סופן של החנויות הלא-וירטואליות הולך ומתקרב...

nogala1

New member
הסבירו לי לגבי מילגות השבוע

אוניברסיטאות פרטיות יכולות פשוט לתת הנחה בתשלום שכר הלימוד לתלמידים שהן מעוניינות בהם . אוניברסיטאות ציבוריות צריכות תורם ש"ישלים" את הסכום
 

John the Savage

New member
אין ספק שמשהו חייב להשתנות

משהו רקוב בממלכת דנמרק, והאינפלציה המטורפת במחירים, הן של מערכת ההשכלה הגבוה והן של מערכת הבריאות הם הסימפטום. 70K לשנה זה מטורף! אני מתאר לעצמי שזה הסכום שכולל גם room&board, אבל עדיין זה מטורף.

ראיתי כל מיני סיבות לאינפלציה המטורפת הזו במחירי שכ"ל, אבל יש קבוצה אחת שבטוח לא מרוויחה מהעליה בשכר הלימוד וזה הסגל האקדמי. המשכורות לפרופסורים, בממוצע, לא עלו ביחס לאינפלציה עם השנים, ומספר הסטודנטים פר פרופסור רק עלה. גורמים שכן משפיעים הם עליה משמעותית בעלויות האדמיניסטרציה, ירידה בהשתתפות הסטייטס במימון האוניברסיטאות הציבוריות, ומנגנון ההלוואות לסטודנטים.

די בטוח שמנגנון ההלוואות לסטודנטים הוא אחד הגורמים העיקריים שאיפשר גם לשתי המגמות האחרות להתקיים. הכוונה היא טובה, אבל כמו בהרבה דברים אחרים לאמריקאים יש נטיה לפתור בעיות חבריות בצורה עקומה. במקום לסבסד לימודים ישירות על ידי הענקת חינוך ציבורי נגיש ואיכותי, מנסים לפתור את הבעיה באמצעות הלוואות שלמעשה מסבסדות הן מוסדות חינוך ציבוריים והן מוסדות פרטיים (כולל מוסדות למטרת רווח). לכאורה זה מאפשר להעניק סיוע יותר גבוה לסטודנטים במונחים כספיים, אבל זה מעודד שכר לימוד גבוה יותר, מאפשר לאוניברסיטאות להגדיר את האדמיניסטרציה (כי הן יכולות לחייב יותר), מאפשר לסטייט להקטין את המימון של האוניברסיטאות הציבוריות ולהגדיל גם את שכר הלימוד שלהן, ותוקע את הסטודנטים עם הלוואות לכל החיים.

הבעיה היא שהמערכת תקועה במבוי סתום. אי אפשר להחזיר את השעון לאחור, וגם אם יבטלו את ההלוואות לסטודנטים מחר, האוניברסיטאות לא יכולות לצמצם את עלויות האדמיניסטרציה ועלויות אחרות בן לילה, שכר הלימוד ימשיך להיות בשמיים, וחלק מהאוניברסיטאות לא יצליחו לגייס מספיק סטודנטים ויקלעו למשבר כלכלי. הפיתרון צריך להיות מדורג: קיצוץ הדרגתי בהלוואות לסטודנטים ובמקביל תמיכה פדראלית בחינוך הציבורי של הסטייטס בכדי להוזיל את עלויות החינוך הציבורי ולשפר את איכותו.
 
אני ממש לא מסכימה איתך, נראה לי שלא ההלוואות הן מקור הבעיה

לדעתי האונבירסטאות פשוט שומרות את הכסף העודף בצד ולחלקן יש endowment מטורף שיכול לקיים מדינה קטנה לכמה שנים טובות... למשל ל הארוורד יש בקופה קטנה בצד $35,665,743,000, לפרינסטון $21,703,500,000, לייל $25,413,149,000

רשימה מלאה של 10 הראשונות בלינק הבא:
https://www.usnews.com/education/be...8/10-universities-with-the-biggest-endowments

בהחלט ראינו המון בניה בביקורים שלנו, האונברסיטאות גודלות ומתרחבות כל הזמן (למרות שברובן המעונות נראים רע) ביניינים חדשים צצים בכל מקום ואיתם מעבדות משוכללות... אולי הן משקיעות כסף גם במחקר, ביחוד עכשיו כשהממשלה מבטלת הרבה גראנטים...

