כבר איננו תמימים

תשובה

אני לא חושב שההתרחקות מהמשפחה גורמת אושר, בטח לא בטווח הזמן המיידי. להיפך - זו הקרבה שלא קל לעשות. אני כן טוען שזו עדות לקידמה, ושזה ממריץ ומקדם את הקידמה. למה? כי במודל החברתי הישן, לא היה מקום לקיום עצמאי של האינדיבידואל. האינדיבידואל היה בן חסות של הקלאן, של החמולה, וכמעט כל ביטוי עצמאי שלו - במיוחד כזה שלא היה מוסכם על כלל בני הקלאן - נחשב כ"פגיעה בכבוד הקלאן" כולו. כשמתגוררים הרחק מהקלאן - למעשה אין קלאן. כל אינדיבידואל משתייך לעצמו, חופשי לפעול עפ"י עקרונותיו שלו, ומתגורר בסמוך לאינדיבידואלים אחרים שגם הם חופשיים. החופש של כל אינדיבידואל לפעול כרצונו בתוך המרחב המשותף, כל עוד הוא לא פוגע באחרים - הוא עיקרון מקודש. השייכות של האינדיבידואלים והנאמנות שלהם היא ללאום ולמערכת החוק הלאומית. לא לקלאן. *רק* כך יכולים להתקדם לבנייה עירונית, ולפיתוח תעשייה מתקדמת. כל עוד בדרום הארץ מתגוררים בעיקר "אנשי קלאן" שמקבעים את מעמדם הנמוך (כי כפי שאמרנו, מי שמבין את המציאות ופועל על פיה, פשוט יעשה כל מאמץ כדי שילדיו לא יתחנכו כרגע בדרום אלא במרכז), כנראה שלא נזכה לראות את המוסד האקדמי הטוב ביותר מתפתח בדרום.... אז נכון, אפשר להציג את זה כ"קיפוח" - אבל זה אינו קיפוח על רקע גזעי או עדתי, אלא פשוט תוצר לוואי של דימוי נמוך שהתקבע לגבי האזור. את לא מצליחה להבין על איזו מסורת אני מדבר? הרי אם היום לאף אחד לא איכפת להתרחק ממקום מגוריי הוריו ולחיות לבד - הרי ששיויון ההזדמנויות הוא מלא! כל מי שגדל בדרום או בצפון הרחוק והוריו הבינו שמשם לא תצמח הישועה, זכאי ללמוד ולעבוד במרכז, ללא הבדל דת גזע ומין. אני מכיר הורים שחסכו גרוש לגרוש כדי לממן השכלה גבוהה לילדיהם. כשמדובר ב- 2 עד 3 ילדים, זה לא כ"כ קשה. 6 ילדים זה כבר סיפור אחר. הבנת על איזו מסורת אני מדבר, למשל? לגבי "אותם ילדי שמנת, שההורים הציונים-אשכנזים שלהם מקושרים לצלחת, מצליחים לאכול מהצלחת הזאת רק בגלל ההורים שלהם, וכל היתר לא!", ובמיוחד לגבי יאיר לפיד - תצטרכי להרחיב כי אין לי מושג במה מדובר. את יאיר לפיד אני מכיר בזכות הדברים שהוא כותב, ובטח לא בזכות אבא שלו.

LAYLA S

New member
אז אתה לא מתעניין בעיתונות

ובכלל, עופר, אני לא מבינה איפה אתה חי... יש לך ספק שיאיר לפיד הגיע למה שהוא הגיע רק בגלל אבא שלו? יש לך ספק שכל אלו שמככבים במדיה הם ברובם המכריע אשכנזים, כי רק אותם מקבלים לשם? כל מה שאתה טוען לגבי החמולה יכול להיות נכון, אבל היום זה לא מציאותי, וזאת ההוכחה שזה לא משנה חמולה-לא חמולה, בשורה התחתונה שמפלים מישהו לרעה, ההשלכות הן אותן השלכות. היום הורים מפצירים בילדיהם לעבור לגור במרכז הארץ (לפחות הדרומיים), אבל הם לא מבינים שמגורים במרכז זה לא ממש קידמה, כי לעבוד במלצרות או בעבודת פרך אחרת ולנסות לעמוד בתשלומי העתק שנדרשים ללא שום הגיון במרכז, לא יובילו אף אחד לאושר, ובטח שלא לעושר. את זה הילדים שלהם מנסים להסביר להם. להורים רק איכפת שהילדים לא יהיו מדוכאים כמוהם, הילדים מבינים כבר שזה קרב אבוד (מי שעבר למרכז וחזר בבושת פנים, ומי שנמנע מלעשות כן, כי הוא ראה את חבריו קורסים שם)

