/Emo13.gif

מסכים שתהיה אותה בעייתיות עם כבוד, הגינות, מוסריות וכו', אבל זה פורום אתאיזם ודת, ולא שאני מתנגד לנושאים האחרים הנ"ל. יתר על כן, אמרתי לא אחת שלא הכל מתמטיקה, ולא הכל דורש הגדרות מתמטיות מדוייקות. למשל ספרות, אמנות, פילוסופיה וכו'. אינני אוהב את המגמה בלימודי ספרות ותנ"ך בביה"ס, לניתוחים השוואתיים מכניים. ההצעה להגדיר את "אלוהים" היתה אך ורק תגובה לוויכוחים ולדיונים "האם יש", "האם אין", "האם ניתן או לא ניתן להוכיח קיום\אי-קיום", וכשהדיבורים הללו נעשו מלומדים מאוד, לא יכולתי להתאפק ושאלתי מה זה. ומה אתה חושב? היה כאן אחד MASORTI שהתאמץ לספק הגדרה... מתמטית. משהו כמו "קבוצת כל הקבוצות" או "עוצמת כל העוצמות" או קשקוש אחר מסוג זה. מה זה "הגדרה כימותית"? כן, ולא מדובר דווקא בהגדרה מתמטית חדה וחד-משמעית, שיהיה "סתם" הסבר, אפשר עם דוגמאות, כמו בספרות ובאמנות. אבל לא באמצעות מילים נרדפות! הרי אפשר להסביר במילים כלליות מה זה כבוד, הגינות וכו', להביא דוגמאות, גם דברים גבוליים, חריגים, דו-משמעיים (למשל "כבוד" או "הגינות" בחברה של פושעים ועבריינים), וזה יהיה הסבר נורמלי לחלוטין, מובן לפחות אינטואיטיבית. מונח "אלוהים" לא מובן אפילו אינטואיטיבית, אולי רק ברמה של ישות, של מעמד הר סיני עם קולות וברקים, ותו לא.

תום30

New member
טלמונצ'יק אני מתחבר לכל מילה שכתבת

באמת. אולי רק למעט הקטע של אלוהים מעין ישות אבל הבנתי גם הקונטקסט של ישות-אלוהים אליו התכוונת לכן הכותרת שבחרתי להודעה.

התכוונתי

לומר שישנם אנשים שמוכנים להסתפק בתיאור הפרימיטיבי של אלוהים כישות, עם דמות ועם קול.

תום30

New member
הבנתי אולם..

"אין לו גוף ואין לו דמות הגוף" לכן זה "קצת" בעייתי, מבלי להכנס להבנת מעמד הר סיני וכו'. בכל מקרה...אותו אחד שניסה לספק כאן הסברים "עוצמת כל העוצמות" וכו' ההשערה שלי היא פשוטה הבחור קרא את הרמב"ם ולא הבין אותו, השפה בה תיארת את תאוריו הזכירה לי את הרמבם שכתב דברים כגון:"בחינת יוצר לכל נוצר בורא לכל נברא" וכו'. כמו שכתבתי חלק מהעולם הדתי נידה את הרמב"ם ואף שרף את ספריו לא אחת, לקח קצת זמן להבין אותו ואת כוונותיו מאחר והוא היה אמון על ביקורת התבונה הטהורה והיא בקיא באורח מופלא ומפליא בפילוסופיה וכו'. לא מעט מאותו תפישה יהודית משיחית\אלילית נשארה עדיין בקהילות שונות גם הם קיבלו את הרמב"ם אבל ספק רב אם הם מבינים את שפתו שלא לומר את כוונתו ללא קריאה מוקדמת ש"דברי הבל" כמו אריסטו, אקלידס וכו' שהוא עצמו מצטטם לא אחת. אלוהים הגדיר את עצמו ב"אהיה אשר אהיה" ורק על 3 מילים אלה ניתן לכתוב הרים של משמעויות (ותאמין לי כי...הם נכתבו
) קיימות עוד לא מעט הגדרות של התנ"ך לאלוהים אולם מאחר ואין הם עוסקות בעולם ראציונלי הרי הם אינן כאלה. קל מאוד ללכת עם הגדרות אלה צעד נוסף , שהוא לדעתי ולדעת הרמב"ם "תהום פעורה", לקראת ה"רוחניות" והראציונליזציה שה"קבלה" מנסה לעשות למהלכי\מחשבות\כוונותיו של ה"אל"-ואתה מבין נכון אחי...הרמב"ם לא "אהב" קבלה וכל "תורות הנסתר" מכל סוג. זה על קצה המזלג. מצטער שעניתי רק עכשיו פשוט...לא קיבלתי הודעה כי יש לי תגובה משהו לא בסדר ב"הודעות" אלה עליו כבר התרעתי ואף ביקשתי עזרה לפני כ שבועיים.

../images/Emo41.gif פנייה לשירות הטכני של תפוז

אם אני רואה שההודעה לא נכנסה, ואני מכבה את את המחשב ונכנס כעבור שעה, וההודעה עדיין לא נכנסה, איך אני יכול לדעת שהיא בכל זאת נכנסה ולהימנע מכפל? תום30, הבנתי שאנחנו לא מתווכחים בשאלה זו.

גאיוס

New member
ישנו פורום "תמיכה בתפוז" תוכל

להפנות את השאלה. טלמון, נחמד לקרוא את הודעותך גם פעמיים שלוש כך שכפילויות באמת לא עניין מעיק מדי.....

lolibror

New member
תומצ'יק וטלמונסקי ../images/Emo140.gif ../images/Emo140.gif

כנראה שצריך להנות מהדרך כי אני לא רואה לה סוף...

תום30

New member
תאמיני או לא אבל..

ה"פרופוז" היה לפני שראיתי בכלל שהמסר השני שהיה לי ב"תיבת ההודעות" הוא ממך הנוגע לנושא הזה. איז טרו לאב בחיי

למעלה