לגבי עזרה כלכלית לסטודנטים, רובן נותנות מעט מאוד מלגות... ותאמין לי שעשיתי מחקר מאוד מעמיק בעיניין. רובן נותנות עזרה, אבל ברוב המקרים היא בתחום ה-15K ולא מעבר לזה... כשהלימודים הגיעו למספר המופרע של 70K לשנה (כולל מחיה) אז 15K לא נותן הרבה למשפחה ממעמד הביניים.

הקטע המרגיז באמת זה שגם הציבוריות הן לא לפי הכיס של הציבור... אם 66% מהבוגרים של אונבירסיטאות ציבוריות צריכים לקחת הלוואה אז באמת יש כאן בעיה...
 

John the Savage

New member
זה לא סותר אחד את השני

מה שאת כותבת כניראה נכון, אבל אלו שני דברים שלא סותרים אחד את השני.

האוניברסיטאות לא יכולות לגבות יותר ממה שסטודנטים ישלמו. אם סטודנטים לא יכולים לשלם 50K לשנה שכר לימוד, האוניברסיטאות לא יגבו 50K לשנה אלא ימצאו דרכים לצמצם את העלות, בין אם על ידי קיצוץ בהוצאות שלהם ובין אם על ידי הקטנת הרווחים. ללא ההלוואות, רק עשירים יוכלו לשלם את שכר הלימוד הנוכחי.

לא שהלוואות זה בהכרח רע, אבל מנגנון הלוואות שמאפשר לסטודנטים לשלם יותר מצד אחד, ללא מנגנון פיקוח על גובה שכר הלימוד מצד שני, זה מתכון לצרות.
 
רגע, בו נפריד הלוואות ממילגות...

הלוואות יתנו לך ברצון, אם מצבך הכלכלי מצדיק את זה אז יתנו לך חלק מההלוואה מכספים פדראלים, אם אתה לא זכאי להלוואה מסובסדת, אז תוכל לקחת כמה כסף שאתה רוצה דרך הלוואות פרטיות שהריבית עליהן מטורפת, הרבה יותר גבוהה מהריבית המקובלת בשוק, כי לסטודנטים אין עדיין קרדיט היסטורי, וזה גורם לכך שחלק מההורים לוקחים את ההלוואה על עצמם כי ככה היא יוצאת יותר זולה. אני לא יודעת אם קיימות הלוואות שהאוניברסיטה מלווה לסטודנטים מכספי המוסד אבל לא בדקתי את זה... מילגה זה הנחה בשכר הלימוד שלא צריך להחזיר, וזה בהחלט מכספי המוסד, ואת זה נותנים לשיכבה די דקה של סטודנטים מצטיינים - לפחות מילגה שבאמת עושה הבדל ולא $5000 כששכר הלימוד הוא 70K ואז זה לא מכסה כלום.

לגבי זה שהאונברסיטאות לא יכולות לגבות מעל למה שהסטודנט יכול לשלם?! עדיין יש תחרות גדולה על אונברסיטאות "נחשבות", אם אוניברסיטה יכולה לקבל רק 25% ולדחות 75%, זה אומר שגם אם המחיר יעלה יהיו מספיק אנשים שירשמו ויסכימו לשלם את המחיר... כמו שאמרתי בבוקר, נראה לי שזה חייב להתפוצץ מתישהו... לא יכול להיות שמחירים ימשיכו לעלות בכזה קצב...

אני לא יודעת איזה מנגנון יכול לפקח על גובה שכר הלימוד, האוניברסיטאות שאנחנו מדברים עליהן הן פרטיות אז מי יפקח עליהן? והבנקים? למה שיגבילו את ההלוואות? הם מרווחים מזה הון עתק...
 