יוקר המחיה במרכז הוא אכן גבוה בהרבה

ואני מכיר אישית אנשים שמעדיפים לגור בדרום, כי אפשר לקנות וילה במחיר דירת 3 חדרים בת"א ובמרכז. זה עוד צד של הסיפור. בנייה צמודת קרקע=אדמה, קלאן, חמולה. זה בדיוק מה שהמדינה מנסה לצמצם. עצוב שיש כ"כ הרבה הורים שמביאים מס' רב של ילדים לעולם מבלי להקדיש מחשבה לגבי עתידם הכלכלי (ובמשפחות שאת קוראת "אשכנזיות", חוסכים כפי שאמרתי גרוש לגרוש כדי שהילד היחיד או שני הילדים ילמדו במוסדות הכי טובים, ומגיל צעיר מחנכים אותם ש"החוק תמיד צודק" - במקום "הממסד תמיד דפק אותנו"). מי בכלל סומך על המדינה בעניינים כאלה?? המדינה מימנה לי השכלה גבוהה? ומגורים? אני זה שמשלם למדינה ולא להיפך!

LAYLA S

New member
מה אתה משתחצן?

אני מכירה מספיק אשכנזים שיש להם חמישה ילדים, והם דווקא לא מחנכים אותם ללימודים גבוהים ואני מכירה מספיק אשכנזים שמקבלים מילגות לימוד באוניברסיטה, למרות שלא חסר להם כסף... במילים אחרות, לפי דבריך, המדינה מנסה לצמצם את המושבים, את הקיבוצים, את עבודת האדמה, את איכות החיים, את האוויר הנקי.... כל מה שמעניין אותה זה בניינים גבוהים ומכוערים, תיעוש, וחיי "כל אחד לעצמו"... מצטערת, אבל זה יותר מדי אשכנזי. אמרתי לך, מנסים לכפות על הרוב את המיעוט. רוב בני האדם פה רוצים לחיות בתוך משפחות גדולות, ולא כמו באירופה - ילד וכלב, וזה לא קשור עכשיו למצב הפיננסי, זה קשור לאופי היהודי מימים ימימה. קשה לי להאמין שיש פה מישהו שמעדיף את חיי הבדידות המערביים על החיים שלנו עכשיו (וזכורים לי מצויין הילדים האשכנזים מהילדות, שתמיד רצו לבוא איתנו לסבא וסבתא שלנו כי משעמם לבד בבית...) בשורה התחתונה - אתה שבוי בסטיגמות כי במשפחה האשכנזית לא מחנכים יותר טוב מאשר אצל המשפחה הלא אשכנזית ואתה יכול לראות כמה "בני טובים" רצחו, אנסו ושדדו, רק בגלל בדידות וחוסר תשומת לב. כל דבר כזה אפשר לסתור לכאן או לכאן, השאלה היא שוב - למה הממסד הבטיח לפתח את הדרום, אבל לא עשה זאת?

