למרות שדי נואשתי מהדיון...
1. אם אלך לשאול רב, לדוגמא, האם מותר לחלוק בפירוש פשט על חז"ל, והוא יגיד לי "כן/לא". האם זה עזר לי? ממש לא. אני לא רוצה "לדעת מה דעת הרב בנושא", משום שלא מדובר בפסיקת הלכה, אלא שאני רוצה להכיר את הנושא ולדעת למה זה כן או לא. אותו דבר כשאני קורא פרשן/מדרש/פירוש של הרב קוק - זה נחמד מאוד לשמוע מהלך יפה, אבל לומר לי "הרב קוק אמר" לא יספיק לי כשאני רוצה להבין לעומק את עניין הגאולה ולמה בדיוק לצפות. ומהעיון שלי בנושא הגעתי למסקנה (טוב, לא אני - הגמרא) לכך שאף אחד לא יכול לדעת מתי כל אחד מהשלבים יקרה, ורבים מגדולי ישראל במהלך הדורות חישבו וטעו. וכמובן, הטענה היפה והלא-עומדת-במבחן ש"לא יהיה חורבן שלישי. זה נחמד לומר, אבל בית שלישי עוד אין, וכולנו יכולים עדיין לחזור לגלות (ויש תקדימים - אבל כאמור די נואשתי מהדיון אז מי שרוצה שישלח מסר). 2. לא סותר דבר ממה שאמרתי. למדינה יכולה להיות השפעה על הגאולה - על כך אין חולק. 3. הניסוח נשמע לי מוזר. אכן, אני רואה בהקמת המדינה דבר שגרם להרבה דברים טובים - וגם הצלת החיים שאתה מדבר עליה. דברים דומים קרו בעבר וודאי גם יקרו. עליות וירידות יש תמיד. אבל למה זה חייב להיות מוגדר כ"שלב"? יכול להיות שזה לא מוביל לשום שלב אחר.