John the Savage

New member
נשאיר את עניין המלגות בצד. הנושא הוא הלוואות

ההלוואות הפדראליות הן הלוואות מסובסדות. גם ההלוואות שהן לכאורה עם ריבית לא מסובסדת הן למעשה מסובסדות בשל הערבות הממשלתית, שמאפשרת להעניק הלוואות ללא קשר לסיכון. אילו לא היו הלוואות פדראליות, היו עדיין סטודנטים שלוקחים הלוואות, אבל פחות. גם בגלל שלחלק מהסטודנטים לא היו מאשרים הלוואות פרטיות, וגם בגלל שהמחיר (הריבית המטורפת וכו') מרתיעים סטודנטים והורים. המנגנון הפדראלי הופך את ההלוואות להרבה יותר קלות (לכאורה).

לגבי זה שהאוניברסיטאות לא יכולות לגבות מעבר למה שהסטודנטים יכולים לשלם: נכון, יש אוניברסיטאות יוקרה שהן מספיק סלקטיביות בשביל להבריח 75 אחוז מהסטודנטים ועדיין להיות ב-100% תפוסה, אבל כמה אוניברסיטאות כאלו יש? וגם אוניברסיטאות כאלו לא תהיינה מעוניינות לקבל רק את ה-25% שיכולים להרשות לעצמם כלכלית כי אז זה יפגע ביוקרה שלהן. האוניברסיטאות האלו חייבות להמשיך להיות סלקטיביות בשביל לשמור על מעמדן. בדיוק בגלל זה דווקא הארווארד וכו' מעניקים את המילגות ההכי נדיבות, ובגלל זה גם כיום אין ממש מתאם בין היוקרה והסלקטיביות של האוניברסיטה לבין גובה שכר הלימוד שלהם.

ובעניין הפיקוח: אני לא חושב שצריך לפקח על שכר הלימוד באוניברסיטאות הפרטיות. אני כן חושב שזו טעות לממן מהקופה הציבורית מוסדות לימוד פרטיים ששכר הלימוד שלהם לא מפוקח (והלוואות מסובסדות הן דרך לממן מוסדות פרטיים כאלו). השקעה גדולה יותר בחינוך האקדמי הציבורי והוזלת שכר הלימוד במוסדות האלו זה לדעתי הפיתרון. המוסדות הפרטיים יוכלו להמשיך לגבות כמה שהם רוצים, אבל חיזוק והוזלה של האופציה הציבורית תהפוך את השאלה האם סטודנטים יכולים או לא יכולים להרשות לעצמם לשלם את שכר הלימוד במוסדות פרטיים לפחות רלוונטית.
 

gidishemer

New member
אני מסכים. יש משהו בעניין ההלוואות שמזכיר לי את

השוק הפרוע של המשכנתאות באמצע שנות ה- 2000- שים downpayment של כלום ואנחנו נלווה לך את השאר לבית שאתה לא באמת מסוגל לקנות.

כל כך הרבה הורים וסטודנטים נכנסים להרפתקאות של הלוואות בגלל שהם חושבים שאוניברסיטה מסויימת מחויבת המציאות (כי זו הדרך של הילד להצליח או כי זה מה שהחברים עושים) למרות שיש להם אלטרנטיבות מצויינות. אני רואה את זה ברמה היום יומית כשאני נפגש עם משפחות וסטודנטים לעתיד שמגיעים לדבר איתי
 
אני מסכימה איתך בעניין חיזוק והוזלת האונבירסיטאות הציבוריות

יותר מזה, אני חושבת שמה שבארני סנדרס הציע בבחירות היה הוגן, האוניברסיטה הציבורית צריכה להיות בחינם לסטודנטים מהסטייט שלה, כמו שביה"ס ציבורי לא עולה כסף. שיקחו כמובן כסף על המעונות והאוכל אבל ששכר הלימוד יהיה בחינם. כרגע, רק שכר הלימוד ב UMass Amherst זה $15,787.
 

placid1

New member
ומי יממן את האוניברסיטה חינם? יש

איזשהו טווח בין חינם ל 70K. שבעים אלף וגם חמישים אלף לשנה זה מטורף, אבל האלטרנטיבה לא חייבת להיות הקיצוניות השניה.....
למה שמי שהכנסתו מאפשרת לשלם נניח 10K לשנה ילמד בחינם על חשבון מסים של מישהו שלא עני אבל כל אחוז נוסף של מסים ימנע ממנו מותרות שהמבוסס יותר, שמקבל לימודים בחינם, לא חושב עליהם פעמיים?