או בקיצור - אין שום אפליה על בסיס עדתי

לא היום בכל אופן. העובדה שאת מכירה אשכנזים שיש להם חמישה ילדים (ואל תספרי לי שהם עשירים יותר ממשפחות "ערביות" שאני מכיר עם 5 ילדים וגם להם לא חסר כסף) מוכיחה את זה.. נכון, המדינה מנסה לצמצם את המושבים, את הקיבוצים, את עבודת האדמה, את איכות החיים, את האוויר הנקי.... כל מה שמעניין אותה זה בניינים גבוהים, תיעוש, וחיי "כל אחד לעצמו"... בדיוק!!! זה לא "אשכנזי", זה הפוטנציאל הכלכלי והאופציה להתקדם. כפי שאת אומרת - ואת צודקת - נדרשת הקרבה רבתי כדי להצטרף לאורח החיים הזה. מוותרים על אדמות פרטיות, על חיי שבט מפוארים, על שקט ושלווה. מי שמוכן להקריב אותה - אשכנזי או לא - יש לו סיכוי להנות מהפירות. הפירות הם כוח, הון, והגשמה עצמית נרחבת. כפי שאת רומזת - וגם בזה את צודקת - משפחות אשכנזיות נוטות יותר להקריב את ההקרבה הזו, וזה מגדיל את סיכוייהן להפוך לבעלות שליטה על הקידמה. משפחות ערביות ומסורתיות - הרבה פחות. ויש לזה תג מחיר ידוע מראש, שהוא סיכוי גבוה יותר להתקבע בתוך שמורות טבע. הטעות הגדולה מאד שלך היא חוסר ההבנה של המחיר הכלכלי שחיים מזרחיים מסורתיים גובים. ודאי שחיי "כל אחד לעצמו" הם ריווחיים יותר מבחינה כלכלית מאשר חיים יהודיים מסורתיים - במיוחד עבור המדינה! כששני בני הזוג עובדים מחוץ לבית (דבר מודרני מערבי ומאד לא יהודי-מסורתי, דרך אגב), נתחיל מזה שמס ההכנסה שמגיע לקופת המדינה מוכפל כמעט! נמשיך בזה שנדרשת מההורים הכנסה גבוהה יותר, כדי לממן מישהו שיטפל בילדיהם בשעות היום. זה הופך את המשפחות למצומצמות יותר, כדי שכל ילד יקבל את תשומת הלב הראויה לו, הן מבחינה כלכלית והן מבחינת השכלה וחינוך - שמה לעשות, ההורים הם המופקדים העיקריים עליו. כששני ההורים נמצאים רוב היום בעבודה, הם לא עסוקים בלהוציא כספים אלא בלהפקיד אותם בבנקים - המדינה מרויחה גם מכאן. בהיעדר עודף ילדים בבית, ההורים צורכים מוצרים. חשמל, ריהוט, תחבורה. המדינה מרויחה גם כאן. . בשורה התחתונה - למדינה אין אינטרס לעודד חיים מסורתיים ללא גבול. האינטרס שלה הוא להרויח כמה שיותר, ואת זה קל לה יותר לממש על האשכנזים.

LAYLA S

New member
אני דווקא כן אספר לך

שאני מכירה משפחות אשכנזיות עשירות עם 5 ילדים, נחש איך הם התעשרו....
בקיצור - אתה בדיוק כמו הממסד האשכנזי - באת לפה כדי להפוך את המקום לשלוחה של אירופה באגן התיכון. אתה מעיז להתפלא שבני אדם שרגילים לחיות פה לא רוצים את העולם שאתה מציע להם? אם אתה כל כך רוצה לחיות כאירופאי, אז לך תגור באירופה, מה אתה עושה פה בכלל? אם אתה מעדיף שהעם היהודי יקטן בצורה מטורפת, בגלל הרצון שלך "להתפתח", אז שוב, למה אתה חי פה? הרי העם הזה לא ממש מעניין אותך... עכשיו תשליך את כל מה שאמרתי לך על קומץ ממסד-ציוני-אשכנזי, ותבין למה כולם מעקמים את הפרצוף לשמע איזכורו... אתם לא מתאימים לפה עופר, לא מתאימים לסביבה, לא הערבית ולא היהודית. אתם קיצוניים מדי, רוצים להיות אירופאים-נוצריים. אין לכם ערך ליהדות, ולא ערך לערביות. חבל, אבל זאת העובדה.

יש לי חדשות בשבילך...............

