משה רבנו ורבנו משה - על התארים

kaner91

New member
אתה צוחק?

אפילו אחי הקטן לא היה קונה הבלים כאלו.
התחלת עם תהיה אריסטוטלית על מושג הטוב וגמרת במחב"תיות כ'שלעצמה'. חיים פרידמן, דרך צלחה במילוי חובתך המוחלטת.

פיקסעלע

New member
האם לדעתך אין שום חובה מוחלטת?

האם אתה כופר במושג צו קטיגורי?
נראה שלא. אלא שמושא החובה של קאנט הוא בעל התבונה. בעל תונה שהוא יש יחסי לא יכול להיות מושא לצו קטגורי מוחלט.

kaner91

New member
זה לא שאני חושב שאין 'חובה מוחלטת'

אלא שאני סבור שמושג כזה הוא נונסנס, מילים ותו לא.

kaner91

New member
מובן שיש אתיקה

האתיקה נמצאת בכל מקום, כמו הלוגיקה.
האם יעלה על דעתך שישנם אנשים שבאמת ובתמים לא משתמשים במושגים נורמטיביים? אני בספק...

אם יש אתיקה יש טוב מוחלט.

אם נכונות מעשה מסוים מנומקת כיוון שהיא מביאה לתוצאה פלונית יש לשאול על התוצאה מדוע היא טובה, עד שנגיע לתוצאה הטובה בגלל שהיא טובה. זהו הטוב המוחלט.

kaner91

New member
מרחב האתיקה

נע בין ה'טוב' ל'רע', בין הנכון למגונה.
לא בין דברים 'מוחלטים' שהמצאת לעצמך.

אם ה'טוב המוחלט' הוא הנימוק האחרון בשרשרת הנימוקים אזי שה'טוב המוחלט' הוא 'ככה'. האמת שזה דיי מתאים :)

וברצינות, אתה מגיע מהנחות יסוד שזרות לי לחלוטין,
מאתיקה הרוצה להפוך את עצמה לסדרה של הוראות אפודיקטיות שמימיות שהוכתבו ע"י הרודן הגדול, אני פשוט לא שם.

יאמר לי מר..

ממה שהבנתי עד כה בשיחתכם: האם הוא עושה אנאלוגיה לסיבת קיום המצוות עם הצו הקטיגורי הקנטיאני?

kaner91

New member
את הסלט עגבניות שהוא עושה

אין בידי לתאר.
אבל ניראה שזה משהו בכיוון שהצעת, נחכה להבהרות נוספות.

בדיוק. ככה זה מוחלט ואפודיקטי

הצו האפודיקטי היחיד הוא "אנוכי ה"א" ו"לא יהיה לך אלוהים אחרים על פני". כל השאר יחסי. למשל פיקוח נפש דוחה הכול חוץ מעבודה זרה (או רצח כי למה דמך עדיף מדמו או גילוי עריות שחמור כרצח).
המובן של "תורה משמיים" היא עצם זה שהיא אפודיקטית. אין לה שום מקור זולת האל עצמו.

הרי אתה מקבל..

ועצם קבלתך הסובייקטיבית, היא מה שאתה מכנה "הכרה". אז איך רשמת את האבסורד: "גם ללא שהתקבלה"?

האם אני יכול לקבל משהו, שלולא שקיבלתיו, מקובל?

לולא שקיבלתו קיים. כמובן שההכרעה בידך

אם לקבל דבר זה או לא. או אפילו אם להכיר דבר זה או לא.

פיקסעלע

New member
כל טענתי מתבססת על ההנחה שיש אתיקה

שהיא יצירת התבונה. אם אתה כופר בכך לא טענתי כלום.

למעלה