ואיפה הגבול? תואר ראשון חינם? תארים מתקדמים יותר גם בחינם? מקצועות מסוימים בחינם? כמה שנים מותר לסחוב את התואר בחינם? ואם מישהו רוצה לעשות כמה תארים ראשונים, סתם בשביל בעניין, גם זה בחינם?
 

John the Savage

New member
ברור שבכדי שתהיה אוניברסיטה חינם

המימון יהיה על חשבון משלם המיסים. ההערכות שראיתי מדברות על עלות בסביבות ה-75 מיליארד דולר לשנה בכדי לממש תוכנית כזו, כשהכספים יגיעו בחלקם מתקציב פדראלי ובחלקם מתקציב של הסטייט.

75 מיליארד דולר זה הרבה, אבל אם לוקחים בחשבון שהתקציב הכולל של ארה"ב זה 3.8 טריליון דולר בשנה, זו עלות צנועה באופן יחסי לתקציב הכולל. וברור שצריך להעלות מיסים בשביל לממן את זה.

ולגבי איפה הגבול, התסריטים שהבאת הם ברובם די היפוטתיים. כמה אנשים את מכירה שרוצים לעשות כמה תארים ראשונים סתם בשביל הכיף? אבל אם נניח שיש כאן בעיה, תמיד אפשר להגביל. את מנסה להעלות טיעון של "מדרון חלקלק", אבל אין סיבה להניח שזה יהיה מדרון חלקלק. התוכנית היא בעיקר עבור תואר ראשון, משום שכיום זה תואר ראשון הפך לסטנדרט עבור כולם.

לגבי השאלה למה שמי שהכנסתו מאפשרת לשלם 10K לשנה ילמד בחינם: קודם כל, זה לא בחינם. זה עולה למשלם המיסים, ואותו אחד שמשכורתו מאפשרת לשלם שכר לימוד בקלות, מן הסתם גם משלם יותר מיסים. ושנית, אותו מנגנון כבר קיים בתור חינוך ציבורי חינם במערכת K-12. וקיים גם בהרבה מדינות באירופה בהשכלה הגבוהה. זה לא רעיון חדש. זה עובד.
 

placid1

New member
אני לא בטוחה שאתה צודק כשאתה טוען

שזה עובד במקומות אחרים ומשווה לארהב. קשה לי לראות איך בארהב, רפובליקנים ודמוקרטים, ישמחו לעבור למערכת מיסוי כמו בסקנדינביה, למשל.
אגב, כשמדברים על תואר ראשון חינם, האם מתכוונים לסבסד גם את מי שהולך ללמוד טריידז, איזו הטבה יקבלו כל אלה שהולכים לעבוד בגינון, מזכירות, חקלאות וכו? הם הרי לא פחות נחוצים ומועילים ממי שהולך לעשות תואר ראשון בספרות, ביולוגיה, קינסיולוגיה או לימודי מגדר ולא ממשיך הלאה....
לגבי ההשוואה לגן-תיכון, היא לא בדיוק תופסת כי אין חוק חינוך חובה ללימודי תואר ראשון אז יבואו אלה (ויש רבים בארהב) שלא ייהנו מההטבה ויטענו שזה בזבוז כספי ציבור ושהם מעדיפים קיצוץ במסים.
 
בהצעה של בארני סנדרס היה מדובר על תואר AA בחינם

ואז נשארות רק שנתיים להשלים ל-BA... הסטודנטים יצאו עם פחות חובות ויהיו כבר יותר ממוקדים במקצוע המיג'ור שלהם. לדעתי זאת הצעה נהדרת
 

John the Savage

New member
לא צריך מערכת מיסוי כמו בסקנדיביה בשביל זה

בקיצוץ המס האחרון לעשירים ולתאגידים, ההערכה היא שהקיצוץ הזה יקטין את ההכנסות ממיסים ב-1.5 טריליון דולר ב-10 שנים. בסכום הזה, היה אפשר לממן קולג' ציבורי חינם לכולם פעמיים.

הכל עניין של סדר עדיפויות ...
 