אירופה הנוצרית היתה בעבר חברה אגררית-דתית. תראי מה נשאר מזה היום. יפה, נכון? זה מה שיקרה גם לחברה הערבית, כי המודל החברתי החופשי הוא דבר נחשק ומפתה. שום מקום בעולם אינו חסין בפני הפיתויים שהוא מציע. אירופה הנוצרית נפלה כבר מזמן, והעולם הערבי כעת בתחילתו של אותו תהליך. הפנאטים ימצאו את עצמם בשמורות טבע מוגנות - לטובתם, שלא יימחקו לגמרי, ואילו הרוב יחיו באופן חופשי עפ"י ראות עיניהם. ולא, מדינת ישראל איננה מוכרזת כ"שמורת טבע" של המודל החברתי הישן או ה"מסורתי" כפי שאת קוראת לו. כבר סיכמנו שרוב היצרנות וזרימת הכספים מגיעה מה"so called אשכנזים", אלה שמוכנים לוותר על איכות חיים כדי להזרים כמה שיותר הון לכיס שלהם ושל המדינה. אם כן, אין זה הוגן שאת הכסף שאלה מרויחים בזעת אפם, יחלקו סתם כך למי שלא מוכנים לוותר על "איכות חיים" למען המדינה ולמען כלכלתה.

LAYLA S

New member
אתה נגרר למקומות אחרים...

רוב היצרנות יכולה להגיע גם מיהודי ערב, אם הם היו שווים בין שווים במדינה הזאת אבל בגלל שסביהם, הוריהם, ועכשיו הם וילדיהם, הופלו ומופלים פה לרעה, זה לא קורה. בגלל שלמי שמתהדר בתואר "אשכנזי" היה הון התחלתי שנגנב מבני ערב, הם נמצאים היום במעמד העשיר. אין שום סיבה אחרת, לא עדתית, לא דתית, לא שכלית ולא נעליים. נראה לי שאתה לא מבין בעניין הזה, לא קראת מספיק ספרות בנושא. בני אדם הם לא רובוטים. מה שניתן לאחד על מגש של כסף, ולאחר בתשלום, לשלישי נלקח בכוח וברשעות. כדאי שתעיין קצת בספרות בנושא, אין פה וויכוח מהותי, אתה פשוט לא מכיר את החומר.

אם את באמת מאמינה בכל מה שאת אומרת

ובדגש על "אין שום סיבה אחרת פרט לאפליה ממוסדת" - גם לך יש הרבה מה ללמוד. והבהרה:מעולם לא טענתי שיהודי ערב לא הופלו לרעה. אלא שזה היה בעבר. לא עוד. היום? רק מודל חברתי ארכאי. הרוב לא חיים במודל הזה? נכון - לכן הם מצליחים לא פחות מהאשכנזים.

LAYLA S

New member
הם לא מצליחים כמו האשכנזים

אתה באמת חושב שהעושר כאן מתחלק שווה בשווה? אתה באמת מאמין בשוויון ההזדמנויות עליו אתה מגן בחירוף נפש? מה שקרה בעבר משפיע על היום ואני לא מדברת על מצבים נפשיים - אלא יותר גרוע - חסכים חומריים (מה שמקודש בחברה הציונית-אשכנזית) אם בעבר הציונים-האשכנזים לא היו גונבים לכל היתר את ההון שלהם, הילדים שלהם לא היו עשירים בצורה כל כך מוגזמת מילדי היתר, בטח שלא הנכדים. בגלל שזה מה שקרה, הציונים-אשכנזים התבססו על הגב של היתר, היתר הדרדרו למצב של שפל והם לא מצליחים להתאושש, כי הדפוס המפלה הזה לא פג מהבסיס הציוני-אשכנזי.

אני רוצה לקרוא לפחות סיפור אחד אותנטי

על ילד אשכנזי שקיבל במתנה כסף מהמדינה. אני מבין טוב מאד מי בונה את האגדות האלה ולאיזו מטרה. מנסים לטעון שגם האשכנזים מתנהגים כחמולות "מקומבנות". אלא שהעובדות ידועות וקל לבדוק אותן. קשה להנציח "קומבינות" בעידן שבו הכל מתועד ורשום ומנוטר.