 

meir12121

New member
את כל כך צודקת, המצב בתחום ההשכלה הגבוהה פשוט מרתיח

אין שום קשר בין ההוצאות של האוניברסיטאות לבין שכר הלימוד השערוריתי שהן גובות. מה שקורה כאן לדעתי הוא קנוניה (לא פחות), בין האוניברסיטאות הפרטיות (באמצעות לובי חזק), לבין הממשל והקונגרס, לפתות סטודנטים לקחת הלוואות כשהתוצאה היא שדור שלם משועבד למשך שנים להלוואות עתק, ולאן הולך הכסף? לחגיגות שכר ובזבוזים של האוניברסיטאות. Welcome to America.

הפתרון? לדעתי פשוט להגביל מאוד את גובה הסכום שסטודנט יכול ללוות, אין לי ספק שזה יביא מיידית לירידה משמעותית בשכר הלימוד באוניברסיטאות.

בשנה הבאה אני אהיה באותו מצב שאת היום. הבן שלי הוא ג'וניור ורוצה ללמוד הנדסת מחשבים. אופציה אחת היא אוניברסיטת פלורידה, שהפקולטה להנדסה שלה מדורגת 34. לבן יש סיכוי מצויין להתקבל אליה, והסוכריה? שכר לימוד כמעט אפסי שכן הסטייט נותן מילגה אוטומטית לבעלי ממוצע ציונים גבוה (שיש לבן).

אממה, הבן רוצה לנסות להתקבל לאחת האוניברסיטאות המדורגות בצמרת. זה אומר שאנו נגיש אפליקציות גם לאוניברסיטאות כמו, סטנפורד, קארנגי מלון, ברקלי וג'ורג'יה טק. הבטחתי לבן (ברגע של חולשה
), שאם יתקבל לאחת מהאוניברסיטאות האלה אני מתחייב לכסות את שכר הלימוד (ואני מקווה לעמוד בזה אבל בשום מקרה לא באמצעות הלוואות). טוב, נראה מה יהיה.

לגבי השאלה שלך בנושא AP Biology (אגב, הבן שלי גם לומד את זה השנה), לדעתי אם היא תקבל בכיתה ציון סופי של B ומעלה, ובבחינת האיפי, 4 ומעלה אז היא יכולה בשקט לעבור לשלב הבא בקולג'.
 
אם יש מקצוע ששווה להשקיע בו בתואר הראשון, זה הנדסת מחשבים

והנדסה באופן כללי...

מהנדס מאוניברסיטה טובה יכול להרוויח 60-80K לשנה כבר מההתחלה, הוא יוכל להחזיר את החובות די מהר. במקצועות האלה דווקא חשוב ללכת לאוניברסיטה יותר יוקרתית, כי יש להם קשרים בתעשיה, גם בשביל אינטרנשיפס וגם בשביל לעזור לבוגרים למצא עבודה. במקרה של הבת, התואר הראשון הוא רק התואר הראשון לפני התואר הבא ולכן אין טעם (לדעתי) להכנס בשבילו להלוואות ענק.
 

oligomerization

New member
ועדיין..

לראות אנשים צעירים מתחילים את החיים שלהם עם חוב ענק... מצד שני זה עדיף על ישראל (שרות צבאי חובה).
מה שכן - שמתי לב, שלהרבה חבר'ה צעירים בארהב בגלל שהם מתחילים את החיים עם הלוואה ענקית הם נכנסים ל"מוד עבודה" שזה בסדר לקחת הלוואות,לחיות על קרדיט וכדומה...
 

KallaGLP

New member
אני דווקא חושבת ששירות צבאי תורם להתפתחות

האישית של אדם צעיר הרבה יותר מכניסה לחובות.
 

oligomerization

New member
מהשרות הצבאי בישראל אפשר למות\להפצע קשה\נכות

גם אני קיבלתי הרבה מהשרות הצבאי שלי - אבל בהחלט הייתי מוותר עליו... חיים פעם אחת...
 

KallaGLP

New member
אם זה השיקול, אולי כדאי לוותר גם על בית ספר בארה"ב.

אפשר למות בו מירי מנשק אוטומטי.
ובכלל, חיים הם מחלה סופנית. אולי כדאי לוותר עליהם מראש.
 
למעלה