LAYLA S

New member
אתה חי בסרט

בוא לדרום ואני אקח אותך עד לפתח הבית של אשכנזים עשירים עם חמישה ילדים שהבן שלהם הוא קב"ט של מושב בדרום, יעני עובד של המשטרה, למרות שלעבודה כזאת דרושה לפחות תעודת בגרות, שאין לו. ואת הבת שלהם שלומדת במכללה על מלגות. והם לא היחידים... זאת לעומת בחורה ענייה, אמנם עולה חדשה מהקווקז, ולא ערביה\מוגרבית, אבל העיקר הכוונה... ששלחו אותה לנקות את המכללה בסוף יום הלימודים, למשך כל שנת הלימודים, בתמורה ל 4,000 שקל בלבד... מאיפה היא תביא את יתרת הכסף כשאין עבודות בדרום? את מי זה מעניין, בעיה שלה... אני יכולה להראות לך עוד מלא דוגמאות כאלו... מי שמקומבן מקבל הטבות ומי שלא, אולי... אם ישארו... זאת לא חוכמה לחיות בבועה ולומר שחוץ ממנה כלום לא קיים עופר. אני לא מבינה אותך, בחיי... הרי זאת עובדה ידועה שהאשכנזים מקבלים את עצמם, את ילדיהם ואת חבריהם לעבודות הנחשקות עליהם הם שולטים את זה אתה צריך להפריך, לא את ההיפך!

בעיני שום עובדה אינה "ידועה"

וסיפור כזה על משפחה "מקומבנת" פשוט אינו אפשרי כשיש הפרדת רשויות ועיתונות חופשית שרק תחפש סקופ כזה. מה זאת אומרת "הבת שלהם לומדת על מלגות"? ועל מה זה מעיד? את רוצה לספר לי שהמשפחה הזו מסוגלת להטות את התנאים לקבלת מלגה באותה מכללה, כך שהבת שלהם תקבל? או שהם יכולים ספציפית לגרום לבת שלהם לקבל מלגה גם אם אינה עומדת בתנאים שהמכללה העמידה? מעניןן.... סיפור כזה אופייני מאד ל.......... מדינה ערבית!! הנה, בעבר הייתי מועמד לעבודה במפעל גדול כלשהו. הפלא ופלא - התברר שיהיה לי קשה מאד אם לא בלתי אפשרי להתקבל לעבודה שם, כי איזה קרוב משפחה שלי מועסק שם! (בתפקיד בכלל לא דומה ולא קרוב, יש לציין) וזה עפ"י מדיניות המפעל. ולא התווכחתי, לא בכיתי ואפילו לא מחיתי כמיטב המסורת החמולתית. פשוט המשכתי לשלוח קו"ח ולעבור עשרות ראיונות כושלים, עד שמצאתי עבודה. לא מפני שהנתונים האישיים שלי לא היו טובים - אלא מפני שהיו בנמצא אנשים עם נתונים טובים יותר. אה, ועדיין לא ציינתי שעברתי מהצפון למרכז בגלל אפשרויות התעסוקה. אז לא תשכנעי אותי שעם שם משפחה "נכון" - נפתחות כל הדלתות. זה ממש לא כך.

LAYLA S

New member
זה בדיוק ככה

הם מקבלים מלגות, למרות שהם עשירים, ומשום כך אותן מלגות נמנעות מאנשים עניים באמת. והכי חשוב - הם עושים זאת בלי להניד עפעף ללא שמץ של בושה. כמו שבת הדודה שלי סיפרה לי שחילקו אצלהם בבית הספר תלושים לחג לילדים נזקקים. כשהמורה ביקשה שמי שצריך תלוש ירים את היד (אקט מכוער כשלעצמו) הרימה את האצבע גם אחת האשכנזיות העשירות, שההורים שלה זכו לפני כמה שנים בלוטו, וזה הצטרף להון הכלכלי שלהם ממילא... אז בת הדודה שלי קמה ושאלה אותה אם היא לא מתביישת, אז היא ענתה לה - ששש... תהיי בשקט, מה איכפת לך... אתה חושב שהמורה לא נתנה לה תלוש? אתה טועה. אתה חושב שהמורה לא יודעת שזאת ילדת שמנת? אתה טועה. אתה חושב שהיה איכפת למורה לתת לעשירה המפונקת תלוש לאוכל לחג על חשבון ילד עני אחר? אתה טועה אבל אנחנו לא מתפלאים, כי אנחנו רגילים לעניין. אני לא יודעת מה אתה רוצה מהעולם הערבי, זה תמיד היה קיים מדינת הציונים - מי שמקומבן משיג את מה שהוא רוצה, ומי שלא, לא. אני לא חושבת שניתן למצוא עוד מישהו כמוך בארץ הזאת שבאמת מאמין בטוהר הכוונות של האחראים לקבלה לעבודה או למתן המלגות... אתה בהחלט עוף מוזר, אבל כנראה זאת תוצאה של חוסר עניין - אם אתה לא חי את זה, לא מודע לזה ולא בודק את זה, כנראה שלא תראה את זה... אני דווקא רגישה לבני אדם, אני שונאת עוולות ובעד הצדק. אנחנו שני הפכים קיצוניים - אני בוחנת את זה לעומק, בעוד אתה מתעלם חופשי. לגבי העיתונות - מי יפנה לעיתונות בעניין הזה? הרי העיתונות גם היא נשלטת ע"י אותו ממסד ציוני-אשכנזי כמוך. הוא חושב אותו הדבר, אלו שמפלים חושבים אותו הדבר, זה עניין שקל השתיק או לטאטא, אף אחד לא רוצה להתלכלך בזה. אנשים פה למדו שכדאי להם לסתום את הפה, היחידים שיכולים לעשות מעשה אלו באמת כאלו שלא איכפת להם, כי הם לא תלויים ברחמי המכללה או האוניברסיטה, והעתיד שלהם אינו חשוב להם או שהוא כבר מובטח. אבל אנשים כאלו... אתה יודע... הם בדרך כלל מהמגזר שלך ולא שלי... ככה שאין עם מי לדבר.

הסיפור של התלושים זהו סיפור חמולתי קלאסי

גם אם "גיבורת" הסיפור היא ממוצא אשכנזי. יש לך אפשרות לקחת? קח. נצל את המדינה עד הסוף! תביא עוד כסף לחמולה! ממש לא מסתדר עם ערכי הציונות הלאומית המודרנית. איפה רוח ההתנדבות וההקרבה?

LAYLA S

New member
נראה לי שאתה טועה

בערכי הציונות, כי מיום הקמת המדינה כל מה שהעסיק אותם הוא המוצא של היהודים וקרבתם לצלחת. חבר מביא חבר זאת המצאה שלהם, וככה הם עובדים עד היום.

את יודעת מה אני חושב על הגזענים למיניהם..

והדרך היחידה להיאבק בהם ולהכחיד אותם היא להחדיר רוח אחרת לעמדות המפתח. מבפנים ולא מבחוץ. לא רוח גזענית ערבית חס וחלילה, שמבחינתי אין הבדל בינה לבין רוח גזענית אשכנזית - אלא רוח של שיויון.

LAYLA S

New member
הבעיה היא

שאי אפשר להחדיר רוח אחרת... זה בדיוק כמו הסיווג הבטחוני למודיעין בצבא. מי שלא חי את האשכנזיות לא יכול להכנס פנימה, ישימו לו את כל הרגליים שרק אפשר. וברור לך שכדי להכנס פנימה אתה צריך הרבה חברים מקורבים לשלטון שיבחרו בך כמועמד.... איך הם יהיו מוכנים להכניס לשם מישהו שהוא "לא משלהם"? הוויה חמולתית-ערבית אמרת?

LAYLA S

New member
עופר כנראה שאתה לא תבין לעולם

את נפשו של אותו ילד מוכשר מירוחם... אתה לא תבין אותו כשהוא יגיד לך שתעודת הבגרות שלו לא שווה לתעודת הבגרות של התל אביבי המצוי אתה לא תבין אותו כשהוא יגיד לך שלהורים שלו אין כסף לממן פסיכומטרי או שיפור בגרויות, שהוא נאלץ לעשות כי מערך הלימוד שלו היה קלוקל, זאת למרות שהוריו ניסו לעבוד כל חייהם. ניסו, כי הם עובדי קבלן ומפטרים אותם כל 3 חודשים, כדי שלא יהיה להם וותק, ואין הרבה עבודות בדרום. אתה לא תבין אותו כשהוא יגיד לך שבשביל ללמוד באוניברסיטה הוא חייב להשכיר דירה שעולה ים של כסף שאין לו. אתה לא תבין אותו כשהוא יתלונן באוזניך שחבריו ללימודים הגבוהים, שחיים אצל ההורים ליד האוניברסיטה, מצליחים במבחנים יותר ממנו, כי יש להם זמן איכות לשבת וללמוד, בזמן שהוא מכתת רגליו מעבודה לעבודה כדי לממן את שכר הלימוד הגבוה ואת שכר הדירה הלא נורמאלי. אתה לא תבין אותו כשהוא יגיד שהמלגות בישראל לא עוזרות, כי בשביל לקבל פחות מחצי שכר הלימוד (שלא נדבר על שכר הדירה או המחייה) הוא צריך להשקיע 4 שעות שבועיות, וזה זמן שאין לו כי הוא גם עובד וגם לומד. אתה לא תבין אותו כשהוא יסיים את לימודיו, וחברו, שקיבל ציונים פחות טובים משלו, מתקבל לעבודה נחשקת והוא לא, כי להוריו העשרים יש קומבינות. אתה, עם המנטאליות התל אביבית האשכנזית לא יכול להבין, או לא רוצה להבין. הבעיה היא שלא מדובר רק באותו ילד מוצלח מירוחם. מדובר פה על אלפי ילדים מוצלחים כאלו, שבאופן שיטתי ממררים להם פה את החיים, בחסות אפלייה מתמשכת. ולשאלתך - כן, לילד פולני או רומני יש סיכוי גבוהה יותר להתברג בין בעלי ההון, גם אם שניהם באו במקור מאותה העיר. זאת התוצאה של האפלייה. ואם אתה לא מאמין או לא מסוגל להבין, מספיק שתסתכל קצת בטלוויזיה ותבין על מה אני מדברת. הטלוויזיה היא רק דוגמה קטנה למה שמתרחש פה.

אכן אין לי טלויזיה בבית

מספיק שאני שומע את החבר'ה מהעבודה מלהגים על "התחת של מרינה" - ואני מקבל אישור לכך שאני לא מפסיד הרבה... אני מבין טוב מאד את הילד שלא זכה להגשים את עצמו כפי שחלם (עובדה שאבא שלי היה אשכנזי כזה, שחלם ללמוד רפואה ובסוף זה לא קרה) - אבל אני לא חושב שזו המדינה ש"מיררה לו את החיים" בכוונה! אני מכיר לא רע את מה שקורה בדרום, דרך אשתי. ההתייחסות שם להשכלה גבוהה היא אחרת מאשר במרכז הארץ. גם רמת ההוראה של האנגלית נמוכה שם יותר באופן בולט. הצעירים פשוט לא מבינים שאפשר לבכות עד מחר - אבל הבכי לא משנה שום דבר, וגם לא יוביל לשינוי. במקום שכל אחד מהם ישאל את עצמו "מה אני עשיתי היום כדי להגשים את עצמי וכדי לשנות את המצב האישי שלי" - רובם ממשיכים את המסורת הבכיינית שספגו מגיל אפס בשכונותיהם, ומקוננים בכל יום כנגד המדינה, על כך שהיא לא מביאה את ההצלחה עד אליהם! (כאילו המדינה תבוא יום אחד ותיתן להם הכל על מגש הכסף- זה פשוט לא אפשרי. בשום מקום בעולם זה לא קרה.).

למעלה